Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 10 Octombrie 2013 / 00:00 328 accesări

SUA

Împuşcături la Princeton

Focuri de armă au fost trase marţi în incinta prestigioasei Universităţi Princeton, în apropiere de clădirea istorică Nassau Hall, fără să fie cineva rănit, a anunţat serviciul de securitate al universităţii. Poliţia a intervenit la faţa locului şi a interzis accesul în Nassau Hall, principalul imobil al universităţii, datând din secolul al XVIII-lea. America a fost traumatizată în ultima perioadă de o serie de atacuri armate în şcoli şi universităţi. În decembrie a avut loc un atac armat într-o şcoală primară de la Newton (Connecticut), în care au fost ucise 26 de persoane. Pe 16 septembrie, un bărbat înarmat a omorât 12 persoane într-o clădire aparţinând Marinei, la Washington, după care s-a sinucis. În 2007, un student în vârstă de 23 de ani a ucis 32 de colegi de clasă şi profesori, după care s-a sinucis, la Institutul Politehnic din Virginia, cea mai sângeroasă dramă din şcolile americane.

BANGLADESH

Incendiu mortal

Un nou incendiu într-o fabrică de textile din Bagladesh care produce îmbrăcăminte pentru mărci occidentale importante a provocat moartea a şapte persoane, au anunţat, ieri, surse din cadrul Poliţiei. Pompierii au luptat toată noaptea cu focul care a devastat fabrica grupului Aswad Knit Composite, la Sripur, în suburbia capitalei Dhaka. Imobilul de două etaje continua să ardă în unele locuri, ieri dimineaţă, dar Poliţia a dat asigurări că focul se află sub control. Incendiul a fost atât de intens încât identificarea majorităţii cadavrelor găsite este imposibilă. Potrivit angajaţilor, incendiul ar fi fost declanşat marţi seara, de o problemă la o maşină de tricotat care a luat foc de mai multe ori în trecut. Un corespondent al AFP la faţa locului a găsit comenzi din septembrie ce conţineau numele unor clienţi, între care GAP, Next, H&M, Target şi Carrefour. Majoritatea celor 3.000 de angajaţi ai fabricii au părăsit locul de muncă în momentul declanşării incendiului. În noiembrie 2012, un incendiu în fabrica Tazreen s-a soldat cu 110 morţi. Cel mai tragic eveniment a fost prăbuşirea în aprilie a Rana Plaza, un imobil de nouă etaje ce adăpostea ateliere de confecţii, în suburbia Dhaka, care a provocat moartea a 1.129 de persoane. Bangladeshul este cel de-al doilea exportator de îmbrăcăminte la nivel mondial. Un pilon important al dezvoltării economice a ţării, domeniul textil, cu 4.500 de fabrici, asigură 80% din exporturile anuale de 27 de miliarde de dolari. Condiţiile de muncă şi de securitate nu se ridică la cerinţele normelor internaţionale şi incendii au loc frecvent.

MAREA BRITANIE

Aterizare miraculoasă

Pasagerul unui avion uşor, care nu mai pilotase niciodată, a preluat comanda unui aparat de tip Cessna, după ce pilotului i se făcuse rău, reuşind în mod miraculos să aterizeze. Marţi seară, pilotul a lansat un apel de urgenţă pentru că se simţea rău şi era în incapacitate de a mai pilota avionul, a anunţat purtătorul de cuvânt al aeroportului din Humberside, estul Angliei. Unicul pasager al avionului de patru locuri, un Cessna 172, a preluat controlul asupra aparatului şi a început să piloteze cu ajutorul comenzilor transmise prin radio. La a patra tentativă, pasagerul a reuşit să aterizeze, a declarat Roy Murray, unul dintre instructorii care l-au coordonat. Pasagerul nu a fost rănit, dar pilotul căruia i se făcuse rău a decedat din cauze naturale.

FRANŢA

Puşi sub acuzare

Cinci români suspectaţi că au participat la comiterea unui jaf la un magazin de bijuterii de lux din Paris au fost inculpaţi pentru jaf armat în bandă organizată şi asociere de răufăcători în vederea comiterii unei infracţiuni, relatează postul de televiziune BFMTV. Cei cinci fac parte dintr-un grup de aproximativ zece infractori care au participat la jaf. Ei au fost plasaţi ieri în arest preventiv. Vineri, infractorii au pătruns în magazinul de bijuterii specializat în vânzarea de ceasuri de lux şi au început să spargă vitrinele. Unii dintre hoţi au reuşit să fugă, în pofida faptului că zona era ultrasecurizată, fiind situată în apropierea Ministerului Justiţiei. Valoarea jafului este estimată la 1,1 milioane de euro. Hoţii sunt suspectaţi că aparţin unei bande specializate în astfel de spargeri, care are la activ mai multe atacuri în Europa, cu acelaşi mod de operare.

ANP

Şcoală atacată

Aproximativ 20 de colonişti israelieni au atacat cu pietre, ieri, o şcoală palestiniană, incendiind câteva vehicule în nordul Cisiordaniei, anunţă martori şi oficiali palestinieni. Întrebat în legătură cu violenţele produse în localitatea Jaloud, situată la sud de Nablus, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a anunţat că a fost declanşată o anchetă în acest caz. Aproximativ 20 de colonişti din localitatea Esh Kodesh, unii cu cagule pe feţe, au atacat cu pietre o şcoală din Jaloud şi au incendiat cinci vehicule aparţinând profesorilor. Zeci de măslini au fost tăiaţi de pe un câmp situat în apropiere, iar violenţele au încetat abia după intervenţia armatei israeliene.

RUSIA

Deputat debarcat

Un deputat rus pro-Vladimir Putin şi consilierul său au fost debarcaţi dintr-un avion care circula pe ruta Sankt-Petersburg - Moscova, din cauza unui comportament inadecvat, o situaţie care a stârnit indignarea internauţilor. Cazul, care îl vizează pe deputatul Andrei Isaiev, unul dintre liderii partidului Rusia Unită, a fost dezvăluit de Ilia Perekopski, directorul adjunct al Vkontakte, principala reţea de socializare din Rusia, care era la bordul aceluiaşi avion. „Aşteptam liniştiţi decolarea, până la venirea deputatului Isaiev şi a consilierului său. Dat fiind comportamentul lor, putem crede că erau sub influenţa drogurilor. Au vociferat împotriva însoţitoarelor de bord, iar apoi Isaiev a scos legitimaţia de deputat”, a scris Perekopski. Avionul a decolat cu o întârziere de o oră şi jumătate, abia după ce cei doi au fost debarcaţi de Poliţie. Contactat de agenţia RIA Novosti, Isaiev a declarat că nu are nicio vină, atribuind incidentul consilierului său.

SPANIA

Gata cu cerşetoria!

Persoanele care solicită serviciile unei prostituate pe străzile capitalei spaniole, care cerşesc în faţa centrelor comerciale sau campează în Puerta del Sol vor fi pasibile de amendă, potrivit unui plan prezentat marţi de Consiliul Local din Madrid. Vânzarea de şerveţele Kleenex la intersecţiile semaforizate, dormitul pe bănci, hrănirea sau spălarea câinilor pe stradă, bătutul covoarelor pe trotuare, săritul în fântâni, precum şi scuipatul sau jongleriile pe arterele publice intră sub incidenţa acestei propuneri, al cărei scop este să pună capăt lipsei de respect sau obiceiurilor generatoare de conflict pe stradă, potrivit şefei departamentului municipal pentru afaceri sociale, Dolores Navarro. Amenzile vor creşte până la 1.500 de euro în caz de comportament rasist, xenofob, sexist sau homofob, pentru cerşit agresiv, spălatul parbrizelor la intersecţiile semaforizate, solicitarea serviciilor unor prostituate în apropierea şcolilor sau centrelor comerciale, plimbare periculoasă cu role sau skateboard, urinare sau defecare pe străzi, decizia de a nu strânge în urma câinelui şi distrugerea mobilierului public. Amenzi de 3.000 de euro vor fi rezervate pentru comportament discriminatoriu sau brutalizarea minorilor, a persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, pentru folosirea minorilor sau a persoanelor cu dizabilităţi la cerşit, promovarea prostituţiei în apropierea şcolilor sau exercitarea acesteia pe străzi, operarea unor aşa-numite taxiuri pentru droguri, care duc persoanele dependente în zonele de vânzare a drogurilor şi amplasarea ghivecelor cu flori pe pervazuri fără protecţie suficientă care să le împiedice să cadă. Consiliul Municipal, dominat de Partidul Popular, susţine că numărul infracţiunilor va creşte în mod sigur sub incidenţa noii hotărâri, dar a subliniat că nu este interesat de creşterea veniturilor prin aceste amenzi. Pedepsele vor fi acordate gradual, conform unor criterii precum gravitatea acţiunii, repetarea ei şi mijloacele financiare ale contravenientului. Astfel, cele mai uşoare amenzi ar putea ajunge la 750 de euro, dar ele pot fi şi de 90 de cenţi, în funcţie de judecător. Textul a fost înmânat şi celorlalte grupuri politice din consiliu - socialişti, Stânga Unită şi partidul de centru UPyD - pentru a se încerca obţinerea unui acord în privinţa acestei hotărâri, înaintea aprobării ei definitive în consiliu, planificată pentru ianuarie sau februarie 2014.

TURCIA

Sentinţe confirmate

Curtea de Casaţie din Turcia a confirmat ieri pedepsele severe pronunţate de justiţie împotriva unor foşti ofiţeri de rang înalt, condamnaţi într-un dosar de complot vizând Guvernul islamo-conservator de la Ankara. Totodată, justiţia turcă a casat parţial sau integral, în special din lipsă de probe, sentinţele pronunţate în septembrie 2012 împotriva a 87 dintre cei 361 de acuzaţi în dosarul Balyoz („baros“). Cei trei acuzaţi principali şi presupuşi instigatori ai complotului, generalii de patru stele în retragere Cetin Dogan, Ibrahim Firtina şi Özden Örnek, şi-au văzut confirmate pedepsele de 20 de ani de închisoare. Curtea de Casaţie a confirmat, de asemenea, pedepsele pronunţate împotriva altor 33 de ofiţeri superiori, inclusiv Engin Alan, un general în retragere ales deputat pentru un partid naţionalist la ultimele alegeri legislative din 2011. Curtea de Apel, pe de altă parte, a confirmat achitarea a 34 de persoane. Dosarul Balyoz este cel mai răsunător dintre scandalurile de complot vizând Guvernul islamo-conservator, care s-au multiplicat din 2007, pentru că acesta implică cele mai înalte sfere ale armatei într-o conspiraţie care ar fi fost pusă la cale din 2003, la un an după instalarea la putere a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din mişcarea islamistă). Decizia a fost pronunţată în septembrie 2012, de o instanţă din Silvri, la periferia Istanbului. În total, 361 de ofiţeri au fost judecaţi de Tribunalul Special din Silvri, dintre care 326 au primit pedepse severe cuprinse între 13 şi 20 de ani de închisoare. Procesul face obiectul a numeroase critici care pun în discuţie independenţa justiţiei turce. Unele documente din actul acuzării evocă planificări de atentate împotriva moscheilor sau trimiterea unor avioane pentru a provoca un conflict cu Grecia, în Marea Egee, pentru a destabiliza Guvernul condus de AKP. Potrivit apărării, Balyoz era un simplu exerciţiu teoretic, pregătit de armată în 2003, iar procesul ar fi o înscenare în vederea discreditării armatei, care a realizat patru puciuri din 1960, în Turcia. În august, justiţia turcă a pronunţat pedepse severe împotriva protagoniştilor unei alte conspiraţii, reţeaua Ergenekon. În acest proces, fostul şef al Statului Major, generalul Ilker Basbug, a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

CHINA

Internauţi arestaţi

Aproximativ 400 de utilizatori de internet din Xinjiang, o regiune chineză majoritar musulmană, au fost arestaţi de Poliţie în cadrul unei campanii împotriva extremismului religios, pentru îndemnuri la jihad şi difuzare de zvonuri, a scris ieri presa oficială. „Forţe străine neidentificate infiltrează fără încetare regiunea şi incită locuitorii să adopte idei religioase extreme prin intermediul internetului, reprezentând o ameninţare gravă la adresa unităţii etnice şi stabilităţii Xinjiangului”, a declarat Poliţia din Kashgar, al doilea cel mai important oraş din această provincie afectată de tulburări sporadice. În regiunea autonomă uigură Xinjiang, situată în partea de nord-vest a Chinei, la frontiera cu state din Asia Centrală, coexistă în mod dificil o minoritate turcofonă de uiguri de religie musulmană şi milioane de chinezi de etnie han, veniţi în regiune în ultimele decenii. Un agricultor din cantonul Hotan, la sud de Kashgar, a postat peste doi gigaocteţi de cărţi care promovează secesiunea Xinjiangului. Acest cărţi au fost consultate ulterior de peste 30.000 de ori, au fost repostate de 14.000 de ori şi salvate de 600 de ori, potrivit cotidianului oficial. Agricultorul a fost inculpat pentru incitare la secesiune. Majoritatea persoanelor arestate sunt tineri şomeri şi puţin instruiţi, a subliniat Poliţia, citată de presă. Potrivit versiunii oficiale, un atac-surpriză din partea unor terorişti uiguri, la Lukqun, s-a soldat cu 35 de morţi, pe 26 iunie, cel mai violent incident de la revoltele din 2009, în capitala regiunii, Urumqi, soldate cu aproximativ 200 de morţi. Doi autori ai atacului de la Lukqun au fost condamnaţi la moarte, în septembrie.



12