FRANŢA
Vagabond canibal
Un tânăr fără adăpost care susţine că aude voci a ucis un bărbat de 90 de ani cu ajutorul unei bare de metal, în cursul nopţii de joi spre vineri, într-un sat din sud-vestul Franţei, după care i-a mâncat limba şi inima. Tânărul fără adăpost, de 26 de ani, a intrat, în jurul orei locale 20.00, în casa unui locuitor în vârstă de 90 de ani din Nouailhan, în Hautes-Pyrénées. Răspunzând unor mesaje sau unor voci, potrivit declaraţiilor date anchetatorilor, i-a zdrobit craniul bătrânului cu ajutorul unei bare de metal cu o lungime de 80 de centimetri, pe care a luat-o dintr-un hambar. Potrivit declaraţiilor sale, el a scos inima şi a tăiat limba victimei sale, pe care le-a preparat şi le-a mâncat, după care a incendiat casa. Flăcările au fost observate de către unul dintre cei doi fii ai victimei, care locuieşte în apropiere. După ce a mâncat organele victimei sale, tânărul, născut în zonă, a agresat o altă persoană din acest sat de 200 de locuitori, frângându-i umărul. În cele din urmă, a fost reţinut de către jandarmi.
GRECIA
Imigranţi naufragiaţi
12 persoane, probabil imigranţi clandestini, s-au înecat, iar alte 15 au fost salvate, vineri, în Marea Ionică, după ce ambarcaţiunea cu care se deplasau s-a scufundat în largul insulei elene Lefkada. Imigranţii se deplasau la bordul unei bărci cu lungimea de opt metri, care s-a scufundat în condiţii meteo favorabile. Oficiali ai Marinei comerciale elene au declarat că ambarcaţiunea s-a răsturnat pentru că la bord erau prea multe persoane. Imigranţii se deplasau spre Italia, dar nu se ştie de unde plecaseră.
JAPONIA
Explozie la fabrică
O explozie s-a produs vineri într-o fabrică de reciclare a uleiului din prefectura Chiba, în apropiere de Tokyo, provocând moartea a două persoane şi rănind alte 16. „Am auzit un bubuit foarte puternic, apoi casa s-a mişcat. Ne-am gândit la un cutremur”, a mărturisit o vârstnică ce locuieşte în apropierea fabricii. „Prezentăm toate scuzele noastre”, au declarat oficiali ai întreprinderii Everclean, care administrează fabrica de reciclare a uleiului unde s-a produs deflagraţia resimţită la o depărtare de mai mulţi kilometri şi urmată de un incendiu, potrivit mărturiilor şi imaginilor prezentate posturile de televiziune nipone.
LIBIA
Focuri de armă împotriva manifestanţilor
Cel puţin două persoane au fost rănite, vineri, în sudul capitalei libiene, Tripoli, după ce membri ai unei miliţii au tras în direcţia a sute de manifestanţi veniţi să ceară, în mod paşnic, plecarea acestor foşti rebeli din cartierul lor general. În timp ce manifestanţii se apropiau de clădire, în cartierul Gharghour, membrii unei miliţii din Misrata, la est de Tripoli, au tras iniţial în aer, cu scopul de a încerca să-i disperseze, dar, observând perseverenţa protestatarilor, au tras în direcţia lor şi au rănit două persoane.
CHINA
Politică relaxată
China va relaxa politica de control al naşterilor, adoptată în 1979, şi va aboli sistemul de reeducare prin muncă, a anunţat ieri agenţia oficială China Nouă. Cuplurile cu un singur copil vor avea dreptul să mai aibă unul, a anunţat presa de stat, evocând „o reformă majoră”, anunţată după patru zile de la încheierea unei reuniuni importante a Partidului Comunist Chinez. În prezent, legea chineză permite cuplurilor să aibă un singur copil, dar există şi câteva excepţii. În pofida unor apeluri la relaxarea regulilor stricte de planificare familială, liderii chinezi au repetat în mod constant, până de curând, că politica copilului unic este necesară şi că o evoluţie demografică excesivă va ameninţa creşterea economică a ţării. China va aboli şi sistemul de reeducare prin muncă, în cadrul căruia unele persoane pot fi trimise în lagăre de muncă fără să fie organizat vreun proces sau să fie pronunţată vreo decizie a justiţiei în acest sens.
SLOVENIA
Vot de încredere
Premierul sloven, Alenka Bratusek, a obţinut votul de încredere al Parlamentului, care i-a permis să impună un buget de austeritate Sloveniei, ţară aflată în criză. Deputaţii sloveni au adoptat bugetul pe 2014, pe care Guvernul l-a însoţit cu un vot de încredere, cu 50 de voturi „pentru“ şi 31 „împotrivă“, după 19 ore de dezbateri, punctul culminant al unei sesiuni extraordinare de patru zile. Bugetul pe 2014 prevede reducerea deficitului public, de la 4% din PIB-ul prevăzut pentru anul acesta, la 3,2%, cu ajutorul unor economii suplimentare şi creşteri de impozite. Anul următor, deficitul ar urma să scadă sub limita tolerată de UE, de 3% din PIB. Fost elev-model al zonei euro, la care a aderat în 2007, Slovenia este afectată din plin de criza economică şi financiară. Imediat după învestirea Guvernului Bratusek, la 20 martie, după mai multe luni de criză politică internă şi manifestaţii populare, ţara a fost citată adesea drept un potenţial candidat la un ajutor european.
GERMANIA
Fără compromis
Preşedintele social-democraţilor germani, Sigmar Gabriel, le-a cerut delegaţilor partidului, reuniţi la Leipzig, să susţină proiectul de guvernare alături de cancelarul conservator Angela Merkel, promiţând că nu va face compromisuri greşite. La aproape trei săptămâni după lansarea oficială a negocierilor între conservatori, marii câştigători ai legislativelor de la 22 septembrie, şi social-democraţi, care au înregistrat al doilea cel mai scăzut scor electoral din istoria lor, cu 16 puncte procentuale mai slab decât partidul lui Merkel, conturul unui eventual contract de coaliţie este încă neclar. Obiectivul este încheierea negocierilor până la 27 noiembrie. Sigmar Gabriel a enumerat o serie de condiţii pentru o alianţă cu conservatorii, precum un salariu minim universal de 8,50 de euro pe oră, într-o ţară care nu are un astfel de prag. Preşedintele SPD a promis, înainte de începerea negocierilor, că va consulta prin referendum cei 470.000 de membri cu privire la acordul lor pentru o eventuală coaliţie. Această consultare urmează să se desfăşoare între 6 şi 12 decembrie, pentru ca un rezultat să fie publicat înainte de 15 decembrie, cu două zile înainte de data la care Angela Merkel ar trebui să fie aleasă lidera noului Guvern.
SERBIA
Apel pentru vot
Premierul Serbiei, Ivica Dacici, i-a îndemnat pe etnicii sârbi din partea de nord a oraşului Kosovska Mitroviţa să voteze în alegerile locale care vor fi reorganizate duminică, după anularea scrutinului în urma violenţelor din 3 noiembrie. „Nu trebuie să repetăm erorile trecutului; mergeţi la vot, duminică, pentru alegerea unui primar sârb!”, a afirmat premierul sârb. Acesta a evocat exemplul sârbilor din Croaţia, care au proclamat „Republica sârbă Krajina” la începutul conflictului din Croaţia (1991-1995). După ce au respins mai multe planuri de pace, etnicii sârbi au fost evacuaţi de pe acest teritoriu în august 1995. Scrutinul se va repeta, duminică, în trei secţii de vot din partea de nord a oraşului Kosovska Mitroviţa.
ISRAEL
Premierul nu se lasă dus
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a minimalizat relevanţa unui raport al Agenţiei internaţionale pentru energie atomică (AIEA), care afirmă că Iranul a făcut o pauză în extinderea producţiei sale şi a locaţiilor implicate în programul nuclear în ultimele trei luni. „Nu sunt impresionat de raportul publicat în această seară (n.r. joi). Iranul nu îşi mai extinde programul nuclear pentru că este deja în posesia infrastructurilor necesare pentru fabricarea armei nucleare”, a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat al serviciilor sale. Iranul nu a început să implementeze centrifugele de nouă generaţie IR-2M şi niciun component major nu a fost amplasat la reactorul IR-40 aflat în curs de construcţie la Arak. Acest raport este publicat cu câteva zile înainte de negocierile de la Geneva între Iran şi grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), cu privire la programul nuclear controversat al Iranului, suspectat, în pofida dezminţilor sale, că urmăreşte obţinerea armei nucleare. Săptămâna trecută, trei zile de intense negocieri la Geneva între cele două părţi nu au adus un acord. Totuşi, un acord cu Iranul în domeniul nuclear este posibil la următoarea rundă de negocieri, prevăzută la Geneva, pe 20 noiembrie.
LIBAN
Decapitat din greşeală
Islamişti afiliaţi al-Qaida în Siria au recunoscut că au decapitat, din greşeală, un rebel pe care l-au confundat cu un şiit irakian care ar lupta alături de trupele guvernamentale. Într-o înregistrare video difuzată miercuri pe internet, doi membri ai Statului Islamic în Irak şi Levant (EIIL) apăreau arătând capul unui bărbat cu barbă în faţa unei mulţimi, la Alep, în nordul Siriei. Aceştia afirmau că este vorba despre un şiit irakian care lupta în rândurile preşedintelui Bashar al-Assad. Mohammad Marrouche a fost rănit în timpul unor lupte care au avut loc recent, în apropierea unei baze militare situate în estul oraşului Alep, între rebeli şi armata siriană, sprijinită de mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi gruparea Abu al-Fadl al-Abbas, combatanţi şiiţi irakieni. A fost transferat atunci într-un spital de campanie, la Alep, unde, sub efectul medicamentelor, a pronunţat, în timp ce delira, numele Ali şi Hussein, doi imami veneraţi de şiiţi. „Acesta a fost ultimul lucru pe care el l-a auzit din partea combatanţilor şiiţi, înainte de a fi rănit. Cei doi bărbaţi din EILL au crezut că ar fi vorba despre un combatant şiit rănit şi l-au decapitat”, potrivit OSDO, care afirmă că acest act constituie „o crimă de război”.
SUA
Explozie la gazoduct
Orăşelul Milford, cu o populaţie de 700 de locuitori, din Texas, în sudul SUA, a fost evacuat după explozia unui gazoduct operat de Chevron, fără ca incidentul să provoace răniţi. Aproape 200 de elevi se numără printre persoanele evacuate, fiind duşi la un liceu dintr-o localitate vecină. Presa locală a raportat că conducta de transmisie a gazului natural a explodat când unul dintre angajaţii instalaţiei a lovit-o. Muncitorii au fost în măsură să fugă din zonă înainte ca aceasta să fie înghiţită de flăcări. Imaginile transmise pe site-ul de internet al postului arătau o coloană enormă de fum şi flăcări care se ridica de la locul exploziei, în mijlocul unei zonei deşertice. Oraşul Milford este situat la aproimativ 80 de kilometri sud de Dallas.
CAMERUN
Răpire revendicată
Gruparea islamistă nigeriană Boko Haram, afiliată reţelei teroriste al-Qaida, îl deţine pe preotul catolic francez răpit joi dimineaţă în Camerun, anunţă surse din cadrul organizaţiei extremiste. Ansaru este o grupare desprinsă din Boko Haram şi a revendicat deja numeroase răpiri. Preotul catolic francez a fost răpit, joi, într-o zonă periculoasă din Camerun, preşedintele François Hollande cerând evitarea operaţiunilor care i-ar putea pune în pericol viaţa. Părintele Georges Vandenbeusch, în vârstă de 42 de ani, desfăşura activitate misionară în Camerun şi, potrivit episcopului de Nanterre, monseniorul Gérard Daucourt, acesta a fost răpit de 15 indivizi înarmaţi, fiind transferat probabil în Nigeria vecină, unde este activă gruparea islamistă Boko Haram, afiliată reţelei teroriste al-Qaida. SUA au plasat miercuri, pe lista organizaţiilor teroriste, grupările nigeriene Boko Haram şi Ansaru, care au legături cu organizaţia Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI)
SUA
Căzut din avion
Un bărbat a căzut dintr-un avion uşor, joi după-amiază, în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului american Florida, echipajele Pazei de Coastă americane reluând căutarea acestuia vineri dimineaţă. Pilotul unui avion uşor de tip Piper PA-46 a sesizat autorităţile americane joi după-amiază, anunţând că, la altitudinea de 700 de metri, pasagerul pe care îl transporta a căzut după deschiderea inopinată a unei uşi a aparatului. Bărbatul a căzut în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului Florida. Acest tip de avion uşor are cinci locuri, însă pilotul a declarat că în aparat se afla, în afară de el, un singur pasager. Zborul era autorizat, iar aparatul avea reviziile tehnice valabile. Incidentul a avut loc la aproximativ 15 kilometri sud-est de aerodromul Kendall-Tamiami, situat în apropiere de Miami, bărbatul căzând în Oceanul Atlantic.
RUSIA
Contract pierdut
SUA au decis să nu cumpere elicoptere Mi-17 suplimentare pentru armata afgană de la compania rusă Rosoboronexport. Această decizie este o urmare a intensei campanii a senatorilor americani şi a organizaţiilor de apărare a Drepturilor Omului, care denunţă furnizarea armelor de către principala companie de armament rusă regimului sirian al lui Bashar al-Assad. Pentagonul va onora contractul deja semnat, reprezentând comanda din iunie pentru 30 de aparate, pentru suma de 572 de milioane de dolari. Însă a reevaluat necesităţile în consultările cu Congresul şi a abandonat astfel proiectul de achiziţie a 15 aparate suplimentare în 2014. Cele 30 de aparate comandate în iunie vor fi livrate în 2014, a declarat, pe 1 noiembrie, societatea rusă. În total, sunt 63 de aparate destinate armatei afgane şi plătite de Washington care au fost comandate companiei Rosoboronexport. Datând din 2009, principiul livrării de elicoptere ruse pentru forţele armate afgane a fost considerat atunci un semnal al apropierii dintre Moscova şi NATO.