GERMANIA
Împuşcat în pielea goală
Un tânăr complet dezbrăcat, înarmat cu un cuţit, a fost ucis de un poliţist faţă de care a manifestat o atitudine ameninţătoare, în apropiere de Primăria Berlinului, a anunţat, vineri, un purtător de cuvânt al Poliţiei. Bărbatul, care s-a aşezat pe o fântână, şi-a provocat răni cu lama, după care l-a ameninţat pe unul dintre poliţiştii care încercau să se apropie de el. Tânărul de aproximativ 25 de ani a refuzat să se supună somaţiilor, iar un poliţist a deschis focul, atingându-l în partea de sus a corpului. Tânărul nu a supravieţuit rănii. Motivul comportamentului, dar şi identitatea victimei continuau să fie necunoscute vineri seară.
VATICAN
Episcop arestat
Un episcop, un membru al serviciilor secrete italiene şi un intermediar financiar au fost arestaţi vineri, în cadrul unei anchete a justiţiei italiene asupra Băncii Vaticanului (IOR). Potrivit cotidianului „Corriere della Sera”, prelatul arestat este monseniorul Nunzio Scarano, episcop de Salerno. Televiziunea Sky TG-24 afirmă că cei trei bărbaţi sunt suspectaţi de fraudă şi corupţie şi au fost arestaţi în cadrul unei vaste anchete lansate de justiţia italiană, în septembrie 2010, împotriva preşedintelui IOR, Ettore Gotti Tedeschi, şi directorului general de atunci, Paolo Cipriani, pentru încălcarea legislaţiei privind prevenirea spălării banilor. Zeci de milioane de euro au fost blocate în cadrul acestei anchete, care s-a soldat, între altele, cu concedierea conducerii IOR. De-a lungul anilor, scandaluri răsunătoare au afectat reputaţia IOR, în urma apariţiei unor dezvăluiri despre legăturile acestei bănci cu cercuri criminale, în cazurile unor deturnări de fonduri. Cel mai important scandal este cel al falimentării Banco Ambrosiano, în 1982, în care au fost implicate CIA şi loja masonică. Afacerea Enimont (1993), privind deturnarea unor fonduri importante în profitul unor partide politice italiene, a afectat, de asemenea, imaginea IOR, iar recent, Tribunalul din Roma a descoperit cazuri de spălări de bani de către mafie prin intermediul băncii. Elveţianul René Brülhart, consilier al Autorităţii de Informaţie Financiară (AIF), care supervizează IOR, a anunţat că şase tranzacţii suspecte au fost semnalate în 2012. În ultimii ani, Vaticanul a consolidat în mai multe rânduri mecanismele de control ale IOR, ultimul fiind creat în urmă cu două zile, de către Papa Francisc, sub forma unei comisii speciale pentru verificarea activităţilor IOR. Comisia raportează direct Papei.
FRANŢA
Reţea de proxenetism anihilată
14 presupuşi proxeneţi, suspectaţi de constrângerea unor tinere din România să se prostitueze pe drumuri din regiunea Languedoc-Roussillon, au fost arestate în Franţa şi România, relatează „Le Figaro”, în ediţia de vineri. Nouă persoane suspectate de proxenetism şi trafic de fiinţe umane în grup organizat au fost arestate în Franţa, dintre care unele în tabere de rromi din zona oraşelor Narbonne şi Béziers. Alte cinci persoane vizate de mandate de arest europene au fost reţinute în România. Membrii reţelei sunt suspectaţi că au obligat între 20 şi 30 de tinere românce să se prostitueze pe marginea drumului, între localităţile Narbonne şi Béziers. Ancheta urmează unui val de arestări în mai 2012, care a condus la arestarea a opt presupuşi proxeneţi. Pentru desfăşurarea operaţiunii, jandarmii francezi au primit ajutorul forţelor de ordine din România.
OLANDA
Arestări
43 de persoane au fost arestate pe 38 de aeroporturi în Europa, inclusiv în România, în cadrul unei operaţiuni de destructurare a unei reţele suspectate de fraude cu carduri bancare prin achiziţionarea de bilete de avion, a anunţat, vineri, Biroul EUROPOL. Operaţiunea internaţională a fost efectuată pe 38 de aeroporturi din 16 ţări europene, în care forţe de ordine au fost mobilizate în vederea arestării şi interogării unor indivizi care încercau să ia avionul pe 27 iunie, a anunţat EUROPOL. 43 de persoane au fost arestate, între care şapte în Marea Britanie, şapte în Grecia, cinci în Olanda, patru în Irlanda şi patru în Spania. Alte arestări au avut loc în Austria, Finlanda, Germania, Lituania, Polonia şi România. Anumiţi suspecţi sunt angajaţi şi în alte activităţi infracţionale, precum traficul de droguri, imigrarea clandestină şi falsificarea de documente. Unii făceau deja obiectul unui mandat de arestare european. EUROPOL nu a precizat cantitatea de bani furată cu ajutorul unor date bancare piratate.
BULGARIA
Protest cu... caviar
Câteva sute de bulgari s-au adunat din nou, vineri, în faţa Parlamentului din Sofia, pentru a protesta, unul dintre manifestanţi aruncând cu o cutie de caviar. Mulţi dintre protestatari au aruncat cu roşii, castraveţi şi ouă, dar unul dintre ei a aruncat cu o cutie de caviar, explicând că „aceasta este ceea ce obişnuiesc să mănânce parlamentarii la micul dejun”. Între timp, Parlamentul a avut cvorum, joi, membrii Ataka venind la serviciu. La sosire, liderul Ataka, Volen Siderov, a acuzat jurnaliştii că sunt... plătiţi să susţină protestele antiguvernamentale la nivel naţional. Vineri a fost cea de-a 15-a zi de prosteste în ţară. Valul de proteste zilnice la Sofia şi în alte mari oraşe ale Bulgariei - după o primă serie de manifestaţii uneori violente, iarna trecută - a fost declanşat de nominalizarea la 14 iunie, la conducerea Agenţiei de Securitate Naţională (DANS), a unui deputat controversat, Delian Peevski. Acest magnat de presă în vârstă de 32 de ani, cu legături la o bancă puternică, este suspectat de activităţi ilicite de către opinia publică. Protestele s-au extins apoi asupra întregii clase politice, acuzată că s-a lăsat coruptă de mediul de afaceri.
EGIPT
Violenţe mortale
O persoană a fost ucisă şi alte 30 rănite, joi seară, în timpul ciocnirilor între susţinătorii şi contestatarii preşedintelui islamist Mohamed Morsi, în Egipt, ultimul episod al tulburărilor din această ţară profund divizată, potrivit Ministerului Sănătăţii. Potrivit MENA, au avut loc confruntări între susţinătorii şi adversarii preşedintelui Morsi în faţa sediului Partidului Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), aripa politică a Fraţilor Musulmani, din care provine Morsi. PLJ a anunţat pe pagina sa de Facebook că persoana decedată este unul dintre membrii săi. Aceste ciocniri au loc pe fondul tensiunilor din ţară înaintea unei mobilizări masive împotriva lui Morsi, prevăzută pentru 30 iunie, ziua aniversară a învestiturii sale, opoziţia acuzându-l pe preşedintele islamist că acaparează puterea.
FRANŢA
Captură de medicamente contrafăcute
Interpol a anunţat joi că a confiscat aproximativ zece milioane de doze de medicamente contrafăcute şi potenţial mortale, în cadrul unei vaste operaţiuni simultane în 99 de ţări şi vizând site-urile de Internet care vând medicamente. Cantităţile confiscate sunt în creştere cu peste 100% în raport cu operaţiunea precedentă din 2012, a comentat Aline Plançon, directoarea adjunctă a programului privind criminalitatea farmaceutică pentru organizaţia de cooperare poliţienească ce îşi are sediul la Lyon, în centrul Franţei. Potrivit unei evaluări a Interpol, medicamentele confiscate au o valoare de 41 de milioane de dolari. Într-o săptămână, în perioada 18-25 iunie, au fost controlate peste 17.000 de site-uri de Internet care vindeau medicamente, iar 9.610 au fost închise. 58 de persoane au fost arestate. Potrivit OMS, 50% dintre medicamentele vândute pe Internet ar fi contrafăcute.
KOSOVO
Autostradă de coşmar
La cinci ani de când şi-a proclamat independenţa de Serbia, oficialii din Kosovo au decis să dea un sfert din Produsul Intern Brut companiei americane Bechtel, pentru construcţia unei autostrăzi. Pentru autostrada care va avea 102 kilometri şi va traversa ţara de la graniţa de sud-vest cu Albania până la frontiera cu Serbia, kosovarii vor plăti peste un miliard de euro. Bechtel a prezentat proiectul ca pe o mare realizare, într-un comunicat de presă emis pe 30 mai, exact în ziua în care autorităţile de la Bucureşti anunţau rezilierea contractului cu acelaşi consorţiu. Informaţia a fost însă abia vineri confirmată de autorităţile kosovare. Potrivit celor de la Bechtel, autostrada va fi terminată în acest an şi va contribui la modernizarea celui mai nou stat de pe harta Europei. Presa din Kosovo o consideră însă inutilă, pentru că schimburile comerciale cu Albania sunt la nivel minim. Investiţia este făcută în condiţiile în care 45% din kosovari sunt şomeri şi trăiesc sub pragul sărăciei.