Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 Noiembrie 2013 / 00:00 373 accesări

RUSIA

Accident la cosmodrom

Doi militari ruşi au murit, iar alţi trei au fost răniţi după o scurgere de substanţe toxice produsă în cursul unor lucrări de întreţinere la cosmodromul rus de la Pleseţk, anunţă Ministerul rus al Apărării. Accidentul s-a produs în momentul în care militarii curăţau rezervoarele de combustibil nuclear. Doi ofiţeri au fost răniţi, iar trei soldaţi au fost spitalizaţi după intoxicarea cu vapori de azot, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării. Conform informaţiilor preliminare, accidentul s-a produs din cauza încălcării regulilor de siguranţă. Cosmodromul Pleseţk este situat la 800 de kilometri nord de Moscova.

VIETNAM

Omorâţi de taifun

Taifunul Haiyan, a 14-a furtună care loveşte Vietnamul în acest an, s-a soldat cu 14 morţi, patru dispăruţi şi 81 de răniţi, a anunţat, ieri, Comitetul Naţional pentru Cercetare şi Salvare. Forţele de grăniceri din provincia Quang Ninh caută patru dispăruţi ca urmare a scufundării unei nave. Taifunul Haiyan a lovit, luni, regiunile vietnameze Quang Ninh şi Hai Phong, provocând ploi torenţiale şi vânt puternic în regiune. Precipitaţii masive s-au înregistrat mai ales în provinciile din nord-estul ţării.

SUA

Muzicieni omorâţi

Un muzician de origine iraniană a împuşcat mortal, în noaptea de duminică spre luni, în cartierul new-yorkez Brooklyn, trei membri ai unei formaţii de rock alternativ, în urma unui conflict, după care s-a sinucis, aruncându-se de pe acoperişul imobilului unde s-a petrecut tragedia, conform datelor furnizate luni de Poliţia din New York. Un al cincilea bărbat, în vârstă de 22 de ani, a fost rănit la braţul drept şi a fost transportat la spital. Ucigaşul a fost identificat drept Ali Akbar Mohammadi Rafie, în vârstă de 29 de ani. Victimele sunt Arash Farazmand, în vârstă de 28 de ani, Soroush Farazmand, de 27 de ani, şi Ali Eskandarian, de 35 de ani. Autorul faptei şi victimele ar fi făcut parte din formaţia de rock alternativ The Yellow Dogs, compusă din muzicieni de origine iraniană, potrivit tabloidului new-yorkez ”The Daily News”. Se pare că ucigaşul tocmai fusese exclus din formaţie.

GERMANIA

Croazieră... eşuată

Un vas de croazieră a eşuat ieri dimineaţă pe Rin, la frontiera între Franţa şi Germania, cu peste 200 de persoane la bord, care au debarcat, în cele din urmă, în condiţii de siguranţă. Cei 196 de pasageri, americani şi britanici, şi cei 44 de membri ai echipajului au fost transferaţi la bordul unui alt vas, apoi debarcaţi pe coasta germană, în cursul dimineţii. Problemele vasului, eşuat la câţiva metri de coasta franceză, sunt cauzate de o defecţiune a motorului, au precizat pompierii, care au mobilizat scafandri în cadrul operaţiunii de intervenţie. Vasul nu a fost inundat, iar accidentul nu s-a soldat cu vreun rănit. Acelaşi vas a rămas blocat la începutul lunii octombrie pe Rin, în apropiere de Strasbourg, cu peste 200 de persoane la bord, după ce s-a ciocnit de un ponton, un alt accident care nu s-a soldat cu răniţi.

AFRICA DE SUD

Tragedie rutieră

Cel puţin 29 de persoane au murit duminică într-o coliziune între un autobuz şi un camion, în Africa de Sud, în apropierea oraşului Kwaggafontein, la 100 de kilometri est de Pretoria, pe un drum cunoscut ca fiind periculos. Trei dintre răniţi au murit la spital şi opt sunt în stare critică, potrivit purtătorului de cuvânt. Răniţii au fost internaţi într-un spital din KwaMhlangu, la circa 50 de kilometri de locul accidentului.

SPANIA

Incendiu de pădure

Un incendiu face ravagii în provincia catalană Girona, unde a ars peste 800 de hectare de pădure şi teren agricol, fiind controlat în proporţie de 75%, după cum a transmis, ieri, postul public de televiziune. Pentru moment, nu se cunosc cauzele incendiului, însă autorităţile ştiu că acesta a avansat cu atâta repeziciune din cauza vântului, care a în ultimele ore a bătut cu mai mică intensitate. În privinţa populaţiei din zonă, nicio localitate nu este izolată din cauza incendiului şi nici nu au mai fost evacuaţi alţi localnici, după ce în noaptea zilei de luni spre marţi fuseseră mutaţi câteva zeci, din cauza modului în care avansa focul.

BULGARIA

Violenţe la Sofia

Cinci persoane au fost reţinute ieri în apropierea Parlamentului Bulgariei, în cursul unui miting al studenţilor care cer demisia Guvernului, pe care îl acuză de legături cu oligarhia. Sute de studenţi au încercat să blocheze accesul în Parlament, în contextul dezbaterilor pe tema bugetului pe anul 2014. Un tânăr a fost rănit în confruntările dintre studenţi şi forţele de ordine.

SIRIA

13 cazuri de poliomielită

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat, luni, 13 cazuri de poliomielită în rândul copiilor din nord-estul Siriei, confirmând că această contaminare este legată de o tulpină de virus venită din Pakistan. În plus, tulpini din aceeaşi familie de viruşi au fost detectate în reţeaua de canalizare din Israel, Cisiordania şi Fâşia Gaza, în februarie 2013, aminteşte OMS. La 30 octombrie, directorul general adjunct al OMS pentru poliomielită, Bruce Aylward, a furnizat date care indică faptul că virusul a ajuns în Siria pe cale terestră, ceea ce înseamnă că el prezintă un risc pentru întreaga regiune a Orientului Mijlociu. OMS şi UNICEF (Fondul Mondial al Naţiunilor Unite pentru Copii) au anunţat vineri că o campanie de vaccinare masivă este în desfăşurare în Siria şi în alte şase ţări din Orientul Mijlociu, vizând protejarea a 20 de milioane de copii. În Siria, această campanie îşi propune să imunizeze 1,6 milioane de copii împotriva poliomielitei, rubeolei, rujeolei şi oreionului. Un focar de poliomielită nu a mai fost în Siria din 1999. Peste 120.000 de persoane au fost ucise în Siria, în doi ani şi jumătate de conflict, şi mai multe milioane au migrat.

RUSIA

Ambasadorul polonez, la raport

Ambasadorul Poloniei la Moscova, Wojciech Zajaczkowski, a fost convocat de Ministerul rus al Afacerilor Externe, ieri dimineaţă, pentru a oferi lămuriri în legătură cu actele de protest care au avut loc, luni seara, în faţa ambasadei Rusiei la Varşovia. Aproximativ 50.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au manifestat, luni seara, la Varşovia, la apelul mişcărilor de extremă dreapta, cu ocazia Zilei Independenţei Poloniei. Zeci de manifestanţi au încheiat Marşul Independenţei cu o acţiune de protest în faţa ambasadei Rusiei la Varşovia, unde au aruncat torţe, pietre şi sticle pe teritoriul şi în direcţia clădirii reprezentanţei ruse şi au incendiat ghereta serviciului de pază. Actele de protest au fost dispersate imediat de Poliţie, care a reţinut aproximativ 50 de persoane. În plus, cel puţin 19 persoane au fost rănite, între care 12 poliţişti. Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Marcin Wojciechowski, şi-a exprimat regretele, luni seara, pe contul său de Twitter. Relaţiile dintre Rusia şi Polonia rămân delicate de mai multe decenii, după încheierea dominaţiei sovietice în Europa de Est şi dispariţia Uniunii Sovietice. În octombrie, iniţiativa unui student polonez la Facultatea de Arte de a instala la Gdansk (nordul Poloniei) o sculptură cu un soldat sovietic în timp ce viola o femeie gravidă a provocat proteste din partea Moscovei.

UNGARIA

Arest preventiv pe termen nelimitat

Parlamentul ungar a legalizat, în cursul nopţii de luni spre marţi, posibilitatea arestului preventiv pe termen nelimitat pentru persoanele suspectate de crime care riscă peste 15 ani de închisoare. Textul a fost adoptat cu sprijinul deputaţilor partidului Fidesz, condus de premierul conservator Viktor Orban, şi al formaţiunii de extremă dreapta Jobbik. Opoziţia a votat „împotrivă“. Noua lege a fost elaborată ca o reacţie la evadarea a doi membri ai unei grupări mafiote, suspectaţi de crime şi furturi. Pregătirea procesului celor doi depăşise limita legală a arestului preventiv în Ungaria, fixată la patru ani, iar aceştia erau plasaţi în detenţie la domiciliu din aprilie. Cei doi suspecţi au reuşit să fugă în octombrie şi au părăsit Ungaria, fiind însă arestaţi în Elveţia. Un avocat celebru din Ungaria, György Magyar, a apreciat că noua lege este complet contrară evoluţiei sistemului juridic european. În opinia lui Magyar, singura ţară care prevede detenţia pe termen nelimitat este Belarus, un fost stat sovietic calificat adesea ca fiind ultima dictatură din Europa.

FILIPINE

Seism după taifun

Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 a fost resimţit ieri în oraşul Tagbilaran, situat pe insula Bohol din Filipine, arhipelag afectat grav de taifunul Haiyan. Cutemurul s-a produs la ora locală 13.21, la o adâncime de nouă kilometri şi la 31 de kilometri nord-est de Tagbilaran. Acesta este o replică a seismului cu magnitudinea de 7,2 produs în insula Bohol la 15 octombrie. Insula Bohol se află la sud de zona puternic devastată de taifunul Haiyan. ONU a lansat, ieri, un apel la donaţii de ordinul a 301 milioane de dolari americani în ajutorul statului filipinez, devastat de taifunul Haiyan, care s-ar fi soldat cu cel puţin 10.000 de morţi.

RUSIA

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea de 6,6 s-a produs ieri în largul coastei de est a Rusiei, a anunţat institutul american de geofizică USGS. Acest cutremur a avut loc la ora 5.00 GMT, la aproximativ 170 de kilometri în largul peninsulei Kamceatka şi la o adâncime de 47 de kilometri. Nu a fost aşteptat niciun tsunami pe coastele de vest americane, a subliniat centrul american pentru alertă în caz de tsunami în Pacific. În schimb, erau aşteptate posibile valuri seismice locale, pe o rază de 100 de kilometri.



12