Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 18 Iunie 2013 / 00:00 358 accesări

GRECIA

Poliţist omorât

Un poliţist a fost ucis ieri prin împuşcare, într-un schimb de focuri în apropiere de satul Distomo, la 160 de kilometri nord de Atena, după ce a cerut celor cinci persoane de la bordul unui vehicul să prezinte documentele. Rănit grav, poliţistul, în vârstă de 37 de ani, a fost transferat la un spital de la Livadia, un oraş situat în apropiere, unde a murit din cauza rănilor. Victima făcea parte dintr-un grup de poliţişti ce efectua controale de documente pe ruta Distomo - Livadia. Cele cinci persoane de la bordul vehiculului, înarmate cu puşti de tip Kalaşnikov, au tras asupra poliţiştilor, după care au fugit, potrivit primelor estimări ale Poliţiei. Autorităţile nu au exclus să facă parte dintr-un grup de 11 deţinuţi străini evadaţi în martie de la închisoarea Trikala, situată la o distanţă de 300 de kilometri, în nordul Greciei, în urma unui atac armat împotriva gardienilor. La vremea respectivă, cinci deţinuţi au reuşit să introducă puşti de tip Kalaşnikov în închisoare şi au deschis focul asupra gardienilor, în timp ce, la exterior, complicii lor au deschis focul asupra postului de gardă, cu arme automate.

CANADA

Primarul oraşului Montreal, arestat

Primarul oraşului Montreal, Michael Applebaum, a fost arestat ieri dimineaţă şi a fost audiat în cursul zilei de anchetatorii din cadrul unităţii anticorupţie, a anunţat o sursă apropiată anchetei. Arestarea sa se înscrie în cadrul anchetei privind multiplele afaceri de corupţie care afectează oraşul din Quebec de peste un an şi care au condus la demisia precedentului primar, la 5 noiembrie.

FRANŢA

Furtuni puternice

Mai multe furtuni s-au produs în Franţa, ieri dimineaţă, provocând daune semnificative plantaţiilor de viţă-de-vie din zona Vourray (centru), unde pagubele sunt şi de 100%. Furtuni cu grindină s-au produs în oraşul Tours şi în regiunea viticolă Vouvray. La Paris, pompierii au primit ieri 1.220 de apeluri în timpul furtunii de dimineaţă, referitoare la inundaţii şi la incendii provocate de fulgere. Traficul aerian a fost uşor perturbat la aeroporturile Roissy şi Orly din Paris.

MAREA BRITANIE

Menajeră hoaţă

O menajeră româncă din Marea Britanie este acuzată că a furat mii de lire sterline din casa unui rabin, femeia recunoscându-şi vina, relatează site-ul publicaţiei „This Is Local London”. Alina T., având domiciliul în Marea Britanie, este acuzată că a furat 6.500 de lire sterline din casa unui rabin unde era angajată ca menajeră. Fapta a fost comisă în ianuarie. Românca le-a spus copiilor rabinului că va ieşi puţin pentru a se întâlni cu un prieten, dar nu a mai revenit deloc la locul de muncă. Familia susţine că banii urmau să fie acordaţi unor organizaţii de caritate evreieşti. Adusă în instanţă după ce a fost capturată de Poliţie, românca a recunoscut furtul şi va fi condamnată pe 5 iulie.

CIPRU

Spaţiul aerian, închis parţial

Spaţiul aerian al Ciprului a fost închis parţial, ieri, din cauza unor probleme apărute la echipamentele radar de la Nicosia, a anunţat Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Aeriene (Eurocontrol). Nu au fost oferite alte detalii.

GRECIA

Încă un seism

Un cutremur, al doilea în decurs de două zile, cu magnitudinea de 5,6, s-a produs în noaptea de duminică spre ieri, în largul insulei greceşti Creta, fără să provoace victime sau pagube, a anunţat Observatorul din Atena. Epicentrul acestui cutremur, calificat drept foarte puternic şi înregistrat la ora locală 0.39, a fost localizat la 430 de kilometri sud-est de Atena, în Mediterana. Seismul are loc după două zile de la un cutremur cu magnitudinea de 6,2, potrivit institutului geologic american USGS, sâmbătă seara, în aceeaşi zonă, la o adâncime de 10 kilometri, fără să provoace victime sau pagube. Alte cutremure cu magnitudinea de 4,5 au urmat sâmbătă acestui seism puternic, potrivit Observatorului din Atena. Cele două cutremure au fost resimţite mai ales pe insula Creta. În urmă cu aproape zece zile, alt seism a fost înregistrat în largul Cretei, fără să producă victime sau pagube. Grecia este ţara din Europa în care cutremurele sunt cele mai frecvente.

BULGARIA

Proteste

Între 15.000 şi 20.000 de persoane s-au strâns duminică seară la Sofia, pentru a demonstra împotriva Guvernului premierului Plamen Oreşarski. Aceasta a fost a treia zi de proteste provocate de nominalizarea controversatului parlamentar Delian Peevski la şefia Agenţiei de Securitate Naţională (DANS). Reacţia socială vehementă l-a făcut pe Peevski să-şi anunţe, sâmbătă, retragerea din funcţie, dar protestele nu au încetat, transformându-se în demonstraţii antiguvernamentale. Nemulţumirile continuau şi ieri dimineaţă. Sute de locuitori ai oraşelor Plovdiv şi Blagoevgrad au blocat accesul la prefecturile din aceste oraşe, pentru a nu permite ca noii prefecţi nominalizaţi de Guvernul Oreşarski să ajungă la serviciu. În ambele oraşe, structurile locale ale Partidului Socialist se opun nominalizărilor făcute de Guvernul din Sofia.

PORTUGALIA

Greva profesorilor

Profesorii portughezi erau în grevă, ieri, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate în domeniul educaţiei, perturbând puternic prima zi a examenelor naţionale de la sfârşitul gimnaziului, susţinute de 75.000 de elevi. Profesorii protestează faţă de reducerea posturilor şi prelungirea timpului de muncă de la 35 la 40 de ore pe săptămână, prevăzute în noile măsuri de austeritate anunţate de Guvernul portughez pentru a răspunde cerinţelor creditorilor internaţionali ai ţării. Această zi de mobilizare are loc după o manifestaţie, sâmbătă, la Lisabona, care a reunit 50.000 de profesori. Ministrul Educaţiei, Nuno Crato, care a acuzat greviştii că „iau ostatici elevii”, a refuzat să amâne examenele naţionale, aşa cum au cerut profesorii, menţionând că acest lucru ar constitui un precedent grav. Ministerul Educaţiei a declarat că va gestiona situaţia treptat. După respingerea în aprilie de către Curtea Constituţională a mai multor măsuri de austeritate, considerate discriminatorii, Portugalia a adoptat un nou plan de austeritate, pentru a le compensa. Aceste măsuri prevăd în special o reducere a bugetelor de funcţionare a tuturor ministerelor, o prelungire a orarului de lucru al funcţionarilor, precum şi o creştere a contribuţiilor lor sociale. Guvernul se aşteaptă, de asemenea, la reducerea la 30.000 a numărului funcţionarilor.

UNGARIA

Terenuri agricole protejate

Noua lege ungară privind fondul funciar va fi în măsură să protejeze terenurile agricole ale ţării, fără să fie încălcată legislaţia UE, a declarat, ieri, premierul ungar, Viktor Orban. „Terenurile agricole ungare vor fi deţinute de unguri”, a afirmat premierul Orban, după semnarea unui acord, la Budapesta, cu şeful Camerei Agricole Ungare, Balazs Gyorffy. Viktor Orban a precizat că actualul proiect de lege a fondului funciar, care urmează să primească votul final al Parlamentului, va rămâne în cea mai mare parte neschimbat. Şeful Executivului ungar a dat asigurări că a fost găsită o cale de a elimina contractele frauduloase la achiziţia şi cedarea folosinţei terenurilor şi de asemenea de a-i proteja pe consumatori de produsele alimentare de calitate precară şi nesănătoase care ajung pe piaţă la preţuri foarte mici. Viktor Orban a menţionat că, pe canale diplomatice, se primesc continuu plângeri privind noua lege a terenurilor. „Privind dinspre vest, terenurile din Ungaria sunt ieftine şi oferă un viitor rentabil”, a spus premierul ungar, potrivit căruia, în ultimii 20 de ani, numeroşi cetăţeni străini au avut de profitat de pe urma acestei situaţii. Nu e de mirare că vin critici din partea acelor ţări ai căror fermieri, investitori şi speculanţi au pus ochii pe Ungaria ca oportunitate de afaceri sau pur şi simplu ca pe o simplă extindere în est a propriilor lor economii occidentale, a continuat el, subliniind că acest lucru nu va mai fi posibil după adoptarea noii legi. Premierul ungar a mai explicat că aceasta va favoriza interesele producătorilor mici şi mijlocii, în mod similar politicilor agricole susţinute în perioada dintre cele două războaie mondiale. Orban a menţionat totodată că, în ce priveşte utilizarea fondurilor europene pentru agricultură, finanţarea pentru perioada 2014-2020 va fi asigurată printr-un sistem nou, care va înlocui Agenţia Naţională pentru Dezvoltare.



12