AFGANISTAN
Soldaţi georgieni ucişi
Şapte soldaţi georgieni din cadrul misiunii ISAF din Afganistan au fost ucişi şi alţi nouă răniţi după ce un terorist kamikaze a detonat un camion încărcat cu explozivi în faţa bazei lor militare din provincia Helman, a anunţat, joi, Statul Major al armatei georgiene. Luna trecută, alţi trei soldaţi georgieni şi-au pierdut viaţa în urma unui alt atentat sinucigaş în aceeaşi provincie afgană. De la începutul participării la misiunea ISAF, armata georgiană a pierdut 30 de soldaţi. Fosta republică sovietică ce aspiră să devină membră NATO are în prezent 1.545 de soldaţi în cadrul trupelor ISAF din Afganistan.
FRANŢA
A murit fostul premier Mauroy
Fostul premier francez Pierre Mauroy, care a condus un Guvern socialist (1981-1984) al Republicii a V-a în timpul fostului preşedinte François Mitterrand, a murit la vârsta de 84 de ani, a anunţat, vineri, ministrul de Externe, Laurent Fabius. Pierre Mauroy, care a fost primar la Lille, timp de 28 de ani, din 1973 şi până în 2001, a fost operat de o tumoră la nivelul plămânilor, în aprilie 2012. El a fost spitalizat din nou în noaptea de 1 spre 2 iunie, într-o instituţie în regiunea pariziană, din cauza unei stări de oboseală.
INDIA
Incident armat
Militari pakistanezi au împuşcat mortal un ofiţer al armatei indiene, în regiunea disputată Kashmir. „Un ofiţer indian a fost ucis de armata pakistaneză în zona Poonch. Fără niciun avertisment au fost trase focuri de armă din Pakistan, iar ofiţerul indian a murit”, a anunţat, la New Delhi, un ofiţer superior al armatei indiene. Militarul ucis, identificat drept Bachan Singh, era staţionat în regiunea Poonch, la 200 de kilometri sud-vest de capitala Kashmirului indian, Srinagar. India şi Pakistan, două puteri nucleare, au avut trei războaie de la declararea în mod concomitent a independenţei, în 1947.
SUA
Furtună tropicală
Furtuna tropicală Andrea a ajuns pe coasta nord-vestică a Floridei, joi, în jurul orei 21.40 GMT, aducând ploi abundente şi rafale de vânt cu viteze de 100 de km/h, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (CNH) al SUA. Furtuna nu s-a transformat însă în uragan şi se deplasează prin nordul Floridei în direcţia nord-est cu o viteză de 24 de km/h, prognozându-se că sâmbătă îşi va pierde caracterul tropical. Ea ar urma să atingă coasta de est a SUA în cursul weekend-ului. CNH mai avertiza că exista riscul unor tornade în cursul serii în Florida şi în regiunile de coastă ale statelor Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord. În timpul trecerii prin Cuba, Andrea a adus ploi abundente în provincia Pinar del Rio, circa o mie de persoane fiind evacuate. În Oceanul Atlantic, sezonul uraganelor durează şase luni, din iunie până în noiembrie.
BOSNIA – HERŢEGOVINA
Proteste violente
Circa 1.500 de parlamentari, angajaţi guvernamentali şi bancheri internaţionali blocaţi în interiorul Parlamentului din Bosnia, timp de 14 ore, au putut să părăsească incinta la primele ore ale zile de vineri, după ce s-a ajuns la un acord cu protestatarii care blocaseră clădirea pe afară. Mii de persoane, în majoritate studenţi şi tineri părinţi cu copii, au înconjurat, joi, clădirea, pentru a protesta faţă de eşecul parlamentarilor rivali sârbi, croaţi şi musulmani din Bosnia în a ajunge la o înţelegere privind modalitatea de stabilire a celor 13 cifre ale numărului de identificare pentru fiecare cetăţean. Înaltul Reprezentant Internaţional în Bosnia, Valentin Inzko, i-a convins pe protestatari în jurul orei locale 04.00 să le permită persoanelor blocate să iasă din în clădirea Parlamentului, promiţând să ajute la rezolvarea problemei. Circa 250 de bancheri care luau parte la o conferinţă internaţională pe teme financiare s-au numărat printre persoanele prinse în blocadă, iar unii au sunat la ambasadele lor pentru ca acestea să le ajute să iasă din... starea de ostatici, a spus Inzko. Disputa privind trasarea circumscripţiilor pentru numerele de identificare este unul din cele mai clare exemple ale politicianismului etnic care afectează Bosnia de la sfârşitul războiului din 1992-1995, ce a lăsat ţara cu un guvern central slab şi un sistem de cote etnice care au blocat dezvoltarea.
SLOVENIA
Amânare
Slovenia va aplica o perioadă de tranziţie de doi ani, înainte să ofere croaţilor acces pe piaţa muncii, după aderarea oficială a Croaţiei la UE, pe 1 iulie, a anunţat Guvernul sloven. Legea va fi adoptată din cauza situaţiei economice dificile a Sloveniei. Aproape 5.000 de croaţi au un permis de muncă în Slovenia. Legea care introduce această perioadă de tranziţie de doi ani va fi prezentată în Parlament în procedură de urgenţă şi urmează să fie adoptată până la 1 iulie. Slovenia a fost prima ţară din fosta Iugoslavie care a aderat la UE, la 1 mai 2004 şi la Zona Euro, la 1 ianuarie 2007. Un fost elev model al Zonei Euro, ţara se confruntă cu o criză profundă, economia sa fiind în recesiune din 2011.
CHINA
Ameninţări
China ia în considerare impunerea unor taxe de import asupra maşinilor de lux din Europa, în urma plângerilor privind subvenţiile care permit producătorilor auto din UE să vândă în pierdere pe piaţa auto chineză, a anunţat, vineri, publicaţia franceză ”Les Echos”. Ziarul susţine, citând surse anonime europene, că Beijingul examinează a plângere depusă de producătorii auto chinezi privind maşinile de lux importate din Europa, pe fondul creşterii tensiunilor dintre UE şi China, care sunt printre cei mai mari parteneri comerciali din întreaga lume. China a anunţat, miercuri, lansarea unei anchete antidumping asupra vinurilor importate din UE, după ce marţi, CE a introdus o taxă provizorie pe panourile solare chinezeşti, în pofida reticenţelor mai multor state UE şi a temerilor de represalii comerciale din partea Beijingului, care a adoptat în trecut măsuri vizând produse europene în replică la decizii europene privind anchetarea sau taxarea unor societăţi sau produse chineze. Orice măsură privind automobilele de lux ar putea afecta producătorii auto germani BMW şi Mercedes-Benz, ale căror vehicule se vând foarte bine în China, cea mai mare piaţă auto din lume. Autorităţile de la Beijing nu au comentat informaţia.
GRECIA
Declin mai accentuat
Economia Greciei s-a contractat cu 5,6% în primul trimestru din 2013, a anunţat, vineri, Oficiul Central de Statistică din Grecia (ELSTAT), faţă de un declin de 5,3% estimat în mai. Produsul Intern Brut al Greciei este în declin din trimestrul trei din 2008. Deşi Grecia a beneficiat în ultimele luni de creşterea optimismului privind viitorul ţării, după ce temerile privind ieşirea din Zona Euro s-au atenuat, economia arată puţine semne de redresare, iar rata şomajului a ajuns în martie la nivelul record de 26,8%. Cheltuielile de consum au scăzut cu 8,3% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2012. Deficitul comercial extern a scăzut cu 22,9% în primul trimestru din 2013, exporturile înregistrând un declin de 2,6% iar importurile de 7,8%, comparativ cu perioada similară din 2012. Recesiunea din Grecia se va încheia probabil anul viitor, dar rata şomajului va rămâne peste 20% pentru încă trei ani.
INDIA
Arestaţi pentru viol
Poliţia indiană a anunţat, joi, arestarea a trei bărbaţi în legătură cu violarea unei turiste americane, a declarat şeful poliţiei din districtul Kullu, în estul statului Himachal Pradesh. Femeia, în vârstă de 30 de ani, care făcea autostopul, a fost luată luni seara de un şofer de camion la Manali, oraş de la poalele Munţilor Himalaya, cunoscut de excursionişti, după ce căutase în zadar un taxi pentru a ajunge la hotel. Potrivit declaraţiilor poliţiei, şoferul şi cei doi complici ai săi au dus-o într-un loc izolat, după care au violat-o. Turista americană, al cărei nume nu poate fi precizat din motive juridice, se află sub protecţia poliţiei, într-un hotel din Manali. Ea a furnizat anchetatorilor o descriere fizică şi vestimentară a agresorilor şi a identificat tipul de camion în care s-a urcat. Cazurile de agresiune sexuală în India sunt atent urmărite, după violul în grup al unei studente de 23 de ani, într-un autobuz din New Delhi, în decembrie anul trecut, urmat de decesul acesteia, după 13 zile. Natura deosebit de josnică a acestei agresiuni a şocat profund opinia publică din India şi a provocat dezbateri cu privire la modul în care sunt tratate femeile în această ţară dominată de bărbaţi. Numeroase voci s-au ridicat împotriva apatiei poliţiei şi justiţiei în cazurile de agresiune sexuală. Luni, poliţia din Calcutta a arestat un om de afaceri local, suspectat că ar fi drogat şi violat o irlandeză de 21 de ani, care lucra pentru o asociaţie de caritate.