Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 04 Octombrie 2013 / 00:00 296 accesări

SLOVENIA

Român arestat

Arădeanul Victor Faur, condamnat la închisoare cu suspendare şi plata unor daune după ce a accesat ilegal servere NASA, a fost arestat pentru 30 de zile, ieri, în Slovenia, după a fost reţinut în timpul unei razii, poliţiştii anunţându-l că există un mandat pe numele său, prin Interpol, pentru faptele comise în 2006. Victor Faur a transmis un mesaj prin email în care solicită ajutorul autorităţilor din România, anunţând că ieri urma să fie prezentat în faţa unui judecător, în vederea extrădării. Victor Faur afirmă că în România a obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă, emisă de instanţa din Arad şi confirmată de Curtea de Apel Timişoara. „Rog pe această cale media, Guvernul României şi toate departamentele de stat să mă ajute să scap de această nedreptate”, a scris acesta. Victor Faur mergea în Italia, la Verona, pentru a participa la un campionat de biliard şi era în trecere prin Slovenia. Până în prezent, daunele stabilite de instanţă pentru a fi plătite de Victor Faur nu au fost achitate, dar nicio instituţie americană nu l-a contactat în vederea plăţii.

ITALIA

Doliu naţional

O ambarcaţiune care transporta circa 500 de imigranţi clandestini, originari din Cornul Africii, a naufragiat, ieri, aproape de insula Lampedusa din Sicilia, incident care a provocat moartea a 130 persoane. Alte 256 de persoane sunt date dispărute. 151 de persoane au fost salvate. Operaţiunile de salvare s-au desfăşurat pe tot parcursul zilei de ieri. Printre victime se află mai mulţi copii mici şi femei. Potrivit martorilor, pasagerii au aprins focuri de avertizare pentru a semnala prezenţa navelor comerciale, dar vasul a luat foc şi s-a scufundat. Potrivit autorităţilor, nava ar fi plecat din Libia, iar majoritatea imigranţilor ar proveni din Somalia. Epava se află la adâncimea de 40 de metri. Premierul Italiei, Enrico Letta, a anunţat doliu naţional pentru ziua de azi.

NIGERIA

Accident de avion

14 persoane au murit, ieri, într-un accident în care a fost implicat un avion nigerian, prăbuşit la decolare pe aeroportul din Lagos din cauza unei probleme la un motor. La bordul avionului aparţinând companiei Associate Airline se aflau 20 de persoane. Avionul s-a prăbuşit în apropierea unor rezervoare de carburant, în perimetrul aeroportului, la scurt timp după decolarea de pe terminalul pentru curse interne al Aeroportului Internaţional „Murtala Mohammed“ din Lagos.

GRECIA

Arest preventiv

Liderul partidului Zori Aurii din Grecia, Nikos Michaloliakos, a fost plasat ieri în arest preventiv, după o lungă depoziţie în faţa unui judecător din Atena. Acesta este acuzat că se află la conducerea unei organizaţii criminale, în timp ce autorităţile de la Atena depun în continuare eforturi pentru a reduce la tăcere formaţiunea neonazistă după uciderea, la 17 septembrie, a unui unui rapper antifascist de către un membru al Zorilor Aurii. Alţi patru deputaţi ai partidului au fost inculpaţi, miercuri, pentru constituirea şi apartenenţa la o organizaţie criminală, iar unul dintre ei a fost plasat în detenţie provizorie.

FRANŢA

Reforma armatei

Franţa va desfiinţa un regiment, va închide o instalaţie aparţinând forţelor aeriene şi va transforma alte trei, conform unei legi care prevede desfiinţarea a 23.500 de posturi până în 2019. Regimentul „Patru Dragoni“ de la Carpiagne, unul dintre cele patru regimente de tancuri de tip Leclerc, cu 1.000 de militari şi civili activi şi în rezervă, va fi desfiinţat în 2014, conform Legii programării militare (LPM). Patru instalaţii aparţinând forţelor aeriene sunt afectate, de asemenea, de aceste restructurări. Dizolvarea unui regiment afectează circa 1.000 de militari şi familiile lor, alte câteva mii de persoane. Dintre cele 23.500 de posturi desfiinţate, 9.000 provin din cadrul forţelor operaţionale, iar 14.500 din cadrul celor de susţinere. Această diminuare a efectivelor se adaugă celor 54.000 de posturi suprimate în cadrul precedentei LPM, în perioada 2008-2013.

ITALIA

În aşteptarea testelor ADN

Noi resturi umane au fost găsite în apropierea epavei „Costa Concordia“, între care un fragment de vertebră ce ar putea aparţine uneia dintre cele două persoane date dispărute după naufragierea pachebotului în ianuarie 2012, în apropiere de insula Giglio. Potrivit comisarului guvernamental însărcinat cu gestionarea catastrofei, Franco Gabrielli, trebuie aşteptat rezultatul testelor ADN, pentru a confirma sau nu dacă resturile aparţin persoanelor date dispărute. În urmă cu o săptămână, scafandrii au descoperit oase în apropierea epavei, însă, potrivit primelor teste, acestea ar proveni de la animale. Căutările coordonate de pompieri şi efectuate în mare parte de scafandri s-au concentrat în jurul punţii numărul 4, aflată încă sub apă, unde cele două victime au fost văzute pentru ultima dată.

Eşuarea pachebotului de croazieră „Costa Concordia“ în apropierea coastei insulei toscane Giglio s-a soldat cu 32 de victime. Cadavrele angajatului indian Russel Rebello şi turistei de origine italiană Maria Grazia Trecarichi încă nu au fost găsite. Căutările rămăşiţelor celor două victime au fost reluate la 24 septembrie, odată ce epava vasului „Costa Concordia“ a fost securizată după operaţiunea de redresare efectuată pe 17 septembrie.

OLANDA

Asasin eliberat condiţionat

Volkert van der Graaf, asasinul liderului populist olandez Pim Fortuyn, ucis în 2002, ar putea fi eliberat condiţionat şi reintegrat în societate, a anunţat Consiliul olandez pentru punerea în aplicare a dreptului penal. Totuşi, secretarul olandez al Justiţiei, Fred Teeven, care urmează să ia o decizie finală, a declarat că nu va ţine neapărat cont de avizul Consiliului. Activist pentru drepturile animalelor, Volkert van der Graaf a fost condamnat, în 2003, la 18 ani de închisoare pentru asasinarea lui Pim Fortuyn, pe 6 mai 2002, la Hilversum, în centrul Olandei, cu câteva zile înainte de alegerile legislative. Eliberarea condiţionată poate fi acordată unui deţinut care a ispăşit două treimi din pedeapsa sa, însă Van der Graaf, în vârstă de 44 de ani, a solicitat-o mai devreme de acest termen.

LIBIA

Atac la ambasada rusă

Rusia a anunţat că şi-a evacuat ambasada de la Tripoli, după ce autorităţile libiene i-au semnalat că nu pot să garanteze securitatea personalului său. Câteva zeci de manifestanţi au încercat miercuri seară să ia cu asalt ambasada Rusiei de la Tripoli, după zvonuri privind asasinarea în capitala libiană a unui ofiţer al armatei de către o femeie de origine rusă. Manifestanţii furioşi au distrus un vehicul parcat în faţa clădirii ambasadei şi au provocat pagube la intrare. Membri ai serviciilor de securitate au sosit la faţa locului pentru a asigura securitatea diplomaţilor care se aflau în interior. Forţele de securitate au reuşit să disperseze manifestanţii şi să evacueze personalul diplomatic rus, iar acum asigură protecţia sediului ambasadei. Informaţii contradictorii circulă cu privire la circumstanţele asasinării unui ofiţer al armatei în cartierul Suk Jumaa din Tripoli. Unele surse afirmă că o rusoaică l-a asasinat pe acest ofiţer pentru rolul său în revolta împotriva regimului lui Muammar Kadhafi, în timp ce altele susţin că este vorba de soţia victimei, care l-ar fi omorât din motive personale.

FINLANDA

Parlamentar exclus

Partidul Finlandezilor, de extremă dreapta, a anunţat că va exclude un deputat, după ce a aflat că acesta a fotografiat un invitat care efectua salutul nazist în Parlament. Deputatul James Hirvisaari, al cărui invitat este cunoscut pentru postarea frecventă pe internet a unor fotografii şi înregistrări video de acest fel, l-a fotografiat pe acesta din urmă în timp ce efectua salutul nazist în zona pentru public din Parlament, la sfârşitul lunii septembrie. Fotografia a fost postată, ulterior, pe internet. Preşedintele partidului, Timo Soini, a catalogat acţiunea lui James Hirvisaari ca inacceptabilă şi declarat că acesta va fi cu siguranţă exclus, în cadrul viitoarei şedinţe a conducerii partidului.

RUSIA

Acuzaţii de pedofilie

Ambasadorul Columbiei la Moscova, Rafael Amador, a declarat că demisionează din cauza unor informaţii anonime absurde, potrivit cărora ar fi întreţinut relaţii sexuale cu minori. Acesta a precizat că a luat această decizie pentru a nu afecta reputaţia Guvernului şi, în special, a Ministerului columbian al Afacerilor Externe. „În prezent, o cercetare disciplinară prealabilă este în desfăşurare şi trebuie să plec la Bogota”, a adăugat Rafael Amador. Anterior, presa columbiană a anunţat că Ministerul Afacerilor Externe a primit o informaţie anonimă, potrivit căreia Rafael Amador ar fi întreţinut relaţii sexuale cu minori în timpul mandatului său de ambasador la Moscova.

TURCIA

Tensiuni cu SUA

Ministrul Apărării a apărat opţiunea Turciei de a achiziţiona rachete cu rază lungă de acţiune produse de China în vederea unei consolidări a Apărării, o decizie care irită SUA. „Chinezii ne-au cerut cel mai bun preţ”, a declarat Ismet Yilmaz pentru ziarul „Vatan”, justificând decizia Guvernului turc prin faptul că firma chineză a acceptat să producă armele împreună cu Tucia. Săptămâna trecută, autorităţile turce au anunţat deschiderea unor negocieri cu China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC), care fabrică rachete de tip Hongqui (HQ-9 SAM). Oficialii de la Ankara au lansat o licitaţie în 2009, în vederea unui contract pentru 12 baterii, a cărui valoare este estimată la aproape trei miliarde de euro. Însă compania este vizată de sancţiuni pentru livrarea de armament Iranului şi Siriei, aflate sub embargo. Pentagonul s-a declarat îngrijorat de opţiunea Ankarei, iar NATO a evocat posibile probleme de compatibilitate cu sistemele şi radarele folosite de aliaţi.



12