Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 21 Septembrie 2013 / 00:00 275 accesări

SUA

Atac armat

13 persoane, între care un copil de trei ani, au fost rănite joi seară, într-un atac armat comis pe un teren de baschet dintr-un parc din cartierul South Side din Chicago, Illinois, a anunţat Poliţia, vineri. Aceasta a precizat că un băieţel de trei ani a fost atins de glonţ la ureche, în momentul în care atacatorul a intrat şi a deschis focul în Cornell Square Park, joi, către ora locală 22.15. Băiatul se află în stare critică, potrivit autorităţilor. Un tânăr de 24 de ani a fost atins de două ori în abdomen şi se află, de asemenea, în stare critică. Celelalte victime, majoritatea adolescenţi cu vârste între 20 şi 30 de ani, au fost atinse superficial, la braţe sau picioare. Potrivit Poliţiei, nu s-au înregistrat morţi şi nicio persoană nu a fost reţinută. Se crede că atacul armat ar avea legătură cu o reglare de conturi între bande de infractori, în contextul în care oraşul Chicago încearcă să reducă violenţele comise de acestea. În total, 506 persoane au fost ucise în 2012, reprezentând o creştere a crimelor cu 16%. Preşedintele SUA a lansat un apel, anul trecut, la Chicago, să se pună capăt violenţei care devastează oraşul. El a încercat să impună adoptarea unor măsuri privind controlul armelor de foc, dar se loveşte de opoziţia Congresului.

GERMANIA

Omorât de tigru

Un tigru siberian l-a ucis, joi, pe unul dintre îngrijitorii săi, la Grădina Zoologică din Münster, muşcându-l de ceafă, în faţa vizitatorilor. Îngrijitorul, în vârstă de 56 de ani, care lucra de 20 de ani la această grădină zoologică, a fost atacat de tigrul Rasputin, în vârstă de 10 ani, în timp ce încerca să cureţe un spaţiu exterior. Tigrul a reuşit să iasă din cuşca sa şi să pătrundă în spaţiul îngrădit, deoarece pasajul care face legătura între acesta şi cuşcă rămăsese deschis. Alertaţi, alţi îngrijitori l-au întors pe tigru în cuşcă. Administraţia Grădinii Zoologice consideră că a fost comisă o eroare umană. În august 2012, un alt tigru siberian, de la Grădina Zoologică din Koln, a ucis o îngrijitoare în vârstă de 43 de ani, muşcând-o de gât.

SPANIA

Coliziune feroviară

O coliziune între două trenuri de călători, produsă vineri, în gara Sants din Barcelona, a provocat rănirea a aproximativ 20 de persoane, anunţă compania care administrează sistemul feroviar spaniol (ADIF). Un tren l-a lovit pe altul în spate, în Gara Sants, la ora 10.05, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Cel puţin 22 de persoane au suferit contuzii, zece primind îngrijiri medicale la faţa locului. În coliziune au fost implicate două trenuri de navetişti care făceau legătura cu suburbiile Calella şi Terrassa. În momentul coliziunii, viteza celor două garnituri era foarte mică. Pe 24 iulie, 79 de persoane au murit, iar 180 au fost rănite într-una dintre cele mai mari catastrofe feroviare din Spania, cauzată de viteza excesivă.

BELGIA

Scurgeri toxice

O substanţă gelatinoasă s-a scurs din cinci containere cu deşeuri slab radioactive provenind de la o centrală nucleară aparţinând Electrabel, în Belgia, a anunţat, vineri, organismul de control, potrivit căruia incidentul nu are consecinţe asupra sănătăţii publice sau mediului. Containerele provin de la centrala Doel din regiunea Antwerpen şi sunt stocate la Dessel, în apropiere de frontiera cu Olanda. Începând din 1982, deşeurile slab radioactive care provin de la două centrale belgiene aparţinând Electrabel (GDF Suez), Doel şi Tihange (sud), sunt amestecate cu beton sau ciment şi puse în containere metalice de 400 de litri. Potrivit primelor teste, pietrişul din amestecul de beton ar fi provocat o reacţie chimică ce a produs substanţa gelatinoasă care s-a scurs din cinci containere. ONDRAF a constatat aceeaşi reacţie chimică în 42 dintre cele 58 de containere inspectate în total. Electrabel a repornit, la începutul verii, reactoarele nucleare Doel 3 şi Tihange 2, după aproape un an de la descoperirea a mii de microfisuri în cuvele din oţel ale acestor unităţi, care au provocat o îngrijorare puternică în străinătate. Examene aprofundate ale structurilor au conchis că nu există vreun risc.

SPANIA

Pedepse mai aspre

Executivul spaniol a adoptat, vineri, noul Cod Penal, la propunerea ministrului spaniol al Justiţiei, Alberto Ruiz Gallardón, reglementările urmând să fie supuse votului în Parlament, unde Partidul Popular, aflat de la guvernare, deţine majoritatea absolută. Ministrul Justiţiei a precizat că noile reglementări constituie o reformă necesară, cu pedepse mai dure, în special pentru corupţie, incendierea pădurilor, piraterie informatică sau violenţa în familie. Ruiz Gallardón a mai spus că noul Cod Penal corespunde celor din democraţiile cel mai avansate şi înăspreşte pedepsele pentru anumite delicte, considerate insuficient sancţionate până acum. În plus, în opinia sa, este vorba şi de o reformă echilibrată, întrucât noul Cod Penal cuprinde măsuri care urmăresc în permanenţă reinserţia socială a vinovaţilor, precum şi protecţie sporită pentru victimele acestora. Guvernul spaniol a aprobat vineri şi un raport pentru regenerarea democratică, care cuprinde măsurile ce vor fi puse în aplicare pentru o luptă mai eficientă împotriva corupţiei. Raportul cuprinde 40 de măsuri pe care Guvernul speră să le poată pune în aplicare cu acordul celorlalte forţe politice parlamentare. Printre măsuri se numără înăsprirea pedepselor pentru corupţie sau introducerea unui nou delict, privind finanţarea ilegală a partidelor politice. În plus, pachetul de măsuri mai prevede şi controlul averilor demnitarilor după eliberarea din funcţie sau desemnarea unui responsabil economic din partea fiecărui partid politic, care să poată fi chemat la audieri în Legislativ. Noul Cod Penal mai cuprinde şi pedeapsa cu închisoarea pe viaţă ce poate fi revizuită. Această formă de pedeapsă a fost recent aprobată de Consiliul de Stat din Spania. Autorităţile spaniole insistă că nu este vorba despre pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, care nu există în sistemul juridic spaniol, întrucât, în cazul în care se constată că un condamnat nu prezintă pericol pentru societate, el poate fi eliberat la un moment dat. Pedepse înăsprite sunt cuprinse de noul Cod Penal şi pentru abuzurile şi violenţa sexuale, în special în cazul victimelor mai mici de 16 ani, precum şi al victimelor violenţei domestice sau ale hărţuirii sexuale.

AFGANISTAN

Poliţişti omorâţi

Cel puţin 18 poliţişti afgani au fost ucişi într-o ambuscadă, în cursul unei operaţiuni armate împotriva insurgenţilor, în provincia Badakhshan din nord-estul Afganistanului, a anunţat, vineri, Ministerul de Interne afgan. Alţi 13 poliţişti au fost răniţi în acest atac terorist. Forţele de poliţie afgane au ucis şi rănit numeroşi insurgenţi în cursul unei operaţiuni armate în districtul local Warduj. Insurgenţii şi-au concentrat atacurile în sudul ţării, dar reuşesc de asemenea să comită atentate în regiuni din nord. Talibanii au ucis în martie 17 soldaţi afgani pe care i-au capturat în acelaşi district Warduj, din Badakhshan, una dintre cele mai calme provincii din ţară, situată la graniţa cu China. La începutul săptămânii, talibanii l-au asasinat pe şeful comisiei electorale din Kunduz, la puţin timp după lansarea candidaturilor pentru alegerile prezidenţiale din aprilie. Aceste alegeri ar trebui să marcheze prima tranziţie democratică din Afganistan.

YEMEN

Atacuri sângeroase în Yemen

Cel puţin 40 de militari şi poliţişti yemeniţi au fost ucişi vineri în atacuri simultane lansate de presupuşi membri al-Qaida împotriva unor instalaţii militare şi forţe de securitate, în sudul Yemenului. Un atac a vizat o bază a unităţilor speciale din cadrul forţelor de securitate la Maifaa, în provincia Shabwa, omorând opt poliţişti, în timp ce două poziţii ale armatei, situate la o distanţă de aproximativ 15 kilometri, erau atacate simultan de persoane înarmate care au ucis cel puţin 32 de militari. Aceste atacuri sângeroase, efectuate simultan, vineri dimineaţa, în provincia Shabwa, un fief al-Qaida, au fost atribuite de sursele militare citate reţelei teroriste, foarte activă în sudul Yemenului. Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA) este considerată aripa cea mai periculoasă a reţelei teroriste fondate de Osama bin Laden, un saudit a cărui familie este originară din Yemen. Organizaţia teroristă a profitat de slăbirea puterii centrale, în urma unei insurecţii populare împotriva fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh, în 2011, pentru a-şi consolida controlul asupra ţării.

AZERBAIDJAN

Violenţe electorale în direct

O dezbatere televizată înaintea alegerilor prezidenţiale din Azerbaidjan s-a încheiat într-un acces de violenţă, joi seară, când unul dintre participanţi a aruncat cu o sticlă de apă în candidatul coaliţiei de opoziţie, care l-a criticat pe preşedintele Ilham Aliev. Candidatul Hafiz Haciyev, care reprezintă partidul pro-guvernamental Yeni Musavat, a aruncat cu o sticlă de plastic în Jamil Hasanli, candidatul Consiliului Naţional al Forţelor Democratice, ce reuneşte principalele partide ale opoziţiei, în timp ce acesta din urmă îl acuza pe preşedintele Aliev de corupţie. Sticla nu l-a lovit pe Hasanli, care a părăsit studioul la scurt timp după incident. În total, nouă candidaţi din zece au participat la această dezbatere. Doar Aliev a fost absent. Acesta din urmă, care i-a succedat tatălui său în 2003, a fost reales în 2008 pentru un al doilea mandat de cinci ani. El este considerat favorit la scrutinul din 9 octombrie. Aliev a obţinut prin referendum, în 2009, eliminarea limitării numărului de mandate prezidenţiale consecutive. Înaintea lui, tatăl său, Heydar Aliev, fost membru al KGB (serviciile secrete din perioada URSS) şi al Politburo al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a condus Azerbaidjanul aproape fără întrerupere din 1969 până în 2003. Organizaţiile de apărare a drepturilor omului acuză regimul preşedintelui Aliev că persecută jurnaliştii şi închide opozanţii în această ţară bogată în hidrocarburi, situată pe malul Mării Caspice.

GRECIA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 4,3 a avut loc, vineri dimineaţa, în partea centrală a Greciei, la aproximativ 59 de kilometri nord-vest de capitală, a anunţat Observatorul din Atena. Nu au fost semnalate pagube. Epicentrul cutremurului, calificat drept uşor, a fost localizat în Golful Corint, în Marea Mediterană, la aproximativ 24 de kilometri sud-vest de oraşul Teba. Seismul s-a produs la ora locală 5.05 şi a fost resimţit la Atena. Grecia este ţara europeană afectată cel mai frecvent de cutremure.



12