Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 23 Noiembrie 2013 / 00:00 307 accesări

UNGARIA

Coridorul gazelor

Ministrul maghiar al Afacerilor Externe, Janos Martonyi, a subliniat necesitatea unui coridor al gazelor care să conecteze Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria, ca alternativă la proiectul eşuat al gazoductului Nabucco. Oficialul ungar a făcut această declaraţie în urma unei întrevederi la Budapesta cu omologul său bulgar Kristian Vigenin, care a afirmat, la rândul său, că ţara sa susţine ideea creării unei pieţe comune a energiei pentru Europa Centrală, care să fie extinsă pentru a cuprinde şi Europa de Sud-Est. Janos Martonyi a propus, de asemenea, ca omologii săi din ţările Grupului de la Vişegrad - Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia -, alături de colegii din Grecia, Bulgaria şi România, să se întâlnească, posibil în ianuarie, pentru a discuta acest subiect.

LETONIA

48 de victime

Bilanţul victimelor în urma prăbuşirii acoperişului unui centru comercial în cursul nopţii de joi spre vineri, într-un cartier de la periferia capitalei letone Riga, a crescut la 48 de morţi şi riscă să se agraveze, întrucât au mai rămas oameni sub dărâmături. Vineri, de sub mormanele de piatră şi moloz se auzeau încă gemete, iar echipele de intervenţie care operează la faţa locului spun că ar mai avea nevoie de o zi pentru degajarea locului. Printre victime figurează trei pompieri, care şi-au pierdut viaţa în cursul operaţiunii de salvare. Alte 35 de persoane au fost rănite în dezastru, unul dintre cele mai grave de la obţinerea independenţei, în 1991, de către Letonia.

FILIPINE

5.200 de morţi

Taifunul Haiyan, care a afectat arhipelagul Filipine la 8 noiembrie, s-a soldat cu peste 5.200 de morţi, a anunţat vineri Guvernul, aceasta fiind una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria recentă a ţării. În plus, 1.611 persoane sunt în continuare date dispărute, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional pentru reducerea şi gestionarea catastrofelor naturale, Reynaldo Balido. Haiyan, unul dintre cele mai violente taifunuri care a atins vreodată uscatul, însoţit de rafale de vânt de peste 300 de kilometri pe oră, a ras zeci de sate în centrul Filipinelor. Noul bilanţ include încă 1.200 de morţi, faţă de precedentul, şi a fost întocmit după ce numeroase localităţi au reuşit abia acum să trimită primele rapoarte oficiale.

INDIA

În aşteptarea taifunului

Estul Indiei aştepta vineri sosirea unui ciclon însoţit de rafale de vânt ce ar putea atinge 120 de kilometri pe oră, autorităţile evacuând sătenii şi pescarii, după o lună de la trecerea celui mai puternic ciclon care a atins ţara. Helen este un ciclon puţin mai puternic decât Phailin, care a atins coasta de est, după care s-a îndreptat spre nordul Indiei la jumătatea lunii octombrie, provocând moartea a 18 persoane şi distrugeri masive. Helen ar urma să atingă uscatul în statul Andhra Pradesh, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, însoţit de valuri ce ar putea atinge 1,5 metri.

RUSIA

Focuri de armă la metrou

În Rusia, călătoria cu metroul poate fi extrem de periculoasă. Un bărbat a fost împuşcat în plină zi, atacul fiind surprins de o cameră de supraveghere instalată în vagon. Incidentul a avut loc într-o garnitură de metrou din Moscova. În plan apropiat se văd doi bărbaţi, la prima vedere călători obişnuiţi. O altă persoană, care aparent îi cunoaşte, se apropie de ei, iar din acest moment, evenimentele se succed cu repeziciune. Unul dintre cei doi călători scoate din buzunar un pistol cu aer comprimat şi trage un foc de armă în direcţia celui de-al treilea bărbat, rănindu-l în stomac. Atacatorul repetă gestul şi îl împuşcă din nou pe bărbat, de data aceasta în zona feţei. Panicaţi, ceilalţi călători aleargă în direcţia opusă a vagonului, de teamă că cei doi bărbaţi i-ar putea ataca şi pe ei. Însă, câteva zeci de secunde mai târziu, aceştia coboară la prima staţie, iar în ajutorul călătorului împuşcat sar mai mulţi pasageri. Bărbatul a fost transportat la spital, fiind în stare gravă. Poliţia a dat publicităţii imaginile atacului şi speră să-i prindă rapid pe cei doi suspecţi.

CHINA

Explozie la oleoduct

Cel puţin 35 de persoane au murit în urma unei explozii care a avut loc, ieri, la o conductă de petrol din estul Chinei, ţară în care accidentele industriale sunt frecvente. Explozia a fost atât de puternică încât mai multe maşini aflate în apropiere au fost răsturnate, iar carosabilul a fost puternic deteriorat. O scurgere de petrol a fost constatată, cu câteva ore înaintea catastrofei, la conducta ce aparţine gigantului petrolier chinez Sinopec. Explozia s-a produs în momentul în care lucrătorii încercau să oprească scurgerea. Accidentele industriale sunt frecvente în China şi se produc, de cele mai multe ori, ca urmare a nerespectării normelor de securitate. Statisticile oficiale indică un număr de 28.000 de morţi, în urma accidentelor de muncă, în primele şase luni ale anului 2013.

IRAK

Explozii, împuşcături şi inundaţii

Vineri, Irakul continua să fie scena episoadelor violente. Însă viaţa oamenilor era complicată şi de inundaţii fără precedent pentru această ţară. În ambele cazuri, s-au înregistrat victime. Cel puţin nouă persoane au murit în urma unei noi serii de explozii care au zguduit capitala Bagdad. Totodată, mai mulţi bărbaţi înarmaţi au atacat o secţie de Poliţie la Mosul, incident soldat cu moartea a doi poliţişti şi doi soldaţi irakieni. În schimb, inundaţiile provocate de ploile abundente înregistrate în cea mai mare parte a ţării s-au soldat cu 13 morţi şi pagube însemnate ale unei infrastructuri şi aşa fragilizate de război.

RUSIA

Activişti Greenpeace, eliberaţi

29 din cei 30 de activişti Greenpeace arestaţi în urma protestului care viza exploatările petroliere făcute de Rusia în zona arctică au fost eliberaţi, vineri, pe cauţiune, după mai bine de două luni petrecute în închisoare. O singură persoană, un cetăţean australian, a rămas în închisoare în aşteptarea apelului. Avocaţii asociaţiei Greenpeace au precizat că acum îşi concentrează eforturile pentru a-i ajuta pe toţi cetăţenii străini să părăsească Rusia.

MAREA BRITANIE

Femei traumatizate

Trei femei terifiate şi profund traumatizate au fost eliberate dintr-o casă obişnuită din sudul Londrei, unde au fost deţinute ca sclave timp de peste 30 de ani, un fapt nemaivăzut, potrivit Scotland Yard, care a arestat doi sexagenari. Cei doi nu au cetăţenie britanică, dar au fost eliberaţi pe cauţiune până în ianuarie, în aşteptarea unor informaţii complementare. Aceştia sunt suspectaţi de impunerea muncii forţate şi sclaviei.

GRECIA

300 de hoteluri de vânzare

Proprietarii a circa 300 de hoteluri din Grecia încearcă sã găsească investitori în Rusia pentru a vinde unităţile de cazare, a declarat un oficial al Asociaţiei Companiilor Elene din Turism. Hotelierii eleni au transmis deja informaţiile relevante ambasadei Rusiei din Atena. Preşedintele Asociaţiei Companiilor Elene din Turism, Andreas Andreadis, a declarat la începutul săptămânii că se aşteaptă ca încasările Greciei din turism să crească anul următor cu 13%, la nivelul-record de 13 miliarde de euro, sporind astfel şansele economiei de a ieşi din recesiune în 2014, conform aşteptărilor Guvernului şi instituţiilor internaţionale. Turismul asigură aproximativ 17% din PIB-ul Greciei, în valoare de 185 miliarde de dolari. Guvernul elen, FMI şi Comisia Europeană se aşteaptă ca Grecia să revină pe creştere economică în 2014, după şase ani consecutivi de recesiune.

CHINA

Reuşită tehnologică

Armata chineză a operat primul zbor cu un avion fără pilot invizibil pe radar, un salt tehnologic care confirmă că oficialii de la Beijing prind din urmă SUA în domeniul tehnologiei militare. Avionul a efectuat un zbor de 20 de minute joi, după care a aterizat aparent fără probleme, în sud-vestul Chinei. Semănând cu avionul fără pilot militar american Northrop Grumman X-47B, cu aripa în formă triunghiulară, avionul chinez se numeşte Lijianl, în traducere „Sabie lungă şi subţire“. Drona va putea efectua misiuni de supraveghere şi de atac la distanţă. Ca de obicei în China, acest botez al aerului a devenit cunoscut mai întâi prin fotografii şi înregistrări video postate online de amatori pe bloguri de specialitate, o asemenea dezvăluire obţinând categoric undă verde, cel puţin în mod tacit, din partea autorităţilor. China, care deţine cea mai mare armată din lume (Armata Populară de Eliberare) şi un arsenal nuclear, are al doilea cel mai mare buget alocat Apărării la nivel mondial, după SUA, un lucru care provoacă temeri atât vecinilor săi din regiune, cât şi administraţiei de la Washington.

SUA

Vizită prezidenţială

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, va efectua o vizită în SUA în februarie 2014, la invitaţia omologului său american, Barack Obama. Ultima întrevedere între cei doi lideri a avut loc în septembrie, cu ocazia summitului G20 de la Sankt Petersburg. Pe agenda întâlnirii vor fi scandalul spionajului, situaţia din Siria şi programul nuclear iranian.



12