PAKISTAN
Atentat sângeros
Un atentat cu maşină-capcană vizând forţe de poliţie pakistaneze s-a soldat cu 16 morţi, inclusiv trei copii şi 28 de răniţi, ieri, la periferia oraşului Peshawar, în timp ce premierul britanic, David Cameron, se afla, de sâmbătă, într-o vizită la Islamabad. Atentatul viza un convoi al Poliţiei, pe drumul principal ce duce spre oraşul-garnizoană Kohat, în apropiere de districte tribale, fief al talibanilor şi al unor grupări afiliate reţelei teroriste al-Qaida. Fragmente de corpuri, sticlă spartă, încălţăminte şi legume erau împrăştiate pe sol, iar scaune ale unor maşini erau pline de sânge. Atentatul nu a fost revendicat, însă talibanii pakistanezi vizează cel mai adesea forţele de ordine în această regiune. La Islamabad, premierul britanic a declarat că „lupta împotriva terorismului reclamă un răspuns în forţă şi fără compromis, dar şi investiţii în educaţie şi lupta împotriva sărăciei”. Premierul pakistanez, Nawaz Sharif, a condamnat atentatul.
ELVEŢIA
Elicopter prăbuşit
Un elicopter aparţinând societăţii private Heli TV s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţă la Iragna, în nordul cantonului Ticino. Pilotul şi cei trei pasageri au murit, a anunţat
Poliţia cantonală. Potrivit unui martor citat de Radioteleviziunea Elveţiană Italiană (RSI), elicopterul transporta material, iar în momentul în care efectua manevre de aterizare, s-a prăbuşit.
ITALIA
Suspect arestat
Un cetăţean român căutat în Italia pentru că a încercat să arunce în aer o fabrică de jucării a fost arestat la circa 25 de kilometri distanţă de locul faptei. Dafinu Nini, de 43 de ani, a fost prins la Ancona şi urmează să fie prezentat instanţei. Românul avea la el şi cuţitul cu care a ameninţat o profesoară. Bărbatul a parcat, vineri, o maşină plină cu butelii GPL în curtea unei fabrici de jucării din centrul Italiei. A oprit lângă un depozit unde se aflau materiale inflamabile şi i-a dat foc. Din fericire, doi angajaţi au reuşit să stingă flăcările înainte ca buteliile să explodeze. După ce a fugit de la fabrică, bărbatul s-a îndreptat către o şcoală. Acolo a ameninţat o profesoară cu un cuţit şi i-a luat cheile de la maşină. Nu se ştie ce l-a împins să comită aceste fapte chiar în ziua în care fabrica împlinea 50 de ani de activitate. Dafinu Nini a lucrat în 2010, timp de câteva luni, la fabrica de jucării. Apoi s-ar fi mutat în nordul Italiei, unde şi-ar fi găsit un alt loc de muncă.
BULGARIA
Proteste
Câteva sute de locuitori ai oraşului Plovdiv au blocat pentru aproximativ o oră, ieri, principala autostradă din Bulgaria, care leagă Sofia de portul Burgas, pentru a protesta împotriva Guvernului lui Plamen Oreşarski. În acelaşi timp, peste 50 de locuitori ai Sofiei au închis, pentru scurt timp, accesul spre aeroportul internaţional din capitală bulgară. Protestele din Bulgaria au continuat pentru a 17-a zi consecutiv. Ca şi în zilele precedente, cele mai ample manifestaţii au fost programate pentru ora 18.30, la Sofia. Astăzi, de la ora 8.00, va avea loc un nou protest în faţa clădirii Parlamentului. Ministrul Apărării, Anghel Naidenov, a declarat într-un interviu că Guvernul nu intenţionează să-şi depună demisia, nici acum, nici la anul. Naidenov a spus că Executivul se bucură de un sprijin larg în rândul populaţiei. Câteva zeci de persoane s-au strâns în cursul zilei de ieri, la Sofia, pentru a-şi exprima sprijinul pentru Guvernul alianţei dintre socialişti şi etnicii turci. Valul de proteste zilnice de la Sofia şi din câteva mari oraşe din Bulgaria - după o primă serie de demonstraţii, uneori violente, iarna trecută - a fost declanşat de numirea, pe 14 iunie, la conducerea Agenţiei de Securitate Naţională (DANS) a controversatului parlamentar Delian Peevski. Acest magnat media este suspectat de activităţi ilegale de către populaţie. Protestele s-au întors împotriva întregii clase politice, suspectată de legături cu lumea afacerilor.
TURCIA
Noi manifestaţii
Câteva mii de persoane au manifestat, sâmbătă seara, în apropiere de piaţa Taksim, la Istanbul, împotriva Guvernului şi reprimării de către Poliţie, în ultimele săptămâni, a unor manifestanţi. Reuniţi la apelul grupului Solidaritate Taksim, principalul coordonator al frondei lansate pe 31 mai, manifestanţii au înfruntat, timp de două ore, un impozant cordon de poliţişti antirevoltă, care le bloca accesul în piaţă. Protestatarii s-au dispersat la venirea nopţii, fără incidente. Ei au denunţat totodată intervenţia de vineri a armatei împotriva câtorva sute de persoane ce protestau faţă de extinderea unei tabere militare la Lice, în sud-estul Turciei, o regiune cu populaţie majoritar kurdă, o intervenţie soldată cu un mort şi mai mulţi răniţi. Ministerul turc de Interne a anunţat, sâmbătă, deschiderea unei anchete asupra circumstanţelor în care armata a deschis focul împotriva manifestanţilor. Revolta antiguvernamentală din Turcia a început pe 31 mai, cu o mobilizare împotriva desfiinţării unei grădini publice din Istanbul, parcul Ghezi. La ea au aderat peste 2,5 milioane de persoane, în 80 de oraşe, potrivit unor estimări ale Poliţiei, publicate weekend-ul trecut. Potrivit ultimului bilanţ prezentat de asociaţia medicilor turci, aceste manifestaţii s-au soldat cu patru morţi, trei contestatari şi un poliţist, iar alte 8.000 de persoane au fost rănite.
MAREA BRITANIE
Lider extremist arestat
Liderul grupării britanice de extremă dreapta English Defence League (EDL), Tommy Robinson, care a convocat o manifestaţie, sâmbătă, în memoria militarului ucis prin înjunghiere pe 22 mai, la Londra, a fost arestat. Poliţia a interzis EDL să manifesteze în estul Londrei, în cartierul Woolwich, unde a fost omorât militarul, Poliţia metropolitană motivând decizia printr-un... risc de tulburări grave ale ordinii publice. Poliţia a impus manifestanţilor un nou traseu, care ocoleşte cartierul Woolwich şi o moschee. Tommy Robinson a denunţat această decizie, acuzând Poliţia de crearea unor zone interzise non-musulmanilor. El a fost arestat sâmbătă, în estul Londrei. Poliţia nu a fost în măsură, imediat, să confirme această arestare. EDL a prevăzut iniţial să depună flori în faţa cazărmii din Woolwich, unde era încartiruit militarul Lee Rigby, ucis pe 22 mai. Militarul a fost înjunghiat mortal pe stradă, într-un atac de care sunt suspectaţi doi bărbaţi convertiţi la islam. Înaintea manifestaţiei de sâmbătă, Guvernul britanic a interzis intrarea pe teritoriul ţării a doi militanţi americani antiislam, aşteptaţi la defilarea EDL. Marea Britanie s-a confruntat în ultimele săptămâni cu o sporire a incidentelor împotriva musulmanilor, în urma morţii lui Lee Rigby. O bombă rudimentară de mici dimensiuni a explodat, săptămâna trecută, în apropierea unei moschei de la periferia oraşului Birmingham, dar fără să provoace victime sau pagube importante.
SUA
Temperaturi-record
Un val de căldură afecta, sâmbătă, sud-vestul SUA, cu temperaturi-record de aproape 50 de grade Celsius în anumite zone din California, potrivit serviciilor meteorologice americane. National Weather Service a avertizat populaţia cu privire la un episod de caniculă susceptibil să pună în pericol vieţi. Statele vizate au fost California, Arizona şi Nevada. Autorităţile au anunţat, pentru sâmbătă după-amiază, temperaturi de până la 47 de grade Celsius la Phoenix (Arizona) şi Las Vegas (Nevada), 48 de grade Celsius la Palm Springs în California şi până la 53 de grade Celsius în Valea Morţii, unul dintre cele mai mari parcuri naţionale din SUA, în estul Californiei, care se extinde în parte în Nevada. Recordul mondial a fost înregistrat pe 10 iulie 1913, în Valea Morţii şi a fost de 57 de grade Celsius, potrivit Serviciului Parcurilor Naţionale. În Las Vegas, 30 de persoane au fost spitalizate vineri, în urma unui val de căldură, la un festival de muzică în aer liber, a anunţat postul NBC. Canicula ar urma să continue la începutul săptămânii, îndreptându-se spre nord.