Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 29 Noiembrie 2013 / 00:00 505 accesări

CANADA

Explozie puternică

Autorităţile canadiene investighează o posibilă cădere a unui meteorit, după ce mai mulţi locuitori din apropierea oraşelor Ottawa şi Montreal, dar şi din nordul SUA au semnalat, miercuri seara, o explozie puternică, urmată de o lumină intensă pe cer, în jurul orei locale 20.00. Presa canadiană relatează că astronomii au început să caute dovezi că explozia a fost provocată de un meteorit care a intrat în atmosfera terestră. Poliţia din Quebec a anunţat că a primit numeroase apeluri telefonice după explozie, dar nu s-a constatat existenţa unor pagube materiale. După căderea unui meteorit în regiunea Celiabinsk din Rusia, ce a provocat, pe 15 februarie, o explozie în urma căreia circa 1.600 de persoane au fost rănite, majoritatea de cioburile ferestrelor sparte, Agenţia Spaţială Americană (NASA) a publicat, la începutul lunii decembrie, un studiu în care semnalează că riscul căderii unor meteoriţi pe Terra este de cinci ori mai mare decât s-a estimat anterior.

IRAN

Seism

Un cutremur de 5,7 grade a avut loc, ieri, în regiunea de coastă Bushehr, situată în sudul Iranului, unde se află singura centrală nucleară civilă iraniană. Epicentrul seismului a fost în zona Borazjan, la 60 de kilometri nord-est de Bushehr. Deocamdată, nu au fost semnalate victime sau daune materiale importante, a declarat guvernatorul provinciei Dashtestan, Alireza Khorani. Potrivit presei, mai multe case şi stâlpi de electricitate au suferit daune. Iranul a invitat AIEA să inspecteze, pe 8 decembrie, instalaţia de producere de apă grea de la Arak, îndeplinind astfel unul dintre angajamentele asumate într-un acord semnat, la mijlocul lunii noiembrie, cu această agenţie. Experţii AIEA nu au mai avut acces în această instalaţie din august 2011.

CHINA

Incident aerian

Aeronave ale Pazei de Coastă japoneze au pătruns şi zburat ieri, fără să întâmpine opoziţie, în zona aeriană de identificare decretată sâmbătă de Beijing deasupra Mării Chinei de Est. ”Nu ne-am modificat operaţiunile normale de patrulă în această zonă şi nu am informat China în legătură cu planurile noastre de zbor. Noi nu am întâlnit niciun avion de vânătoare chinez”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pazei de Coastă japoneze, Yasutaka Nonaka.

FRANŢA

Suspendat pentru rasism

Un candidat al formaţiunii de extremă dreapta Frontul Naţional în alegerile locale din 2014 a fost suspendat pentru rasism, anunţă partidul radical francez. Jean-François de Brugière urma să figureze pe locul al doilea în circumscripţia Saumur, situată în centrul Franţei. Candidatul a fost suspendat pentru că a susţinut-o pe o adolescentă care a comparat-o cu o ”maimuţă” pe Christiane Taubira, ministrul Justiţiei, originară din Guyana. La jumătatea lunii octombrie, Frontul Naţional a suspendat o candidată în alegerile locale din martie, Anne-Sophie Leclere, după o serie de afirmaţii cu accente rasiste.

RUSIA

Eliberat pe cauţiune

Justiţia rusă a decis ieri, în apel, eliberarea pe cauţiune a australianului Colin Russell, ultimul membru al echipajului Greenpeace care se mai afla încă în detenţie în Rusia, a anunţat organizaţia ecologistă internaţională. Tribunalul din Sankt Petersburg a fixat cauţiunea la două milioane de ruble (45.000 euro) aşa cum a procedat şi în cazul celorlalţi 29 de membri ai echipajului deja eliberaţi. ”Greenpeace International speră să plătească această cauţiune astăzi, pentru ca Russell să fie eliberat înainte de sfârşitul săptămânii”, indică organizaţia. Colin Russell, aflat în cea de-a 71-a zi de detenţie, era singurul militant din cei 30 de membri ai echipajului navei „Arctic Sunrise“ care nu beneficiase de eliberare la procesul în primă instanţă. El a fost primul care, la 18 noiembrie, a compărut în faţa tribunalului, instanţa hotărând la acea dată ca detenţia sa provizorie să fie prelungită cu trei luni, până la 24 februarie. Însă, imediat după această decizie, un alt tribunal din Sankt Petersburg a decis eliberarea pe cauţiune a rusoaicei Ekaterina Zaspa, medic la bordul navei Greenpeace, o decizie care a fost aplicată ulterior tuturor celorlalţi deţinuţi. Cei 29 de militanţi, în cazul cărora justiţia rusă a decis eliberarea, au ieşit toţi din închisoare, dar nu pot părăsi Rusia. Nava „Arctic Sunrise“, având la bord un echipaj format din 30 de membri Greenpeace - patru ruşi şi 26 de cetăţeni străini, a fost luată cu asalt la 19 septembrie, în Marea Barents, de un comando rus, după ce unii militanţi au încercat să escaladeze o platformă petrolieră a gigantului Gazprom, pentru a denunţa riscurile ecologice.

GERMANIA

Zi de mobilizare

Sindicatul german IG Metall a anunţat ieri că aproximativ 8.000 de salariaţi ai grupului EADS au participat la o zi de mobilizare în nordul Germaniei, pe fondul unor temeri privind desfiinţarea unor locuri de muncă în ţară. Cea mai importantă mobilizare a avut loc la Hamburg, cu participarea a 3.000 de salariaţi ai unei filiale, Airbus, a precizat IG Metall. Alte acţiuni au avut loc în diferite locaţii ale grupului, la Bremen, Stade, Varel, Nordenham şi Kiel. Această manifestaţie intervine într-un context de ameninţare a locurilor de muncă în cadrul EADS. Luni, patronul grupului european aeronautic de apărare şi spaţial, Tom Enders, a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii germane, că reducerea comenzilor în domeniul apărării va avea consecinţe asupra locurilor de muncă. În aceeaşi zi, cotidianul german ”Süddeutsche Zeitung” a afirmat că EADS ia în calcul închiderea unei locaţii din ramura sa de apărare, Cassidian, la nord de München, şi regruparea activităţilor într-o o altă locaţie, la sud de oraşul bavarez. Până în prezent, grupul, care angajează în total 50.000 de persoane în Germania, nu a oferit niciun detaliu despre planurile sale. Săptămâna trecută, agenţia germană DPA a afirmat că regruparea Cassidian, Astrium şi Airbus Military în cadrul unei divizii Airbus de apărare şi spaţiale ar putea fi însoţită de o scădere a efectivelor până la 20%, adică desfiinţarea a 8.000 de locuri de muncă. Rata şomajului în Germania a crescut, în luna noiembrie, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, a anunţat, ieri, agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă.

FRANŢA

Grevă la Lufthansa

Toate zborurile Lufthansa programate la aeroportul parizian Roissy începând de astăzi până duminică, circa 20 de curse pe zi, au fost anulate în urma unei greve masive a angajaţilor. Potrivit unei surse sindicale, toţi agenţii de îmbarcare ai companiei, ale căror posturi vor fi suprimate în 2014 pentru a fi externalizate, s-au declarat în grevă. Sindicatele denunţă blocarea dialogului social privind planul social recent anunţat, care prevede eliminarea a 199 de posturi în Franţa, adică 75% din totalul locurilor de muncă. Pentru a-şi redresa rentabilitatea şi a-şi finanţa reînnoirea flotei, Lufthansa a lansat, în 2012, o cură de austeritate care prevede desfiinţarea a 3.500 de posturi în întreaga lume.

EGIPT

Femei condamnate

14 femei membre ale Frăţiei Musulmane din Egipt, confreria preşedintelui islamist destituit de armată Mohamed Morsi, au fost condamnate miercuri la 11 ani de închisoare, pentru apartenenţa la o organizaţie teroristă. De asemenea, şase bărbaţi, prezentaţi ca fiind lideri ai confreriei, au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare. Alte şapte fete acuzate în acelaşi caz, toate mai mici de 18 ani, au fost plasate în detenţie într-o închisoare pentru minori, până la împlinirea majoratului, conform presei oficiale. Morsi şi principalii lideri ai Frăţiei Musulmane sunt de asemenea arestaţi şi anchetaţi de justiţie. Peste 2.000 dintre susţinătorii săi sunt după gratii şi zeci au fost deja condamnaţi, dintre care cel puţin unul la închisoare pe viaţă. Morsi a fost demis şi arestat la 3 iulie, armata invocând milioanele de manifestanţi ieşiţi în stradă, cu trei zile mai devreme, pentru a cere plecarea celui pe care îl acuzau că vrea să islamizeze forţat societatea. De atunci, noile autorităţi afirmă deseori că duc un război împotriva terorismului şi reprimă sângeros manifestările pro-Morsi. La 14 august, soldaţii şi poliţiştii au dispersat mii de manifestanţi, provocând peste 600 de morţi, conform unui bilanţ oficial. Mai mulţi responsabili ai noilor autorităţi au cerut interzicerea confreriei. În septembrie, un tribunal a interzis această mişcare cu o vechime de 85 de ani şi i-au blocat toate bunurile financiare până când liderii ei vor fi judecaţi.

LIBIA

Misiune ONU

ONU a decis să trimită o unitate specială de 235 de militari în Libia, pentru a-şi proteja personalul şi instalaţiile de la faţa locului, din cauza lipsei de securitate în ţară. Conform ambasadorului chinez la ONU, Liu Jieyi, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o cerere scrisă a secretarului general Ban Ki-moon. În această scrisoare, Ban a subliniat că personalul ONU din Libia este sub o ameninţare ridicată de atac, din cauza tensiunilor de la Tripoli şi în lipsa forţelor de securitate naţionale de încredere. Forţa de protecţie, ai cărei membri vor veni din misiuni de menţinere a păcii ale ONU, va păzi sediul ONU de la Tripoli. Cei 235 de militari vor putea, de asemenea, ajuta la evacuarea, în caz de nevoie, a celor 200 de membri ai Misiunii ONU în Libia (UNSMIL). Ambasadele străine şi-au sporit securitatea în urma atacului împotriva consulatului american de la Benghazi, care s-a soldat cu patru morţi, printre care ambasadorul american, în septembrie 2012. Ambasada Franţei şi cea a Emiratelor Arabe Unite la Tripoli au fost, ulterior, ţintele unor atacuri.



12