AFGANISTAN
Civili ucişi de NATO
Cel puţin zece civili au fost ucişi sâmbătă, în estul Afganistanului, într-un raid aerian al NATO care a vizat insurgenţii talibani, au anunţat, ieri, oficiali locali de rang înalt. Un vehicul civil a fost lovit de un avion fără pilot al forţelor internaţionale, în provincia Kunar, de-a lungul frontierei pakistaneze, o zonă în care insurgenţii islamişti sunt foarte prezenţi. 14 persoane au fost ucise, dintre care zece civili, patru femei, patru copii şi doi şoferi. Atacul a cauzat moartea şi a patru insurgenţi înarmaţi. Înaintea atacului aerian, aceştia din urmă ar fi urcat într-un vehicul, o camionetă în care se aflau civili. „Putem confirma că forţele coaliţiei au desfăşurat un atac de precizie, sâmbătă, în provincia Kunar”, a reacţionat Forţa Internaţională a NATO în Afganistan (ISAF): „Acest atac a provocat moartea a zece membri ai forţelor inamice. În acest stadiu nu avem informaţii privind existenţa unor victime civile”. Victimele civile provocate de raidurile aeriene ale NATO sunt motiv de nemulţumire recurentă a preşedintelui afgan, Hamid Karzai, faţă de forţa internaţională. La începutul lui februarie, preşedintele afgan le-a interzis forţelor sale armate să solicite sprijinul aerian al NATO, după ce zece femei şi copii au fost găsiţi morţi tot în provincia Kunar. În pofida a 12 ani de război, talibanii, înlăturaţi de la putere în 2001, nu au pus capăt luptei împotriva forţelor internaţionale şi guvernamentale afgane.
PORTUGALIA
Metrou deraiat
Deraierea unei rame de metrou ieri, în apropiere de Lisabona, a provocat rănirea uşoară a patru persoane, au anunţat serviciile de intervenţie din Setubal. Accidentul s-a produs la Cacilhas, suburbie situată în apropiere de Lisabona, la prânz, la staţia terminus a liniei, provocând rănirea uşoară a patru persoane.
GERMANIA
Proteste sindicale
Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă în toată Germania, la apelul confederaţiei sindicale DGB, care cere o schimbare de politică, cu două săptămâni înaintea alegerilor legislative. Cele mai mari manifestaţii au fost la Hanovra, cu 13.000 de participanţi, şi la Berlin, cu 2.000 de persoane. Reuniuni au fost organizate şi la Frankfurt şi München. Pensiile, salariul minim generalizat, protecţia socială, revendicările manifestanţilor au fost numeroase, în timp ce în două săptămâni au loc alegeri legislative.
GRECIA
Manifestaţii
Aproximativ 17.000 de persoane, potrivit Poliţiei, au manifestat sâmbătă seara, la apelul sindicatelor, la Salonic, în nordul Greciei, împotriva politicilor de austeritate care continuă de patru ani în această ţară. Manifestanţii au mărşăluit în centrul oraşului, închis circulaţiei maşinilor pentru mai bine de patru ore. În cadrul manifestaţiei, un grup de aproximativ 50 de persoane a aruncat cu pietre şi sticle împotriva scutierilor, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Aproximativ 20 de persoane au fost arestate. Reuniunile au fost organizate cu ocazia inaugurării sâmbătă dimineaţa, de către premierul Antonis Samaras, a celui de-al 78-lea Târg internaţional de la Salonic, care marchează în fiecare an, în septembrie, reînceperea activităţii politice şi economice. Samaras s-a declarat încrezător în revenirea ţării la creştere economică în 2014 şi în realizarea unui excedent bugetar primar, insistând pe continuarea reformelor pentru asanarea economiei. În afară de manifestaţia principală a sindicatelor, au avut loc alte trei reuniuni, între care cea a stângii extraparlamentare, cea a unor asociaţii şi partide care se opun instalării unor mine de aur în regiunea învecinată cu Halkidiki, respectiv cea a sindicatului comunist Pame.
AUSTRALIA
Victorie conservatoare
Premierul ales australian, conservatorul Tony Abbott, a început, ieri, activitatea de formare a viitorului Guvern, după victoria zdrobitoare înregistrată în alegerile generale. Abordarea este diferită în rândurile Partidului Laburist, care a fost decapitat după demisia anunţată sâmbătă seara, la sediul partidului, de premierul în funcţie Kevin Rudd, ca urmare a înfrângerii în alegeri. Printre numele vehiculate ale celor care i-ar putea lua locul la conducerea formaţiunii se află vicepremierul din Guvernul Rudd, Anthony Albanese, parlamentarul Bill Shorte, ministrul Imigraţiei, Tony Burke, sau cel al Sănătăţii, Tanya Plibersek, deşi niciunul nu a confirmat până în prezent că ar avea o astfel de intenţie. Deşi numărătoarea voturilor exprimate în alegerile de sâmbătă nu s-a încheiat, datele preliminare ale Comisiei Electorale Australiene indică coaliţia condusă de partidul conservator al lui Abbott drept câştigătoare, cu 88 de locuri adunate în Camera Inferioară a Parlamentului, cu peste zece locuri obţinute în plus faţă de cele necesare pentru a putea forma Guvernul, comparativ cu cele 57 de locuri ce revin Partidului Laburist. Partidul Verde, o formaţiune minoritară şi un independent ar putea obţine fiecare câte un loc în Parlament. În cadrul acestor alegeri, în care s-au reînnoit 40 dintre cele 76 de locuri din Senat, coaliţia conservatoare pare să nu fi adunat cele cinci posturi de care avea nevoie pentru a deţine majoritatea de la 1 iulie 2014, când se reînnoieşte alcătuirea acestui for legislativ. În aceste condiţii, partidele minoritare vor juca un rol important în Senatul australian, începând de anul viitor.
SOMALIA
Atentate sângeroase
Cel puţin 18 persoane şi-au pierdut viaţa după un dublu atentat revendicat de islamiştii shebab, care a devastat, sâmbătă, o parcare aflată în apropierea unui restaurant din Mogadiscio, capitala Somaliei. Islamiştii shebab, care comit acţiuni violente în capitala somaleză, după ce au fost alungaţi acum doi ani de forţele guvernamentale şi de contingentul de 17.000 de militari ai Uniunii Africane, au revendicat imediat atentatele. Insurgenţii susţin că au ucis înalte oficialităţi în atentatul de sâmbătă, însă martorii au declarat că victimele păreau mai degrabă cetăţeni obişnuiţi. Potrivit Poliţiei şi martorilor, prima deflagraţie a fost produsă de o maşină încărcată cu explozibili, staţionată în apropierea restaurantului The Village. Câteva minute mai târziu, un kamikaze s-a aruncat în aer în mijlocul unei mulţimi de oameni care fugeau către locul primei explozii.
BULGARIA
Seism
Un cutremur cu magnitudinea de 3 grade a fost înregistrat sâmbătă seara în nordul Bulgariei, a anunţat Centrul Seismologic Mediteranean (EMSC), citat de site-ul Novinite.com. Cutremurul a avut loc sâmbătă, la ora 19.21, la o adâncime de doi kilometri. Epicentrul seimsului a fost localizat la 16 kilometri sud-vest de oraşul Mezdra din nord-vestul ţării şi la 42 de kilometri nord-est de capitala Sofia. Nu există informaţii privind producerea unor victime sau pagube materiale.
GRECIA
Cutremur
Un cutremur cu magnitudinea de 4,7 a avut loc, ieri, în largul insulei Creta, fără a provoca victime sau pagube materiale, a anunţat Observatorul din Atena. Epicentrul cutremurului, produs la ora 7.59, a fost localizat la 350 de kilometri sud-est de Atena. Seismul a fost resimţit mai ales în departamentul Heraklion, dar nu au fost semnalate victime sau pagube materiale. Grecia este ţara europeană cel mai frecvent afectată de cutremure.