FILIPINE
Nouă tragedie
Opt persoane au fost ucise după ce zidul unui depozit de orez jefuit de supravieţuitorii taifunului Haiyan s-a prăbuşit, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale pentru Alimentaţie. Tragedia s-a produs marţi, la Alangalang, pe insula Leyte, una dintre cele mai afectate de catastrofă. Poliţiştii şi soldaţii păzeau zona care aparţine acestei agenţii a Guvernului, dar au fost depăşiţi de mulţimea care a furat peste 100.000 de saci de orez. La cinci zile după trecerea taifunului Haiyan, unul dintre cele mai puternice care au ajuns vreodată pe uscat, însoţit de rafale de vânt de peste 300 de kilometri pe oră şi valuri de peste cinci metri, supravieţuitorii din cele mai afectate zone nu au apă şi electricitate. În timp ce ajutorul vine treptat, unii dintre ei, înfometaţi, s-au înarmat pentru a jefui clădirile încă în picioare, în căutare de hrană. ONU se teme că 10.000 de persoane au murit doar în oraşul Tacloban.
Un tânăr de naţionalitate ungară a fost dat dispărut în Filipine, în urma trecerii taifunului Haiyan, a anunţat, marţi, Ministerul de Externe de la Budapesta. Bărbatul de 28 de ani se afla pe insula Leyte când taifunul a lovit regiunea, iar familia sa nu l-a putut contacta de atunci.
ISRAEL
Soldat ucis
Un tânăr soldat israelian a murit ieri, după ce a fost înjunghiat de un palestinian de 16 ani, într-un autobuz, în nordul Israelului. Palestinianul, originar din Jenin, nordul Cisiordaniei, a fost arestat de forţele de ordine, cu ajutorul pasagerilor aflaţi la faţa locului. Deşi nu avea permis de intrare în Israel, el a urcat în autobuzul care se deplasa între Nazaret şi Afula şi l-a atacat pe soldatul de 20 de ani la sosirea în autogara centrală din Afula. Tânărul palestinian şi-a explicat gestul prin faptul că unchii săi sunt încarceraţi în Israel. De mai multe săptămâni, un climat de violenţă - cu atacuri antiisraeliene şi moartea mai multor palestinieni în urma confruntărilor cu forţele de securitate - se dezvoltă în Cisiordania, alimentând speculaţiile privind o posibilă a treia Intifada.
Membrii delegaţiei palestiniene care participă la negocierile cu Israelul au demisionat, ieri, din cauza lipsei de progrese în discuţii, a anunţat preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, precizând că acest lucru nu înseamnă încheierea negocierilor. Abbas avertiza marţi că ar putea renunţa la negocierile cu Israelul, mediate de SUA, după ce Guvernul de la Ierusalim anunţase un plan de construire a aproximativ 24.000 de locuinţe în Cisiordania. Pe fondul criticilor internaţionale, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a ordonat, ieri, oprirea construcţiilor.
R. MOLDOVA
13 ani de detenţie
O instanţă de judecată din Chişinău l-a condamnat, ieri, la 13 ani de închisoare pe tânărul de 24 de ani care a atacat convoiul cancelarului german, Angela Merkel, în timpul vizitei sale în R. Moldova din august 2012. Acesta a fost găsit vinovat pentru huliganism în formă agravantă şi furt. Surse din cadrul Procuraturii Generale au precizat că sentinţa poate fi atacată într-o instanţă ierarhic superioară. În decembrie 2012, procurorul Igor Popa a declarat că persoana respectivă era sub influenţa drogurilor în momentul atacului. Anterior, tânărul a mai fost condamnat pentru jaf şi furt. Organele de anchetă au stabilit că acesta a acţionat singur. De asemenea, a fost iniţiată şi o anchetă a colaboratorilor de Poliţie care asigurau ordinea publică în perimetrul respectiv, dar nu au fost anunţate concluziile acesteia. În pofida măsurilor sporite de securitate, coloana oficială a cancelarului german a fost atacată, în timp ce se deplasa prin Chişinău, cu un coctail Molotov.
BULGARIA
Răniţi şi arestaţi
Trei manifestanţi şi un poliţist au fost răniţi, iar 24 de persoane au fost reţinute, marţi, în timpul unei manifestaţii şi într-o tentativă a studenţilor de blocare a Parlamentului, a anunţat, ieri, Poliţia bulgară. Sute de studenţi au încercat să blocheze, marţi dimineaţă, accesul în Parlament, însă acţiunea lor a fost împiedicată de poliţişti. În cursul serii, alţi protestatari li s-au adunat, înainte ca Poliţia să-i disperseze. Ciocniri, mai ales în cursul după-amiezii şi serii, au avut loc între poliţişti şi manifestaţii care solicită demisia premierului tehnocrat Plamen Oreşarski, acuzat de legături cu oligarhia.
RUSIA
Arestări
Patru persoane au fost reţinute, ieri, după protestele care au avut loc în faţa ambasadei Poloniei din Moscova, organizate la două zile după incidente care au vizat misiunea diplomatică rusă de la Varşovia. Mişcarea Altă Rusie, condusă de scriitorul Eduard Limonov, a organizat un protest violent în faţa ambasadei Poloniei din Rusia, manifestanţii folosind petarde şi gaze lacrimogene. Aproximativ 50.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au manifestat, luni seara, la Varşovia, la apelul mişcărilor de extremă dreapta, cu ocazia Zilei Independenţei Poloniei. Zeci de manifestanţi au încheiat Marşul Independenţei cu o acţiune de protest în faţa ambasadei Rusiei la Varşovia, unde au aruncat torţe, pietre şi sticle. În urma incidentelor, preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a prezentat scuze.
ITALIA
Premiul Hitler
Comunitatea evreilor din Italia a exprimat îngrijorare în legătură cu decizia unui sindicat de a acorda, pentru al doilea an consecutiv, un premiu numit Adolf Hitler, câştigătorul distincţiei urmând să fie cunoscut pe 24 noiembrie. Sindicatul italian Federfauna a creat stupoare prin decizia de acordare a Premiului Adolf Hitler, destinat persoanelor hărţuite de activişti pentru drepturile animalelor care au poziţii exagerate, încălcând drepturile omului. Decizia de acordare a acestui premiu a fost condamnată de Asociaţia Deportaţilor din Bologna (ANED), care consideră că utilizarea numelui fostului dictator nazist este o provocare inacceptabilă. Asociaţia comunităţilor evreieşti din Italia a comunicat că ”decernarea unui astfel de premiu demonstrează ura şi intoleranţa care continuă să existe nu doar în Italia, ci şi în Europa”.
ARABIA SAUDITĂ
Refuz oficial
Arabia Saudită a anunţat oficial ONU, marţi, că refuză să-şi ocupe locul în Consiliul de Securitate, în pofida alegerii pentru această instanţă, lăsându-l liber, eventual, Iordaniei. Reprezentantul Arabiei Saudite la ONU, Abdallah Al-Muallimi, a scris secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru a-l informa despre această decizie. Arabia Saudită a obţinut pentru prima oară un loc în Consiliul de Securitate al ONU, luna trecută. Dar în ziua următoare acestei alegeri, Riadul i-a surprins pe conducătorii lumii anunţând că refuză acest loc, fapt fără precedent prin care protesta împotriva inactivităţii Consiliului în dosarul sirian. Riadul a denunţat, de asemenea, absenţa progresului în eforturile pentru a se pune capăt conflictului israeliano-palestinian. Diplomaţii occidentali estimează că Iordania ar trebui să recupereze locul vacant. Responsabilii iordanieni nu au confirmat această informaţie, precizând doar că această problemă este în discuţie. Iordania îşi retrăsese candidatura pentru un loc în Consiliul ONU al Drepturilor Omului pentru ca Arabia Saudită să poată fi aleasă, marţi, în cadrul acestui organ cu sediul la Geneva. Consiliul, care are 15 membri, reînnoieşte anual cinci dintre cele zece locuri ale sale de membri nepermanenţi, pe bază regională.
SUA
Seism puternic
Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs marţi seara în largul insulelor Aleutine din Alaska, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS). Cutremurul a fost înregistrat marţi, la ora locală 17.57. Epicentrul a fost localizat la 31 kilometri nord-est de insula Amatignak şi la o adâncime de 4 kilometri. Nu au fost raportate victime şi nu a fost emisă alertă la tsunami, a precizat Administraţia Naţională americană pentru Cercetări Oceanice şi Atmosferice (NOAA).
NIGERIA
Grupări teroriste
SUA au plasat, ieri, pe lista neagră a organizaţiilor teroriste străine grupările nigeriene Boko Haram şi Ansaru. Într-un comunicat, Departamentul de Stat precizează că gruparea Boko Haram şi mişcarea Ansaru au legături cu organizaţia al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI). Organizaţia Boko Haram militează pentru introducerea legii islamice (sharia) în nordul Nigeriei, fiind acuzată de atacuri soldate cu mii de morţi. Gruparea a început acţiunile insurgente în anul 2009, vizând atât militari, cât şi civili.