Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 04 Iulie 2013 / 00:00 331 accesări

GRECIA

Scrisoare-capcană

O scrisoare care conţinea explozibil, expediată probabil de anarhiştii radicali italieni, a luat foc, ieri, într-un centru de sortare al unui oficiu poştal din nordul Atenei, fără a produce victime. Poliţia a declarat că plicul trimis din Italia conţinea un dispozitiv exploziv artizanal şi era adresat unui oficial de rang înalt al Poliţiei din Grecia. Dispozitivul exploziv s-a declanşat accidental, când un angajat al centrului de sortare a scăpat plicul pe jos. Federaţia Anarhistă Informală (FAI) a revendicat numeroase cazuri similare în Italia şi străinătate, începând cu anii 2000. Dispozitive explozive de acest tip au mai fost trimise în 2011, în Grecia, ministrului de Justiţie şi directorului general al serviciului de supraveghere din închisori. FAI şi-a exprimat solidaritatea cu deţinuţii membri ai Conspiraţiei Celulelor de Foc, un grup extremist anarhist care în 2010 a trimis colete-capcană ambasadelor străine şi liderilor europeni, punând în alertă întreaga Europă.

PORTUGALIA

Demisie refuzată

Premierul portughez, Pedro Passos Coelho, a declarat marţi seara că nu a acceptat demisia ministrului său de Externe, Paulo Portas, numărul doi în Guvern, care a renunţat la funcţie, provocând o criză politică în ţară. La doar 24 de ore de la demisia arhitectului măsurilor de austeritate, ministrul de Finanţe, Vitor Gaspar, ministrul Afacerilor Externe, Paulo Portas, care i-a succedat în ierarhia guvernamentală ca numărul doi, a demisionat şi el. „Acceptarea plecării lui Portas ar însemna să dai cu piciorul la doi ani de sacrificii”, a subliniat Passos Coelho, a cărui ţară, confruntată cu o criză economică gravă, beneficiază din mai 2011 de un plan de salvare internaţional de 78 de miliarde de euro. Passos a subliniat că demisia ministrului său de Externe l-a surprins. Decizia lui Portas, liderul partidului conservator CDS-PP, partener al Partidului Social-Democrat, condus de premierul Pedro Passos Coelho, în cadrul coaliţiei aflate la putere din 2011, a reprezentat o lovitură foarte dură pentru Guvern. Alianţa celor două partide permite coaliţiei să dispună de o majoritate confortabilă în Parlament, indispensabilă pentru aplicarea măsurilor de austeritate cerute de creditorii Portugaliei.

UNGARIA

Raport critic

Parlamentul European a aprobat, ieri, un raport critic privind situaţia drepturilor omului în Ungaria, documentul fiind condamnat de premierul Viktor Orban. Documentul, elaborat de raportorul Rui Tavares, a fost aprobat cu 370 de voturi „pentru“, 249 „împotrivă“ şi 82 de abţineri. Premierul Viktor Orban a declarat că raportul încalcă grav şi limitează independenţa Ungariei, precum şi libertatea Parlamentului ungar. Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a anunţat că va iniţia o rezoluţie, ca reacţie la decizia PE. „Nu putem accepta tentativa de subminare a tratatului de bază semnat de Ungaria în momentul aderării la UE”, a spus Orban.

BULGARIA

Deturnare de fonduri

Fostul şef al serviciilor de spionaj bulgare, Kircio Kirov, a fost acuzat pentru deturnare de fonduri şi falsificare de documente, a anunţat, ieri, Parchetul. Kirov este acuzat pentru deturnare de fonduri în valoare de 4,7 milioane de leva (2,4 milioane de euro) din 2007 până 2011 şi pentru crearea a peste 1.100 de chitanţe false. Kircio Kirov, fost şef al serviciilor de spionaj în perioada februarie 2003 - ianuarie 2012, riscă între 10 şi 20 de ani de închisoare şi confiscarea bunurilor sale, potrivit Codului Penal. Publicaţia „Presa” scria ieri că fostul şef al serviciilor de spionaj bulgare a deschis o investigaţie inexistentă, D-05, în cadrul căreia plătea agenţi imaginari. El cheltuia aproximativ 900.000 de leva (360.000 de euro) pe an. Banii deturnaţi nu au fost găsiţi.

SERBIA

Camioane blocate

O coloană de camioane se întinde pe o distanţă de 15 kilometri la graniţa dintre Serbia şi Croaţia, la punctul de frontieră Batrovci, relatează agenţia sârbă de ştiri Tanjug. Ministerul sârb de Interne (MUP) a declarat că întârzierile au fost cauzate de aderarea Croației la UE şi armonizarea reglementărilor la Batrovci. Şoferii camioanelor aşteaptă până la 30 de ore pe partea sârbă să treacă graniţa, în timp ce autoturismele circulă în mod normal. Aproximativ 300 de vehicule au trecut, marţi, frontiera. Poliţia rutieră ia toate măsurile necesare pentru a fluidiza traficul în condiţii de siguranţă pe Coridorul Internaţional 10 (autostrada E-70), în special în zona punctului de frontieră Batrovci, a anunţat MUP. Poliţia sârbă îi îndeamnă pe şoferii vehiculelor de mare tonaj să folosească alte puncte de trecere cu trafic mai liber, pentru a ieşi din Serbia, până când la vama Batrovci vor fi create toate condiţiile necesare pentru o circulaţie în condiţii de siguranţă şi fără probleme.

FRANŢA

Captură Interpol

Aproximativ 30 de tone de droguri, cu o valoare estimată la 822 milioane de dolari (630 milioane de euro), au fost confiscate în 34 de ţări din America Centrală şi Caraibe, în cursul unei operaţiuni coordonate de Interpol, a anunţat organizaţia internaţională de poliţie. Printre drogurile confiscate între 27 mai şi 14 iunie se află 24 de tone de cocaină, 5,7 tone de haşiş şi patru kilograme de heroină. Poliţiştii au reţinut, de asemenea, 15 nave şi 42 de arme de foc, a precizat Interpolul într-un comunicat. Operaţiunea Lionfish, ce a implicat 34 de ţări, a fost coordonată de biroul regional al Interpol din San Salvador (Salvador), cu sprijinul organizaţiilor care luptă împotriva crimei şi a traficului de droguri. Această operaţiune a condus la 142 de arestări. Acţiunea a fost organizată pentru a contracara intensificarea traficului de droguri şi arme de foc de către crima organizată în America Centrală şi în Caraibe, care sunt regiuni strategice şi unde s-a înregistrat o creştere semnificativă a confiscărilor de cocaină de către autorităţile locale, a adăugat poliţia internaţională cu sediul la Lyon, în centrul Franţei.

MAREA BRITANIE

Islamist extrădat

Islamistul Abu Qatada, pe care Londra încearcă fără succes să-l expulzeze de aproape un deceniu, va fi extrădat duminică în Iordania, a anunţat, ieri, un oficial iordanian. Ammanul vrea să-l judece din nou pe Abu Qatada în două dosare legate de presupusa pregătire a unor atentate în regat.

INDONEZIA

Bilanţul seismului

Cel puţin de 22 de persoane au murit şi alte 210 au fost rănite în urma seismului cu magnitudinea de 6,1 produs, marţi, în provincia indoneziană Aceh, potrivit unui nou bilanţ publicat ieri de agenţia indoneziană pentru catastrofe naturale. Mii de blocuri şi case au fost avariate. Un bilanţ precedent anunţa 11 morţi şi aproximativ 50 de răniţi. Un elicopter a fost trimis în provincia Aceh, afectată în 2004 de un cutremur şi un tsunami devastator, pentru a susţine eforturile de salvare, în special la frontiera dintre districtele Aceh Centru şi Bener Meriah, regiunea cea mai afectată. În zonă a fost trimis şi un avion, pentru a evalua pagubele prin intermediul imaginilor aeriene. Poliţia şi armata contribuie la operaţiunile de salvare, care se concentrează pe o moschee prăbuşită peste mai mulţi copii ce participau la un curs de lectură din Coran. Şase dintre ei au murit, în timp ce alţi 14 s-ar afla în continuare sub dărâmături, potrivit echipelor de salvare. Cutremurul a avut loc marţi, la ora 7.37 GMT, la o adâncime de doar zece kilometri şi la 55 de kilometri sud de oraşul Bireun, în districtul muntos Bener Meriah, pe insula Sumatra. Regiunea a fost deja devastată în 2004 de un cutremur puternic, urmat de un tsunami, soldat cu peste 200.000 de morţi în Asia. Aproximativ 300 de persoane au petrecut noaptea în aer liber, dormind pe terenuri de fotbal, de exemplu, temându-se să se întoarcă în locuinţe, din cauza replicilor frecvente. Indonezia este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, unde plăcile tectonice intră frecvent în coliziune, provocând cutremure sau erupţii vulcanice.



12