Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 28 Iunie 2013 / 00:00 416 accesări

ITALIA

Români condamnaţi pe viaţă

Trei români au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, iar altul la 20 de ani de detenţie, în Italia, pentru uciderea unui bancher în martie 2012, relatează ziarul „Il Messaggero”. Bancherul Luca Rosi, din oraşul italian Perugia, a fost împuşcat mortal în cursul unui jaf care a vizat locuinţa tatălui acestuia, în localitatea Ramazzano, pe 2 martie 2012. Iulian G., Aurel R. şi Dorel G. au fost găsiţi vinovaţi de jaf şi omor calificat, fiind condamnaţi la închisoare pe viaţă. Cătălin S., găsit vinovat de complicitate, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

CHINA

Om de afaceri american, eliberat

Omul de afaceri american Chip Starnes a fost eliberat ieri, după ce a fost ţinut ostatic de muncitori, în uzina sa din China, aproape o săptămână, din cauza unei dispute, acesta şi un lider sindical anunţând că s-a ajuns la un acord în noaptea de miercuri spre joi. Starnes, un coproprietar al companiei americane Speciality Medical Supplies, a declarat că muncitorii l-au baricadat după ce au solicitat plăţi restante. Unii salariaţi au declarat că disputa vizează plata unor salarii restante de două luni. În ultimii ani, în fabrici din China unde muncitorii nu sunt protejaţi deplin, au avut loc numeroase dispute. Incidentul, declanşat la o fabrică din Huairou, în regiunea Beijingului, a început vinerea trecută. Starnes a declarat că muncitorii au blocat toate ieşirile şi au bătut în uşi şi ferestre în timp ce încerca să doarmă. Ei cereau plăţi compensatorii, deşi nu toţi au fost concediaţi, a precizat americanul. Această experienţă a fost „umilitoare” şi „stânjenitoare”, a apreciat proprietarul întreprinderii. El a negat că muncitorii nu şi-ar fi primit salariile de două luni. Muncitorii se temeau că întreprinderea va fi închisă, iar personalul rămas nu va primi plăţi compensatorii.

SUA

Traficanţi de droguri anihilaţi

Autorităţile americane au anunţat, miercuri, destructurarea unei vaste reţele de droguri sintetice, la încheierea unei operaţiuni în comun în cinci ţări şi în urma căreia a fost confiscată peste o tonă de droguri, începând din februarie. Operaţiunea Project Synergy a început în decembrie şi a condus, de asemenea, la arestarea a 225 de persoane, mai ales în SUA şi Australia, a precizat Agenţia americană de Luptă Împotriva Traficului de Droguri (DEA). Ogranizată inclusiv în Barbados, Canada şi Panama, urmărirea s-a acelerat în cursul ultimelor trei zile, a precizat DEA, permiţând confiscarea a peste 550 de kilograme de droguri sintetice. Responsabila pentru lupta antidrog de la Casa Albă a lansat, în februarie, o avertizare specială în privinţa acestui tip de droguri, după circa 30 de decese care le-au fost imputate.

TUNISIA

Activiste Femen, eliberate

Cele trei activiste Femen încarcerate în Tunisia au fost condamnate miercuri, în apel, la o pedeapsă cu suspendare şi vor fi eliberate în următoarele ore, a declarat Souhaib Bahri, avocatul lor tunisian. „Verdictul a fost pronunţat. Este vorba despre o pedeapsă de patru luni şi o zi cu suspendare. Ele vor fi eliberate în câteva ore”, a spus avocatul. Souhaib Bahri nu a fost în măsură să spună când vor putea cele trei femei - două franceze şi o germană - să se întoarcă în ţările lor. Cele trei activiste se află în detenţie, la periferia Tunisului, de la 29 mai, când au protestat topless pentru a o susţine pe Amina Sbouï, o activistă tunisiană din cadrul Fmen, încarcerată de la jumătatea lui mai. În primă instanţă, activistele europene au fost condamnate la patru luni şi o zi de închisoare cu executare, pentru atingere adusă bunelor moravuri şi pudorii.

LIBIA

Atentate

Trei maşini-capcană au explodat miercuri seară la Sebha, în sudul Libyei, provocând cel puţin un mort, conform responsabililor locali. Trei maşini-capcană au explodat în trei locaţii diferite şi la interval de jumătate de oră, a declarat Ayoub al-Zarrouk, membru al consiliului local al oraşului. Agenţia libiană Lana a raportat, la rândul său, doi morţi şi 17 răniţi. Un responsabil din securitate a precizat, pentru postul Libya al-Ahrar, că prima maşină a explodat în apropiere de un comisariat al Poliţiei, a doua într-un cartier comercial şi a treia în faţa unui hotel.

KOSOVO

Protest violent

Cel puţin 68 de persoane au fost reţinute, iar 17 poliţişti au fost răniţi, la Priştina, în cursul unui protest al kosovarilor, care au încercat fără succes să împiedice ratificarea acordului de normalizare a relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia. La finalul dezbaterii din Parlament, deputaţi ai mişcării Autodeterminarea au provocat incidente, care însă nu au perturbat derularea votului. Pe străzile din Priştina au izbucnit confruntări între susţinători ai mişcării Autodeterminarea şi agenţi de Poliţie. Stropiţi cu vopsea de manifestanţi, poliţiştii au ripostat cu gaze lacrimogene. Cei aproximativ 300 de manifestanţi au afişat pancarte pe care scria: „Acordul nu va fi adoptat”. Înaintea votului, premierul Hashim Thaçi le-a cerut deputaţilor să ratifice acordul de normalizare a relaţiilor cu Serbia, iar documentul a fost aprobat.

BULGARIA

Nou protest

Protestatarii bulgari s-au reunit din nou, ieri dimineaţă, în faţa Parlamentului din Sofia şi au aruncat cu roşii şi castraveţi. Câţiva parlamentari din partea partidului ultranaţionalist Ataka au venit ieri la Parlament, asigurând cvorumul necesar pentru şedinţă, după ce miercuri au boicotat şedinţa, generând speculaţii că partenerii lor de coaliţie, Partidul Socialist şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, ar putea pierde majoritatea. Partidul de opoziţie GERB al fostului premier Boiko Borisov boicotează Parlamentul de câteva zile. Ieri a fost a 14-a zi de proteste paşnice în ţară, iar un miting de amploare a fost organizat pentru ora 18.00. Manifestaţiile au fost generate de nominalizarea unui cunoscut mogul, Delian Peevski, la conducerea Agenţiei Naţionale de Securitate (DANS). Deşi decizia a fost revizuită, protestele au continuat, cerând demisia Guvernului lui Plamen Oreşarski.

PORTUGALIA

Grevă generală

Transportul public şi serviciile publice au fost afectate ieri de cea de a patra grevă generală organizată în ultimii doi ani de principalele sindicate, care vor să protesteze faţă de politica de austeritate a Guvernului. Sindicatele au desfăşurat marşuri de protest în principalele oraşe din Portugalia, începând cu ora 13.30 GMT. În schimbul unui program de asistenţă în valoare de 78 de miliarde de euro acordat în luna mai 2011, Guvernul condus de premierul Pedro Passos Coelho a demarat reduceri de salarii în sectorul public şi majorări de taxe care au agravat şi mai mult recesiunea economică şi rata şomajului, care în prezent a ajuns la 17,8%. Greva generală s-a derulat sub privirile troicii UE-FMI-BCE, care a demarat luni o misiune de lucru la Lisabona, pentru a pregăti următoarea evaluare trimestrială care va începe pe data de 15 iulie. Creditorii Portugaliei l-au felicitat pe premierul Pedro Passos Coelho pentru eforturile sale de redresare a finanţelor şi, de asemenea, au acceptat să relaxeze obiectivele bugetare impuse Portugaliei, în ideea de a-i acorda un răgaz până în 2015 pentru a readuce deficitul public sub pragul de 3% din PIB.

COREEA DE SUD

Denuclearizare

China şi Coreea de Sud vor să acţioneze în vederea unei dezarmări nucleare a Peninsulei Coreene, a declarat, ieri, preşedintele chinez, Xi Jinping, la o întâlnire cu preşedinta sud-coreeană, Park Geun-hye. Săptămâna trecută, oficiali chinezi de rang înalt şi nord-coreeni au discutat la Beijing despre situaţia din peninsulă, în timp ce SUA participau la o întâlnire cu reprezentanţi sud-coreeni şi japonezi privind Coreea de Nord. La aceste negocieri vizând să convingă Phenianul să abandoneze programul nuclear, dar care au eşuat în 2009, iau parte, în afară de cele două Corei, China, Japonia, Rusia şi SUA. După ce a sosit ieri dimineaţă în capitala chineză, preşedinta sud-coreeană a fost primită cu onoruri militare la Palatul Poporului, în Piaţa Tiananmen, de către Xi Jinping. Preşedinta sud-coreeană, aflată în funcţie din februarie, a declarat că prioritatea sa va fi să consolideze cooperarea cu Beijingul, cu scopul de a exercita presiuni asupra Coreei de Nord pentru ca aceasta să accepte o dezarmare nucleară a peninsulei. China şi Coreea de Nord sunt două ţări aliate, ale căror relaţii s-au tensionat, totuşi, în urma lansării de către Phenian a unei rachete cu rază lungă de acţiune şi a ultimului test nuclear, în februarie.



12