Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 27 Noiembrie 2013 / 00:00 472 accesări

IRAK

Baie de sânge

Cel puţin 46 de persoane au murit luni, în urma unor violenţe în Irak, potrivit unui bilanţ furnizat ieri de oficiali irakieni. Atacurile au vizat mai ales capitala şi sectoarele sunnite din nordul Irakului, cele două regiuni fiind cele mai afectate de o intensificare a violenţelor, soldată cu aproximativ 5.900 de morţi din ianuarie, dintre care cel puţin 500 de la începutul lui noiembrie. Cel mai sângeros atac a avut loc într-o piaţă din cartierul Sadriyah, în centrul Bagdadului, seara, la o oră de vârf, soldat cu cel puţin 23 de morţi. Circulaţia rutieră a fost închisă în piaţă. În alte zone ale capitalei, opt persoane au fost ucise într-o serie de atacuri. La nord de Bagdad, nouă persoane au fost ucise în violenţe la Mossoul, iar cinci la Bakuba şi în apropiere de Balad. Un fost deputat a fost asasinat aproape de Nassiriyah, în sudul capitalei. Irakul a revenit la nivelul de violenţă din 2008, când ţara ieşea dintr-un conflict sângeros între şiiţi şi sunniţi. Având în vedere această situaţie, Franţa a propus, luni, Irakului arme, instruire şi cooperare în domeniul informaţiilor. Guvernul irakian a îndemnat recent comunitatea internaţională să îl ajute să facă faţă amplificării violenţei. Washingtonul a promis să lupte, alături de autorităţile irakiene, împotriva reţelei teroriste al-Qaida, iar Ankara a propus asistenţă.

SIRIA

Jurnalişti suedezi răpiţi

Doi jurnalişti suedezi au fost probabil răpiţi în Siria, a anunţat, luni, Ministerul suedez al Afacerilor Externe. ”Doi bărbaţi de naţionalitate suedeză, cu vârsta de 45 de ani, au fost aparent răpiţi în timp ce erau în drum spre ieşirea din Siria”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului, Lena Tranberg. ”Nu ştim ce se întâmplă şi nici cine este responsabil. Ambasada noastră de la Beirut caută să se informeze”, a adăugat ea. Identitatea celor doi nu a fost confirmată. Ar fi vorba despre un fotograf şi un jurnalist independent care lucra pentru presa suedeză. Ambasadorul Suediei în Siria, care îşi are reşedinţa în Beirut, a declarat că alerta a fost dată, sâmbătă seară, de familiile celor doi, care au declarat că aceştia au fost răpiţi. Ministerul Afacerilor Externe a refuzat totuşi să precizeze cum a aflat misiunea diplomatică despre dispariţia celor doi. Ieri, 15 persoane şi-au pierdut viaţa într-un atentat la periferia capitalei siriene Damasc. Informaţia a fost anunţată de agenţia oficială de ştiri Sana, care a precizat că un automobil-capcană a explodat în apropierea unei staţii de autobuz din cartierul Somariye, în vestul Damascului, provocând şi câteva zeci de răniţi.

SUA

Bilanţ în creştere

Se agravează bilanţul violentei furtuni care devastează SUA, ameninţând deplasările a milioane de americani cu ocazia sărbătoririi Zilei Recunoştinţei, începând de mâine. Numărul persoanelor decedate în urma furtunii a crescut la 14, după cum au anunţat autorităţile americane, ieri. Potrivit previziunilor meteorologilor, perturbaţia atmosferică de origine arctică, care a adus ploaie îngheţată, zăpadă şi vânt deosebit de puternic, va afecta în total circa o sută de milioane de americani. După ce a lovit cu putere vestul SUA, furtuna se îndreaptă spre nord-est, ţintind direct metropola New York, unde este aşteptată în cursul acestei zile, în ajunul Zilei Recunoştinţei.

MAREA BRITANIE

Român expulzat

Marius Glad Trîmbiţaş, expulzat în 2005 din Marea Britanie, unde s-a întors în martie, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru un viol comis, în octombrie, asupra unei tinere care aştepta un autobuz pentru a se întoarce acasă de la o petrecere în Londra, relatează ”Daily Mail”. Potrivit publicaţiei, Trîmbiţaş, în vârstă de 33 de ani, o persoană fără adăpost, a comis agresiunea sexuală asupra unei tinere de 24 de ani, după ce aceasta a plecat de la clubul Ministry of Sound din centrul Londrei. Judecătoarea Alice Robinson a apreciat că violul a avut un impact devastator asupra victimei şi l-a condamnat pe violator la opt ani de închisoare. Poliţia afirmă că nu poate exclude posibilitatea ca acesta să mai fi comis şi alte fapte similare anterior, iar potrivit dosarului, românul a fost condamnat pentru privare de libertare, într-un caz privind o prostituată, înainte să fie expulzat. Victima a fost salvată de la alte abuzuri, în urma violului, pe 6 octombrie, după ce trei cetăţeni au intervenit împotriva atacatorului, auzind strigătele tinerei. Ea a fost condusă la spital pentru a primi îngrijiri în urma rănilor suferite. Un pantof găsit la locul faptei a fost supus unor analize şi a fost identificat ca aparţinându-i lui Trîmbiţaş, potrivit Poliţiei. Românul s-a predat forţelor de ordine pe 11 octombrie, după ce a fost dat în căutare de către Poliţie, ajutată de persoane fără adăpost şi membri ai comunităţii de români. Românul a recunoscut, ulterior, comiterea violului şi proferarea unor ameninţări cu moartea.

ITALIA

Rromi evacuaţi

Autorităţile italiene au intervenit, ieri dimineaţă, pentru evacuarea a aproximativ 600 de români de etnie rromă care locuiau în două tabere de barăci construite ilegal în oraşul Milano, la operaţiune fiind prezent şi consulul României, relatează ziarul ”Corriere della Sera” în ediţia online. Aproximativ 200 de agenţi de Poliţie au intervenit, ieri, în cartierul Musocco din partea de nord-vest a oraşului Milano, pentru a participa la evacuarea unei tabere de barăci şi rulote din zona Angelo Brunetti. Circa 600 de români de etnie rromă - dintre care jumătate sunt femei şi copii - locuiau în sediul unei foste fabrici, în condiţii insalubre, printre zeci de tone de gunoaie şi printre şobolani. Operaţiunea de evacuare s-a desfăşurat fără violenţe, deşi unii locatari ameninţau că vor arunca în aer butelii de gaz. Peste 250 de români au acceptat să fie încredinţaţi serviciilor sociale din Milano.

SUA

Alarmă falsă

Prestigioasa universitate Yale, din nord-estul SUA, s-a redeschis luni seară, după ce a fost închisă o mare parte din zi din cauza semnalării unui individ înarmat în campus. Poliţia nu exclude că instituţia ar fi putut fi victima unei glume proaste. Forţele Poliţiei din Yale, New Haven şi statul Connecticut au fost trimise la faţa locului, luni, puţin după ora locală 10.00, în urma unui apel anonim care semnala prezenţa unui individ înarmat în campus. Drumurile de acces în campus au fost închise. Poliţia a percheziţionat apoi zona, fără niciun rezultat.

SPANIA

Protest britanic

Londra a protestat ieri faţă de deschiderea unei valize a unui diplomat britanic de către vameşi spanioli, la frontiera cu Gibraltarul, şi a solicitat explicaţii urgente Madridului. ”Valizele diplomatice sunt inviolabile”, a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office pe tema acestui incident care a avut loc vineri, într-un context de tensiuni bilaterale, şi pe care l-a calificat drept o ”încălcare gravă a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”. Incidentul a fost dezvăluit ieri de către publicaţia ”Gibraltar Chronicle”, potrivit căreia valiza diplomatică a fost deschisă la frontieră, la intrarea în Spania. Diferendul bilateral, vechi de trei secole, dintre cele două state ale UE s-a aflat la originea unor fricţiuni diplomatice toată vara. În urmă cu o săptămână, Marea Britanie a acuzat Spania de provocare, prin trimiterea unei nave oceanografice în apele teritoriale britanice, în largul Gibraltarului. Londra evoca o încălcare a Convenţiei ONU privind dreptul mării şi l-a convocat pe ambasadorul Federico Trillo la sediul Foreign Office, pentru a-i prezenta nemulţumirea Guvernului britanic.

ESTONIA

Exerciţiu NATO

NATO a lansat ieri, în Estonia, un amplu exerciţiu de apărare cibernetică, cel mai important de acest fel, destinat contracarării atacurilor informatice masive şi simultane împotriva statelor aliate şi celor partenere. ”Atacurile cibernetice sunt o realitate cotidiană şi au devenit tot mai sofisticate şi complexe”, a precizat Jamie Shea, secretar general adjunct al NATO, responsabil cu provocările emergente la adresa securităţii. Aproximativ 400 de experţi în tehnologia informaţiilor şi specialişti juridici, dar şi reprezentanţi ai guvernelor participă la acest exerciţiu care are ca nume de cod Cyber Coalition 2013, prevăzut să dureze trei zile. În total, peste 30 de ţări europene sunt reprezentate. Apărarea cibernetică face parte din cele patru domenii prioritare identificate de şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, pentru consolidarea apărării europene în perspectiva summitului UE de la 19 şi 20 decembrie, consacrat apărării, în contextul scăderii generale a bugetelor militare.

THAILANDA

Ministere sub asediu

Manifestanţii thailandezi au asediat, ieri, mai multe ministere din Bangkok, la o zi după ocuparea a două dintre ele, pentru a cere plecarea Guvernului, potrivit unui ministru şi jurnaliştilor aflaţi la faţa locului. ”Ei au cerut tuturor funcţionarilor să părăsească posturile”, a declarat ministrul Turismului şi Sporturilor, Somsak Pureesrisak. Ministerul de Interne este supus, de asemenea, unui asediu de câteva sute de manifestanţi, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului. Ministerele Transporturilor şi Agriculturii, care se află în acelaşi cartier, sunt, de asemenea, sub asediu, iar funcţionarii lor sunt chemaţi să plece. Acelaşi ultimatum a fost lansat şi la Ministerul de Interne, au constatat jurnaliştii AFP. Premierul Yingluck Shinawatra a fost ieri în Parlament, pentru dezbaterea unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţie. ”Nu vom utiliza violenţa”, a insistat ea la sosirea în Parlament, cerându-le manifestanţilor să părăsească ministerele.

PERU

Seism

Un cutremur de 5,8 grade pe scara Richter a zguduit, luni, capitala peruviană, provocând scene de panică, însă fără a cauza pagube majore, a anunţat Institutul de Geofizică al Peru. Epicentrul seismului, care s-a produs la ora locală 15.06, a fost situat la o adâncime de 60 de kilometri, la 150 de kilometri sud de Lima. Atât la Lima, cât şi în localităţile vecine, numeroşi locuitori au ieşit rapid pe străzi, în timp ce liniile telefonice au fost temporar blocate. Un prim seism cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter s-a produs cu câteva ore înainte, la ora locală 14.42, în regiunea Tumbes din nordul ţării, la frontiera cu Ecuadorul. Cutremurele de pământ sunt frecvente în Peru, unde aproximativ 150 de seisme au fost înregistrate de la începutul anului. Coasta peruviană este situată pe Centura de Foc a Pacificului, care concentrează aproximativ 85% din activitatea seismică terestră. Simulările de alertă seismică se derulează cu regularitate în întreaga ţară, pentru a pregăti populaţia pentru un cutremur major, care ar putea fi urmat de un tsunami în zonele de coastă.



12