RUSIA
Elicopter prăbuşit
19 persoane au murit după ce un elicopter s-a prăbuşit în Iakutia (Siberia Orientală), a declarat, ieri, comitetul interguvernamental pentru aviaţie (MAK). La bord se aflau 25 de pasageri şi trei membri ai echipajului. Potrivit echipajului, 19 pasageri au murit, iar elicopterul a fost distrus de flăcări, a declarat MAK, organismul care se ocupă de anchete în cazul accidentelor aeriene. O anchetă a fost deschisă pentru a se stabili cauzele producerii acestei tragedii.
PERU
Tragedie rutieră
Cel puţin 19 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 15 au fost rănite luni, după ce autocarul în care se aflau s-a prăbuşit într-o prăpastie adâncă de 100 de metri, în provincia Yauyos din Peru, a anunţat Poliţia locală. Pe 21 iunie, circa 35 de persoane au murit în accidentul unui autocar prăbuşit într-o prăpastie din centrul ţării. Accidentele rutiere sunt frecvente în Peru, în general din cauza stării parcului de automobile, a reţelei rutiere, precum şi a vitezei, a oboselii conducătorilor auto şi a controalelor rare ale Poliţiei. Potrivit ultimelor cifre oficiale disponibile, 1.124 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 2.583 au fost rănite în 2011 pe şoselele din Peru, ţară cu o populaţie de 30 de milioane de locuitori.
INDONEZIA
Seism puternic
Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs ieri în provincia indoneziană Aceh, provocând moartea unei persoane şi rănirea altor aproximativ 50, au anunţat surse medicale. Cutremurul s-a produs la ora 7.37 GMT, la o adâncime de zece kilometri şi la 55 de kilometri sud de oraşul Bireun, pe coasta de nord a provinciei, potrivit institutului american de geofizică USGS. Locuitorii panicaţi au ieşit în stradă în Banda Aceh, capitala provinciei, unde cutremurul a durat aproximativ un minut, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului. Indonezia este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, unde plăcile tectonice intră frecvent în coliziune, provocând cutremure sau erupţii vulcanice. Un cutremur de intensitate mare a afectat ţara în 2004, determinând formarea unui tsunami devastator, soldat cu 170.000 de morţi în Aceh, Sumatra şi zeci de mii de victime în tot Oceanul Indian.
JAPONIA
Incendiu la Fukushima
Un incendiu fără gravitate s-a produs ieri la centrala nucleară avariată de la Fukushima, în nişte cutii de lângă un incinerator de gunoi, informează operatorul site-ului TEPCO. Incendiul a fost depistat la ora 12.48, iar pompierii au fost sunaţi la ora 12.54 şi au sosit la 13.23, reuşind să stingă incendiul la ora 13.37, a declarat compania Tokyo Electric Power (TEPCO). Cutiile depozitate acolo temporar au ars, dar niciun alt prejudiciu nu a fost cauzat. Centrala nucleară Fukushima Daiichi a fost avariată în urma unui seism urmat de tsunami pe 11 martie 2011, în nord-estul Japoniei, dar situaţia sa este considerată de TEPCO şi autorităţi drept stabilizată din decembrie 2011. Totuşi, centrala este constant ţinta unor diverse incidente, din cauza mijloacelor vulnerabile, implementate provizoriu de urgenţă, pentru a menţine controlul asupra instalaţiilor.
FRANŢA
Fără imunitate
Parlamentul European a votat ieri pentru ridicarea imunităţii eurodeputatului francez Marine Le Pen, răspunzând astfel unei cereri a justiţiei franceze, care vrea demararea unor proceduri judiciare împotriva preşedintelui Frontului Naţional. Eurodeputaţii, reuniţi în şedinţă plenară la Strasbourg, au aprobat, prin ridicarea mâinii, încetarea imunităţii lui Marine Le Pen, deputat în PE din 2004.
PORTUGALIA
Demisia ministrului de Externe
Ministrul portughez al Afacerilor Externe, Paulo Portas, numărul doi în cadrul Guvernului, după demisia titularului portofoliului Finanţelor, a anunţat că se va retrage şi el din funcţie. El este liderul formaţiunii conservatoare CDS-PP, aliată cu Partidul Social-Democrat al premierului Pedro Passos Coelho.
RUSIA
Probleme de oligarhi
Miliardarul rus Aleksandr Lebedev a fost condamnat, ieri, la 150 de ore de muncă în folosul comunităţii, după ce l-a agresat pe un alt oligarh într-o emisiune televizată, anunţă agenţiile de presă ruse. Proprietar al unor instituţii media în Rusia şi Marea Britanie, omul de afaceri a fost găsit vinovat că i-a dat un pumn, în septembrie 2011, lui Serghei Polonski, un magnat excentric din domeniul imobiliar. Miliardarul rus Roman Abramovici a demisionat, ieri, din postul de preşedinte al Parlamentului districtului autonom Ciukotka, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, din cauza unei noi legi care interzice aleşilor să deţină bunuri în străinătate. Roman Abramovici, care a făcut avere din petrol şi aluminiu, a fost numit, în 2000, guvernator al acestui district defavorizat. El a părăsit postul în 2008, pentru a prezida Parlamentul local. Averea omului de afaceri, tată a şapte copii şi colecţionar de opere de artă, este estimată de publicaţia „Forbes” la 10,2 miliarde de dolari americani, clasându-se pe locul 13 în Rusia, după ce a fost cel mai bogat om din această ţară, la începutul anilor 2000.
UNGARIA
Preşedinţia Grupului de la Visegrad
Ungaria a preluat, luni, preşedinţia prin rotaţie a ţărilor Grupului de la Visegrad (V4), format din patru state foste comuniste ale Europei Centrale (Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria). Grupul V4 a fost creat în 1991, în localitatea ungară Visegrad, la 40 de kilometri nord de Budapesta, pentru a asigura cooperarea instituţională dintre aceste ţări, în procesul lor de aderare la UE, efectivă din anul 2004. În prezent, cooperarea dintre ţările Grupului de la Visegrad se concentrează asupra chestiunilor energetice şi de securitate, precum şi pe parteneriatul cu ţările Europei de Est, cum sunt Rusia şi Ucraina. La 1 ianuarie 2014, Ungaria va preda ştafeta Slovaciei la preşedinţia V4.
KOSOVO
Vize pentru 87 de ţări
Kosovo a introdus vize pentru cetăţenii din 87 de ţări, printre care China şi Rusia, pentru prima dată după ce acest teritoriu şi-a proclamat, în 2008, independenţa faţă de Serbia. Selecţia statelor ale căror cetăţeni vor avea nevoie în viitor de viză pentru a intra în Kosovo s-a făcut conform criteriului gradului de ameninţare pentru securitatea Kosovo, pentru pacea şi stabilitatea internaţională, în acord cu decizia adoptată luna trecută de Guvernul de la Pristina privind introducerea acestui regim. Rusia şi China, două ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU care nu recunosc independenţa Kosovo şi ridică obstacole în calea aderării sale la ONU, figurează pe lista celor 87 de state ale căror cetăţeni vor avea nevoie de viză. În afară de Rusia, singurele ţări europene incluse pe această listă sunt Belarus, R. Moldova şi Ucraina, alături de alte state din Asia şi Africa, printre care Egipt, India, Indonezia şi Pakistan. Cetăţenii din anumite ţări vor putea obţine viza la frontiera Kosovo, în timp ce restul vor fi nevoiţi să depună cereri la consulate, a adăugat ministerul de la Pristina, fără să ofere alte detalii. Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa faţă de Serbia, în februarie 2008, recunoscută, până în prezent, de peste 100 de ţări, printre care SUA şi 23 din cele 28 de membre UE.
TANZANIA
Omagii
Preşedintele american, Barack Obama, şi predecesorul său, George W. Bush, au adus omagii, ieri, la Dar es Salaam, celor 11 victime ucise, în 1998, în atentatul cu bombă comis împotriva ambasadei SUA din Tanzania. Preşedintele democrat şi predecesorul său republican s-au recules în faţa unui memorial ridicat în incinta actualei reprezentanţe diplomatice americane. Obama şi Bush au ţinut un minut de tăcere, alături, în faţa monumentului din piatră ornată cu o placă gravată, după care un puşcaş marin american în uniformă de ceremonie a depus o coroană de flori. Aceasta este una dintre rarele apariţii publice ale unui preşedinte şi predecesorului său, împreună, în străinătate. Obama a încheiat ieri, în Tanzania, unde a sosit cu o zi înainte, primul său turneu african în calitate de preşedinte, în timp ce Bush se află la Dar es Salaam cu ocazia desfăşurării unui Forum al Primelor Doamne, prezidat de soţia sa, Laura Bush. Sediul actualei ambasade a SUA este situat la 2,5 kilometri de cel vizat de atentatul din 1998, comis de reţeaua teroristă al-Qaida şi soldat cu moartea a 11 trecători. Aproape simultan, un camion-capcană a explodat la ambasada americană de la Nairobi, ucigând 213 persoane şi făcând peste 5.000 de răniţi. 15 tanzanieni care lucrau pe atunci la ambasada de la Dar es Salaam şi au supravieţuit atacului sunt în continuare angajaţi ai reprezentanţei diplomatice, potrivit Casei Albe.