SUA
Weekend însângerat
Cinci persoane, o femeie şi patru copii, au fost înjunghiate mortal în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, într-un atac produs în cartierul Brooklyn din New York. Poliţia a fost chemată la un bloc de locuinţe unde trei persoane erau deja moarte, un băieţel de 18 luni şi două fete de 6, respectiv 9 ani, relatează ziarul ”The New York Daily News”. O femeie în vârstă de 30 de ani şi un băiat de 9 ani au fost transportaţi în stare gravă la spital, dar medicii nu i-au putut salva. Un suspect a fost reţinut.
Două trupuri neînsufleţite prăbuşite în capul scărilor la intrarea într-un bloc şi alte două într-un apartament, alături de doi câini omorâţi şi ei: aceasta este imaginea de coşmar găsită de poliţişti într-un cartier din Phoenix, Arizona. În apartamentul vecin, poliţiştii au găsit şi cadavrul celui care, după comiterea masacrului, şi-a pus capăt zilelor. Deocamdată nu se cunosc identităţile victimelor şi nici mobilul care a dus la producerea acestei tragedii.
Un student a fost înjunghiat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, într-un atac în campusul Bloomington al Universităţii din Indiana, doi suspecţi fiind arestaţi. Ca urmare a incidentului, campusul universitar a fost închis patru ore. Victima a fost transportată la spital şi nu se cunosc detalii despre starea acesteia.
IRAK
Baie de sânge
Cel puţin 47 de persoane au fost ucise, ieri, în cel puţin zece atentate cu maşină-capcană comise în regiunea Bagdad şi în faţa unei bănci din oraşul Mosul, bilanţul victimelor din ultima lună ajungând la peste 600 de morţi, anunţă autorităţile irakiene. Exploziile comise în şapte cartiere din zona capitalei Irakului s-au soldat cu cel puţin 35 de morţi şi 90 de răniţi. Atacul cel mai grav a avut loc în cartierul Shaab, în partea de nord a Bagdadului, unde două maşini au explodat într-o zonă comercială, provocând moartea a cinci persoane şi rănirea altor 17. Alte explozii au avut loc în cartierele Bayaa, Baladiyat, Machtal, Hurriya şi Dora din Bagdad, precum şi în suburbia Saba al-Bur. La Mosul, oraş situat la 350 de kilometri nord de capitală, 12 persoane, civili şi militari, au murit în explozia unei maşini-capcană în faţa unei bănci.
AFGANISTAN
Nuntaşi omorâţi
Explozia unui dispozitiv improvizat pe o şosea din provincia afgană Ghazni, la sud de Kabul, a provocat moartea a 17 persoane care mergeau la o nuntă, anunţă autorităţile afgane. Cele 17 persoane, printre care femei şi copii, se deplasau cu un microbuz care a fost distrus în totalitate în urma deflagraţiei. Autorităţile afgane atribuie atacul insurgenţilor talibani, dar aceştia au negat orice responsabilitate în acest incident. În iunie, Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a transferat autorităţilor afgane atribuţiile în materie de securitate, însă 97.000 de militari NATO sunt în continuare pe teritoriul Afganistanului.
INDIA
Explozii... electorale
Cinci persoane au fost ucise, ieri, într-o serie de explozii care au avut loc înainte de începerea unui marş electoral în estul Indiei. Deflagraţiile s-au produs în oraşul Patna din statul indian Bihar, înaintea unui discurs al politicianului de opoziţie Narendra Modi, din cadrul mişcării Bharatiya Janta. Alte 71 de persoane au fost rănite în atentate. Premierul Indiei, Manmohan Singh, a condamnat atacurile, cerând aducerea autorilor în faţa justiţiei.
ISRAEL
Obuz palestinian
Un obuz de mortieră lansat ieri din regiunea palestiniană Fâşia Gaza a căzut în sudul Israelului, fără însă a provoca daune materiale sau victime, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei israeliene. Obuzul a căzut în apropierea gardului de securitate construit la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, regiune palestiniană aflată sub controlul mişcării fundamentaliste Hamas. Ultimul incident în cursul căruia o rachetă a fost lansată spre teritoriul israelian a avut loc pe 28 septembrie.
TURCIA
Gaze lacrimogene
Poliţia turcă a utilizat gaze lacrimogene sâmbătă, la Ankara, pentru a dispersa două manifestaţii ce au vizat denunţarea dezrădăcinării unor arbori dintr-un campus universitar din acest oraş. De asemenea, mai multe persoane au fost reţinute. O primă manifestaţie a avut loc cu participarea a circa o sută de studenţi, în centrul oraşului. Potrivit mişcării studenţeşti de stânga Genc-Der, care a organizat adunarea în piaţa centrală Kizilay, 26 de manifestanţi au fost reţinuţi de forţele antirevoltă, prezente în număr mare la faţa locului. Protestatarii vroiau să mărşăluiască în centrul oraşului şi să planteze ulterior nişte arbori în grădina unui imobil public. Mai târziu, spre lăsarea serii, în jur de 200 de manifestanţi au intrat pe şantierul drumului care trece acum chiar prin mijlocul instituţiei universitare, jignindu-i pe muncitori şi suscitând o intervenţie în forţă din partea Poliţiei. Poliţiştii au recurs din nou la grenade lacrimogene, precum şi la tunuri cu apă. De mai multe săptămâni, manifestaţii sporadice sunt organizate la Ankara şi în alte oraşe din Turcia, în semn de protest faţă de construirea unei şosele prin mijlocul campusului Universităţii Tehnice din Orientul Mijlociu, un proiect municipal foarte controversat, menit să descongestioneze traficul auto din capitala turcă.
ITALIA
Erupţie vulcanică
Vulcanul Etna, situat pe insula italiană Sicilia, a început să arunce lavă şi cenuşă printr-un nou crater deschis în partea de sud-est, a informat, sâmbătă, Institutul de Geofizică şi Vulcanologie din Catania. Activitatea vulcanului a începutul spre miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, iar aeroportul din regiune a fost parţial afectat. Institutul de Geofizică şi Vulcanologie din Catania a dat asigurări că lava, care se îndreaptă spre Valle del Bove, afectează o zonă aflată departe de centrele populate şi nu reprezintă niciun pericol pentru oameni. În cursul aceleiaşi nopţi, în zonă au avut loc trei seisme, a informat ziarul italian ”La Repubblica”. Primul, cel mai puternic, a fost înregistrat de Institutul de Geofizică şi Vulcanologie la ora 1.20, cu magnitudinea 2,8, la o adâncime de 24 km. Au urmat unul cu magnitudinea 2,2 la ora 3.23 şi unul de 2,3 la ora 5.11.
MAREA BRITANIE
Avertizare meteo
Milioane de oameni din Anglia şi Ţara Galilor au fost avertizaţi să se pregătească de ploi torenţiale şi rafale de vânt foarte puternice în cursul nopţii trecute. Meteorologii au avertizat că rafalele de vânt vor atinge 130 km/h şi va ploua torenţial, existând riscul căderilor de copaci, perturbării transporturilor şi reţelelor de electricitate şi comunicaţii. Premierul Marii Britanii, David Cameron, a organizat o şedinţă de Guvern în cursul căreia au fost stabilite măsurile care trebuie luate. De asemenea, trenurile şi cursele aeriene ar putea avea întârzieri din cauza furtunii.
CEHIA
Incertitudine
Incertitudinea plana ieri la Praga, după rezultatele scrutinului legislativ soldat cu victoria la limită a social-democraţilor şi un succes neaşteptat al mişcării populiste ANO, o situaţie ce complică negocierile pentru formarea viitoarei coaliţii guvernamentale. Social-democraţii (CSSD) s-au clasat pe primul loc, cu 20,45%, deşi liderul formaţiunii, Bohuslav Sobotka, spera la un scor de peste 30% pentru a obţine o majoritate cu sprijinul comuniştilor din KSCM. Însă aceşti potenţiali aliaţi au obţinut doar 14,91% din voturi, clasându-se pe poziţia a treia, după mişcarea ANO, înfiinţată în 2011 de omul de afaceri Andrej Babis, proprietarul grupului agroalimentar Agrofert şi al influentului grup mediatic MAFRA. Social-democraţii şi comuniştii vor avea împreună doar 83 de locuri în Camera Inferioară a Parlamentului, care are 200 de membri. Mişcarea ANO (Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi) a devenit a doua forţă politică din Cehia, obţinând 18,65% din voturi, după o campanie electorală agresivă împotriva partidelor politice clasice.
IRAN
Schimbare de decor
Autorităţile din Teheran au decis demontarea unor panouri publice pe care erau scrise sloganuri împotriva SUA, un semnal privind detensionarea relaţiilor bilaterale, anunţă agenţia oficială IRNA, citată de CNN. Pe străzile din Teheran erau numeroase panouri pe care erau scrise mesaje antiamericane de genul ”Jos SUA”, însă Hadi Ayazi, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Teheran, a declarat că panourile au fost instalate de un institut cultural, fără aprobarea Consiliului Municipal. Decizia privind demontarea panourilor intervine pe fondul aparentei detensionări a relaţiilor dintre SUA şi Iran, în contextul discuţiilor pe tema controversatului program nuclear iranian. Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său iranian, Hassan Rohani, au comunicat în ultima vreme prin scrisori.