Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 17 Septembrie 2013 / 00:00 462 accesări

RUSIA

Poliţişti ucişi

Trei poliţişti au fost ucişi ieri într-un atentat sinucigaş în Cecenia, o republică instabilă din Caucazul rusesc, a anunţat filiala locală a Ministerului de Interne. Atacatorul conducea o maşină încărcată cu explozibil (echivalentul a 60 de kilograme de trinitrotoluen - TNT) şi se îndepta spre o secţie de poliţie din oraşul Sernovodsk, la vest de capitala Groznîi. Un poliţist a declanşat un dispozitiv pentru blocarea maşinii, dar atacatorul a dat foc la explozibil. În afară de cei trei morţi, patru poliţişti au fost răniţi, informează Ministerul de Interne, precizând că explozia a afectat clădirile secţiei de poliţie. Atentate, explozii şi alte atacuri care vizează forţele de ordine au loc aproape zilnic în republicile din Caucaz. După Primul Război Cecen (1994-1996) între forţele federale ruse şi separatişti, mişcarea de rebeliune s-a islamizat şi s-a extins peste frontierele cecene, trasformându-se, la mijlocul anilor 2000, într-o mişcare islamistă armată activă în întreaga regiune a Caucazului de Nord.

MEXIC

Omorâţi de taifun

Cel puţin 21 de persoane au murit, iar alte peste 8.000 au fost evacuate din cauza intemperiilor provocate de furtuna tropicală Manuel, venind dinspre Oceanul Pacific, în timp ce uraganul Ingrid, la Golful Mexic, era aşteptat cu înfrigurare în statul Tamaulipas, unde urma să ajungă ieri dimineaţă. Ploile torenţiale, inundaţiile şi alunecările de teren provocate de furtuna Manuel, cea mai sângeroasă de până în prezent, cu 21 de victime, au cauzat moartea a 14 persoane în statul Guerrero şi a altor şapte persoane în statele Puebla şi Hidalgo. Ploi torenţiale s-au abătut duminică asupra celei mai mari părţi a ţării, din cauza efectelor combinate ale furtunii tropicale Manuel, pe coasta de la Pacific, şi uraganului Ingrid, la Golful Mexic.

ITALIA

Pe linia de plutire

Pachebotul de croazieră „Costa Concordia“, eşuat de aproximativ 20 de luni în apropierea Insulei toscane Giglio, în Italia, a început să fie repus pe linia de plutire, ieri, cu puţin înainte de ora locală 11.00, după două ore de la lansarea operaţiunii. Aproape un metru din cocă, acoperită de rugină, a apărut de sub apă. Potrivit inginerului Marcello Luschi, faza critică de detaşasare de stânci a trecut. Duminică, grupul american Carnival şi filiala sa Costa Crociere, proprietara vasului de croazieră, care acoperă costurile acestei operaţiuni de amploare (peste 600 de milioane de euro în acest moment), s-au arătat optimiste. Este pentru prima dată când o astfel de operaţiune este efectuată pe un vas atât de mare - lung de aproape 290 de metri şi înalt cât un imobil de peste zece etaje - şi poziţionat într-un asemenea mod - cu partea dreaptă aşezată pe stânci. Fostul pachebot de croazieră a naufragiat pe 13 ianuarie 2012. Naufragiul s-a soldat cu 32 de morţi, în timp ce două persoane, o italiancă şi un indian, sunt în continuare date dispărute.

RUSIA

Incendiu la bordul unui submarin nuclear

Un incendiu a izbucnit ieri la bordul unui submarin nuclear rusesc, în cursul unor reparaţii, pe un şantier naval în Extremul Orient, fără să provoace scurgeri radioactive. Potrivit primelor informaţii, incendiul a fost provocat de încălcări ale reglementărilor în domeniul securităţii în cursul efectuării unor lucrări de sudură, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Submarinul „Tomsk“ a fost retras din serviciu în 2009, pentru reparaţii, reactorul său este oprit, iar armele au fost debarcate. Nivelul radioactivităţii în zona incidentului este normal, a anunţat un oficial din cadrul Flotei ruse a Pacificului. Personalul a fost evacuat, iar focul, care nu a provocat victime, a fost localizat. Submersibilul este reparat pe şantierul naval Balşoi Kamen, la aproximativ 30 de kilometri de oraşul portuar Vladivastok, potrivit RIA Novosti. În decembrie 2011, un incendiu la coca submarinului nuclear de tip K-84 „Ekaterinburg“, aflat în reparaţii pe un şantier naval în nord-vestul Rusiei, s-a soldat cu nouă răniţi.

PAKISTAN

Cisterne NATO distruse

Cel puţin nouă camioane-cisternă care transportau carburanţi pentru forţele NATO în Afganistan au fost distruse duminică seara, în sud-vestul Pakistanului, după ce o explozie într-unul dintre vehicule a provocat un incendiu de amploare. Poliţia, care va investiga pentru a afla dacă a fost vorba despre un accident sau un act terorist, a anunţat că încă nu a fost stabilită originea exploziei. Nicio persoană nu a fost ucisă în explozie şi incendiu, care au avut loc la Hub, în provincia instabilă Balucistan, la 45 de kilometri distanţă de portul Karachi, unde cisternele au fost încărcate cu petrol, după care au pornit spre Afganistan. În momentul exploziei, şoferii luau masa într-un hotel situat la marginea drumului, după ce şi-au parcat camioanele. Transportul de carburanţi pentru forţele NATO în Afganistan pe teritoriul pakistanez a fost reluat în urmă cu două săptămâni, cu măsuri de securitate consolidate, după ce a fost suspendat timp de cinci luni din cauza unor atacuri repetate asupra convoaielor. Şoferi pakistanezi au încetat să mai transporte carburanţi de la Karachi spre Torkham, la frontiera cu Afganistanul, din cauza unor atacuri asupra vehiculelor lor. Oficiali locali au anunţat vineri că persoane înarmate au atacat, în cursul nopţii de joi spre vineri, un convoi de cisterne NATO în sud-vestul Pakistanului. Un şofer a fost ucis, iar opt vehicule - incendiate. Misiunea forţelor de luptă ale NATO se va încheia în 2014.

JAPONIA

Alertă după taifun

Societatea care administrează centrala accidentată Fukushima a anunţat ieri că a adoptat măsuri de urgenţă pentru evacuarea apei acumulate în incinta complexului atomic din cauza unui taifun violent care traversează Japonia. Precipitaţii puernice care cad începând de duminică au antrenat o creştere rapidă a nivelului apei în diferite zone ale complexului în care sunt instalate rezervoare de stocare a lichidului puternic radioactiv. Aceste zone sunt înconjurate cu un parapet scund. Pentru ca această apă să nu rămână mult timp în contact cu rezervoarele şi solul potenţial contaminate, Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat că a decis, după ce a măsurat nivelul radiaţiilor acestei ape, să o evacueze în parte, acolo unde nivelul de stronţiu 90 nu depăşeşte 30 de becquereli pe litru. Astfel, vanele au fost deschise, iar apa s-a scurs în Pacific. Există totuşi amplasamente ale unor rezervoare în care nivelul radioactivităţii apei acumulate este atât de mare (până la 170.000 de becqereli pe litru), încât TEPCO nu a putut să o evacueze şi a fost nevoită să instaleze pompe, în mod provizoriu, pentru a o muta în rezervoare. Precipitaţii violente aduse de taifunul Man-yi (sau „Numărul 18“) riscă să amplifice problemele grave privind apa îmbibată în solul pe care se află centrala şi care ridică probleme TEPCO de mai multe luni.

SUA

Bilanţ tragic

Ploile torenţiale au continuat duminică în Colorado, blocând elicopterele la sol şi afectând activitatea echipelor aflate în căutarea sutelor de persoane date dispărute în urma unora dintre cele mai grave inundaţii produse în statul american. Peste 1.500 de case au fost distruse, iar cel puţin 17.000 - avariate. De asemenea, multe drumuri şi poduri au fost avariate. Potrivit unui bilanţ provizoriu, şase persoane au murit, iar alte 11.000 au fost evacuate în acest stat american, unde cantitatea precipitaţiilor din ultimele zile a depăşit norma pentru mai multe luni. Ploile abundente urmează să continue în această regiune timp de mai multe zile, potrivit meteorologilor.

GRECIA

Săptămână de proteste

Grecia va fi marcată, săptămâna aceasta, de o avalanşă de greve şi proteste împotriva concedierilor şi transferurilor forţate în sectorul public, dar şi a măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali în schimbul ajutorului financiar, primele incidente înregistrându-se deja ieri dimineaţă, la Atena, unde Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa paznicii de şcoli care au încercat să pătrundă cu forţa în clădirea Ministerului Reformei Administrative. Acest tsunami de greve este determinat în principal de angajamentul pe care Guvernul de la Atena şi l-a asumat în faţa troicii creditorilor internaţionali (UE-BCE-FMI) de a transfera 12.500 de angajaţi din sectorul de stat până la sfârşitul lunii în curs şi încă atâţia până la sfârşitul anului, în cadrul aşa-zisei scheme de mobilitate a forţei de muncă. Această schemă presupune transferul forţat al angajaţilor sau concedierea lor într-un termen de opt luni din momentul primirii preavizului. În această perioadă, ei primesc numai 75% din salariu şi pot fi mutaţi oricând pe un alt post vacant sau sunt concediaţi dacă la sfârşitul celor opt luni nu li se găseşte vreun post. Profesorii sunt cei care au început ieri greva. Ei vor fi urmaţi de personalul administrativ din învăţământ, de funcţionarii publici din organismele de ocupare a forţei de muncă şi de securitate socială, de personalul medical din spitalele de stat şi de avocaţi. Începând de mâine, a fost convocată o grevă de 48 de ore în tot sectorul public.



12