OLANDA
Dramă de familie
Două persoane au fost ucise ieri, într-o luare de ostatici care a avut loc în sud-estul Olandei, pe fondul unei dispute familiale, anunţă Poliţia olandeză. Un bărbat şi-a luat ostatică fiica de trei ani şi s-a refugiat într-o clădire din localitatea Reuver, în sud-estul Olandei. Postul TV local L1 a relatat, citându-l pe primarul Dassen van Beesel, că cele două victime sunt autorul luării de ostatici şi fiica acestuia. Potrivit presei, două explozii au avut loc în clădire.
SUA
Atac armat la Detroit
Trei persoane au fost ucise şi alte şase rănite într-un atac armat care a avut loc miercuri seara la Detroit, Michigan, într-o frizerie, a anunţat Poliţia. Poliţia se află în căutarea a doi bărbaţi care ar fi plecat de la locul atacului cu două maşini. Suspecţii s-au bătut cu alte victime, după care a avut loc un schimb de focuri în local. Poliţia precizează că este posibil ca victimele să fi tras ca răspuns la focurile de armă. O fostă mândrie a industriei de automobile, Detroit, care a intrat în faliment în iulie, se confruntă cu cea mai mare rată a criminalităţii înregistrată în ultimii 40 de ani. Oraşul, care a pierdut jumătate din populaţie în decurs de 60 de ani, l-a ales miercuri pe Mike Duggan în funcţia de primar.
FRANŢA
Hoţi prinşi
O bandă de hoţi români care a furat produse din 117 supermarketuri situate la nord de Paris, majoritatea Lidl, a fost adusă în faţa justiţiei franceze, relatează ”La Voix du Nord”. ”Au profitat de o lacună în sistemul nostru de securitate”, recunoaşte avocatul lanţului de supermarketuri Lidl. Astfel, când un complice intra în supermarket şi se declanşa deschiderea automată a porţii, hoţii ieşeau rapid cu coşurile pline de produse. Acestea erau revândute, explică rechizitoriul, în băcănii arabe din regiunea pariziană. Erau vizate supermarketuri din Seine-Maritime şi Pas-de-Calais, în special Lidl. Din cadrul reţelei făceau parte un cuplu de români care organiza sosirea hoţilor specializaţi pe teritoriul francez, în locuri unde aceştia erau găzduiţi şi hrăniţi, şi persoane care tăinuiau bunurile furate în regiunea pariziană. În total, au fost aduşi în faţa justiţiei 18 acuzaţi. Laurentin Stan, în vârstă de 35 de ani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Soţia sa, Constantina B., mâna lui dreaptă, a fost condamnată la doi ani de închisoare. George A., una dintre persoanele care tăinuiau bunurile furate şi pretindea că s-a infiltrat în reţea, a fost condamnat la doi ani de închisoare, iar alţi zece hoţi au primit pedepse similare.
CANADA
O româncă, consilier municipal
Românca Magda Popeanu a fost aleasă în funcţia de consilier în districtul Côte-des-Neiges din Montreal, în provincia canadiană Quebec, în urma alegerilor de duminică. Membră a partidului Projet Montreal, Popeanu a obţinut 1.953 de voturi (respectiv 30,86%) din totalul de 6.485 de sufragii exprimate, devansând-o pe Helen Fotopulos cu 77 de voturi. Magda Popeanu locuieşte în Côte-des-Neiges-Notre-Dame-de-Grâce din 1992 şi a fost preşedinta Projet Montreal din 2006 şi până în 2010. De origine română, ea a fost candidata partidului în alegerile din 2005 şi 2009 în Côte-des-Neiges, când a obţinut 16% şi, respectiv, 31,6% din voturi. După ce şi-a obţinut licenţa în inginerie electronică şi a lucrat în domeniul IT, ea şi-a dedicat ultimii 20 de ani învăţământului şi facilitării schimburilor sociale şi profesionale în domeniul său de activitate. Adeptă a educaţiei continue şi dinamice şi dornică să-şi împărtăşească experienţa, ea deţine un certificat de formator pentru adulţi în mediul şcolar, o diplomă în intervenţie în formarea profesională şi urmează să îşi termine formarea în administrarea instituţiilor şcolare. În prezent, ea este director adjunct la Centrul de formare profesională „Leonardo da Vinci“, clădirea Côte-Vertu. Popeanu militează de opt ani pentru păstrarea moştenirii, siguranţei şi liniştii districtului Côte-des-Neiges-Notre-Dame-de-Grâce, precum şi pentru un mediu de viaţă de calitate înaltă, prin creşterea responsabilităţii sociale, a respectului faţă de mediu şi faţă de ceilalţi. Consiliul municipal este principala instanţă decizională a oraşului Montreal şi este format din 65 de aleşi: primarul general, care este şi primarul sectorului Ville-Marie, 18 primari de sector şi 46 de consilieri municipali.
GRECIA
Evacuări la televiziune
Poliţia a evacuat, ieri, sediul radioteleviziunii naţionale elene ERT, ocupat din luna iunie de jurnalişti concediaţi în urma unei decizii brutale a Guvernului de a închide această instituţie, considerată prea costisitoare într-o Grecie lovită de criză. La primele ore ale dimineţii, scutierii au descins în sediul vechii radioteleviziuni, situat într-o suburbie din nordul Atenei. Alţi poliţişti au scos în afara clădirii aproximativ 200 de persoane care protestau împotriva evacuării. Potrivit martorilor, forţele de ordine au forţat uşile clădirii, iar unii dintre scutieri au sărit gardul pentru a putea intra în sediul televiziunii vechi, dar nicio confruntare nu a fost constatată. Între timp, evacuarea clădirii a fost încheiată şi în sediul vechii televiziuni nu a mai rămas nicio persoană. Nikos Tsimbidas, reprezentant al Pospert, sindicatul angajaţilor ERT, a declarat telefonic că el a fost reţinut. Potrivit agenţiei de presă elene ANA, Poliţia a arestat alţi patru foşti angajaţi ai ERT, printre care şi liderul Pospert, jurnalistul Panagiotis Kalfagiannis, dar toţi au fost eliberaţi la scurt timp. Un număr variabil de angajaţi concediaţi ai ERT au ocupat clădirea de la închiderea vechiului sediu al televiziunii de către Guvern, la 11 iunie. În total, au fost concediaţi 2.600 de angajaţi ai televiziunii. Această decizie a provocat iritare atât în Grecia, cât şi în străinătate. Guvernul de coaliţie al premierului Antonis Samaras a fost la un pas de a cădea, fiind abandonat de unul din aliaţii săi de guvernare. Argumentând că televiziunea costă circa 300 de milioane de euro pe an, într-o ţară grav afectată de criza economică, premierul Samaras a refuzat reconstituirea audiovizualului naţional în forma sa iniţială.
UCRAINA
Miting pro-Timoşenko
Câteva mii de persoane s-au adunat ieri în centrul Kievului, în cadrul unei acţiuni a opoziţiei ucrainene în favoarea susţinerii parcursului european al Ucrainei şi eliberării fostului premier Iulia Timoşenko, care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Această manifestaţie a avut loc în contextul în care Parlamentul ucrainean urma să dezbată, ieri, un proiect de lege care ar permite ca Iulia Timoşenko, spitalizată în prezent pentru hernie de disc la Harkov, să părăsească ţara pentru a primi îngrijiri medicale în străinătate, probabil în Germania. Eliberarea din închisoare a fostului premier Iulia Timoşenko este o condiţie a Bruxelles-ului pentru încheierea unui acord de asociere cu Ucraina, acord pe care Kievul speră să-l semneze la apropiatul summit al Parteneriatului Estic, ce va fi organizat la Vilnius, la finalul lunii noiembrie. Pe de altă parte, doi emisari ai Parlamentului European - fostul preşedinte polonez Alexander Kwasniewski şi fostul şef al Legislativului european Pat Cox - se află de miercuri la Kiev, în încercarea de a găsi o soluţie în cazul opozantei ucrainene
SUA
Arestare... istorică
Un fost militant american din rândul Black Panthers care trăia în Cuba din anul 1984, unde a ajuns după ce a deturnat un avion din SUA, s-a întors miercuri la Miami, unde a fost arestat, a anunţat justiţia americană. William Potts, un fost militant de culoare din rândul Black Panthers, a fost inculpat în 1985, în SUA, pentru piraterie aeriană, după ce a deturnat un avion pe 27 martie 1984. După ce a decolat de pe Aeroportul LaGuardia, din apropiere de New York, şi a făcut o escală la Charlotte, în Carolina de Nord, el a ameninţat că va arunca avionul în aer dacă pilotul va ateriza la Miami, cum era prevăzut, şi i-a ordonat acestuia să se îndrepte spre Havana, unde a fost reţinut de autorităţile cubaneze. Într-un manifest înmânat stewardeselor şi păstrat de autorităţile cubaneze, el cerea ”eliberarea fraţilor şi surorilor din Africa de Sud”, ţară la acea dată supusă unui regim apartheid, protesta faţă de intervenţia Washingtonului împotriva sandiniştilor din Nicaragua şi cerea o despăgubire de cinci milioane de dolari. Potrivit postului de televiziune CNN, Potts a stat închis 13 ani într-un penitenciar din Cuba. După eliberare, a început o nouă viaţă la Havana, unde s-a căsătorit şi s-a convertit la Islam. ”Actul de terorism pe care l-am comis mă bântuie în fiecare zi”, a declarat el pentru canalul american care i-a luat un interviu în timpul zborului de la Havana la Miami, adăugând că îi lipseşte familia. William Potts, alias William Freeman alias Lieutenant Spartacus, a fost arestat miercuri de FBI, pe Aeroportul Internaţional din Miami. Ieri, el a fost adus în faţa unui judecător federal din Miami şi riscă, dacă va fi găsit vinovat, o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.
JAPONIA
Rachete pe o insulă din Pacific
Forţele japoneze au transferat două rachete fără încărcătură pe o insulă din Pacificul de Sud a arhipelagului nipon, în cadrul unui important exerciţiu militar care irită clar Beijingul. Potrivit unor oficiali, aceste rachete au ajuns miercuri pe această insulă strategică, Miyako, aflată la 300 de kilometri sud de insula cea mai importantă, Okinawa. Aceste arme au fost debarcate de forţele de autoapărare (SDF, numele oficial al armatei japoneze) cu un sistem de lansare de rachete antinavă de suprafaţă. În perioada 1-18 noiembrie, 34.000 de persoane, distrugătoare şi avioane de vânătoare participă la manevre care includ şi manevre de debarcare pe atolul nelocuit Okidaitojima, la 400 de kilometri sud-est de principala insulă Okinawa. Oficial, aceste manevre urmăresc să menţină şi să amelioreze capacităţile operaţionale ale Forţelor de autoapărare în caz de atac armat, în special într-un moment în care Tokyo şi alte ţări din regiune se îngrijorează în legătură cu creşterea puterii militare şi ambiţiilor maritime ale Chinei. Japonia lucrează, astfel, la crearea unei unităţi amfibie speciale, destinată apărării sau recuceririi unor insule mici. Japonia a organizat deja astfel de manevre în 2011, dar într-un context mai puţin tensionat cu Beijingul decât în prezent. De peste un an, relaţiile sino-japoneze sunt la cel mai scăzut nivel din cauza unui conflict teritorial în Marea Chinei de Est. Lucrurile s-au tensionat în septembrie 2012, când Japonia a naţionalizat trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului Senkaku, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu. De atunci, Beijingul trimite periodic patrule ale pazei de coastă în apele teritoriale ale acestor insule situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi la 400 de kilometri vest de Okinawa, generând temeri privind un incident cu nave japoneze care se întâlnesc cu acestea.
FILIPINE
Cel mai violent taifun din lume
Filipinele se pregăteau ieri pentru sosirea taifunului Haiyan, cel mai violent care s-a format anul acesta în lume, determinând autorităţile din arhipelagul lovit frecvent de furtuni puternice să demareze evacuări în masă. Potrivit autorităţilor, rafalele ar putea depăşi 300 km/h la sol şi ar putea cauza pagube serioase în centrul şi sudul ţării. Ciclonul tropical Haiyan ar putea avea un impact umanitar foarte grav, a avertizat sistemul mondial de coordonare şi alertă în caz de dezastre, gestionat în comun de ONU şi Comisia Europeană. Aproape 16 milioane de persoane, din care 12 milioane în Filipine, se află pe traiectoria taifunului. Laos şi Vietnam vor fi traversate de furtună duminică. Ieri, Haiyan, care se afla deasupra Oceanului Pacific, înregistra rafale de vânt cu viteza de 333 km/h, conform centrului marinei americane de supraveghere a taifunurilor. Haiyan urmează să lovească zonele deja afectate de un seism la mijlocul lunii octombrie, care a ucis circa 200 de persoane în centrul ţării. Cinci mii de persoane ale căror locuinţe au fost distruse în urma cutremurului se adăpostesc încă în corturi. Mai multe destinaţii turistice importante, precum Boracay sau Bohol, se află pe traiectoria furtunii.
PAKISTAN
Alt lider taliban
Mollahul Fazlullah a fost ales lider al Mişcării Talibanilor Pakistanezi (TTP) în locul lui Hakimullah Mehsud, omorât vineri, într-un raid aerian american. Guvernul pakistanez a denunţat raidul aerian american care a provocat moartea lui Hakimullah Mehsud. Mollahul Fazlullah, care are aproape 40 de ani, este considerat ostil dialogului dintre talibani şi Guvernul de la Islamabad. Fazlullah a început să se remarce la începutul anilor 2000, preluând conducerea mişcării fundamentaliste Tehreek-e-Nifaz-e-Shariat-e-Mohammadi (TNSM), activă în Valea Swat.