RUSIA
Arşi de vii
Doi tineri ruşi au ars de vii într-un accident rutier produs în apropiere de Sankt Petersburg, după ce unul dintre ei a pierdut controlul unei maşini Mercedes într-un viraj, în timp ce conducea cu o viteză de 200 de kilometri pe oră, în stare de ebrietate, a anunţat, ieri, Poliţia. Patru dintre cei şase adolescenţi aflaţi la bord au reuşit să iasă din maşina care a luat foc. Doi dintre ei au murit arşi de vii, sub privirile celorlalţi. Potrivit primelor elemente ale anchetei, şoferul în vârstă de 18 ani şi pasagerii erau în stare de ebrietate, iar maşina rula cu 200 de kilometri pe oră. Cu aproximativ 28.000 de morţi în 2012, Rusia este una dintre ţările cu cea mai mare mortalitate în accidente rutiere din lume, raportat la numărul de maşini, în special din cauza alcoolismului şi nerespectării codului rutier.
ELVEŢIA
Tren deraiat
Un tren de pasageri a deraiat miercuri seara la sud de Zürich, după o coliziune cu un convoi de întreţinere a liniilor ferate, dar incidentul nu s-a soldat cu răniţi, a anunţat, ieri, Poliţia cantonală din Zürich. Incidentul s-a produs la ora locală 22.50, la Stäfa, la 23 de kilometri sud de oraş, pe linia care asigură legătura între Winterthur şi Rapperswil. Un tren care pleca din gară, mergând încet, a lovit un convoi de întreţinere a liniilor ferate şi a deraiat. Cei 100 de pasageri aflaţi la bord au fost evacuaţi, iar circulaţia pe linie a fost suspendată şase ore. O anchetă este efectuată în comun de Poliţia din Zürich, Poliţia de transporturi, serviciul de anchetă elveţian pentru accidente şi Căile Ferate Federale, pentru a stabili cauzele producerii incidentului. Elveţia dispune de o reţea densă de căi ferate, recunoscută pentru punctualitatea şi fiabilitatea sa. Însă problema securităţii face obiectul unei atenţii speciale, după ce două trenuri au intrat în coliziune, luna trecută, la ieşirea din gara Granges-prčs-Marnand, în Elveţia franceză. Accidentul s-a soldat cu un mort, unul dintre mecanicii de tren, şi 12 răniţi. Serviciile de anchetă au atribuit accidentul unei erori umane.
PORTUGALIA
Incendii de vegetaţie
Cel puţin 800 de pompieri au fost mobilizaţi ieri în Portugalia, pentru stingerea incendiilor de vegetaţie care s-au extins, în ultimele zile, pe întregul teritoriu al ţării. Intervenţia a două aparate franceze Canadair, prevăzută iniţial pentru duminică, a fost programată pentru ieri, a anunţat ministrul portughez de Interne. Incendiile, din cauza cărora au fost mobilizaţi aproximativ 1.000 de pompieri miercuri, au continuat ieri cu două focare la stingerea cărora participă 810 pompieri, ajutaţi de 200 de vehicule şi şapte elicoptere. Autorităţile au decretat, ieri, alertă maximă pentru incendii în 20 de districte, din cauza temperaturilor înalte. În unele regiuni, vânturile puternice contribuie la răspândirea incendiilor şi complică activitatea pompierilor. Anterior, trei pompieri au fost răniţi, dintre care unul grav, în urma exploziei unei butelii de gaz, în timp ce încercau să stingă un incendiu în Trancoso, în regiunea Guarda. Mai multe case au fost distruse, iar circulaţia pe unele autostrăzi - blocată. Potrivit ultimului raport al institutului pentru conservarea naturii şi pădurilor (ICNF), 31.000 de hectare au fost afectate de incendii în Portugalia, în perioada 1 ianuarie - 15 august, comparativ cu 110.000 de hectare, anul trecut. Poliţia judiciară, care a deschis mai multe anchete pentru a stabili originea acestor incendii, a arestat, anul acesta, 29 de presupuşi incendiatori.
JAPONIA
Bombardiere ruseşti
Două bombardiere ruseşti au intrat ieri, pentru scurt timp, în spaţiul aerian japonez, a anunţat Ministerul Apărării de la Tokyo, care a ridicat de la sol avioanele de vânătoare. Potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului, aceste două avioane TU-95 au intrat în spaţiul aerian japonez în apropiere de insula Okinoshima, în largul Fukuoka, timp de două minute, la scurt timp după prânz. „Patru avioane de vânătoare F-2 ale Forţelor Aeriene de Autoapărare (n.r. - numele aviaţiei japoneze) au decolat pentru a le face faţă. Ministerul nipon de Externe a explicat, la rândul său, că a emis un protest oficial către ambasada Rusiei la Tokyo. În februarie, două avioane de vânătoare ruseşti SU-27 au intrat în spaţiul aerian japonez, timp de un minut, în largul insulei nordice Hokkaido, potrivit Tokyo. Acesta a fost primul incident de acest tip declarat în cinci ani. Între cele două ţări există un diferend teritorial cu privire la patru insule din sudul arhipelagului Kurile, în apropiere de Hokkaido. Numite Teritoriile din Nord de Japonia, ele au fost anexate de sovietici la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a împiedicat până în prezent semnarea unui tratat de pace între cele două ţări. Rusia a negat, ieri, acuzaţiile formulate de Japonia.
THAILANDA
Iranieni închişi
Doi iranieni suspectaţi că au legătură cu un complot împotriva diplomaţilor israelieni, descoperit în 2012, la Bangkok, în urma unor explozii accidentale, au fost condamnaţi ieri, unul dintre ei la închisoare pe viaţă, iar celălalt - la 15 ani de închisoare. Saeid Moradi, în vârstă de 29 de ani, care a rămas fără picioare în urma acestei explozii produse în februarie 2012, la Bangkok, a fost condamnat la închisoare pe viaţă. El a fost declarat vinovat de tentativă de crimă, posesie şi transport de explozibil. Mohammad Khazaei, în vârstă de 42 de ani, a fost declarat vinovat pentru posesie ilegală de explozibil, de unde condamnarea sa la 15 ani de închisoare. Saeid Moradi a explicat în timpul procesului că era pe punctul de a părăsi Thailanda, în momentul în care a găsit bombele într-o casă închiriată din Bangkok, dintre care una a explodat. Alte două ar fi explodat apoi, în timp ce alerga pe stradă pentru a le arunca într-un canal din apropiere, una dintre ele spulberându-i picioarele. Imediat după exploziile din februarie 2012, Poliţia thailandeză şi Israelul au afirmat că diplomaţii israelieni erau vizaţi în ziua următoare de atentate în Georgia şi New Delhi. Dar Teheranul a negat vehement orice implicare în aceste cazuri.