CANADA
Decese misterioase
Nouă persoane au decedat în mod misterios, într-o epidemie de enterovirus, boală cunoscută şi sub numele de gastroenterită, au anunţat, miercuri, autorităţile sanitare de pe Insula Vancouver din vestul Canadei. 100 de rezidenţi şi 50 de membri ai personalului azilului de bătrâni Selkirk Place, din Columbia Brianică, o provincie canadiană situată pe coastele Pacificului, au fost afectaţi de această boală, prezentată ca extrem de contagioasă. Apariţia focarului, pe 11 iulie, este neobişnuită, deoarece a afectat din start 40 de persoane. Potrivit autorităţilor sanitare, originea epidemiei nu a fost stabilită încă. Enterovirusurile fac parte dintr-un grup de virusuri care cauzează gastroenterită acută, cunoscută şi sub denumirea de gripă intestinală. Simptomele (diaree şi vomă) apar în primele 24-48 de ore după expunerea la virus. Deşi nu există un tratament pentru această boală, majoritatea bolnavilor îşi revin în două-trei zile. Deschis în decembrie 2008, azilul găzduieşte aproximativ 200 de persoane, a căror vârstă medie este de 80 de ani. Toate activităţile sociale au fost suspendate, iar bolnavii au fost plasaţi în carantină.
AFGANISTAN
Omorâţi accidental
Un atac aerian american a provocat accidental moartea a cinci poliţişti afgani, după ce a fost solicitat sprijin aerian într-o operaţiune comună împotriva insurgenţilor, în estul Afganistanului, a anunţat, ieri, locotenent-colonelul Will Griffin, purtătorul de cuvânt al ISAF, forţa internaţională din Afganistan.
ITALIA
Omucidere din culpă
Trei persoane sunt vizate de ancheta preliminară pentru omucidere din culpă deschisă după accidentul de autocar soldat cu cel puţin 38 de morţi, duminică seara, în sudul Italiei, au anunţat, ieri, surse judiciare. Ancheta procurorului Rosario Cantelmo, de la Parchetul din Avellino, va trebui să stabilească o eventuală responsabilitate a lui Gennaro Lametta, fratele şoferului autocarului mort în accident şi proprietarul firmei de transport, şi a altor două persoane care lucrau pentru compania de autostrăzi Autostrade, a căror identitate nu a fost dezvăluită. Autocarul transporta aproximativ 50 de pasageri, toţi originari din provincia Napoli, care se întoceau din pelerinaj. Acesta a intrat cu viteză pe o zonă în coborâre din apropiere de Avellino, la 50 de kilometri est de Napoli, şi s-a lovit de vehiculele care circulau în faţa lui, provocând un carambol. Ulterior, autocarul s-a lovit de bariera de securitate a viaductului şi a căzut de la 30 de metri. Mai mulţi pasageri au fost aruncaţi afară din vehicul. Autocarul avea 800.000 de kilometri la bord. Ancheta va încerca să afle dacă starea tehnică a acestuia îi permitea să circule. Calitatea barierei de protecţie lovite de autocar este, de asemenea, pusă în discuţie. Este vorba despre o barieră de ciment importată din SUA, de tip New Jersey. Înălţimea sa redusă, ineficientă pentru vehiculele înalte, ar fi cauzat răsturnarea autocarului, în loc să îl oprească.
SPANIA
Incendiu de vegetaţie
Un incendiu devasta, ieri dimineaţă, o zonă deluroasă situată la nord-est de Madrid, unde flăcările au cuprins 1.300 de hectare şi încă nu era controlat, fiind favorizat de vânt şi căldura puternică, au anunţat autorităţile regionale din Castilia - La Mancha. Mai mult, se prevede o creştere a temperaturilor şi a vitezei vântului în următoarele 14 ore, a declarat consilierul pentru Agricultură al comunităţii autonome Castilia - La Mancha. Temperatura în această regiune din centrul Spaniei se ridica ieri la cel puţin 36 de grade Celsius. Incendiul s-a declanşat miercuri la prânz, în apropierea localităţii Valdepeñas de la Sierra, în provincia Guadalajara, o zonă deluroasă şi de culturi cerealiere. Aproape 350 de persoane, sprijinite de 21 de avioane şi elicoptere şi 43 de vehicule la sol, luptau ieri dimineaţă împotriva flăcărilor. 130 de locuitori ai localităţilor Tortuero şi Valdesotos au fost evacuaţi miercuri, după declanşarea incendiului pe un câmp cu cereale. Un alt important incendiu a izbucnit la 26 iulie, pe Insula Mallorca, în arhipelagul mediteranean Baleare. O suprafaţă de 2.335 de hectare de vegetaţie a fost devastată de foc, în special în zone forestiere, dintre care peste jumătate în Sierra de Tramuntana, o zonă de coastă montană din nord-estul insulei, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Acest incendiu este cel mai devastator din Baleare de când există arhivele, a anunţat Guvernul regional. Un bărbat suspectat că a provocat izbucnirea incendiului aprinzând un grătar a fost arestat şi pus sub acuzare pentru incendiu forestier cauzat de o neglijenţă gravă. Incendiile de pădure şi arbuşti sunt foarte frecvente în perioada verii în Spania, favorizate de vânt pe soluri aride şi o vegetaţie foarte uscată. Până în prezent, după o iarnă ploioasă, acestea au fost mult mai puţine decât în 2012, un an extrem de dificil.
FRANŢA
Victorie pentru Monsanto
Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă franceză, a anulat, ieri, decizia de interzicere a cultivării în Franţa a soiului de porumb modificat genetic MON810, produs de firma americană Monsanto. Decizia Guvernului de a interzice cultivarea acestui produs în Franţa fusese deja suspendată în 2011, de justiţie, în lipsa unui fundament juridic, înainte ca un nou moratoriu să fie instituit de autorităţi în martie 2012. Intervievat asupra acestui subiect, ministrul socialist al Agriculturii, Stephane Le Foll, a subliniat că Consiliul de Stat nu este cel care decide, nu el este cel care spune dacă se pot sau nu interzice OMG-urile, el nu se sprijină decât pe baza juridică pentru a spune dacă ea este valabilă sau nu. Ministrul a lăsat să se înţeleagă că, în cazul anulării interdicţiei, Guvernul său va lua noi dispoziţii legale pentru a interzice cultivarea acestui sortiment de porumb. Porumbul MON810 produs de Monsanto este singurul organism modificat genetic cultivat în Franţa, gigantul german din industria chimică BASF renunţând să producă în UE cartoful Amflora. Franţa, ca şi alte ţări europene (Austria, Ungaria, Grecia, România, Bulgaria, Luxemburg), a interzis din 2008 cultura porumbului MON810 pe teritoriul său. Ea importă totuşi produse modificate genetic pentru alimentaţia animală sau industria agro-alimentară.
IRAK
Degradarea securităţii
Misiunea ONU din Irak a făcut cunoscut ieri că peste 1.000 de persoane au fost ucise în violenţe în luna iulie, în întreaga ţară, cel mai mare număr de victime înregistrate în decursul unei luni în Irak, în ultimii ani. Cifrele date publicităţii de Naţiunile Unite arată o deteriorare rapidă a securităţii în Irak, pe fondul intensificării violenţelor în ultimele luni. ONU afirmă că în luna iulie au fost ucise 1.057 persoane, inclusiv membri ai forţelor de securitate irakiene. Capitala Bagdad a fost cea mai afectată, cu 238 de persoane ucise. Numărul persoanelor ucise în luna iulie este mai mare faţă de cel înregistrat cu o lună înainte, când 761 de oameni au murit în violenţele din Irak. În urmă cu o zi, şi Guvernul irakian anunţa că aproape 1.000 de persoane au fost ucise în Irak, în luna iulie, reprezentând cel mai greu bilanţ lunar din aprilie 2008. Conform cifrelor oficiale, au fost ucişi în total 921 de civili, poliţişti şi militari şi 1.567 de persoane au fost rănite.
IRAN
Noi sancţiuni
Camera Reprezentanţilor a aprobat, miercuri, noi sancţiuni împotriva Iranului, pentru a-l împiedica să dezvolte arma nucleară, trimiţând astfel un semnal clar, cu doar câteva zile înaintea învestirii în funcţie a noului preşedinte, Hassan Rohani. Măsura, adoptată cu o zdrobitoare majoritate, prevede stabilirea unor limite foarte stricte asupra industriei petroliere iraniene, care este vizată deja de sancţiuni dure, dar şi asupra altor sectoare ale economiei ţării, precum cele minier şi auto. Acest text este necesar să fie adoptat de Senat, controlat de democraţi, şi semnat de preşedintele Barack Obama, înainte de a intra în vigoare. Anumiţi critici ai textului au notat că votul Camerei este inoportun, deoarece are loc cu trei zile înainte ca Hassan Rohani - care a condus în perioada 2003-2005 negocierile nucleare între Iran şi marile puteri sub preşedinţia reformatorului Mohammad Khatami - să preia conducerea ţării. Rohani, un lider religios moderat, a fost ales pe 14 iunie, cu 50,7% din voturile exprimate, şi urmează să îl înlocuiască, la 3 august, pe Mahmoud Ahmadinejad. Adepţii căii diplomatice cu inamicul iranian au sugerat că Washingtonul profită de schimbarea regimului pentru a obţine un angajament din partea Teheranului asupra dosarului controversat nuclear. Însă preşedintele Camerei, republicanul John Boehner, a insistat miercuri ca aceste sancţiuni să fie adoptate înainte ca membrii Congresului să intre în vacanţa de vară, la sfârşitul săptămânii.
ETIOPIA
Elicopter prăbuşit
Un elicopter transportând personal ONU s-a prăbuşit miercuri în Etiopia, rănind mai multe persoane la bord. Elicopterul s-a prăbuşit în oraşul Debre Zeit, la aproximativ 50 km de Addis Abeba, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului etiopian al Afacerilor Externe. Elicopterul era în drum spre Sudanul de Sud, pentru a fi eventual folosit de Programul Alimentar Mondial. Elicopterul era deţinut de compania rusă PANH Helicopters.
FILIPINE
Informaţii preţioase
Avioane de spionaj americane furnizează informaţii preţioase asupra unor activităţi militare chineze în regiuni din Marea Chinei de Sud, asupra cărora Beijingul şi vecini de-ai săi îşi dispută suveranitatea, au anunţat, miercuri, filipinezii. Începând din 2010, un avion de supraveghere de tip P-3 Orion, aparţinând US Navy, survolează în mod frecvent ape şi insule pe care Manila le consideră ca aflându-se în interiorul frontierelor sale, dar în zona cărora China trimite nave, potrivit ministrului filipinez de Externe, Albert del Rosario. China revendică aproape toată Marea Chinei, o intersecţie a unor rute maritime vitale pentru comerţul mondial şi o rezervă potenţială de petrol şi gaze. În afară de Filipine, Japonia, Vietnam, Malaezia şi Brunei au, de asemenea, diferende teritoriale maritime cu Beijingul. SUA subliniază că sunt susţinătoarele libertăţii navigaţiei în Marea Chinei de Sud, dar nu se vor implica în revendicările formulate în regiune. Washingtonul este, însă, un aliat apropiat al Manilei, căreia îi furnizează material militar. Întrebat dacă o colectare de informaţii de către US Navy nu contrazice această aparentă neutralitate, şeful diplomaţiei filipineze a răspuns că SUA şi ţara sa au semnat un tratat de asistenţă militară reciprocă şi că SUA doresc menţinerea păcii în regiune.
ITALIA
Spargere
Patru indivizi au spart vila unui bogat om de afaceri din Italia, agresând un agent de securitate şi o menajeră română, fără însă a găsi bani sau bijuterii de valoare mare în locuinţă, astfel că au fugit cu un autoturism de lux, scrie presa italiană. Potrivit „Corriere della Sera”, cei patru hoţi, cu cagule pe feţe, au pătruns, miercuri seara, în vila omului de afaceri Antonio Angelucci, deputat PdL, situată în regiunea Lazio. Hoţii nu au găsit bani sau bijuterii de valoare mare în vila lui Angelucci, supranumit „regele serviciilor medicale din Lazio“, întrucât este proprietarul a 25 de clinici medicale. În această situaţie, hoţii au luat câteva bijuterii şi un Ferrari 458. Poliţia, alertată de vecini, a intervenit destul rapid la reşedinţa omului de afaceri, dar hoţii deja plecaseră. În locuinţă au fost găsiţi doi membri ai personalului vilei, un agent de pază care fusese agresat şi o menajeră română, blocată într-o cameră.
SUA
Condamnat pe viaţă
Ariel Castro, care a pledat vinovat pentru sechestrarea şi violarea a trei femei, timp de zece ani, într-o casă din Cleveland, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de eliberare condiţionată. Fostul şofer de camion, în vârstă de 53 de ani, a declarat în instanţă că nu este un monstru, fiind doar bolnav.