ITALIA
Furtună ucigaşă
18 persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din Sardinia, cauzate de ploile torenţiale care s-au abătut asupra insulei italiene. Cele mai multe victime se aflau în zona de nord-est a insulei, în portul Olbia şi în împrejurimile acestuia. Apele revărsate au luat sute de maşini, au inundat imobile, au distrus drumuri şi poduri, numeroase sate din Sardinia au fost evacuate, iar sute de persoane au rămas fără locuinţe. În numeroase părţi ale insulei a fost întrerupt curentul electric, iar traficul rutier, feroviar, aerian şi maritim a fost şi el întrerupt. Guvernul de la Roma a decis instituirea stării de urgenţă în regiunea Sardinia, alocând rapid 20 de milioane de euro pentru atenuarea efectelor calamităţilor. 306 din cele 377 de comune din Sardinia au fost afectate de inundaţii.
FRANŢA
Accident aviatic
Şase persoane au murit, ieri, după prăbuşirea unui avion de turism în centrul Franţei, anunţă autorităţile din regiunea Auxerre. Un avion de tip TBM-700, înmatriculat în SUA, s-a prăbuşit pe un câmp, în zona Yonne. Avionul decolase din Annecy şi se îndrepta spre Toussus-le-Noble, la periferia Parisului. Identităţile victimelor nu au fost dezvăluite.
CHINA
Viscol cu victime
Un puternic viscol, considerat de meteorologi ca fiind cel mai violent din ultima jumătate de secol, a afectat oraşul Harbin, din nord-estul Chinei, provocând moartea a patru persoane în regiune. Peste 50.000 de persoane au fost mobilizate la degajarea arterelor rutiere ale oraşului, paralizat de ninsoarea viscolită din ultimele trei zile. Şcolile au fost închise de luni în provinciile Heilongjiang şi Jilin, în timp ce importante întârzieri s-au înregistrat în traficul aerian şi feroviar. Acest viscol survine la mai puţin de o lună de la apariţia unui smog dens deasupra oraşului Harbin ca urmare a poluării puternice, situaţie care a determinat autorităţile locale să închidă şcolile, autostrăzile şi aeroporturile timp de două zile.
AFRICA DE SUD
Acoperiş prăbuşit peste muncitori
Cel puţin o persoană a murit, iar 26 au fost salvate după prăbuşirea acoperişului unui centru comercial aflat în construcţie, la periferia oraşului sud-african Durban. Aproximativ 50 de persoane, majoritatea muncitori, sunt în continuare dispărute.
FRANŢA
Pe urmele unui individ periculos
Poliţia franceză îl urmărea ieri, la Paris, pentru a doua zi consecutiv, pe un bărbat care a rănit grav un fotograf al cotidianului „Liberation”, a tras asupra unei bănci şi a luat ostatic un şofer. Imaginile cu acest bărbat, difuzate de autorităţi, arată un individ de tip european, în vârstă de 35-45 de ani, care poartă o şapcă şi o geantă în care îşi ascunde puşca de vânătoare. Martorii oculari au descris un bărbat „calm şi hotărât, care ştie foarte bine ce face”. În capitală, dacă poliţiştii sunt vizibili în jurul marilor instituţii de presă, ţinta privilegiată a agresorului, forţele de ordine nu sunt mai prezente decât de obicei în mijloacele de transport în comun.
UE
Buget adoptat
Parlamentul European, reunit în plen la Strasbourg, a adoptat bugetul UE pentru perioada 2014-2020. Bugetul a fost adoptat cu o largă majoritate, de 682 de voturi, cu susţinerea dreptei şi a socialiştilor. El prevede 908 miliarde de euro drept credite de plăţi şi 960 de miliarde de euro drept credite de angajament, respectiv cu 3,7% şi 3,5% mai puţin decât a fost prevăzut pentru cadrul bugetar multianual 2007-2013. Acest buget, redus faţă de precedentul cadru financiar plurianual, a fost adoptat la capătul a peste trei ani de negocieri în UE.
UCRAINA
Legea Timoşenko, reexaminată
Examinarea proiectului de lege care i-ar permite opozantei ucrainene încarcerate Iulia Timoşenko să plece la tratament în străinătate, aşa cum solicită UE, a fost amânată pentru joi, a anunţat preşedintele Parlamentului ucrainean, Volodimir Rîbak. Iulia Timoşenko se află în arest din 5 august 2011. Fostul premier a fost condamnat, pe 11 octombrie 2011, la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, după ce, în calitate de premier, a semnat acorduri cu Rusia în domeniul gazelor care ar fi fost dezavantajoase pentru Ucraina. Fostul preşedinte al Poloniei, Aleksandr Kwasniewski, şi fostul preşedinte al Parlamentului European, Pat Cox, monitorizează evoluţiile în cazul Timoşenko. Pe 4 octombrie, cei doi emisari europeni au semnat şi prezentat preşedintelui ucrainean o cerere de graţiere a opozantei. Rusia a apreciat însă că UE exercită „o presiune neruşinată” asupra ţărilor pe care vrea să le vadă în Parteneriatul Oriental, precum Ucraina, conform declaraţiilor ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.