Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 August 2013 / 00:00 411 accesări

PAKISTAN

Atentat

Capitala Pakistanului, Islamabad, a fost plasată ieri sub alertă roşie, după ce oficialii au primit informaţii privind un posibil atac împotriva unei ţinte importante. Elicopterele au survolat spaţiul aerian al capitalei, în timp ce forţele aeriene şi comandourile marinei au efectuat raiduri pe dealurile Margalla, ce înconjoară oraşul. Instalaţiile militare-cheie erau atent supravegheate, între acestea numărându-se Sediul General al forţelor aeriene şi cel al marinei pakistaneze. În ciuda amplelor măsuri de securitate, ieri, s-a produs un atentat cu bombă. Explozia unei bombe artizanale, într-un tren de pasageri, s-a soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor cel puţin 13, în centrul ţării. Deflagraţia s-a produs în toaleta unui vagon al trenului Shalimar Express, care face legătura între Lahore, capitala provinciei Punjab, din centru, şi metropola economică a ţării, oraşul Karachi, din sud. Un copil a murit în explozie, iar alţi 13 oameni au fost răniţi, doi find în stare critică.

FRANŢA

Serie de înecuri

11 persoane au murit înecate în mare, în râuri sau în lacuri în Franţa, începând de vineri, prelungind seria neagră a înecurilor, care relansează dezbaterea cu privire la interzicerea comportamentului imprudent. În weekend, bilanţul a crescut cu alţi doi morţi, o femeie de 67 de ani, la Cannes, şi un bărbat de 33 de ani, la Nisa. Cel puţin 47 de persoane au murit înecate începând de la 1 iulie. Departamentul Hérault, din sud, renumit pentru staţiunile sale balneare, a înregistrat zece accidente mortale începând cu 9 iulie. Prefectul acestui departament, Pierre Bousquet de Florian, a solicitat de la 13 primării de pe coasta litoralului să aplice înotătorilor imprudenţi o amendă cuprinsă între 11 şi 33 de euro. În 2012, 497 de persoane au murit înecate în perioada 1 iunie - 30 septembrie, potrivit Institutului de supraveghere sanitară. Potrivit cifrelor Barometrului de Sănătate al Inpes 2010, un francez din cinci nu ştie să înoate, o proporţie de 28% în rândul femeilor şi 14% în rândul bărbaţilor.

POLONIA

Victimele apelor

Cel puţin 25 de persoane au murit înecate în mare, în râuri sau în lacuri în Polonia, weekend-ul trecut, după cum a anunţat ieri Poliţia naţională. Duminică au murit 18 persoane, în unele regiuni temperatura fiind de 36 de grade Celsius. În total, peste 300 de persoane s-au înecat în Polonia începând din mai, dintre care 127 au murit în iulie, iar 35 începând de la 1 august. Majoritatea victimelor s-au înecat în zone sau plaje nesupravegheate, fiind deseori în stare de ebrietate. În 2012, în perioada 1 mai - 31 august, în Polonia s-au înecat 306 persoane, potrivit Poliţiei.

NORVEGIA

Accident în tunel

Un camion a luat foc într-un tunel rutier, în vestul Norvegiei, incident care s-a soldat cu spitalizarea câtorva zeci de automobilişti în urma intoxicării cu fum. Circa 80 de persoane au fost evacuate de urgenţă din Tunelul Gudvangen, al doilea cel mai lung tunel rutier din Norvegia, de 11,4 kilometri, iar cel puţin 50 dintre aceste persoane au fost spitalizate, după ce au fost afectate de fum, în vederea efectuării unor examinări. Totuşi, incidentul nu s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. Potrivit Poliţiei, incendiul a izbucnit din cauze necunoscute, la o distanţă de 3,5 kilometri de ieşirea vestică a tunelului.

IORDANIA

Incendiu la Amman

Cerul capitalei Iordaniei, Amman, a fost acoperit ieri de un nor gros de fum, provocat de un incendiu. Flăcările au cuprins mai multe etaje ale unui spital aflat în construcţie. Potrivit autorităţilor, nu au fost înregistrate victime, dar intervenţia pompierilor a durat ore bune până când flăcările au fost stinse. Deocamdată nu se ştie ce a condus la declanşarea incendiulu

JAPONIA

Elicopter prăbuşit

Un elicopter aparţinând armatei americane s-a prăbuşit ieri, într-o zonă deluroasă, pe insula japoneză Okinawa, iar un membru al echipajului a fost spitalizat. Acest aparat, de tip HH-60, avea la bord un echipaj format din patru persoane, toate de origine americană. Trei au fost recuperate nevătămate, dar a patra a fost spitalizată, a declarat un oficial din cadrul Ministerului Apărării, fără să facă precizări cu privire la rănile suferite. Elicopterul s-a prăbuşit la Camp Hansen, o bază a corpului puşcaşilor marini pe Insula Okinawa, care cuprinde instalaţii şi zone forestiere. Pe Insula Okinawa, în extremitatea de sud a Japoniei, se află peste jumătate dintre cei 47.000 de militari americani staţionaţi în arhipelag. Populaţia locală se plânge adeseori de insecuritate şi neplăcerile provocate de această prezenţă masivă.

SUA

Scurgere de substanţe chimice

Aproximativ 100 de case au fost evacuate în statul american Louisiana, după scurgerea unor substanţe chimice toxice din vagonul unui tren deraiat. Substanţa scursă din vagon este hidroxid de sodiu, care poate fi letală dacă este inhalată. Peste 20 de vagoane au ieşit de pe şine la vest de Baton Rouge, duminică, la ora locală 15.30 (23.30 ora României). Mecanicul de locomotivă nu a fost rănit. Pentru moment, aerul nu a fost poluat, iar amploarea pagubelor va fi cunoscută în curând, a declarat guvernatorul statului, Bobby Jindal. În prezent, nu se cunoaşte cauza accidentului.

SLOVENIA

Pedepse papale

Cardinalul Sloveniei, Franc Rode, a declarat că sancţiunile Papei Francisc împotriva celor doi arhiepiscopi sloveni implicaţi într-un scandal financiar fac din Slovenia un exemplu. „De la începutul pontificatului său, Papa Francisc a vrut să folosească Slovenia ca exemplu pentru întreaga Biserică, pentru a arăta că nu va exista niciun compromis cu privire la problemele financiare sau de alt tip”, a afirmat cardinalul Rode, după ce a celebrat o mesă pentru minoritatea slovenă, în nord-estul Italiei. Vaticanul a adoptat o linie „mai dură“ de sancţiuni în cazul unor abateri ale clericilor. Cardinalul Rode a refuzat să comenteze criticile formulate, în special, de către episcopul de Novo Mesto, Andrej Glavan, potrivit căruia decizia Papei este una excesivă.

CEHIA

Guvern în funcţie

Guvernul ceh de tehnocraţi, creat la începutul lunii iulie şi condus de economistul de stânga Jiri Rusnok, ar putea să rămână la putere timp de câteva luni chiar dacă nu va obţine, mâine, votul de încredere în Parlament. Guvernul Rusnok are şanse mici să obţină votul de încredere în Parlament, ţinând cont de modul de repartizare a forţelor politice în cadrul Camerei inferioare. Constituţia cehă prevede trei tentative pentru formarea Guvernului, două iniţiate de către şeful statului şi a treia de către preşedintele Camerei inferioare. Legea fundamentală nu stipulează un anumit termen pentru lansarea celei de-a doua tentative. Preşedintele Milos Zeman nu a dezvăluit până în prezent planurile sale pentru cazul în care Guvernul lui Rusnok va eşua să obţină încrederea Parlamentului. Alcătuit din miniştri neafiliaţi politic, dar consideraţi ca fiind apropiaţi ai lui Milos Zeman, veteranul stângii cehe, Cabinetul Rusnok este adeseori numit de presă drept „Guvernul prezidenţial”. Acest Cabinet a înlocuit Guvernul de centru-dreapta al lui Petr Necas, care şi-a anunţat demisia la mijlocul lunii iunie, după arestarea celei mai apropiate colaboratoare şi şefei Cabinetului său, Jana Nagyova, acuzată că a organizat o operaţiune ilegală de filare a soţiei sale.

CHINA

Scandal de moravuri

Patru magistraţi din Shanghai au fost suspendaţi după ce un justiţiabil a postat online o înregistrare video în care aceştia par că frecventează prostituate într-un hotel de lux. „Implicarea celor patru magistraţi în acest scandal afectează demnitatea, provoacă ruşine instituţiei judiciare şi aduce atingere justiţiei”, a apreciat, într-un comunicat, Comisia pentru disciplină a autorităţilor comuniste din Shanghai. Persoana care a provocat scandalul, identificată drept „domnul Ni”, a acţionat după ce a pierdut o importantă sumă de bani într-un contencios civil în care a intervenit unul dintre cei patru judecători. Nemulţumit de rolul magistratului, Ni l-a urmărit în mod discret timp de un an, fapt care i-a permis să descopere că deţine mai multe proprietăţi şi are relaţii extraconjugale. Prostituţia este, teoretic, ilegală în China, dar este relativ răspândită în hoteluri, saune, cluburi de karaoke şi saloane de masaj. Într-o ţară în care presa nu este liberă, chinezii utilizează adesea internetul pentru a denunţa ceea ce ei consideră că reprezintă fapte de corupţie. Noul preşedinte al Chinei, Xi Jinping, s-a angajat să lupte împotriva corupţiei la toate nivelurile autorităţilor, un flagel care, în opinia sa, ameninţă viitorul partidului unic aflat la putere.

TURCIA

Condamnări pe viaţă

Justiţia turcă i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe fostul şef al Statului Major interarme, Ilker Basbug, şi pe alţi foşti generali în procesul unor presupuşi pucişti împotriva Guvernului islamic conservator. Fostul comandant al armatei, Hursit Tolon, se află, de asemenea, printre cei condamnaţi pentru tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale prin forţă, potrivit hotărârilor tribunalului de la Silivri, în apropiere de Istanbul. Tribunalul anunţase anterior eliberarea a 21 dintre cele 275 de persoane acuzate în acest proces. Câteva zeci de persoane acuzate, inclusiv generali, jurnalişti şi capi ai lumii interlope, sunt încarcerate din 2007 şi judecate, începând din octombrie 2008, în cadrul unui proces denunţat de către opoziţia laică drept „o vânătoare de vrăjitoare” ce are scopul să îi reducă la tăcere pe criticii Guvernului condus de Recep Tayyip Erdogan.

MAREA BRITANIE

Scuze şi compensaţii

Rudele unui vânzător de ziare decedat în timpul desfăşurării unui summit G20 la Londra, în 2009, după ce a fost lovit de către un poliţist, au primit despăgubiri din partea Poliţiei britanice, care şi-a prezentat, de asemenea, scuze, ieri. Niciun detaliu privind valoarea compensaţiilor nu a fost făcut public, însă Poliţia a prezentat în mod oficial scuze familiei lui Ian Tomlinson, lovit cu un baston şi împins de la spate de către poliţistul Simon Harwood. Ian Tomlinson a decedat ulterior. Văduva sa, Julia, a declarat că aceste scuze şi acordul la care s-a ajuns constituie soluţia cea mai satisfăcătoare, în lipsa unei condamnări. Judecat în 2012 pentru omor din culpă, Simon Harwood a fost eliberat de către un tribunal londonez, după care a fost exclus din rândul forţelor de ordine pentru abateri grave.

GRECIA

Arestări abuzive

Organizaţia neguvernamentală pentru protecţia drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a acuzat, ieri, Grecia pentru arestări abuzive ale imigranţilor fără documente şi solicitanţilor de azil. HRW denunţă, într-un comunicat, faptul că zeci de mii de persoane fără documente au fost arestaţi abuziv şi deţinuţi timp îndelungat în comisariate. Cu ocazia primei aniversări a operaţiei poliţiste „Xenios Zeus” împotriva contra persoanelor fără documente, ONG-ul a criticat noua politică de imigrare a statului. Circa 5.400 de imigranţi au fost arestaţi pentru şedere ilegală şi alte infracţiuni privind imigrarea, de la începutul acestei operaţiuni, în august 2012.



12