CANADA
Coliziune tragică
Cel puţin cinci persoane au murit, ieri, într-un accident între un autobuz cu etaj şi un tren, la nivelul unei treceri cu calea ferată, în sudul capitalei canadiene Ottawa. Autobuzul cu etaj, aparţinând firmei municipale OC Transpo, circula spre centrul oraşului, la o oră de vârf. Partea din faţă a autobuzului a fost smulsă, potrivit primelor imagini postate pe internet, dovedind gravitatea accidentului. Compania Via Rail a anunţat că nicio victimă nu s-a înregistrat în tren, care asigura o legătură pe linia Ottawa - Toronto, pe care traficul a fost întrerupt.
CHINA
Miliardar atacat de un şomer
Multimiliardarul Zong Qinghou, al doilea cel mai bogat om din China, a fost atacat şi rănit de un bărbat aflat, susţine miliardarul, în căutarea unui loc de muncă, a anunţat ieri presa chineză. Şomerul, înarmat cu un cuţit, s-a apropiat vineri de Zong, lângă domiciliul său din Hangzhou, şi i-a cerut să-i ofere un loc de muncă la Wahaha, grupul de băuturi condus de multimiliardar, scrie agenţia China Nouă. Fiind refuzat, bărbatul a reacţionat violent şi l-a atacat pe Zong Qinghou, în vârstă de 67 de ani, rănindu-l la mâna stângă. Agresorul, originar din oraşul vecin Suzhou, a fost arestat în aceeaşi zi. Multimiliardarul chinez a anunţat că această agresiune a fost un simplu accident şi că nu a fost rănit serios. La sfârşitul anului 2012, averea omului de afaceri era estimată la 11 miliarde de dolari americani, Zong fiind al doilea cel mai bogat om din China, după patronul conglomeratului Wanda Group, Wang Jianlin (14 miliarde de dolari americani), potrivit unui clasament publicat la 10 septembrie de „Forbes”. Zong s-a lansat în afaceri în urmă cu 40 de ani, vânzând băuturi carbogazoase pentru copii. Compania pe care a fondat-o în 1987, Wahaha (în traducere „copilul râde“), a înregistrat un succes imens, devenind a treia cea mai importantă întreprindere de băuturi nealcoolice în ţară. În prezent, grupul are aproape 30.000 de angajaţi şi a atins o cifră de afaceri de 63,6 miliarde de yuani (7,74 miliarde de euro) anul trecut.
AUSTRIA
Deznodământ tragic
Braconierul austriac Alois Huber, care a ucis, în cursul nopţii de luni spre marţi, trei poliţişti şi o asistentă medicală, s-a sinucis dându-şi foc în casa sa, a anunţat ieri Poliţia, după ce a percheziţionat clădirea. Poliţiştii austrieci au descoperit un corp carbonizat în casa aflată la 90 de kilometri vest de Viena. Conform Poliţiei, acesta ar aparţine braconierului. Aproape 200 de membri ai forţelor de Poliţie din Austria Inferioară şi 135 de membri ai unităţii Cobra au luat parte la asalt şi la căutarea casei lui Alois Huber, în vârstă din 55 de ani, care avea o mică firmă de transporturi. După o intervenţie nereuşită a Poliţiei în cursul nopţii de luni spre marţi, la Annaberg, în Austria Inferioară, pentru arestarea acestui bărbat suspectat de mai mulţi ani de acte de braconaj, el s-a refugiat la ferma sa, situată la Grosspriel, în districtul Melk.
AFGANISTAN
Oficial ucis
Bărbaţi înarmaţi l-au ucis, ieri, pe un oficial de rang înalt al Comisiei Electorale afgane din nordul ţării, generând temeri privind un nou val de violenţe în apropierea alegerilor prezidenţiale din aprilie, au anunţat oficiali locali. Amanullah Aman, şeful Comisiei Electorale Independente (IEC) pentru provincia Kunduz, a fost asasinat de bărbaţi înarmaţi care circulau pe motociclete, în momentul în care ieşea din locuinţa sa. Provincia Kunduz, limitrofă Tadjikistanului, este situată în nordul Afganistanului, o regiune mai puţin afectată de insurecţia talibană. Talibanii, ostili scrutinului prezidenţial, pe care îl consideră o pierdere de timp, au revendicat asasinarea lui Amanullah Aman, într-un comunicat pe site-ul lor de internet. Amanullah Aman este primul oficial de rang înalt al comisiei electorale ucis în apropierea alegerilor prezidenţiale.
RUSIA
Protest Greenpeace
Doi militanţi Greenpeace au reuşit să escaladeze, ieri, o platformă a gigantului rus Gazprom din Arctica, pentru a protesta faţă de proiectele de foraj petrolier din această regiune cu rezerve foarte râvnite, iar alţi doi militanţi au fost arestaţi, a anunţat organizaţia. Paza de coastă rusă a interceptat o barcă pneumatică a Greenpeace care se îndrepta spre platforma petrolieră Prirazlomnaia din Marea Peciora, în zona rusească a Arcticii. Rusia a făcut din dezvoltarea Arcticii, o imensă zonă bogată în hidrocarburi, care nu a fost exploatată până în prezent, o prioritate strategică. Greenpeace acuză marile companii occidentale că vor să lucreze în Rusia pentru a profita de normele de mediu mai laxe decât în propriile ţări.
SPANIA
Asaltul imigranţilor
Sute de imigranţi africani au încercat ieri să pătrundă în enclava spaniolă Ceuta, situată la frontiera cu Marocul, însă iniţiativa africanilor nu a avut succes, anunţă Garda Civilă spaniolă. Aproximativ 300 - 400 de persoane au încercat să pătrundă pe teritoriul Spaniei pe plaja Tarajal, în zona de frontieră, a declarat un purtător de cuvânt spaniol, precizând că autorităţile au dejucat această tentativă. Marţi, aproximativ 200 de imigranţi africani au reuşit să pătrundă în Ceuta şi în cealaltă enclavă spaniolă din Maroc, Melilla. Incidentele din enclava Melilla s-au soldat cu rănirea a aproximativ şapte persoane.
MEXIC
Turişti evacuaţi
Avioane comerciale şi militare au continuat, în noaptea de marţi spre miercuri, să evacueze miile de turişti din Acapulco, una dintre cele mai renumite staţiuni din Mexic, care a fost lovită de uragane ce au făcut zeci de morţi. Ministrul de Interne mexican, Miguel Angel Osorio Chong, a anunţat, în cursul serii de marţi, cel puţin 47 de morţi, toţi cetăţeni mexicani, pe parcursul a patru zile consecutive de furtuni care au lovit regiunile de coastă ale Golfului Mexic (est) şi zona de coastă a Pacificului (vest). Potrivit presei naţionale, ministrul mexican a anunţat un nou bilanţ, de 57 de morţi, în noaptea de marţi spre miercuri. Ingrid şi Manuel, uraganul şi furtuna tropicală care au lovit simultan Mexicul, începând din Golful Mexic, respectiv din Pacific, sunt pe cale să scadă în intensitate, dar situaţia continuă să fie gravă. Mai mult de jumătate din Acapulco, oraş cu 680.000 de locuitori, se află sub ape, în special cele mai sărace zone de la periferie şi cartierul Punta Diamante, o zonă hotelieră unde apele au ajuns până la trei metri.
ITALIA
Tabără de rromi demolată
Autorităţile italiene au intervenit pentru evacuarea unei tabere de rromi români în staţiunea Giulianova, situată pe litoralul Mării Adriatice, informează presa italiană. Locuitorii staţiunii Giulianova făcuseră numeroase plângeri la poliţie şi primărie în ultimele luni, denunţând situaţia din tabăra ilegală de rromi construită în apropierea unui centru comercial. Zeci de rromi, care se ocupau cu cerşetoria, locuiau în tabăra ilegală. Ieri dimineaţă, autorităţile au intervenit pentru demolarea taberei. În momentul operaţiunii, în tabăra de corturi au fost găsiţi aproximativ zece români de etnie rromă, care au fost încredinţaţi serviciilor sociale din Giulianova. Angajaţii Primăriei din Giulianova vor curăţa terenul unde a fost tabăra de rromi.
CROAŢIA
Grevă în spitale
Medici şi infirmieri din majoritatea spitalelor croate au intrat în grevă, ieri, protestând faţă de tăierile salariale impuse de Guvern din cauza crizei economice ce afectează această ţară care, începând din iulie, este membră a UE. Aproximativ 46.000 de medici şi infirmieri, adică aproximativ 70% din totalul angajaţilor în domeniul sanitar croat, au participat la această acţiune de grevă, potrivit sindicatelor. Personalul medical generalist şi serviciile de urgenţă nu au intrat în grevă. Sindicatele solicită restabilirea unor drepturi ale angajaţilor, mai ales privind remunerarea orelor suplimentare şi a celor petrecute în centre de permanenţă, abrogate în iunie. Este vorba despre o sumă totală de 110 milioane de euro pe an. Ministrul croat al Sănătăţii, Rajko Ostojici, a declarat că nu poate da curs solicitărilor sindicatelor, deoarece deficitul bugetar a atins deja, în august, 3,8% din PIB. Este prima grevă a medicilor croaţi din 2005 încoace. Salariul mediu al medicilor croaţi este cu aproximativ 60% mai mare comparativ cu salariul mediu în ţară, care este de 721 de euro. Confruntat cu o recesiune aproape permanentă începând din 2009, Guvernul depune eforturi pentru a reforma un sector public supradimensionat şi a reînvia astfel creşterea economică. Economia locală va continua să se contracteze în acest an, cu aproximativ 0,4%, potrivit unor estimări.
CHINA
Supravieţuire miraculoasă
O femeie a fost găsită în viaţă în China, la 15 zile după ce a căzut într-un puţ abandonat, timp în care s-a hrănit cu porumb şi a băut apă de ploaie, a anunţat, ieri, un cotidian local. Su Qixiu, în vârstă de 38 de ani, a fost găsită pe fundul unui puţ ascuns în spatele unor plante de porumb, având diametrul de un metru, o adâncime de patru metri şi pereţii alunecoşi, făcând astfel imposibilă orice escaladare a lui. Aproape incapabilă să vorbească în momentul în care a fost salvată, Su nu pare să fi fost rănită. Transportată la spital, starea sa de sănătate este considerată staţionară, a afirmat cotidianul.