RUSIA
Protest extrem
Un rus complet dezbrăcat şi-a bătut în cuie organele genitale, ieri, între pavelele din apropierea mausoleului lui Lenin din Piaţa Roşie din Moscova, aparent pentru a protesta faţă de... indiferenţa politică a societăţii ruse. După ce s-a dezbrăcat complet, sub o ploaie fină, Piotr Pavlenski s-a fixat de pavele cu un cui gros introdus în scrot, sub privirile mirate ale trecătorilor în mantouri şi cu umbrele, în această piaţă turistică, potrivit imaginilor difuzate pe internet. Tânărul de 29 de ani a rămas aşezat cu privirea fixată spre sol, iar în momentul în care au sosit, poliţiştii l-au acoperit cu un cearşaf şi au îndepărtat curioşii. Originar din Sankt Petersburg, Piotr Pavlenski a fost condus pentru scurt timp la spital, după care a fost transportat la un comisariat de Poliţie. Bărbatul nu este la prima sa performanţă extremă. În 2012, el şi-a cusut buzele în semn de susţinere faţă de grupul contestatar Pussy Riot.
FRANŢA
Explozie accidentală
15 persoane au fost rănite, dintre care una a decedat, după ce un dispozitiv pirotehnic a explodat accidental, vineri, în timpul repetiţiei unui spectacol, la Palatul Sporturilor din Paris. Unul dintre răniţi, care se afla în stop cardiac atunci când au intervenit pompierii, a decedat la spital, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Incidentul s-a produs în jurul orei 17.00 GMT, în timpul repetiţiei spectacolului ”1789, Les amants de la Bastille”, care urma să aibă loc la ora 19.30. În urma exploziei s-au prăbuşit un perete de beton şi o parte din plafon. Au fost mobilizaţi aproximativ o sută de pompieri. Poliţia a iniţiat o anchetă pentru a stabili cauzele acestei explozii.
SIRIA
Deputat răpit şi executat
Un deputat sirian, Mojhem al-Sahou, răpit de un grup jihadist, a fost executat săptămâna trecută, a anunţat, ieri, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. O sursă parlamentară siriană a confirmat pentru AFP executarea lui Sahou, un deputat din oraşul Deir Ezzor, fără a putea preciza identitatea ucigaşilor. Armata siriană a reluat, ieri, controlul asupra unei baze militare strategice situate în apropierea aeroportului internaţional din oraşul Alep, obiectiv care din luna februarie se afla în mâinile forţelor rebele.
MAREA BRITANIE
Acuzat de crimă
Un bărbat în vârstă de 20 de ani a fost pus sub acuzare pentru uciderea unei românce, Mariana Popa, găsită înjunghiată în estul Londrei, relatează BBC News Online. Românca în vârstă de 24 de ani a fost găsită, la 29 octombrie, înjunghiată în piept. Farooq Shah a fost acuzat de crimă şi va compărea sâmbătă în faţa tribunalului din Barkingside. Mariana Popa era originară dintr-o comună din judeţul Buzău. Familia româncei a comunicat că femeia a plecat iniţial la muncă în Italia, însă, pentru că nu reuşea să îşi mai găsească de lucru acolo, a decis să plece în Marea Britanie, unde se afla de câteva săptămâni, împreună cu concubinul său. Mama tinerei spune că aceasta ar fi fost însărcinată.
SUA
Amirali sancţionaţi
Marina militară americană a interzis accesul la informaţii clasificate a doi amirali suspectaţi de corupţie, un nou scandal pentru armata americană, a anunţat, vineri, un purtător de cuvânt al Pentagonului. În total, trei oficiali de rang înalt din cadrul armatei au fost arestaţi în acest dosar de corupţie, care implică mai mulţi membri din cadrul Marinei militare. Viceamiralul Ted Branch, director de informaţii navale, şi contraamiralul Bruce Loveles, director de operaţiuni de strângere de informaţii, au primit interdicţia temporară de a consulta documente clasificate, din cauza unei anchete în curs împotriva lor, potrivit unui comunicat al unui purtător de cuvânt al Marinei, amiralul John Kirby. Cei doi amirali sunt suspectaţi de comportament deplasat, care datează din perioada prealabilă atribuirii funcţiilor actuale. Ei ar fi fost în contact cu un om de afaceri malaezian, Leonard Francis, care încerca să obţină contracte de milioane de dolari cu marina americană, privind aprovizionarea navelor de patrulă în special în Asia. Totuşi, nu s-a precizat dacă ofiţerii vizaţi au transmis informaţii confidenţiale. Pentagonul s-a confruntat deja cu mai multe scandaluri care implică oficiali de rang înalt, în ultimele luni. Astfel, generalul Martin Dempsey, oficialul cu cel mai înalt grad din armata americană, supervizează, în prezent, o reformă privind formarea generalilor, care acordă un loc mai important eticii.
JAPONIA
Seism
Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 a fost resimiţit ieri dimineaţă în estul Japoniei, inclusiv în capitala Tokyo, dar pentru moment nu au fost semnalate victime sau pagube materiale, potrivit posturilor de televiziune. Epicentrul acestui cutremur, care a avut loc la ora locală 7.38, a fost localizat în partea de nord a prefecturii Ibaraki, la nord de Tokyo, iar hipocentrul a fost la 70 de kilometri adâncime. Cutremurul a fost resimţit de locuitorii din capitală. Trenurile de mare viteză Shinkansen au fost oprite timp de câteva minute, pentru un control al căilor ferate, dar traficul a fost reluat rapid. Pe aeroportul Tokyo-Narita au fost resimţite trepidaţii, dar nu foarte violente şi nu au perturbat deloc operaţiunile. Acest nou cutremur din est a avut loc la exact două săptămâni după un altul mai violent (cu magnitudinea de 7,1), care a provocat un mic tsunami pe coasta de nord-est a Japoniei, fără să provoace însă victime sau pagube materiale. Japonia este în continuare traumatizată de cutremurul cu magnitudinea 9 care s-a produs în largul coastelor sale de nord-est, la 11 martie 2011, şi care a declanşat un tsunami de 10 şi, pe alocuri, de 20 de metri înălţime, provocând moartea a 18.000 de persoane. Acest tsunami a fost la originea catastrofei nucleare de la Fukushima, un complex atomic care este în continuare extrem de vulnerabil. Japonia este situată la joncţiunea a patru plăci tectonice şi înregistrează, în fiecare an, peste 20% dintre cutremurele cele mai puternice din lume.
IRLANDA DE NORD
Bombe dezamorsate
Două bombe artizanale au fost descoperite de-a lungul unei străzi în Irlanda de Nord şi au fost dezactivate, a anunţat, sâmbătă, Poliţia din această provincie britanică, teatrul unor incidente similare în ultimele săptămâni. Cele două dispozitive au fost descoperite vineri, la Nutts Corner, la zece kilometri vest de Belfast, capitala Irlandei de Nord. Acestea nu au provocat victime, geniştii intervenind la timp. Vineri, Poliţia a anunţat că unul dintre foştii săi membri a descoperit în aceeaşi zi o bombă amplasată sub maşina sa, în timp ce se pregătea să îşi ducă fiica la şcoală, în estul Belfastului. În ultimele săptămâni, patru scrisori-capcană au fost trimise unor oficiali din cadrul Poliţiei, ministrului britanic pentru Irlanda de Nord, Theresa Villiers, şi unui birou al Parchetului nord-irlandez. Ameninţarea cu atentate rămâne gravă în Irlanda de Nord. Această provincie din Marea Britanie a cunoscut 30 de ani de violenţe interconfesionale soldate cu 3.500 de morţi. Acordurile de pace semnate în 1998 au condus la împărţirea puterii între protestanţi şi catolici, dar violenţe sporadice se produc în continuare. În ultimii cinci ani, disidenţii republicani (catolici), favorabili unei alipiri a Irlandei de Nord la Republica Irlanda, au ucis doi poliţişti şi doi militari.
BULGARIA
Nemulţumire
Mii de manifestanţi la Sofia, între care studenţi şi profesori, şi-au strigat, ieri, nemulţumirea faţă de ”domnia oligarhiei”, la 24 de ani de la înlăturarea de la putere a ultimului lider comunist, Todor Jivkov. Manifestanţii, 4.000 potrivit unei estimări a AFP, au defilat scandând ”Demisia”, ”Mafia” şi ”Sunteţi o ruşine” în faţa Parlamentului şi sediului Guvernului. Manifestaţia a fost organizată de studenţi şi profesori din circa zece universităţi, care protestează de două săptămâni şi încearcă să relanseze mişcarea, consistentă înainte de sosirea verii, împotriva Guvernului tehnocratului Plamen Oreşarski. Susţinut de socialişti, de partidul minorităţii turce MDL şi, tacit, de ultranaţionalişti, acest Guvern aflat în funcţie de la sfârşitul lui mai este acuzat de criticii săi că are legături cu oligarhia, ca şi predecesorii săi. Membra cea mai săracă a UE, Bulgaria este afectată, de la începutul anului, de manifestaţii populare care au antrenat, în februarie, căderea Guvernului conservator al lui Boiko Borisov. Într-o declaraţie publicată sâmbătă, data aniversară a căderii Zidului Berlinului, studenţii au cerut o schimbare radicală a sistemului educaţional, care ar trebui să formeze persoane independente şi cu spirit critic, şi nu conformiste.
GRECIA
Proteste
Peste 5.000 de persoane au manifestat sâmbătă, la Salonic, împotriva unui proiect controversat privind o mină de aur în regiunea Halkidiki, situată în apropiere, cu ocazia Zilei mondiale de acţiune împotriva minelor de aur. La Atena, peste 500 de persoane au manifestat scandând sloganuri împotriva violenţei Poliţiei exercitate în ultimele luni împotriva locuitorilor satului Ierissos din Halkidiki, care se opun proiectului Hellenic Gold, filiala greacă a grupului canadian Eldorado Gold. În mai, nouă persoane au fost rănite, dintre care opt poliţişti, în cadrul ciocnirilor dintre forţele de ordine şi locuitorii din satul Ierissos din Halkidiki. În februarie, militanţii au aruncat cu cocteiluri Molotov în aceeaşi zonă, rănind un gardian şi avariind mai multe echipamente. Două luni mai târziu, locuitorii din regiune, furioşi, au devastat un comisariat, acuzând Poliţia că a folosit în mod excesiv forţa în timpul arestării a două persoane suspectate că au participat la atacul din februarie. Protestele pentru a cere oprirea proiectului au început de la autorizaţia pe care Guvernul a acordat-o în mai 2011 companiei Hellenic Gold de a începe excavările în Halkidiki. Până în prezent, aproximativ 200 de locuitori din regiune sunt urmăriţi în justiţie pentru rezistenţă împotriva autorităţilor şi alte delicte, ceea ce provoacă reacţii vehemente, militanţii acuzând autorităţile că vor să incrimineze mişcările sociale. Opozanţii faţă de acest proiect consideră că intrarea în activitate a minei ar provoca pagube ireparabile mediului, epuizând şi contaminând pânzele freatice şi poluând regiunea cu substanţe chimice nocive, precum plumb, cadmiu, arsenic şi mercur. Dar Guvernul susţine că proiectul va crea sute de locuri de muncă, în timp ce nivelul şomajului în Grecia este de 27%. Peninsula Halkidiki atrage sute de mii de turişti în fiecare an, mai ales din Rusia şi ţările din sud-estul Europei.
CHINA
Nou partid politic
Susţinătorii fostului lider chinez Bo Xilai, destituit în urma unui imens scandal, au înfiinţat un partid politic în China, ţară în care Partidul Comunist conduce singur, a anunţat unul dintre ei. Wang Zheng, o profesoară în învăţământul superior, a declarat că partidul a fost înfiinţat miercuri, înainte de deschiderea plenului Partidului Comunist Chinez (PCC) care are loc în prezent la Beijing, cu uşile închise, ca susţinere faţă de Bo, fostă stea în ascensiune şi condamnat în septembrie la închisoare pe viaţă. Wang a adăugat că acest partid, denumit Zhi Xian (Constituţia Supremă), l-a numit pe Bo preşedinte pe viaţă, fără să precizeze dacă acesta din urmă a fost de acord să aibă legătură cu acest demers. Autorităţile chineze au sufocat în faşă orice tentativă de înfiinţare a unui partid, în timp ce PCC exercită monopolul asupra vieţii politice.