AUSTRALIA
Avion-cisternă prăbuşit
Un pilot australian de 43 de ani şi-a pierdut viaţa, ieri dimineaţă, după ce avionul-cisternă pe care îl pilota s-a prăbuşit în timp ce participa la operaţiunile de stingere a incendiilor de vegetaţie din apropiere de Ulladulla, la sud de Sydney. Vestea morţii pilotului a umbrit anunţul autorităţilor australiene cu privire la temperarea incendiilor deosebit de violente care au afectat, în ultima vreme, suprafeţe extinse din această ţară, pe fondul temperaturilor deosebit de mari pentru această perioadă şi al intensificărilor de vânt.
CHINA
Tragedie la şcoală
Doi copii de 12 ani, un băiat şi o fată, au murit în urma prăbuşirii unui perete al şcolii lor, în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei. În acelaşi incident, alţi patru elevi au fost răniţi. Informaţia a fost dată publicităţii, ieri, de BBC. O anchetă a fost deschisă de autorităţi, pentru a se stabili cauzele producerii acestei tragedii.
SUA
Diplomat rus suspectat de spionaj
Un diplomat rus, directorul unui centru cultural din Washington, este acuzat de FBI că a încercat să recruteze tineri americani care participau la un program educaţional, scrie ziarul ”The Washington Post”. Iuri Zaiţev, directorul Centrului pentru Ştiinţă şi Cultură de la Washington, era responsabil de programul de schimburi de studenţi Rosotrudnicestvo. FBI a început o anchetă în acest caz. Ministerul rus de Externe a denunţat ”invenţii care nu au nimic de-a face cu realitatea”.
JAPONIA
Pregătire de furtună
La o săptămână după ce taifunul Wipha a lăsat în urmă 30 de morţi, japonezii din sudul şi estul ţării se pregătesc de două noi furtuni. Mulţi dintre locuitori şi-au părăsit deja casele şi s-au refugiat în zone mai sigure. Taifunul Lekima şi furtuna tropicală Francisco vor atinge curând ţărmul nipon. Vânturile puternice au provocat deja pagube în sudul şi estul arhipelagului, unde mii de oameni au fost privaţi de electricitate. Furtuna Francisco ameninţă şi centrala avariată Fukushima, iar angajaţii TEPCO au decis să mute mai multe containere cu apă radioactivă în subteran, ca măsură de precauţie. Specialiştii sunt în mijlocul unor operaţiuni foarte delicate, menite a pregăti mutarea a circa 400 de tone de combustibil radioactiv provenind de la reactorul 4. Această operaţiune va avea loc luna viitoare.
COREEA DE NORD
Noi lucrări nucleare
Coreea de Nord a construit două intrări de tunel la complexul unde ţara efectuează teste nucleare, un semn care sugerează că pregăteşte noi teste, a apreciat, miercuri, un centru de reflecţie american. Imagini prin satelit care datează din 27 septembrie arată lucrări de excavare şi prezenţa a două noi intrări pentru tunelurile de la complexul Punggye-ri, potrivit Institutului US-Korea de la Universitatea „Johns Hopkins“. Grupul de reflecţie precizează că nu există niciun element care să sugereze că un nou test nuclear nord-coreean este iminent, dar aceste lucrări arată clar dorinţa de a avansa programul nuclear al ţării. Coreea de Nord, care desfăşoară teste nucleare subterane, ar putea căuta un nou tunel pentru teste sau ar putea săpa noi intrări pentru îmbunătăţirea ventilaţiei sau accesului la un tunel existent. În februarie, Coreea de Nord a efectuat cel de-al treilea test nuclear subteran, sfidând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi atrăgând tensiuni şi temeri referitoare la un posibil conflict militar. Phenianul a lansat, de asemenea, o rachetă, în decembrie, care, potrivit Washingtonului, era de fapt un test de rachetă balistică.
TURCIA
Partidul Gezi
Un grup de muzicieni şi artişti turci a înfiinţat un partid politic, Partidul Gezi, după numele micului parc din Istanbul a cărui preconizată distrugere a declanşat, în iunie, un val de manifestaţii antiguvernamentale fără precedent în Turcia, au anunţat, ieri, fondatorii. Preşedinţia Partidului Gezi, care a fost înregistrat oficial pe 1 octombrie, la Ministerul turc de Interne, a fost încredinţată unui talentat chitarist şi compozitor de muzică rock, în vârstă de 37 de ani, Cem Koksal. Mişcarea are intenţia de a prezenta candidaţi la alegerile legislative din 2015, cu ambiţia de a revizui Constituţia turcă, pentru a o face... mai democratică. În iunie, peste 2,5 milioane de turci au manifestat în întreaga ţară pentru a cere demisia Guvernului islamo-conservator aflat la putere din 2002. Mişcarea de protest a fost declanşată de reprimarea violentă, de către Poliţia turcă, a mobilizării unui mic grup de ecologişti care s-a opus distrugerii Parcului Gezi în cadrul unui contestat proiect de amenajare a Pieţei Taksim din Istanbul. Manifestaţiile s-au soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea altor peste 8.000, potrivit Uniunii Medicilor din Turcia. Amnesty International a denunţat încălcările la scară mare a drepturilor omului în cursul acestor evenimente.
FRANŢA
Polemică
Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez a criticat, miercuri, proiectul de lege referitor la noua politică de imigrare, prezentat de Jean-François Copé, liderul mişcării de centru-dreapta UMP. Copé a prezentat marţi, în linii mari, un proiect de lege pe care intenţionează să-l depună în viitorul apropiat şi care redefineşte „dreptul pământului“, referitor la acordarea cetăţeniei franceze, considerând că, astfel, Franţa va deveni mai puţin atractivă din punct de vedere social pentru imigranţi. Liderul UMP a apreciat că politica de imigrare trebuie revizuită complet. În opinia sa, numeroase persoane vor să ajungă în Franţa, deseori ilegal, pentru că acest stat este cel mai atractiv din Europa, din punct de vedere social, pentru imigranţi. De asemenea, el a propus suprimarea ajutorului medical de stat pentru străinii fără permis de şedere. Copiii imigranţilor ar trebui să nu mai primească cetăţenie franceză în mod automat, aşa cum se întâmplă în prezent, ci numai dacă o solicită, a propus Copé. El vrea să reformeze „dreptul pământului“, una dintre prevederile fundamentale ale legislaţiei franceze cu privire la naţionalitate. Marine Le Pen, preşedintele formaţiunii naţionaliste franceze Frontul Naţional, a calificat propunerea lui Copé drept ”manevră în scopuri electorale şi politice”, apreciind că el putea să facă reforme când partidul său se afla la putere.
SIRIA
Pană de electricitate în Siria
Un atac lansat de rebeli împotriva unei conducte pentru alimentarea unei centrale electrice, în apropiere de Damasc, a provocat o pană de electricitate în Siria, a anunţat, ieri, ministrul Energiei Electrice, Imad Khamis. Ministrul a afirmat că sunt desfăşurate lucrări de reparaţii, pentru a se restabili alimentarea cu energie electrică. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că mai multe regiuni, inclusiv Alep şi Homs, sunt private de energie electrică. De asemenea, OSDO a anunţat că miercuri a avut loc un atentat cu maşină-capcană împotriva unui punct de control al armatei siriene, în Doumar, un cartier din vestul Damascului.
LIBIA
Inculpări
Justiţia libiană a decis, ieri, inculparea principalilor lideri ai fostului regim Muammar Gaddafi, printre aceştia figurând Seif al-Islam, pentru acţiunile de reprimare a revoltei din 2011. Principalele capete de acuzare referitoare la reprimarea revoltei din anul 2011 sunt confirmate de instanţa de acuzare, a declarat Seddik al-Sour, purtătorul de cuvânt al Procuraturii libiene.
PAKISTAN
Susţinere secretă
Pakistanul a susţinut în secret, în decursul mai multor ani, atacurile cu avioane fără pilot conduse de americani pe teritoriul său, deşi, oficial, Islamabadul denunţă aceste acţiuni, a anunţat, miercuri, cotidianul ”The Washington Post”. Premierul pakistanez, Nawaz Sharif, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele american, Barack Obama, la Casa Albă şi a cerut ca SUA să înceteze atacurile cu drone în Pakistan. Totuşi, potrivit cotidianului american, documente secrete şi note ale serviciilor pakistaneze arată că CIA, care gestionează programul avioanelor fără pilot, i-a transmis Islamabadului informaţii privind aceste atacuri. Potrivit ”The Washington Post”, care citează documente secrete, cel puţin 65 de atacuri cu avioane fără pilot au fost discutate între cele două state, în special în cadrul unor reuniuni de la ambasada Pakistanului la Washington, unde documentele erau trimise direct oficialilor de la Islamabad. Într-unul dintre cazuri, documentele arată că ”un atac din 2010 a fost realizat la cererea Guvernului vostru”. Un alt document pune în evidenţă o misiune comună a celor două state pentru urmărirea unei ţinte. Documentele relevă, de asemenea, îngrijorările SUA, potrivit articolului co-semnat de către Bob Woodward, unul dintre cei mai celebri jurnalişti ai ”The Washington Post”, care a dezvăluit cazul Watergate în anii 1970. Publicaţia menţionează că Washingtonul este îngrijorat de o posibilă infiltrare a extremiştilor în serviciile de informaţii pakistaneze. Potrivit acestui articol, Washingtonul pretinde că are un ”drept de a ucide superior tribunalelor şi normelor fundamentale ale dreptului internaţional”. Casa Albă a asigurat că ”operaţiunile americane antiteroriste sunt precise, legale şi eficiente”.