MAREA BRITANIE
Incident la Palatul Buckingham
Un bărbat care avea asupra lui un cuţit a fost arestat, ieri, în timp ce încerca să pătrundă în Palatul Buckingham, reşedinţa reginei Elisabeta a II-a, anunţă autorităţile britanice. Bărbatul, în vârstă de 44 de ani, a încercat să intre în Palatul Buckingham pe uşa centrală din partea de nord, dar a fost arestat imediat de Poliţie, a anunţat Scotland Yard, într-un comunicat. Bărbatul a fost arestat pentru deţinerea unei arme periculoase, urmând să fie audiat. Regina nu se afla în Palat în momentul incidentului.
RUSIA
Razie împotriva imigranţilor
Primarul Moscovei a declanşat, ieri, operaţiuni de poliţie vaste împotriva imigranţilor, la o zi de la revoltele urbane cu caracter xenofob în care au fost rănite 32 de persoane şi care evidenţiază ascensiunea sentimentelor anti-imigraţie şi ultranaţionaliste în Rusia. Aproximativ 1.200 de persoane au fost reţinute, ieri dimineaţă, într-o piaţă de periferie de la Biriulovo, în sudul Moscovei, unde muncesc în special imigranţi din sudul ţării sau din ţări din Caucaz şi Asia Centrală. Aceste persoane au fost reţinute în vederea verificării eventualei lor implicări în crime, a precizat Poliţia. Piaţa a fost luată cu asalt, duminică, de mii de participanţi la revolte urbane, care strigau „Rusia, ruşilor!”. Ei protestau faţă de asasinarea unui tânăr rus, săptămâna trecută, pe stradă, în acest cartier, de către un bărbat identificat drept originar din Caucaz. Primarul Moscovei, Vladimir Sobianin, a anunţat operaţiuni de poliţie vaste, ieri, după o reuniune cu preşedintele Vladimir Putin. Primarul Moscovei a anunţat că şi alte pieţe din capitală vor fi vizate de operaţiuni de poliţie. Aceste pieţe alimentează oraşul cu fructe şi legume care provin, în general, atât din ţară, cât şi din ţări vecine din Caucaz şi Asia Centrală. Primarul a anunţat şi operaţiuni de control în imobile din Moscova susceptibile că ar găzdui imigranţi clandestini. Revolte cu caracter xenofob au avut loc frecvent în ultimii ani în Rusia, marcând ascensiunea naţionalismului şi unor sentimente anti-imigraţie - care au constituit una dintre mizele majore în campania pentru alegerile municipale din capitală, în septembrie. Aleksei Navalnîi, un liberal cu accente naţionaliste, care a devenit principalul opozant al preşedintelui Putin, a cerut demisia şefului Poliţiei din Moscova şi introducerea unui regim de vize pentru ţările din Asia Centrală de unde sunt originari majoritatea muncitorilor care migrează în Rusia. În decembrie 2010, după moartea unui tânăr moscovit într-o încăierare cu persoane din Caucaz, câteva zeci de mii de tineri naţionalişti ruşi s-au reunit în centrul Moscovei, în cadrul unei manifestaţii care s-a transformat în revoltă. În iulie, populaţia oraşului Pugacev din regiunea Volga s-a mobilizat prin sloganuri xenofobe, în urma unei crime atribuite unor ceceni.
IRAN
Atac cu grenadă
Familia unui condamnat la moarte în Iran a lansat un atac cu grenadă împotriva închisorii Ilam, în care acesta se afla, pentru a încerca să împiedice execuţia sa, provocând rănirea a 28 de persoane, poliţişti şi civili. Poliţia i-a arestat imediat pe atacatori. Condamnatul la moarte pentru crimă a fost, în cele din urmă, spânzurat. În virtutea shariei (legea islamică), aflată în vigoare în Iran, crima, violul, jaful armat, traficul de droguri şi adulterul sunt pasibile de pedeapsa capitală. Familia unei victime poate cere aplicarea sentinţei, dar, de asemenea, poate să ierte condamnatul, pentru a evita execuţia. În acest caz, condamnatul trebuie să plătească preţul sângelui (diyeh), evaluat la 1.260 de riali (40.000 de dolari), şi să ispăşească o pedeapsă cu închisoarea. ONU şi organizaţii internaţionale pentru protejarea drepturilor omului denunţă cu regularitate aplicarea pedepsei cu moartea în Iran, o ţară care, la fel ca şi China, Arabia Saudită sau SUA, procedează la numeroase execuţii. Potrivit Human Rights Watch, peste 500 de condamnaţi au fost executaţi în 2012 în Iran. Însă Republica Islamică apreciază că execuţiile sunt esenţiale pentru menţinerea ordinii şi că sentinţa este aplicată doar după un proces judiciar aprofundat.
NORVEGIA
Guvernul a demisionat
Premierul laburist norvegian, Jens Stoltenberg, a prezentat ieri demisia Guvernului de centru-stânga pe care îl conduce şi care va ceda locul unei coaliţii de dreapta din care fac parte conservatori şi, pentru prima dată, populişti. Aflată la putere din 2005, coaliţia de centru-stânga a fost învinsă în alegerile legislative de la 9 septembrie. Partidul Laburist este, în continuare, cea mai importantă formaţiune din ţară, dar a pierdut majoritatea de care dispunea împreună cu aliaţii săi, care au înregistrat un recul clar. Stoltenberg a anunţat chiar în seara scrutinului că va prezenta în mod oficial demisia Guvernului după prezentarea proiectului legii bugetului pentru 2014, la 14 octombrie. Premierul în exerciţiu a recomandat regelui, conform tradiţiei, să încredinţeze liderului opoziţiei de dreapta, conservatoarea Erna Solberg, sarcina de a forma un nou Guvern. Acesta va fi alcătuit din reprezentanţi ai conservatorilor şi populiştilor din cadrul Partidului Progresului (FrP), o formaţiune cantonată anterior în opoziţie, care promovează o politică restrictivă de migrare şi reduceri fiscale masive. Minoritară în Parlament - un lucru obişnuit în Norvegia -, viitoarea coaliţie de dreapta a încheiat o alianţă mai mult sau mai puţin informală cu două partide de centru-dreapta, democrat-creştinii şi liberalii, în vederea doptării legilor. Predarea ştafetei urmează să aibă loc mâine.
ARGENTINA
Cristina Kirchner a fost externată
Preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, a părăsit duminică spitalul din Buenos Aires unde a fost operată cu succes, săptămâna trecută, pentru neutralizarea unui hematom cerebral. Cristina Kirchner, în vârstă de 60 de ani, a suferit pe 12 august un traumatism cranian, după o cădere, investigaţiile medicale evidenţiind un hematom cerebral. Preşedinţia nu a oferit detalii despre circumstanţele în care Kirchner s-a lovit la cap.
AFRICA DE SUD
Avioane consemnate la sol
Numeroase avioane au fost consemnate la sol, duminică, pe aeroportul internaţional din Johannesburg, deoarece nu s-au putut alimenta din cauza pagubelor provocate cablurilor electrice în timpul unei tentative de furt. Poliţia a deschis o anchetă. Tentativa de furt a avut loc chiar în afara incintei aeroportului, antrenând pagube grave la trei cabluri de alimentare electrică. Aproximativ 20 de avioane aşteptau să poată pleca, sperând într-o revenire la normal înainte de ora decolării a numeroase zboruri internaţionale, spre sfârşitul după-amiezii. Furtul de metal este răspândit în Africa de Sud şi costă fiecare an, în medie, cinci miliarde de ranzi (573 de milioane de euro), potrivit ultimelor statistici privind infracţionalitatea pe 2012-2013. Autorităţile încearcă să intensifice lupta şi campaniile de prevenţie, în special la periferiile unde se concentrează o parte a economiei subterane a ţării. Din mai 2012, furtul de cabluri este pedepsit mai dur, iar un cumpărător de cabluri furate riscă aceeaşi pedeapsă ca hoţul, până la zece ani de închisoare pentru un cablu de cupru. În urmă cu un an, în ianuarie, un accident de tren în apropiere de Pretoria a provocat peste 200 de răniţi, după ce furtul unui cablu a determinat schimbarea manevrelor legate de macaz.
COLUMBIA
Clădire prăbuşită
O clădire nouă de 21 de etaje s-a prăbuşit în apropiere de Medellin, în nord-vestul Columbiei, iar 11 persoane sunt blocate sub dărâmături, au anunţat, duminică, autorităţile locale. Muncitorii încercau să consolideze structura în momentul producerii dramei, sâmbătă seara, a precizat municipalitatea. Nouă dintre ei au fost prinşi sub dărâmături, alături de un paznic şi un locatar, în timp ce trei persoane au fost salvate. Jumătate dintre cele 80 de apartamente ale clădirii nu erau locuite înainte de prăbuşire.
CHINA
Blocaţi pe Everest
Cel puţin 86 de turişti, între care 13 străini, au rămas blocaţi ieri într-o tabără de pe Everest, cel mai înalt vârf din lume, în urma căderilor masive de zăpadă. Nu existau informaţii despre potenţiale victime. O echipă de salvamontişti a fost trimisă spre tabăra unde sunt blocaţi turiştii, la o altitudine de 5.200 de metri deasupra nivelului mării, conform datelor difuzate de Departamentul de informaţii al prefecturii Xigaze.
VIETNAM
Taifunul Nari
Vietnamul a început ieri evacuarea a peste 180.000 de persoane din unele zone de coastă, odată cu apropierea de teritoriul său a taifunului Nari, care a provocat deja moartea a 13 persoane şi pagube extinse în Filipine, la sfârşitul săptămânii trecute. Se aşteaptă ca taifunul să atingă zonele de coastă din centrul ţării în această dimineaţă, cu vânt de până la 133 km/oră, care ar putea provoca inundaţii şi pagube materiale. Potrivit autorităţilor, zece hoteluri cu turişti străini din oraşul de coastă Hoi An au fost închise şi persoanele respective au fost mutate în hoteluri aflate mai în interiorul ţării. Autorităţile vor evacua peste 180.000 de locuitori din şase provincii din centrul ţării, pe care îi vor caza în şcoli şi clădiri publice până la căderea nopţii. Vietnamul şi alte părţi din Asia sunt periodic lovite de taifunuri în această perioadă a anului. Cel mai puternic taifun din Asia din această perioadă a fost Usagi, care a provocat cel puţin 33 de morţi, în septembrie, în Filipine şi China.