Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 27 Septembrie 2013 / 00:00 281 accesări

MAREA BRITANIE

Mandat de arestare pentru „Văduva albă”

Interpol a emis, la cererea Kenyei, un mandat internaţional de arestare pentru infracţiuni comise în anul 2011 pe numele britanicei Samantha Lewthwaite, suspectată de implicare în atacul armat din Nairobi. Samantha Lewthwaite, de 29 de ani, cunoscută şi sub numele de Natalie Faye Webb, este dată în urmărire de autorităţile din Kenya pentru deţinere de substanţe explozive. Islamista britanică este suspectată de implicare în atacurile comise în mall-ul Westgate, din Nairobi, de membri ai miliţiilor somaleze al-Shebab. Poreclită „Văduva albă”, britanica utiliza un paşaport sud-african pentru a obţine împrumuturi bancare şi a închiria case la Johannesburg. Pe numele de Natalie Faye Webb avea datorii echivalente cu 6.400 de euro la Johannesburg. Convertită la Islam în adolescenţă, Samantha Lewthwaite este văduva lui Germaine Lindsay, unul dintre atentatorii sinucigaşi care şi-au detonat încărcăturile explozive în metroul din Londra în 2005. Era pe atunci în luna a şaptea de sarcină cu cel de-al doilea copil.

ISRAEL

Restricţii militare diminuate

Un ministru israelian a anunţat, în cadrul Adunării Generale a ONU, ridicarea anumitor restricţii în teritoriile palestiniene, în special în ceea ce priveşte permisele de muncă, chiar în timpul negocierilor directe între Israel şi palestinieni. Ministrul Afacerilor Strategice, Yuval Steinitz, a declarat că Israelul a emis 5.000 de noi permise ce permit palestinienilor să lucreze în Israel şi autorizează importul în Gaza de materiale de construcţii. Acesta a mai anunţat că Israelul va prelungi orarul de deschidere la punctul de trecere Allenby între Cisiordania şi Iordania. „Şi o economie palestiniană puternică este bună pentru Israel, bună pentru economia noastră, bună pentru climatul general”, a asigurat acesta, după o reuniune la ONU a unui comitet de monitorizare a economiei teritoriilor palestiniene. SUA au indicat că vor să accelereze negocierile directe israeliano-palestiniene, pe care le-au relansat în iulie, dar despre care se vorbeşte foarte puţin.

ITALIA

Resturi umane pe „Costa Concordia“

Rămăşiţe umane au fost găsite în apropierea epavei vasului de croazieră „Costa Concordia“, în apropierea insulei italiene Giglio, după ce nava a fost repusă în poziţie verticală săptămâna trecută. Resturile umane urmează să fie supuse testelor ADN. Două persoane sunt date dispărute după scufundarea parţială a navei „Costa Concordia“ în ianuarie 2012, un accident soldat cu 32 de morţi.

SUA

Condamnare pentru trafic de arme

Americanul Alwar Pouryan, arestat în România în februarie 2011, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a încercat să livreze armament şi muniţie în valoare de peste 25 de milioane de dolari miliţiilor Taliban, în Afganistan. Alwar Pouryan, de 38 de ani, a fost arestat în România împreună cu alt american, identificat drept Oded Orbach. Aceştia au comunicat cu un agent din cadrul Agenţiei americane de luptă împotriva drogurilor (DEA), care s-a prezentat drept un interlocutor Taliban. În cursul unor întâlniri în Ghana, Ucraina şi România, cei doi au căutat să organizeze vânzări de armament pe care miliţiile Taliban voiau să le utilizeze împotriva unor ţinte americane în Afganistan. În acest arsenal, în valoare totală de peste 25 de milioane de dolari, tribunalul citează, între altele, rachete antiaeriene, rachete antitanc, lansatoare de grenade şi puşti de asalt de tip M16. Rachetele antiaeriene urmau să servească protejării laboratoarelor de heroină deţinute de către talibani împotriva unor atacuri cu elicoptere americane.

RUSIA

Ecologişti după gratii

Un tribunal din Murmansk, în nord-vestul Rusiei, a ordonat ca cinci membri ai echipajului navei „Arctic Sunrise“, aparţinând Greenpeace, să fie plasaţi în detenţie pe termen de două luni. Trei activişti Greenpeace din Canada, Noua Zeelandă şi Polonia au fost plasaţi în detenţie pentru două luni, a anunţat ONG-ul ecologist, pe pagina sa de Twitter. Şi doi activişti Greenpeace ruşi au primit aceeaşi sentinţă.

Nava „Arctic Sunrise“ a fost abordată, săptămâna trecută, de Paza de Coastă rusă şi tractată până în portul Murmansk. Cei 30 de activişti Greenpeace, proveniţi din 18 state, au fost plasaţi în detenţie sub acuzaţia de acte de piraterie, infracţiune care prevede o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare, pentru că au încercat să ajungă pe o platformă petrolieră a Rusiei. Invocând dreptul maritim, Olanda le-a cerut autorităţilor ruse să-i elibereze pe membrii echipajului navei „Arctic Sunrise“. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că activiştii Greenpeace plasaţi în detenţie în portul Murmansk nu sunt piraţi, dar au încălcat legea încercând să ocupe o platformă petrolieră.

INDIA

Dublu atac

Bărbaţi înarmaţi deghizaţi în militari au ucis nouă persoane, într-un dublu asalt lansat împotriva unor baze militare şi de poliţie indiene din Kashmir, atacuri ce riscă să afecteze discuţiile la nivel înalt dintre India şi Pakistan prevăzute să aibă loc la sfârşitul săptămânii. Atacatorii au aruncat grenade şi au deschis focul în direcţia postului de poliţie din Hiranga, la 200 de kilometri de principalul oraş al regiunii, Srinagar. În acelaşi moment, bărbaţi înarmaţi au luat cu asalt o bază militară în regiunea Samba, situată în statul Jammu şi Kashmir, declanşând un schimb de focuri care a provocat moartea a cel puţin doi militari, potrivit unei surse militare. Prim-ministrul regiunii Jammu şi Kashmir, Omar Abdallah, a refuzat să ofere un bilanţ al victimelor, însă a anunţat că situaţia era încă tensionată la baza militară, după mai multe ore de la lansarea atacului.

Premierul indian, Manmohan Singh, şi omologul său pakistanez, Nawaz Sharif, se vor întâlni duminică, potrivit presei indiene, în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, la New York. Începând din 2010, aceasta ar fi prima întâlnire între şefii de Guvern ai celor două ţări.

SUDAN

Manifestaţii mortale

Cel puţin 29 de persoane au fost ucise în trei zile, în cursul unor manifestaţii antiguvernamentale în Sudan, împotriva ridicării subvenţiilor la preţurile la carburanţi. Manifestanţii au cerut noi proteste ieri, la Khartoum, unde forţele de ordine au fost desfăşurate în principalele intersecţii. Capitala Khartoum a fost blocată de miercuri de proteste şi unii manifestanţi au ars pneuri pentru a bloca străzile. În faţa extinderii tulburărilor, ambasada SUA la Khartoum a cerut tuturor părţilor să nu recurgă la forţă şi să respecte libertăţile publice şi dreptul la adunări paşnice. Autorităţile sudaneze au anunţat închiderea unor şcoli la Khartoum până la data de 30 septembrie.

PERU

Scene de panică

Cel puţin şase persoane au fost rănite într-un cutremur cu magnitudinea 7,0, potrivit Institutului de american de geofizică USGS, care a avut loc miercuri seară în sudul statului Peru şi a provocat scene de panică în mai multe oraşe. Cutremurul a durat 50 de secunde, iar epicentrul a fost localizat la 72 de kilometri sud de oraşul Lomas, în departamentul Arequipa, la adâncimea de 37 de kilometri. Autorităţile peruviene au respins ipoteza producerii unui tsunami, ridicată din cauza intensităţii cutremurului, dar au avertizat în privinţa apariţiei unor valuri mari. Alunecări de teren s-au produs în regiunea Arequipa, în apropierea vulcanului Chachani, potrivit unor informaţii oferite de poliţie.

Coasta peruviană este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, care concentrează 85% din activitatea seismică terestră. O sută patruzeci de cutremure au fost înregistrate în Peru de la începutul acestui an.

IRAN

Bilanţ reactualizat

350 de persoane au murit şi alte 315 au fost rănite în urma cutremurului puternic care a devastat, săptămâna aceasta, o parte a provinciei pakistaneze Balucistan, din sud-vestul ţării, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat ieri de autorităţi. Cutremurul cu o magnitudine de 7,7 s-a produs, marţi, în districtul izolat Awaran, situat în provincia cea mai săracă a Pakistanului. Oficialii de la Islamabad au declarat stare de urgenţă în zonele din Balucistan devastate de cutremur, cel mai mortal în ţară de la cel din 2005, din Kashmir, în nord-est, care s-a soldat cu cel puţin 73.000 de morţi şi a afectat milioane de persoane. Armata pakistaneză a mobilizat militari şi o sută de medici şi infirmieri în Balucistan, unde salvatorii sunt în căutarea supravieţuirilor. Cutremurul a fost resimţit până în India şi în Iran, două ţări vecine Pakistanului, şi a creat o insulă de noroi amestecat cu pietre în largul Gwadar, port pakistanez la Marea Arabiei, situat la 400 de kilometri sud de epicentru.

CHINA

Acuzaţii la adresa Danone

Filiala companiei Danone în China, Nutricia, este suspectată de acte de corupţie, conform presei de stat de la Beijing. Nutricia a mituit peste 100 de medici din 14 spitale, la Beijing, cu scopul de a stimula vânzările de medicamente, a anunţat publicaţia „21st Century Business Herald”, citând dovezi pe care le-a obţinut de la o sursă medicală. Cel puţin 12 medici din două spitale au fost mituiţi cu sume în valoare de 300.000 de yuani, circa 36.000 de euro, potrivit acestei surse. Presa de stat a acuzat săptămâna trecută o altă filială Danone, Dumex, că a mituit oficiali din cadrul spitalelor cu câte 10.000 de yuani fiecare. Danone s-a angajat să verifice aceste informaţii, dar reprezentanţa sa din China nu a putut fi contactată pentru a comenta acuzaţiile împotriva filialei sale Nutricia.

IRLANDA

O nouă tranşă de la FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a deblocat 770 milioane de euro pentru Irlanda, în cadrul planului de salvare internaţional acordat ţării în decembrie 2010. Criza imobiliară din Irlanda i-a afectat băncile şi ţara a obţinut atunci de la FMI şi UE o linie de credit totală de 85 miliarde de euro, ce va fi epuizată la sfârşitul anului.



12