CHINA
Omorâţi de taifun
Cel puţin şase persoane au fost ucise de taifunul Haiyan pe coasta de sud a Chinei, unde a distrus sute de imobile, a anunţat, ieri, presa chineză. Trei pietoni au fost ucişi după ce un zid şi mai multe panouri publicitare au căzut în provincia insulară Hainan, în timp ce o persoană s-a înecat în regiunea autonomă vecină Guangxi. De asemenea, doi marinari şi-au pierdut viaţa ieri după-amiază, după ce vasul la bordul căruia se aflau a naufragiat în mare. Salvatorii caută alţi cinci membri ai echipajului prezenţi la bordul acestui vas şi daţi dispăruţi în mare. Aproape 600 de case şi 51 de imobile s-au prăbuşit din cauza rafalelor intense de vânt şi a valurilor foarte mari, iar 39.000 de persoane de pe insula Hainan au fost evacuate. Taifunul Haiyan a slăbit considerabil în intensitate după ce a traversat Filipinele. El a afectat centrul arhipelagului filipinez, vineri, cu rafale de vânt de peste 300 de kilometri pe oră şi o succesiune de valuri imense, provocând moartea a peste 10.000 de persoane, potrivit unor estimări provizorii. Viteza rafalelor de vânt a scăzut la 118 kilometri pe oră când taifunul a atins Guangxu, după care a lovit Vietnamul.
CANADA
Dramă aviatică
Un avion de dimensiuni medii s-a prăbuşit, duminică, în nordul provinciei canadiene Ontario, accidentul provocând moartea a cinci persoane şi rănirea altor două. Cele două persoane care au supravieţuit accidentului sunt un bărbat de 29 de ani şi o femeie de 50 de ani, originari din oraşul Winnipeg. Avionul, un Fairchild Metroliner care are capacitatea de 19 locuri, făcea legătura între oraşele Sioux Lookout şi Red Lake. Aparatul s-a prăbuşit cu puţin timp înainte de aterizare.
IRAN
Ministru adjunct omorât
Adjunctul ministrului iranian al Industriei, Safdar Rahmat Abadi, a fost ucis duminică seara, la Teheran, de persoane necunoscute, a anunţat presa iraniană. Rahmat Abadi a fost lovit mortal la cap şi în piept, în timp ce conducea maşina în estul capitalei. Citând o sursă din cadrul Poliţiei aflată la faţa locului, agenţia oficială de presă Irna a anunţat că tirul a venit din interiorul vehiculului ministrului, unde au fost găsite cartuşe goale, în timp ce geamurile erau intacte. Agenţia Mehr a confirmat moartea ministrului adjunct, citându-l pe viceguvernatorul Teheranului care se ocupă de securitate, Safarali Baratlou, fără să facă alte precizări.
MAREA BRITANIE
Alertă... roşie
Două centre din Kent sunt în alertă roşie, în timp ce Marea Britanie se pregăteşte să elimine restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru români şi bulgari la 1 ianuarie, aşteptându-se să primească... sute de copii abandonaţi de familiile rrome, relatează ”Daily Express”. Potrivit unei surse din cadrul consiliului districtului Kent, numeroase familii de români intenţionează să îşi abandoneze în mod deliberat copiii în timpul trecerii Canalului Mânecii din Calais în Dover. Responsabilitatea legală de a avea grijă de copii va reveni, în acest caz, consiliului, iar autorităţile cred că această situaţie ar genera costuri de trei milioane de lire sterline din partea contribuabililor. Panicaţi, şefii consiliilor locale au elaborat planuri secrete pentru a face faţă... afluxului de copii rromi abandonaţi.
UCRAINA
Avocatul lui Timoşenko, arestat
Serghei Vlasenko, avocatul liderei opoziţiei ucrainene, Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, a fost arestat. Informaţia a fost dată publicităţii, ieri, de către unul din liderii partidului lui Timoşenko, precizând că a fost anunţat chiar de către Vlasenko, printr-un mesaj telefonic. Informaţia nu a fost confirmată din surse oficiale şi nu se cunoaşte motivul pentru care avocatul ar fi fost arestat.
BULGARIA
Proteste studenţeşti
Uşile de acces ale rectoratului Universităţii din Sofia au fost blocate, ieri dimineaţă, de către studenţi, care cer de peste două săptămâni demisia Guvernului de centru-stânga. Începând din 26 octombrie, unele săli au fost ocupate de zeci de studenţi, o acţiune soldată cu anularea unor cursuri. 18 dintre cele 51 de universităţi bulgare sunt afectate parţial de această acţiune. Duminică, la aniversarea a 24 de ani de la înlăturarea de la putere a ultimului lider comunist, Todor Jivkov, mii de manifestanţi s-au alăturat studenţilor. Ei încearcă să relanseze manifestaţiile lansate pe 14 iunie împotriva Guvernului premierului tehnocrat Plamen Oreşarski, învestit pe 29 mai. În perioada cuprinsă între sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie, între 10.000 şi 20.000 de persoane au participat la aceste manifestaţii, denunţând legăturile Guvernului cu oligarhia. Acţiunea de protest şi-a pierdut din consistenţă în cursul verii. Membra cea mai săracă a UE, Bulgaria este afectată de la începutul anului de manifestaţii populare care au antrenat, în februarie, căderea Guvernului conservator al lui Boiko Borisov.
RUSIA
Activiştii Greenpeace, transferaţi
Rusia a început ieri să îi transfere de la Murmansk către Sankt Petersburg pe cei 30 de membri ai echipajului unei nave a Greenpeace deţinuţi după o acţiune pe o platformă petrolieră din Arctic, au anunţat organizaţia neguvernamentală şi comitetul de anchetă rus. Cei 30 de membri ai echipajului navei „Arctic Sunrise“ a Greenpeace, originari din 18 ţări diferite, au fost reţinuţi în septembrie şi plasaţi în arest preventiv la Murmansk, după ce câţiva dintre ei au desfăşurat o acţiune pe o platformă a Gazprom din Marea Barents, pentru a denunţa riscurile ecologice legate de extracţia de petrol în această zonă.
TAIWAN
Seism
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter a fost înregistrat, ieri, în partea de est a Taiwanului, fără a provoca victime, a anunţat serviciul central de meteorologie din insulă. Epicentrul seismului a fost înregistrat la 148,4 kilometri est de districtul Hualien din estul insulei, la o adâncime de 103 kilometri. Cutremurul s-a resimţit în toată insula, în special în districtele Yilan şi Hualien. La Taipei, capitala insulei, seismul a avut o intensitate de doar un grad. Cel mai grav seism din ultimii cinci ani în această insulă, înregistrat în 1999, a avut o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter, provocând moartea a 2.400 de persoane.
AFGANISTAN
Ameninţare talibană
Talibanii afgani au avertizat ieri că îi vor considera ”ţinte” pe participanţii la Loya Jirga, marea adunare tradiţională a şefilor de triburi şi reprezentanţilor societăţii, dacă aceasta se va pronunţa în favoarea menţinerii prezenţei militare americane în Afganistan după 2014. Loya Jirga, care se reuneşte doar în cazuri excepţionale, îşi va începe lucrările între 18 şi 21 noiembrie, pentru a dezbate tratatul bilateral de securitate negociat de mai multe luni de Washington şi Kabul. Acest tratat are ca scop să stabilească termenii prezenţei americane în Afganistan după încheierea misiunii de luptă a NATO, la sfârşitul anului 2014, precum şi numărul bazelor şi statutul militarilor care vor rămâne la faţa locului. În octombrie, la sfârşitul unor negocieri îndelungate, la Kabul, preşedintele Karzai şi secretarul de Stat american, John Kerry, au anunţat că au ajuns la un acord parţial. Câteva ore mai târziu, mollahul Omar, liderul talibanilor afgani, a avertizat că semnarea acestui tratat va avea consecinţe grave. În cazul în care va fi semnat, acest acord va permite forţelor afgane să conteze pe un sprijin american, în special aerian, după retragerea celor 87.000 de militari NATO până la sfârşitul anului 2014. În Irak, SUA au dorit să menţină un contingent până la sfârşitul anului 2011, însă au fost nevoite să-şi retragă trupele, din cauza faptului că Bagdadul a refuzat să le acorde imunitate.