MAREA BRITANIE
Elicopter prăbuşit
Patru oameni au murit după ce un elicopter care avea la bord 18 persoane s-a prăbuşit vineri în Marea Nordului, în apropierea Insulei Shetland, anunţă autorităţile scoţiene. Elicopterul transporta angajaţi spre o platformă petrolieră. Elicopterul, de tip Super Puma, aparţinea companiei CHC şi transporta angajaţi ai societăţii franceze Total. La bordul aparatului se aflau în total 18 persoane, dar 14 oameni au fost salvaţi imediat după prăbuşire.
IRAK
Baie de sânge
Cel puţin 28 de persoane au fost ucise, majoritatea femei şi copii, şi alte 40 rănite în urma unui atentat sinucigaş comis, vineri seară, într-un parc din Bagdad. Atentatorul kamikaze a detonat o centură cu explozivi în mijlocul unui grup de persoane, în parcul Cairo din capitala irakiană. Acesta este ultimul atac din seria de violenţe sângeroase ce marchează zilnic această ţară. Numai în luna iulie, peste o mie de persoane au fost ucise în Irak, în numeroase atentate, în timp ce, pe parcursul anului trecut, numărul victimelor a fost de circa 3.600. În opinia analiştilor politici şi a diplomaţilor, escaladarea violenţelor este rezultatul sentimentelor de frustrare ale minorităţii sunnite, care se consideră discriminată de Guvernul dominat de şiiţi. Premierul Nouri al-Maliki a promis că va continua campania împotriva responsabililor pentru aceste violenţe, subliniind că, în ultima vreme, zeci de activişti au fost ucişi şi câteva sute arestaţi. Dar mai mulţi membri din coaliţia sa guvernamentală îl acuză că acaparează puterea.
COLUMBIA
Militari ucişi
Ieri, 13 militari columbieni au fost ucişi într-un atac al organizaţiei rebele Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), care a vizat un grup de patrulare, în apropierea frontierei cu Venezuela. Organizaţia marxist-leninistă Forţele Armate Revoluţionare din Columbia participă la un conflict de gherilă cu armata columbiană din anul 1964, confruntările soldându-se cu aproximativ 200.000 de morţi. Atacul intervine în contextul în care Guvernul columbian ar urma să reia astăzi negocierile cu FARC.
YEMEN
Atentat sângeros
Un atentat a vizat, ieri dimineaţă, un autobuz care transporta membri ai forţelor aeriene yemenite în capitala Sanaa, făcând mai mulţi morţi, potrivit unor surse din domeniul securităţii. O bombă a explodat în timp ce autobuzul care transporta ofiţeri şi soldaţi se îndrepta către o bază aeriană din apropierea aeroportului din Sanaa. Cel puţin şase militari ar fi fost ucişi şi alţi 26 răniţi în atac, relatează AFP şi Reuters, în timp ce AP vorbeşte despre cel puţin 20 de morţi sau răniţi în urma exploziei. Trupele yemenite au fost vizate de mai multe atentate în ultimii doi ani, atât la Sanaa, cât şi în sudul ţării, unde este în mod special activă reţeaua teroristă al-Qaida.
RUSIA
Activişti reţinuţi
Poliţia rusă a reţinut, ieri, zece activişti pentru drepturile omului reuniţi în Piaţa Roşie din Moscova, cu ocazia aniversării manifestaţiilor din anul 1968 împotriva intervenţiei sovietice în Cehoslovacia. Pe 25 august 1968, la patru zile după ce forţele sovietice fuseseră trimise în Cehoslovacia, câteva persoane se adunaseră în Piaţa Roşie pentru a denunţa intervenţia militară pentru reprimarea Primăverii de la Praga. Opt protestatari au fost bătuţi şi condamnaţi la închisoare. Pentru a comemora evenimentul, zeci de activişti pentru drepturile omului s-au adunat ieri în acelaşi loc din Moscova, purtând o pancartă pe care scria „Pentru libertatea noastră şi a voastră!”, unul dintre sloganurile din 1968.
CEHIA
Manifestaţii contra rromilor
Aproximativ 100 de activişti de extremă-dreapta au fost reţinuţi sâmbătă în Cehia, în cursul manifestaţiilor împotriva rromilor desfăşurate în opt oraşe. La Ostrava, în nord-est, între 600 şi 800 de extremişti au încercat să pătrundă într-un cartier al rromilor, fiind opriţi de forţele de ordine. Extremiştii, care scandau „Cehia este a cehilor!”, au atacat cu pietre şi sticle forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Manifestaţii similare au avut loc la Praga şi în alte şase oraşe din Cehia. Organizaţia Amnesty International a exprimat preocupare în legătură cu mitingurile antirromi organizate în Cehia.
UNGARIA
Cerere de eliberare
Ministerul ungar de Externe a făcut demersuri repetate la Guvernul bolivian pentru eliberarea cetăţeanului ungar Elod Toaso, judecat în Bolivia pentru acte de terorism. Elod Toaso, aflat în arest preventiv de patru ani în capitala boliviană, pentru participare la un complot terorist, a declarat la proces că la încheierea unei operaţiuni a Poliţiei, în aprilie 2009, într-un hotel din Santa Cruz, un alt suspect, irlandezul Michael Dwyer, nu a fost ucis în momentul arestării, ci a fost executat mai târziu. Guvernul bolivian l-a acuzat pe Elod Toaso, care pledează nevinovat, că a organizat un grup de terorişti mercenari care pregăteau asasinarea preşedintelui de stânga Evo Morales, a vicepreşedintelui Alvaro Garcia şi a prefectului de Santa Cruz, Ruben Costas. Potrivit autorităţilor boliviene, cetăţeanul ungaro-croato-bolivian Eduardo Rozsa Flores, românul Arpad Magyarosi şi irlandezul Michael Martin Dwyer au fost împuşcaţi mortal în cadrul operaţiunii. Elod Toaso, precum şi un boliviano-croat, Mario Tadic, au fost arestaţi în cadrul acestei operaţiuni. Opoziţia boliviană cere o anchetă internaţională independentă în legătură cu acest presupus complot.
SUA
Incendii de vegetaţie
Mii de pompieri au fost mobilizaţi pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie care afectează rezervaţia naturală Yosemite din statul California, focul extinzându-se şi în statul Nevada, unde ameninţă zone rezidenţiale. Incendiile s-au extins şi afectează 50.800 de hectare de vegetaţie în California şi Nevada. Pompierii deţin controlul doar asupra unei zone de 5% din suprafaţa totală afectată. Guvernatorul statului California, Jerry Brown, a decretat starea de urgenţă în oraşul San Francisco, alimentat cu electricitate din zonele afectate de incendiu. Aproximativ 2.000 de pompieri, cu elicoptere şi avioane pentru stingerea incendiilor, au fost mobilizaţi pentru această operaţiune.
PAKISTAN
Camioane NATO distruse
Două camioane-cisternă care transportau carburant pentru forţele NATO din Afganistan au fost distruse într-un atac comis în provincia Balucistan, anunţă autorităţile pakistaneze, citate de CNN. Atacul a avut loc în districtul Khuzdar din provincia instabilă Balucistan. Militanţi islamişti au lansat obuze spre două camioane-cisternă care transportau carburant spre Afganistanul vecin, pentru trupele Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), aparţinând Alianţei Nord-Atlantice. Şoferii au ieşit imediat din camioane şi au reuşit să scape cu viaţă, a declarat un oficial local. Cisternele cu carburant se deplasau din oraşul pakistanez Karachi spre Afganistan.
EGIPT
Procese amânate
Procesul fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak pentru complicitate la uciderea manifestanţilor în cursul revoltei din 2011, reluat ieri, în prezenţa inculpatului, a fost amânat pentru 14 septembrie. Mubarak, care riscă să fie condamnat la moarte, a fost adus pe o targă la proces. Fostul preşedinte, plasat în detenţie într-un spital militar din Cairo, este judecat alături de alţi nouă inculpaţi, printre care se numără doi fii ai lui. Procesul liderilor mişcării Fraţii Musulmani, început ieri, a fost amânat până pe 29 octombrie, dat fiind că inculpaţii nu au fost aduşi în sală, din raţiuni de securitate, anunţă surse judiciare. Liderul suprem, Mohamed Badie, şi adjuncţii acestuia, Khairat al-Shater şi Rashad Bayumi, în prezent încarceraţi, sunt acuzaţi de instigare la uciderea manifestanţilor. Ei sunt judecaţi împreună cu alte 29 de persoane acuzate de implicare în violenţele din Egipt. Egiptul traversează o perioadă de criză profundă, care s-a accentuat pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. Organizaţia islamistă Fraţii Musulmani denunţă o lovitură de stat militară, organizând proteste zilnic, bilanţul violenţelor fiind de mii de morţi.
TUNISIA
Proteste
Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă la Tunis, în prima zi a unei campanii de o săptămână, organizată de opoziţie pentru a determina căderea Guvernului, după o lună de criză politică. Organizatorii au înaintat cifra de 60.000 de manifestanţi, în timp ce un responsabil din Poliţie a estimat mulţimea la 10.000 de persoane. Conform jurnaliştilor France Presse aflaţi la faţa locului, mobilizarea a fost mai redusă decât la cele două mari adunări ale opoziţiei din 6 şi 13 august, la care ar fi participat, potrivit criticilor puterii, peste 150.000 de manifestanţi. Adunarea a avut loc în faţa clădirii în care se află Adunarea Naţională Constituantă, unde s-au instalat de o lună, de la asasinarea deputatului din opoziţie Mohamed Brahmi, mai mulţi aleşi şi manifestanţi pentru a cere demisia Guvernului condus de partidul islamist Ennahda. Opoziţia a lansat, odată cu această adunare, o săptămână de proteste paşnice în întreaga ţară, prin care urmăreşte să obţină demisia Guvernului şi formarea unui Cabinet apolitic. Criza politică a fost declanşată, la 25 iulie, de asasinarea deputatului Mohamed Brahmi, atribuită partidului Ennahda. Precedentul Guvern condus de mişcarea salafistă a căzut după uciderea opozantului Chokri Belaid, în februarie.