Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 31 August 2013 / 00:00 328 accesări

AFGANISTAN

Atentat sângeros

Cel puţin nouă persoane şi-au pierdut viaţa, printre care guvernatorul districtului Dashte Archi, iar alte 11 au fost rănite într-un atentat sinucigaş comis vineri, în faţa unei moschei din provincia Kunduz, din nordul Afganistanului. Atacatorul a detonat explozivul pe care-l avea asupra sa la trecerea guvernatorului Sheikh Sadaruddin. Trupele combatante ale ISAF sunt în plin proces de retragere din Afganistan şi transferă gradual competenţa securităţii către poliţia şi armata acestei ţări. Atacurile sinucigaşe şi coordonate au devenit mai frecvente în ultimele luni. Retragerea NATO se va încheia în 2014, dacă se vor respecta termenele prevăzute, însă comunitatea internaţională examinează posibilitatea de a menţine o anumită prezenţă militară pe teritoriul afgan după această dată, din cauza insecurităţii înregistrate în ţară.

IRAK

Bilanţ tragic

Oficiali irakieni au anunţat că un atentat cu bombă într-o piaţă la nord de Bagdad şi altul la periferia capitalei au ucis, joi, 23 de persoane. Poliţia a declarat că explozia cea mai mare s-a produs când o bombă ascunsă într-un camion ce transporta legume a fost detonată într-o piaţă din Samarrah, la 95 km nord de Bagdad. Explozia a ucis 18 persoane şi rănit alte 32. Poliţia a adăugat că un alt atentat cu maşină-capcană a avut loc la Abu Ghraib, la marginea de vest a Bagdadului. Explozia a făcut cinci morţi şi opt răniţi. Peste 4.000 de persoane au fost ucise în atacuri în Irak, începând din aprilie, când ritmul violenţelor mortale s-a accelerat la niveluri nemaivăzute din 2008.

FRANŢA

Presupuse vânzări de bebeluşi

Parchetele din Ajaccio, în iunie, şi din Marsilia, în iulie, au lansat proceduri judiciare pentru un presupus trafic de copii în cadrul comunităţii rrome, relatează postul France Info în pagina electronică de vineri. Potrivit postului, în iunie a avut loc o vânzare de bebeluşi în Seine-et-Marne. Cuplul s-a prezentat imediat la poliţie şi a negat că a fost vorba despre un trafic organizat. În sudul Franţei, două cazuri similare tocmai au fost făcute publice. La Ajaccio, cumpărătorii nu sunt cunoscuţi. În iunie, Parchetul a lansat o procedură judiciară vizând o vânzare de bebeluşi care ar fi avut loc în primăvară. Femei însărcinate din România au născut în localitate, sub o identitate falsă, după care au vândut copiii cu sume cuprinse între 8.000 şi 10.000 de euro, potrivit postului. O sursă judiciară apropiată anchetei a furnizat informaţia, anunţând că, în acest stadiu al anchetei, cumpărătorii nu au fost găsiţi. La Marsilia, procedura judiciară a fost deschisă în iulie, în urma descoperirii unui presupus trafic de bebeluşi între o familie de rromi şi un cuplu din cadrul comunităţii sedentarizate a nomazilor. Un bebeluş ar fi fost cedat cuplului în schimbul sumei de 10.000 de euro, potrivit France Info. O încercare de vânzare a unui al doilea bebeluş a fost împiedicată de poliţie, mai precizează postul. Mai multe persoane erau implicate, în cadrul anchetei fiind audiate cinci persoane.

CHINA

Zbor cu turbulenţe

Peste 50 de pasageri şi membri ai echipajului unui zbor pe ruta Bangkok - Hong Kong al companiei Thai Airways au fost răniţi uşor, vineri, după ce avionul, un Airbus A380, a traversat o zonă cu turbulenţe. Rana cea mai gravă a suferit-o o însoţitoare de zbor, care şi-a fracturat o claviculă în momentul căderii, iar ceilalţi răniţi prezintă contuzii, a precizat compania thailandeză. Aproximativ 500 de pasageri se aflau la bordul aparatului de zbor. Incidentul s-a produs la prânz, în timpul maneverelor de aterizare pe aeroportul Chek Lap Kok din Hong Kong. Cei 37 de pasageri şi 15 membri ai echipajului răniţi au fost spitalizaţi pentru a fi supuşi unor examinări mai amănunţite, 22 dintre ei fiind externaţi imediat.

SUA

Dronă contra incendiilor

Garda Naţională din California a trimis un avion fără pilot de tip Predator pentru a urmări evoluţia incendiului gigantic care ameninţă parcul Yosemite şi pentru a orienta pompierii, a anunţat, joi, Pentagonul. Avioanele fără pilot militare, folosite de aproximativ zece ani, în special în Afganistan, pentru operaţiuni de supraveghere şi atacuri, sunt foarte rar utilizate pentru misiuni deasupra teritoriului american, din cauza unor reguli de securitate stricte impuse de autoritatea pentru reglementarea aviaţiei civile (FAA). Aparatul, care poate survola 22 de ore consecutiv zona afectată de incendiu, transmite în timp real imagini video privind situaţia, permiţându-le pompierilor să afle în ce direcţie să-şi orienteze eforturile. Numit Rim Fire, incendiul care s-a extins într-o regiune a parcului Yosemite a afectat deja peste 78.000 de hectare, o suprafaţă mai mare decât cea a oraşului Chicago. Incendiul, izbucnit la 17 august, era controlat în proporţie de 30%, faţă de 23% miercuri. În total au fost mobilizaţi 4.840 de pompieri, care folosesc buldozere, avioane şi elicoptere împotriva incendiului.

MAREA BRITANIE

Recomandare

Foreign Office le-a recomandat, vineri, cetăţenilor britanici să evite orice călătorie neesenţială în Liban, din cauza unui risc crescut de sentimente antioccidentale, în legătură cu posibilitatea unei acţiuni militare în Siria. Un dublu atentat cu maşini-capcană a avut loc, vinerea trecută, împotriva a două moschei sunnite din Tripoli, soldându-se cu 45 de morţi şi aproximativ 280 de răniţi.

Taguri articol


12