ELVEŢIA
Coliziune între două trenuri
Două trenuri au intrat în coliziune, ieri seară, în zona Granges-pres-Marnand, în cantonul elveţian Vaud, aproximativ 30 persoane fiind rănite, anunţă autorităţile elveţiene, citate de AFP. Poliţia, pompierii şi ambulanţele s-au deplasat imediat la locul accidentului. Traficul a fost întrerupt pe o parte a liniei care face legătura între Palézieux şi Payerne, anunţă Căile Ferate Federale elveţiene (CFF). Este vorba de o coliziune frontală între două trenuri, produsă la ora 19.00 (20.00, ora României).
RUSIA
Invazie de lăcuste
O invazie de lăcuste afectează Uralii de Sud din Rusia, unde autorităţile încearcă să stăvilească insectele care fac prăpăd pe unde trec. Astfel, mii de hectare de culturi agricole au fost distruse în Başkortostan, Orenburg şi Celiabinsk. În prezent, terenurile agricole sunt tratate cu substanţe chimice, cu ajutorul aviaţiei utilitare. Caniculei şi secetei li s-a mai adăugat acum şi invazia de lăcuste. În loc de cele trei milioane de tone de cereale pe care agricultorii ruşi din Başkortostan sperau să le recolteze, chiar şi previziunile cele mai optimiste relevă că nu vor reuşi să adune nici măcar două treimi din cantitatea prevăzută. În regiunea vecină Celiabinsk, invazia lăcustelor a afectat 700.000 de hectare de culturi agricole, dar cu toate acestea, autorităţile regionale nu consideră situaţia drept critică.
IRAK
Serie de atentate
Un val de 17 atentate coordonate, cu maşină-capcană, a afectat Irakul, ieri, provocând moartea a cel puţin 48 de persoane şi rănirea altor 220, au anunţat surse medicale şi poliţieneşti. Majoritatea atentatelor, care au început în jurul orei 7.00 şi au continuat timp de aproape două ore, au vizat comunitatea şiită a ţării. La Bagdad, 11 maşini-capcană au explodat în nouă cartiere diferite, dintre care cel puţin şapte cu majoritate şiită, provocând 34 de morţi şi peste 130 de răniţi. La Sadr City, un cartier şiit din Bagdad, o maşină-capcană a explodat într-o piaţă în care zilierii se întâlneau dimineaţa devreme pentru a căuta de muncă. Explozia a aruncat un microbuz la o înălţime de zece metri în aer şi a distrus faţadele magazinelor. O a doua bombă a vizat magazinele care vindeau materiale de construcţie.
De aproape trei luni, atentatele se multiplică în Irak, revenind la nivelul din 2008, după ceea ce a fost aproape un război civil între sunniţi şi şiiţi, soldat cu zeci de mii de victime în 2006-2007. Escaladarea violenţelor este legată de resentimentul minorităţii sunnite, aflată la putere în timpul lui Saddam Hussein, faţă de majoritatea şiită care conduce ţara în prezent şi pe care o acuză de discriminare.
SUA
Accident de elicopter
Cinci persoane, printre care trei bărbaţi, o femeie şi un copil, au murit în Wyoming, după ce elicopterul la bordul căruia se aflau s-a prăbuşit. Elicopterul, cu cinci persoane la bord, a fost dat dispărut sâmbătă, potrivit lui Holly Baker, din cadrul Administraţiei Aviaţiei Federale (FAA). Elicopterul decolase de pe Aeroportul Greater Binghamton din New York şi se îndrepta spre Aeroportul Jake Arner Memorial de la Lehighton, în Pennsylvania. Epava elicopterului de tip Robinson 66 a fost găsită duminică seara, într-o zonă împădurită. Nu se cunoaşte deocamdată cauza prăbuşirii. Reprezentanţi din cadrul Biroului Naţional american pentru Siguranţa Transporturilor (NTSB) au pornit spre locul accidentului şi au demarat o anchetă.
FRANŢA
Jaf de 103 milioane de euro
Prejudiciul furtului de bijuterii comis duminică la hotelul Carlton din Cannes, în sudul Franţei, a fost estimat la 103 milioane de euro, a anunţat Parchetul din Grasse. Acesta este unul dintre cele mai importante furturi de bijuterii din lume, fiind de acelaşi nivel cu cel din februarie 2003 din Belgia, estimat la circa 100 de milioane de euro. Bijuteriile aparţineau casei de diamante Leviev, deţinută de miliardarul israelian Lev Leviev, proprietarul mall-ului AFI Palace Cotroceni din Bucureşti. Furtul de duminică a fost realizat de un bărbat înarmat, cu faţa acoperită, care a sustras ceasuri încrustate cu diamante dintr-o expoziţie organizată în prestigiosul hotel Carlton.
COREEA DE NORD
Ofertă de negocieri
Coreea de Sud a trimis, ieri, Coreii de Nord propunerea finală pentru a negocia redeschiderea site-ului industrial intercoreean de la Kaesong, închis unilateral de Phenian în aprilie. Oferta sud-coreeană a fost transmisă prin localitatea de graniţă Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul din anul 1953 ce a pus capăt războiului din Coreea. „Odată în plus, cerem Coreii de Nord să facă alegerea bună pentru normalizarea situaţiei la Kaesong şi a relaţiilor intercoreene”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, Kim Hyung-Suk. Oficialii de la Seul au autorizat trimiterea de material umanitar în Nord. Cinci asociaţii au primit undă verde pentru a furniza medicamente, alimente şi îmbrăcăminte pentru copiii nord-coreeni. Coreea de Sud a dat echivalentul a 4,5 milioane de euro pentru proiecte destinate de asemenea copiilor, cu sprijinul UNICEF.
SUA
Inundaţii
Două persoane au murit înecate în regiunea Piedmont, în statul american Carolina de Nord, în urma urma unor inundaţii provocate de ploi, determinând autorităţile să închidă zeci de drumuri în ţinutul Catawba. Ploile, care s-au oprit între timp, au crescut nivelul apelor cu aproximativ 60 de centimetri faţă de nivelul obişnuit şi au creat curenţi foarte rapizi.
FRANŢA
Intemperii
Zeci de mii de persoane erau private de electricitate ieri, în sudul Franţei, din cauza intemperiilor, în timp ce 700 de persoane au fost evacuate în Alpii francezi. Aproximativ 14.000 de locuinţe erau private de electricitate în regiunea oraşului Nisa, după un episod violent de furtuni care a antrenat numeroase intervenţii din partea pompierilor pentru a repara acoperişuri deteriorate şi a debloca drumurile publice de copacii căzuţi la pământ. În total, circa 49.000 de locuinţe erau private de electricitate, dintre care 36.000 în sudul Franţei. Pe de altă parte, circa 700 de locuitori ai unor comune vecine gheţarului Tête Rousse, în Haute-Savoie, în Alpii francezi, au fost evacuaţi în cursul nopţii de duminică spre luni, după declanşarea sistemului de alertă de pe gheţar, aflat pe o porţiune de apă. Duminică, şapte persoane s-au înecat pe plajele de pe litoralul departamentului Hérault din cauza unor rafale violente de vânt şi unui val mare de apă.
GERMANIA
Presiuni asupra Greciei
Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, consideră că Europa ar trebui să menţină presiunile asupra Greciei, pentru a determina statul elen să-şi respecte angajamentele privind austeritatea, şi neagă că soluţionarea crizei datoriilor de stat ar fi întârziată de alegerile din Germania. Miniştrii Finanţelor din zona euro au aprobat săptămâna trecută o nouă tranşă, de 2,5 miliarde euro, din programul de împrumuturi contractat de Grecia, asigurând astfel finanţarea Guvernului elen până la alegerile generale din Germania, programate pentru 22 septembrie. Progresele Greciei vor continua să fie monitorizate în condiţii normale. Alegerile din Germania au influenţat politica anticriză a zonei euro, după ce Angela Merkel a promis germanilor că Guvernul nu va renunţa la nicio creanţă rezultată din împrumuturile acordate Greciei în ultimii trei ani.
CANADA
Greva serviciilor de imigraţie
Un număr 15 centre de eliberare a vizelor de la ambasadele şi consulatele canadiene şi-au încetat orice activitate ieri, negocierile salariale între agenţii serviciilor externe, între care diplomaţi canadieni, şi Guvernul federal eşuând. „Începând de luni, pentru a convinge Guvernul că arbitrajul executor rămâne singurul mijloc responsabil de rezolvarea litigiului nostru, membrii Asociaţiei profesionale a agenţilor Serviciului Extern (Apase) îşi vor întrerupe toate serviciile până la noi ordine”, a afirmat sindicatul funcţionarilor federali, într-un comunicat. Turiştii, studenţii şi lucrătorii nu vor mai putea fi primiţi pentru a solicita viză în ambasadele şi consulatele următoare: Paris, Londra, Moscova, Mexico, Beijing, Cairo, Abu Dhabi, Riyad, Ankara, Delhi/Chandigarh, Hong Kong, Shanghai, Manilla şi Sao Paulo. Agenţii serviciului extern sunt în grevă de patru luni, dar este prima dată când îşi încetează activitatea în 15 centre în acelaşi timp, o modalitate pe care preşedintele asociaţiei, Tim Edwards, o consideră capabilă să aibă un impact foarte puternic asupra economiei Canadei. Apase reprezintă 1.600 de agenţi ai serviciului extern activi şi la pensie.
GEORGIA
Candidat în alegeri
Partidul preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili, Mişcarea Naţională Unită (MNU), l-a propus candidat pentru alegerile prezidenţiale din octombrie pe fostul preşedinte al Parlamentului, David Bakradze. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, acesta va putea să se lupte doar pentru locul 2, principalul pretendent la victorie fiind considerat omul premierului Ivanişvili, Gheorghi Margvelaşvili. David Bakradze i-a învins în alegerile din interiorul partidului pe alţi trei pretendenţi la titlul de candidat în alegerile prezidenţiale din partea fostului partid al puterii. Tovarăşii de partid ai lui Saakaşvili sunt de părere că, prin organizarea unui vot în cadrul partidului, ei le-au demonstrat atât georgienilor, cât şi partenerilor occidentali că sunt o forţă democratică. Al patrulea loc în sondaje, cu 4%, îl ocupă preşedintele Mişcării Creştin-Democrate, Gheorghi Targamadze. Locurile 5 şi 6 în sondaje le împart, deocamdată, liderul laburiştilor, Şalva Natelaşvili, şi fostul ministru al Afacerilor Externe, Salome Zurabişvili.
TUNISIA
Demonstraţii
Poliţia a folosit gaze lacrimogene, ieri, pentru a dispersa manifestanţii reuniţi la Sidi Bouzid, în partea central-vestică a Tunisiei, pentru a cere îndepărtarea Guvernului condus de islamişti. Sute de protestatari s-au reunit de la ora locală 7.00 (9.00 ora României), după care au încercat să interzică accesul funcţionarilor la sediul guvernoratului, protejat de armată, pentru reluarea activităţii. Opozanţii şi locuitorii din acest oraş natal al lui Mohamed Brahmi, asasinat joi, au cerut plecarea guvernatorului, un apropiat al partidului Ennahda. Încă de sâmbătă, oraşul a început o mişcare de nesupunere alături de Frontul Popular (alianţa stângii şi naţionaliştilor) şi secţia regională a sindicatului UGTT. Un consiliu de notabili a fost pus în funcţiune pentru gestionarea afacerilor oraşului până la înlăturarea actualei puteri. Consilii similare au fost create în trei localităţi care depind de reşedinţa Sidi Bouzid: Regueb, Mekessi şi Menzel Bouzaine.
SUA
Listă de candidaţi
Preşedintele SUA, Barack Obama, a redus numărul persoanelor de pe o listă cu posibili înlocuitori ai actualului şef al Rezervei Federale a SUA (Fed), Ben Bernanke, şi va anunţa succesorul la conducerea celei mai puternce bănci centrale din lume în următoarele luni. Lista restrânsă include „nişte candidaţi extraordinari”. Preşedintele Obama a afirmat că vrea un şef al Fed care să lucreze pentru a ajuta economia să crească, şi nu doar pentru a limita inflaţia şi pentru a menţine pieţele financiare stabile. Principalii candidaţi pentru post sunt consideraţi a fi fostul secretar al Trezoreriei SUA, Lawrence Summers, şi vicepreşedintele Fed, Janet Yellen. Lawrence Summers este un fost consilier economic al lui Obama, iar Janet Yellen a făcut parte din administraţia preşedintelui Clinton. Dacă Janet Yellen ar fi desemnată la conducerea Fed, ar fi prima femeie care ar conduce banca centrală.
Mandatul actualului preşedinte al Fed se încheie la sfârşitul lunii ianuarie. Ben Bernanke conduce Banca Centrală Americană din 2006 şi, din informaţiile disponibile, nu doreşte să rămână pentru un al treilea mandat de patru ani. Fed are un rol-cheie în buna funcţionare a celei mai mari economii din lume, iar după criza financiară declanşată în 2008, a preluat responsabilităţi sporite în sectorul financiar.