ITALIA
Accident cu victime române
Doi imigranţi români care fugeau de Poliţie au murit, iar alţi doi au fost grav răniţi într-un accident rutier produs în sudul Italiei, pe autostrada care face legătura între Roma şi Napoli. După o urmărire de circa zece kilometri, românii au lovit un tir care era oprit, ricoşând în alt autoturism şi într-un alt camion. Accidentul a avut loc pe segmentul de autostradă dintre localităţile Cassino şi San Vittore del Lazio, la sud de Roma. În accident a fost rănit uşor şi unul dintre şoferii camioanelor. Potrivit Poliţiei italiene, românii au refuzat să oprească la controlul rutier pentru că erau suspectaţi de furt de metale.
FRANŢA
Atac armat în redacţia „Liberation”
Un bărbat înarmat a deschis focul, ieri, în redacţia cotidianului „Libération” din Paris, în incident fiind rănit un fotograf, care a suferit răni în zona toracelui. Autorul atacului a reuşit să fugă. Brigada criminalistică a Poliţiei judiciare din Paris a fost apelată în legătură cu acest caz. Incidentul are loc la trei zile după un atac similar comis în redacţia pariziană a canalului de televiziune BFMTV. Deocamdată, este imposibil de stabilit o legătură între cele două incidente.
EGIPT
Accident feroviar
Cel puţin 24 de persoane au fost ucise şi 28 rănite ieri, în capitala Egiptului, Cairo, la o trecere de nivel cu calea ferată, în urma coliziunii dintre un tren de marfă şi două autovehicule, un camion şi un microbuz care transporta o familie ce revenea de la o nuntă. Cele două autovehicule nu au respectat semnalele de avertizare şi au trecut pe lângă bariere. Acest accident survine la câteva zile după reluarea completă a traficului feroviar în Egipt, întrerupt în urma tulburărilor ce au urmat înlăturării de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi de către armată, în luna iulie.
SUA
Serie ucigaşă de tornade
Zeci de tornade şi furtuni puternice au afectat de duminică Vestul mijlociu al SUA (Midwest), provocând moartea a cel puţin şase persoane, pagube masive în diferite comunităţi din Illinois şi lăsând în întuneric centrul oraşului Chicago.
Nu se ştie cu exactitate câte tornade au lovit SUA. Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie, 65 de tornade ar fi afectat centrul şi nordul ţării, majoritatea în statul Illinois. Meteorologul Matt Friedlein a afirmat însă că numărul lor real ar putea fi mult mai mic, în condiţiile în care angajaţii serviciilor de urgenţă, cei care au fost martorii unui astfel de fenomen meteorologic, şi alţii ar fi putut raporta aceeaşi tornadă. Astfel de furtuni puternice sunt rare în această perioadă târzie a anului, deoarece nu există, de obicei, suficientă căldură de la soare pentru a susţine aceste fenomene meteo.
ITALIA
Mafioţi prinşi
Poliţia italiană a arestat cel puţin 45 de persoane suspectate că ar face parte dintr-o grupare mafiotă ce opera în portul oraşului Brindisi şi în alte trei oraşe din sudul Italiei. Suspecţii sunt acuzaţi de 150 de delicte, printre care crimă, trafic de droguri şi şantaj. Există, totodată, acuzaţii că suspecţii intenţionau să organizeze atacuri cu bombă înainte de a fi reţinuţi.
RUSIA
S-au găsit cutiile negre
Echipele de anchetatori ruşi au găsit cele două cutii negre ale aeronavei Boeing 737 care s-a prăbuşit duminică, după care a explodat, în timpul aterizării pe aeroportul din Kazan, centrul administrativ al Republicii Tatarstan. Nu au existat supravieţuitori în urma accidentului, decedând toţi cei şase membri ai echipajului şi 44 de pasageri. Anchetatorii iau în considerare cinci versiuni ale accidentului, dar au exclus din start posibilitatea unui atentat. „Poate fi o eroare de pilotaj, o defecţiune tehnică, combustibilul de slabă calitate, condiţiile meteorologice nefavorabile sau o eroare a turnului de control”, a indicat ministrul rus al Transporturilor, Maxim Sokolov. Printre victimele accidentului aerian se numără fiul preşedintelui Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, directorul filialei locale a FSB, Aleksandr Antonov, şi soţia unui cunoscut comentator sportiv rus, Roman Skvorţov, de la postul de televiziune Rossia-2.
Avionul Boeing 737 fusese exploatat timp de 23 de ani de şapte companii aeriene, printre care Blue Air şi Air France, şi a fost implicat într-un accident grav în Brazilia, în 2001, care însă nu s-a soldat cu victime. Accidentele aviatice sunt foarte frecvente în Rusia. Printre cauzele acestora se numără neglijarea procedurilor de siguranţă în favoarea profitului, controalele superficiale efectuate de autorităţile aeronautice sau pregătirea insuficientă a echipajelor.
AFGANISTAN
Combatanţi anihilaţi
Miliţiile Taliban au pierdut între 10.000 şi 12.000 de combatanţi în confruntările armate din 2013 cu serviciile de securitate afgane şi cu trupele NATO, conform unui raport al Naţiunilor Unite. Înlăturaţi de la putere, în 2001, de o coaliţie internaţională condusă de SUA, insurgenţii Taliban comit de 12 ani atacuri împotriva serviciilor de securitate afgane şi trupelor Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan.
FRANŢA
Cod portocaliu
Două departamente din sudul Franţei se află sub cod portocaliu de ploi şi inundaţii. Avertizarea este în vigoare până astăzi, la ora locală 6.00. Autorităţile franceze avertizează că există riscul producerii de inundaţii masive şi au sfătuit populaţia să evite deplasările în zonele de risc. Agenţia de Meteorologie din Franţa a precizat că traficul rutier ar putea fi îngreunat de precipitaţiile abundente şi, de asemenea, s-ar putea înregistra şi perturbări ale traficului feroviar.
CHINA
Creştini arestaţi
Un pastor şi cel puţin 20 de enoriaşi ai unei biserici protestante recunoscute de stat au fost plasaţi în detenţie în centrul Chinei, au anunţat ieri atât fiica pastorului, cât şi un ONG. De sâmbătă, ceilalţi membri ai acestei biserici protestante nu au nicio veste de la pastorul Zhang Shaojie. Într-o ţară în care autorităţile comuniste exercită monopolul asupra religiilor recunoscute oficial, bisericile creştine care activează clandestin se plâng cu regularitate de persecuţii religioase, între care arestări arbitrare. Totuşi, se întâmplă rareori ca fideli ai unui cult recunoscut de stat să fie arestaţi de către autorităţi. Catolicii şi protestanţii din China sunt divizaţi între „oficiali”, care aparţin bisericilor recunoscute de Partidul Comunist Chinez şi numără aproximativ 23 de milioane de persoane, potrivit oficialilor de la Beijing, şi fidelii „Bisericii Tăcerii”, care activează clandestin şi sunt în număr de peste 50 de milioane de persoane.
BELGIA
Greva piloţilor
Opt din zece zboruri au fost anulate ieri în Belgia, au anunţat sindicatele piloţilor, întrucât 80% dintre piloţii Brussels Airlines sunt în grevă. Mai multe zboruri cu destinaţia sau provenind de la Budapesta, Geneva, Madrid, Berlin şi Paris au fost anulate. Circa 50 de piloţi participă la acţiune, întrucât consideră că acordurile încheiate anul trecut, în condiţiile în care compania era pe profit, nu mai sunt respectate de conducere. Una dintre principalele nemulţumiri este cea legată de contractele piloţilor de peste 58 de ani, cărora Brussels Airlines le cere să lase locul celor mai tineri. Piloţii au dat un preaviz de grevă vineri, după ce o reuniune de conciliere de joi cu conducerea nu a dus la rezultatele aşteptate. Piloţii s-au reunit ieri la sediul companiei, pentru o nouă şedinţă. Paul Buekenhout, reprezentantul sindicatului creştin flamand LBC, a precizat că piloţii urmau să lucreze la capacitate de 85% în 2012 şi 90% în 2013, însă, datorită rezultatelor comerciale bune, s-a revenit încă din acest an la ritmul de lucru de 100%. „Piloţii au, la vârsta de 58 de ani, deja dreptul de a ieşi la pensie. Nu este logic să le cerem să lase locul celor mai tineri?”, a afirmat reprezentantul companiei, precizând că Brussels Airlines este gata sa discute cu greviştii.
POLONIA
Protest Greenpeace
Câteva zeci de activişti ai Greenpeace s-au urcat pe acoperişul sediului Ministerului polonez al Economiei, ieri, când avea loc Summitul internaţional al cărbunelui, în cadrul Conferinţei ONU pentru schimbări climatice, organizată la Varşovia. Un banner de mari dimensiuni, în culorile alb şi roşu ale drapelului polonez, a fost amplasat pe faţada clădirii, cu întrebarea: „Cine guvernează Polonia, industria cărbunelui sau oamenii?”. În acelaşi timp, 40 de activişti ai Greenpeace au fluturat pe acoperiş steaguri ale mai multor ţări şi organizaţii, între care Canada, SUA, Japonia, Marea Britanie, Germania, Brazilia şi UE. Summitul internaţional al cărbunelui şi climatului este organizat de Asociaţia Mondială a Cărbunelui, în perioada 18-19 noiembrie, pe tema „Tehnologii curate pentru arderea cărbunelui, oportunităţi şi inovaţii”. La summit participă cele mai importante companii din lume din sectorul exploatării cărbunelui, cel al energiei şi reprezentanţi ai industriilor consumatoare de cărbune. Circa 95% din electricitate este produsă în Polonia de centrale pe bază de cărbune, iar Varşovia a făcut cunoscut faptul că intenţionează să continue să exploateze acestă resursă naturală care reprezintă o sursă de energie ieftină.
RUSIA
Protestatar eliberat pe cauţiune
Justiţia rusă a dispus eliberarea pe cauţiune, ieri, a Ekaterinei Zaspa, medic la bordul navei Greenpeace, la puţin timp după ce a prelungit cu trei luni perioada de arest preventiv a unui australian membru al echipajului. Ekaterina Zaspa, de origine rusă, va fi eliberată după ce va plăti o cauţiune de două milioane de ruble, circa 45.500 de euro, potrivit unei decizii luate de Tribunalul din Sankt Petersbug, unde cei 30 de activişti ai Greenpeace, dintre care 26 cetăţeni străini, au fost recent transferaţi de la Murmansk, un port de la Marea Barents, în care autorităţile ruse i-au încarcerat iniţial. Cu puţin timp înainte, un alt tribunal din cel de-al doilea oraş al Rusiei a decis să prelungească până la 24 februarie, adică încă trei luni, perioada de arest preventiv a unui alt membru al echipajului „Arctic Sunrise“, australianul Colin Russell. Cazurile celorlalţi 28 de membri ai echipajului urmează să fie examinate în această săptămână.
IRAN
Dronă omologată
Iranul a dezvăluit un avion fără pilot, botezat Fotros, care poate să fie echipat cu rachete, anunţând că raza de acţiune a acestuia atinge 2.000 de kilometri. Fotros este prezentat ca avionul fără pilot construit până în prezent în Iran care dispune de cea mai mare rază de acţiune. Aceasta îi permite să atingă Israelul, situat la aproximativ 1.000 de kilometri, inamicul său recunoscut. Drona are o rază de acţiune de 2.000 de kilometri şi poate zbura la o altitudine de 7.620 de metri, cu o autonomie de zbor de 16 până la 30 de ore, a declarat, în cursul unei ceremonii, Mohammad Dehgan, ministrul Apărării. De asemenea, drona poate efectua operaţiuni de recunoaştere sau purta rachete de tip aer-sol în cadrul unor operaţiuni militare. Armata iraniană a anunţat totodată producerea în serie a avionului fără pilot de atac Rad-85. Iranul s-a lansat în ultima perioadă într-un important program de producţie de avioane fără pilot, provocând îngrijorare SUA şi altor ţări occidentale.
CHINA
Transfugi arestaţi
Cel puţin 13 nord-coreeni au fost arestaţi la Kunming, un oraş din sudul Chinei, în timp ce încercau să ajungă la o destinaţie aflată la sud de această ţară. Transfugii nord-coreeni călătoresc în grupuri de maximum cinci persoane atunci când vor să treacă frontiera dintre China şi o ţară din sudul Asiei. Se pare că voiau să economisească din sumele plătite călăuzelor. Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relaţiile cu vecinul de la nord, a anunţat că încearcă să verifice aceste informaţii. Circa 25.000 de nord-coreeni au fugit din ţară pentru a se refugia în Coreea de Sud de la începutul Războiului Coreei (1950-1953), un vârf al plecărilor înregistrându-se în perioada foametei de la mijlocul anilor '90. Majoritatea pleacă în China şi încearcă să treacă într-o altă ţară, în general Thailanda, via Laos, pentru a ajunge în final în Coreea de Sud. Dacă sunt arestaţi şi trimişi acasă, riscă ostracizarea socială, închisoarea şi chiar moartea, potrivit unor asociaţii ale refugiaţilor, unor deputaţi sud-coreeni şi mărturiilor unor nord-coreeni care au reuşit să fugă. Potrivit Amnesty International, unii sunt trimişi în lagăre de muncă. China, stat vecin şi singurul aliat al regimului de la Phenian, îi consideră pe fugarii nord-coreeni imigranţi economici şi le aplică politica arestării şi expulzării, în pofida numeroaselor apeluri lansate de către organizaţii internaţionale, inclusiv ONU.