MEDALII DE ARGINT PENTRU CANOTAJUL ROMÂNESC LA CM
Ieri au luat sfârşit Campionatele Mondiale de canotaj de la Chungju (Coreea de Sud), competiţie la care delegaţia României a cucerit două medalii de argint. Sâmbătă, echipajul de dublu rame, format din Roxana Cogianu şi Nicoleta Albu, a fost întrecut doar de schiful Marii Britanii, reuşind o performanţă superbă, ţinând cont că româncele au fost practic debutante în această probă, ambele provenind din echipajul de 8+1. Ieri, ele au contribuit şi la argintul cucerit la 8+1, alături de Cristina Ilie, Cristina Grigoraş, Camelia Lupaşcu, Ioana Crăciun, Andreea Boghian, Ionela Zaharia şi Daniela Druncea, echipajul României fiind devansat de SUA. Cele două medalii marchează o revenire remarcabilă a canotajului nostru, după ce la ultimele două întreceri de înalt nivel, Mondialele de la Bled (2011) şi Jocurile Olimpice (2012), România a ratat podiumul.
KAIACISTELE IRINA LAURIC ŞI BIANCA PLEŞCA, BRONZ LA MONDIALE
Sâmbătă, la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Duisburg (Germania), România a cucerit o medalie de bronz prin echipajul feminin de kaiac-2 1.000 m, alcătuit din Irina Lauric şi Bianca Pleşca, care a sosit după Ungaria (3:53.740) şi Germania (3:56.344). Lauric şi Pleşca au parcurs distanţa în trei minute, 58 de secunde şi 996 de miimi. La canoe-4 1.000 m, echipajul României (Gabriel Gheoca, Cătălin Costache, Iosif Chirilă şi Florin Comănici) a încheiat cursa pe locul 6, Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi au sosit pe ultimul loc la canoe-2 1.000 m, iar Florentina Caminescu s-a clasat a 7-a la K1-1.000 m.
EDUARD NOVAK, CAMPION MONDIAL LA PARACICLISM
Românul Eduard Novak a cucerit medalia de aur la Campionatele Mondiale de paraciclism de la Baier-Comeau (Canada), în proba de contratimp la categoria C4, rezervată amputaţilor de membru inferior sub genunchi. După ce a parcurs distanţa de 25,9 km, Novak, care este şi preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, i-a devansat pe cehul Jiri Jezek, cu 5,59 secunde, şi pe columbianul Diego German Duenas Gomez, cu 9,90. Un alt român, Attila Olah, coleg cu Novak la Tuşnad Cycling Team, a ocupat locul 20 la contratimp (17,3 km) categoria C2, amputaţie de membru inferior peste genunchi (pedalează cu un singur picior). Eduard Novak, campion paralimpic anul trecut la Londra, era deţinătorul titlului mondial, pe care îl câştigase la Roskilde (Danemarca). Ieri, Novak a luat startul şi în proba de fond pe şosea (80 km).
BULIMAR ŞI IZBAŞA, MEDALIATE ÎN OLANDA
Gimnasta Diana Bulimar a câştigat, ieri, medaliile de aur în finale la bârnă şi sol, respectiv una de bronz la paralele, iar Sandra Izbaşa a obţinut medalia de argint la sol, la reuniunea de la Alphen aan den Rijn (Olanda). Diana Bulimar a fost notată cu 14.533 în finala de la bârnă şi cu 14.300 la sol, cucerind medaliile de aur, în timp ce, la paralele, cu nota 13.733 a obţinut medalia de bronz. La rândul său, Sandra Izbaşa a obţinut medalia de argint la sol, cu nota 14.133. Sâmbătă, la aceeaşi competiţie, Diana Bulimar a cucerit medalia de aur în finală la individual-compus, cu un total de 57.533 puncte, fiind urmată pe podium de Elisabeth Seitz (Germania, 54.833) şi de Noel van Klaveren (Olanda, 54.667). Cele două gimnaste tricolore se pregătesc pentru participarea la Campionatul Mondial din Belgia, care va debuta în 30 septembrie, la Antwerp.
WOZNIACKI, ELIMINATĂ LA US OPEN
Jucătoarea daneză de tenis Caroline Wozniacki, cap de serie nr. 6, a fost eliminată în turul al treilea la US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului, de italianca Camila Giorgi, nr. 136 mondial, jucătoare venită din calificări. Fost nr. 1 mondial, Wozniacki, finalistă la New York în 2009, a fost învinsă de Giorgi după două ore şi 32 de minute, scor 4-6, 6-4, 6-3. O altă surpriză pe tabloul de simplu feminin a fost eliminarea jucătoarei cehe Petra Kvitova, a şaptea favorită, de către americanca Alison Riske, scor 6-3, 6-0. La masculin, americanul John Isner, al 13-lea cap de serie, a fost învins de germanul Philipp Kohlschreiber (nr. 22), scor 6-4, 3-6, 7-5, 7-6 (7/5).
DEL POTRO, ÎNVINS DE LLEYTON HEWITT
Tenismanul argentinian Juan Martin Del Potro, cap de serie nr. 6, a ratat, vineri, calificarea în turul al treilea la US Open, fiind învins de australianul Lleyton Hewitt, locul 66 ATP, cu scorul de 6-4, 5-7, 3-6, 7-6 (7/2), 6-1. Del Potro a câştigat US Open în 2009. Tot vineri, sud-africanul Kevin Anderson, al 17-lea favorit, a fost eliminat în turul secund de cipriotul Marcos Baghdatis, scor 6-2, 6-2, 6-2. La feminin, sportiva germană Sabine Lisicki, cap de serie nr. 16, a fost învinsă în turul al treilea de a 24-a favorită, jucătoarea rusă Ekaterina Makarova, scor 6-4, 7-5. Alţi patru capi de serie de pe tabloul feminin au fost eliminaţi: Sloane Stephens (SUA, nr. 15) - Jamie Hampton (SUA, nr. 23) 6-1, 6-3, Angelique Kerber (Germania, nr. 8) - Kaia Kanepi (Estonia, nr. 25) 6-0, 6-4, Agnieszka Radwanska (Polonia, nr. 3) - Anastasia Pavliucenkova (Rusia, nr. 32) 6-4, 7-6 (7/1) şi Na Li (China, nr. 5) - Laura Robson (Marea Britanie, nr. 30) 6-2, 7-5.
BEN JOHNSON VA PROMOVA O CAMPANIE ÎMPOTRIVA DOPAJULUI
Fostul atlet canadian Ben Johnson, căzut în dizgraţie după ce a fost prins trişând, va promova o campanie împotriva dopajului. Johnson a fost deposedat de medalia olimpică de aur şi de recordul mondial în proba de 100 de metri la Jocurile de la Seul din 1988, după ce a fost depistat pozitiv la un control antidoping, pentru folosirea de steroizi. După o suspendare de doi ani, el a fost suspendat pe viaţă în 1993, după un al doilea control pozitiv. Canadianul promovează acum o campanie antidoping, „Pure Sport” (sport curat), iniţiată de un producător de echipament sportiv. Johnson va duce mesajul său pe Stadionul Olimpic din Seul pe 24 septembrie, când se vor împlini 25 de ani de la cursa care i-a distrus reputaţia.
HALTEROFIL ÎN VÂRSTĂ DE 80 DE ANI, SUSPENDAT PENTRU DOPAJ
Un halterofil în vârstă de 80 de ani a fost suspendat pentru doi ani după ce s-a descoperit că s-a dopat cu steroizi la Campionatele Panamericane pentru seniori, a anunţat Agenţia Americană Antidoping (USADA). Americanul Don Ramos a fost supus unui test în timpul competiţiei, pe 14 iunie, în urma căruia s-a constatat „prezenţa unui steroid de origine exogenă”. Ramos încerca să stabilească un record mondial la categoria sa de vârstă. Suspendarea este valabilă de la data efectuării testului până în vara anului 2015.