ELVEŢIA
Avion militar prăbuşit
Un avion de vânătoare de tip F-18, aparţinând armatei helvete, s-a prăbuşit ieri în centrul Elveţiei, anunţă Ministerul Apărării din Ţara Cantoanelor, fără să poată preciza dacă există victime. Nu se ştie care este starea pilotului sau piloţilor avionului de vânătoare. Potrivit site-ului elveţian Tages Anzeiger, accidentul a avut loc în apropierea aeroportului militar Alpnachstad, în cantonul Obwald.
IRAK
Atacuri sângeroase
Cel puţin 25 de poliţişti şi trei civili au fost ucişi, începând de marţi seară, într-o serie de atacuri coordonate în vestul Irakului. Atacurile, comise de persoane înarmate şi de terorişti sinucigaşi, marţi seara şi în cursul nopţii, în provincia Al-Anbar, au provocat rănirea a 26 de poliţişti. Patru dintre aceste atacuri au avut loc în apropierea oraşului Rutba, la circa 110 kilometri de frontiera siriană. Un kamikaze a detonat un camion-cisternă cu explozibil la punctul de control al Poliţiei din Rutba. 18 poliţişti au fost ucişi în aceste atacuri şi 25 au fost răniţi. La vest de Rutba, trei civili au murit când un kamikaze a detonat un camion-cisternă pe un pod. Tot în provincia Anbar, marţi, în jurul orei locale 23.00, persoane înarmate au atacat un punct de control din Ramadi, provocând moartea a trei poliţişti şi rănind un al patrulea. Patru persoane au murit într-un atac similar comis împotriva unui alt punct de control din oraş. Aceste ultime atacuri ridică la 250 bilanţul morţilor în violenţe de la începutul lui octombrie şi la peste 5.200 de la începutul anului, potrivit unei numărători a AFP, bazată pe surse medicale şi din cadrul Poliţiei.
MAREA BRITANIE
Refuz
Ecuadorul a anunţat marţi că Marea Britanie a respins ideea creării unei comisii bilaterale de jurişti care ar avea scopul să găsească o soluţie în cazul fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, refugiat de aproximativ 16 luni la ambasada ecuadoriană din Londra. Julian Assange s-a refugiat la ambasada ecuadoriană, începând cu 19 iunie 2012, pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde este acuzat de agresiune sexuală, ceea ce Assange neagă. Australianul în vârstă de 41 de ani se teme că va fi extrădat în SUA, unde ar putea fi pedepsit cu moartea, din cauza publicării unor documente americane secrete pe site-ul WikiLeaks. Până în prezent, Londra a refuzat să-l lase pe australian să se deplaseze în Ecuador, unde acestuia i-a fost acordat azil politic. Începând din octombrie, Guvernul ecuadorian a evocat un eventual recurs în faţa unor instanţe internaţionale, precum Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ).
JAPONIA
Evacuări
Peste 50 de persoane au început să fie evacuate, ieri, de pe insula japoneză Oshima, la sud de Tokyo, în apropierea unui nou taifun, după cel care a devastat insula în urmă cu o săptămână. Potrivit oficialilor de pe insulă, unde 30 de persoane au murit şi alte 15 sunt date dispărute după trecerea taifunului Wipha, un prim grup de aproximativ 50 de persoane, dintre care mulţi bătrâni, s-a îmbarcat pe o vedetă rapidă, cu destinaţia Tokyo. Alte trei persoane au fost evacuate cu un elicopter militar. Evacuările pe mare vor continua şi astăzi. Taifunul Francisco, pe care meteorologii îl consideră foarte puternic, este aşteptat în regiunea Tokyo la sfârşitul acestei săptămâni. În 1986, toată populaţia din Oshima, atunci de aproximativ 10.000 de persoane, a fost evacuată după ce vulcanul insulei a erupt.
GRECIA
Ajutor suspendat
Parlamentul din Grecia a adoptat, în noaptea de marţi spre miercuri, un amendament care prevede suspendarea ajutorului de stat acordat partidului neonazist Zori Aurii, ai cărui şase deputaţi sunt inculpaţi pentru apartenenţă la o organizaţie criminală. Deputaţii partidului neonazist au afirmat că acest amendament este neconstituţional şi s-au abţinut de la vot, părăsind sala la finalul dezbaterii. Acest text prevede suspendarea oricărui ajutor din partea statului pentru un partid ai cărui lider sau o zecime dintre aleşi sunt acuzaţi de constituirea sau participarea în cadrul unei organizaţii criminale, aşa cum este cazul partidului Zori Aurii. Adoptarea acestui amendament face parte din ofensiva Guvernului împotriva partidului neonazist. Autorităţile au lansat un val de arestări în rândul membrilor acestui partid, după asasinarea, la 18 septembrie, a unui muzician antifascist de către un membru al acestei formaţiuni. Trei inculpaţi, inclusiv liderul partidului, Nikos Michaloliakos, se află în arest preventiv în penitenciarul Korydallos, în apropiere de Atena. Parlamentul a ridicat totodată, săptămâna trecută, imunitatea altor trei deputaţi din acest partid, inculpaţi pentru aceeaşi infracţiune, dar care urmează să fie daţi în judecată pentru infracţiuni privind violenţe imputate mişcării Zori Aurii.
UNGARIA
Comemorări
Manifestări comemorative au fost organizate ieri, în Budapesta şi în alte oraşe ungare, pentru a marca aniversarea revoluţiei antisovietice din 23 octombrie 1956. ”Ungaria nu va ceda în faţa celor care încearcă să îi minimizeze realizările, să îi limiteze independenţa naţională sau să divizeze naţiunea”, a declarat ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga. În timpul unei manifestaţii comemorative organizate în oraşul Szentgal, vicepremierul Tibor Navracsics a declarat că sacrificiul eroilor din 1956 nu a fost zadarnic. ”Visul de libertate al naţiunii ungare şi al întregii Europe a devenit realitate în 1989. Pentru noi, anul 1956 este despre libertate, dreptate, independenţa şi libertatea Europei - pentru care au luptat cetăţenii ungari”, a explicat Navracsics. Manifestări comemorative au avut loc şi în oraşele Debrecen şi Kecskemet.
RUSIA
Boicot
Rusia a anunţat marţi că va boicota procesul de la Tribunalul Internaţional pentru Afaceri Maritime, sesizat de Olanda, după capturarea în septembrie a navei Greenpeace în zona rusă a Arcticii şi reţinerea echipajului său, acuzat de piraterie. Cu toate acestea, Rusia este deschisă către o soluţionare a situaţiei, a subliniat partea rusă. Olanda a anunţat luni că a sesizat tribunalul cu sediul la Hamburg, în Germania, cerând eliberarea în regim de urgenţă a celor 30 de membri ai echipajului - proveniţi din 18 ţări -, arestaţi în urma unei operaţiuni împotriva unei platforme petroliere din Arctica. O audiere în cursul căreia Rusia şi Olanda ar putea să-şi apere punctele de vedere ar urma să aibă loc în două sau trei săptămâni. Nava „Arctic Sunrise“ a fost abordată la sfârşitul lunii septembrie, în Marea Barents, de Paza de Coastă rusă, după ce membri ai echipajului său au încercat să escaladeze o platformă petrolieră. Ei aveau intenţia să arboreze o pancartă ce denunţa riscurile ecologice prezentate de extracţia petrolului. Toţi cei 30 de membri ai echipajului navei, printre care 26 de cetăţeni străini, au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie la Murmansk, în nord-vestul Rusiei. Ei au fost inculpaţi de piraterie în grup organizat, riscând până la 15 ani de închisoare. Olanda a anunţat că este pregătită să-şi suspende acţiunea cu două condiţii, şi anume, ca Rusia să-i elibereze pe membrii echipajului şi să accepte discutarea aspectelor juridice puse de diferend.
SUA
Renunţarea la pedeapsa cu moartea
Avocaţii celor cinci acuzaţi de comiterea atentatelor din 11 septembrie au cerut, marţi, renunţarea la pedeapsa cu moartea, făcând trimitere la Convenţia ONU împotriva torturii, care condamnă relele tratatemente suferite de clienţii lor în timp ce erau deţinuţi în închisori secrete. Avocatul Walter Ruiz a adăugat că sauditul Mustafa al-Hawsawi, acuzatul pe care îl reprezintă, are drepturi conferite de Convenţia împotriva torturii, după ce a fost supus la rele tratamente într-o închisoare secretă a CIA. Un alt avocat, Jason Wright, a declarat că Khalid Sheikh Mohammed, presupusul organizator al atentatelor, a fost supus, la rândul său, la 183 de sesiuni de simulare a înecului. Însă judecătorul James Pohl i-a întrerupt, anunţând că relele tratamente pe care cei cinci acuzaţi le-ar fi îndurat în închisori secrete ale CIA înainte de a fi transferaţi la Guantanamo, în septembrie 2006, constituie informaţii strict secrete şi vor fi abordate cu uşile închise. Cei cinci acuzaţi de comiterea atentatelor din 11 septembrie riscă pedeapsa cu moartea pentru uciderea a 2.976 de persoane. Procesul lor nu va începe mai devreme de sfârşitul anului 2014. Unul după altul, avocaţii au apreciat că o decizie a judecătorului care ar proteja faptele petrecute în timpul detenţiei în închisorile secrete ale CIA va încălca Convenţia împotriva torturii. Convenţia ONU împotriva torturii a intrat în vigoare în 1987 şi a fost ratificată de SUA şapte ani mai târziu. Prin urmare, apărarea a cerut ca textul Convenţiei să fie aplicat integral de către tribunalele militare de excepţie de la Guantanamo.