Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Octombrie 2013 / 00:00 305 accesări

UCRAINA

Şi-a dat foc la graniţă

O persoană necunoscută, ascunsă într-un microbuz înregistrat în R. Moldova, s-a aruncat în aer în timpul unui control de identitate, în noaptea de joi spre vineri, la graniţa ruso-ucraineană, rănind grav doi poliţişti de frontieră ucraineni. Poliţiştii de frontieră au descoperit o persoană necunoscută ce se ascundea într-un microbuz înregistrat în R. Moldova şi care venea din Rusia, având la bord patru moldoveni. Bărbatul le-a prezentat un paşaport rusesc fals. El s-a aruncat în aer, cu un dispozitiv exploziv neidentificat, în momentul în care era interogat. Incidentul s-a produs la postul de frontieră Bacevsk din regiunea Sumi, în nord-estul Ucrainei. Poliţia, serviciile speciale şi poliţia de frontieră anchetează incidentul. Postul de frontieră Bacevsk a fost închis pe parcursul zilei de vineri.

MEXIC

Autocar în prăpastie

Cel puţin 12 oameni au murit, iar alţi 25 au fost răniţi după ce un autocar a căzut în prăpastie, în apropierea oraşului mexican Naucalpan. Autocarul se deplasa spre oraşul Toluca şi traversa o zonă muntoasă. Şoferul a pierdut controlul, iar autocarul a căzut într-o prăpastie adâncă de 30 de metri. La locul accidentului au fost trimise numeroase ambulanţe şi echipe de descarcerare.

RUSIA

15 ani de închisoare

Rusia i-a inculpat pentru piraterie pe cei 30 de militanţi Greenpeace, majoritatea străini, care riscă până la 15 ani de închisoare pentru o operaţiune pe o platformă petrolieră din Oceanul Arctic, a anunţat comitetul rus de anchetă. Acuzaţii nu îşi recunosc vinovăţia şi refuză în prezent să depună mărturie privind fondarea acuzaţiilor. Membrii echipajului, patru ruşi şi 26 de cetăţeni din alte 17 state, printre care şase britanici, doi canadieni, un american şi un francez, au fost plasaţi în arest la Murmansk şi în împrejurimi, în urma arestării lor la 19 septembrie, în Marea Barents, de către un comando al gărzilor de coastă ruse. Anterior, mai mulţi dintre aceşti militanţi au încercat să escaladeze o platformă petrolieră a gigantului rus Gazprom, pentru a denunţa riscul ce care îl reprezintă pentru mediu, conform Greenpeace. Militanţii au negat aceste acuzaţii şi reproşează Rusiei că s-au urcat ilegal la bordul ambarcaţiunii lor în ape internaţionale.

GERMANIA

Discuţii pentru formarea Guvernului

Cancelarul german Angela Merkel, în fruntea unei delegaţii de conservatori din CDU/CSU, a dat vineri startul discuţiilor exploratorii cu reprezentanţi ai Partidului Social-Democrat (SPD), în vederea formării unei coaliţii guvernamentale. Angela Merkel, care a câştigat alegerile legislative de la 22 septembrie, însoţită de reprezentanţi ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi ai aripii sale bavareze, Uniunea Creştin-Socială (CSU), s-a întâlnit cu delegaţia condusă de Sigmar Gabriel, preşedintele formaţiunii SPD, din care face parte şi Peer Steinbruck, fost rival al cancelarului la alegerile legislative. Membrii delegaţiilor nu au făcut declaraţii la începutul reuniunii. Angela Merkel, care urmează să-şi înceapă al treilea mandat în fruntea Executivului, va trebui să încerce să ajungă la o înţelegere cu SPD, care a ieşit pe locul al doilea la alegeri, cu 25,7% din voturile exprimate. Discuţii similare sunt prevăzute pentru joia viitoare cu ecologiştii, deşi o alianţă guvernamentală pare puţin probabilă.

EGIPT

Noi violenţe

Forţele de ordine egiptene au utilizat gaze lacrimogene şi au tras focuri de avertisment, vineri, pentru dispersarea manifestanţilor islamişti adunaţi în Piaţa Tahrir din Cairo. Manifestanţii, susţinători ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani, au scandat „Allah este mare!”, iar Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene, trăgând focuri de armă în aer. Cel puţin o persoană a fost ucisă.

AUSTRIA

Rezultate definitive

Partidul Social-Democrat austriac a câştigat alegerile legislative din 29 septembrie, cu 26,82 % din sufragiile exprimate, în timp ce partenerul său de guvernare, Partidul Popular, de orientare conservatoare, a obţinut 23,99% din voturi. După numărarea voturilor prin corespondenţă şi a voturilor austriecilor din străinătate, partidul de extremă dreaptă FPO s-a clasat pe poziţia a treia, cu 20,51 % din sufragii, în progres net, în timp ce altă formaţiune politică de extremă dreapta, BZO, nu a putut atinge pragul de 4% pentru a rămâne în Parlament. Două noi partide au intrat în Camera Inferioară a Parlamentului austriac: Echipa Stronach, a miliardarului eurosceptic austriaco-canadian Frank Stronach, a obţinut 5,73% din sufragii, în timp ce liberalii de la NEOS au reunit 4,96% din voturi. Participarea celor 6,4 milioane de alegători înscrişi pe liste a fost în scădere, la 74,91%. Noul Parlament se va constitui în 29 octombrie.

CROAŢIA

Conformare la cerinţele UE

Croaţia s-a conformat presiunilor UE, anulând dispoziţiile care limitau aplicarea mandatului european de arestare, evitând astfel sancţiunile pe care le pregăteau oficialii de la Bruxelles. Parlamentul croat a modificat, cu o largă majoritate, legea care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014. Comisia Europeană criticase faptul că legea limita aplicarea mandatului de arestare european. Textul fusese adoptat în forma iniţială înainte de aderarea Croaţiei la UE. În forma iniţială a legii, infracţiunile comise în perioada iugoslavă (1945-1990) şi în timpul conflictului sârbo-croat (1991-1995) nu intrau sub incidenţa mandatului european de arestare. În acest context, autorităţile croate refuzaseră extrădarea în Germania a fostului director al serviciului croat de informaţii, Josip Perkovici, dat în urmărire pentru implicarea într-un asasinat comis în Germania, în 1983.

COREEA DE SUD

Critici la adresa preşedintelui

Înaltul Comandament al forţelor armate nord-coreene a criticat-o dur pe preşedinta sud-coreeană, Park Geun-Hye, după câteva săptămâni de acalmie şi a promis că regimul de la Phenian îşi va continua programul nuclear. Aceste afirmaţii reprezintă o reacţie la discursul lui Park Geun-Hye, care a încurajat marţi Coreea de Nord să renunţe la ambiţiile sale nucleare. Preşedinta sud-coreeană a menţionat că este necesară dezvoltarea unei capacităţi de disuasiune, pentru ca arsenalul nuclear al regimului de la Phenian să devină inutil. Între timp, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, şi omologul său sud-coreean, Kim Kwan-Jin, au semnat miercuri un plan de de acţiune militară comună pentru a consolida eforturile în faţa unui pericol nuclear din partea Phenianului.



12