Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 29 Mai 2013 / 00:00 403 accesări

FRANŢA

Omorât de coronavirus

Primul dintre cei doi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus în Franţa a decedat, a anunţat, ieri, Direcţia Generală de Sănătate (DGS). Pacientul, un bărbat de 65 de ani, a fost spitalizat din cauza unor probleme de sănătate apărute în momentul întoarcerii dintr-o vacanţă în Dubai. Infectarea sa cu noul coronavirus a fost confirmată la 7 mai. Pe 8 mai, pacientul a fost supus unui tratament special, cunoscut sub numele de oxigenare cu membrană extracorporală permeabilă (ECMO, care funcţionează ca un plămân artificial, ce preia funcţiile plămânului afectat), la Lille. Un al doilea bolnav, un bărbat de 50 de ani cu care a împărţit aceeaşi cameră de spital la Valencienns, în perioada 27-29 aprilie, se află în continuare spitalizat la Lille, unde a fost internat la 9 mai. Noul coronavirus, desemnat de-acum de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca Sindromul Respirator Coronavirus din Orientul Mijlociu (MERS), a afectat, începând din septembrie 2012, 44 de persoane, dintre care 22 au decedat. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în Arabia Saudită. Qatar, Iordania, Tunisia, Emirate Arabe Unite, Germania, Marea Britanie şi Franţa sunt celelalte ţări în care au fost înregistrate cazuri de infectare cu coronavirus. OMS nu dispune de informaţii suficiente pentru a stabili modul şi sursa transmiterii coronavirusului.

JAPONIA

Avion american prăbuşit

Un avion de vânătoare american F-15 a căzut în mare, ieri, în largul insulei japoneze Okinawa, dar pilotul ar fi reuşit să se catapulteze. ”Am trimis avioane şi nave în zonă, după ce am primit un apel de ajutor la baza aeriană Kadena din Japonia, o importantă bază militară americană din Oceanul Pacific”, a explicat un oficial din cadrul Pazei de Coastă. Baza Kadena este situată pe insula Okinawa, unde se află peste jumătate dintre cei 47.000 de militari americani staţionaţi în Japonia. Populaţia locală se plânge adeseori de lipsă de securitate şi de problemele provocate de această prezenţă militară americană masivă.

CHINA

11 ani în cuşcă

Un chinez suferind de o boală mintală este închis într-o cuşcă, de 11 ani, de propria familie, după ce a ucis în bătaie un adolescent, a anunţat, luni, un cotidian chinez, care a publicat o fotografie cu acesta aflat în spatele gratiilor. Wu Yuanhong, în vârstă de 42 de ani, este arătat aşezat pe pături, cu picioarele legate de un lanţ greu şi îmbrăcat în lenjerie de corp. Bărbatul a fost diagnosticat cu schizofrenie la vârsta de 15 ani, potrivit cotidianului ”Xinxi Ribao”, care adaugă că acesta a lovit şi ucis un băiat de 13 ani în 2001. În anul următor, autorităţile din provincia Jiangxi l-au eliberat, neconsiderându-l respnsabil pentru faptele sale, pe fondul bolii. Bolnavul a fost atunci încătuşat, însă pentru că se plimba prin sat, unde îi speria pe locuitori, mama sa i-a construit o primă cuşcă din care a reuşit să evadeze. Familia i-a construit apoi o structură mai solidă. Numeroşi bolnavi mintal nu primesc un tratament adecvat în China, din cauza absenţei mijloacelor şi personalului calificat, îndeosebi în mediul rural. În 2010, această ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori număra doar 20.000 de psihiatri, potrivit unei cifre din partea ministerului Sănătăţii. Autorităţile estimează numărul persoanelor afectate de boli mintale grave undeva în jur de 16 milioane de persoane în China.

LIBAN

Militari ucişi

Trei militari libanezi au fost ucişi în noaptea de luni spre marţi, de persoane înarmate, în estul Libanului, în apropiere de frontiera cu Siria, a anunţat un oficial din cadrul serviciilor de securitate. De la începutul revoltei din Siria, în martie 2011, mai multe incidente adeseori soldate cu victime au izbucnit la frontiera de nord şi est a Libanului, pe unde tranzitează numeroşi refugiaţi care fug de violenţe dar şi de combatanţii ostili regimului sirian al lui Bashar al-Assad. Tot în zonă, doi militari libanezi au fost ucişi în februarie, când o patrulă a armatei a căzut pradă unei ambuscade în timp ce urmărea un bărbat căutat de justiţie. Acest incident a creat tensiune între locuitori şi armată. Războiul din Siria, fostă putere tutelară a Libanului, îşi face resimţite efectele şi în această ţară. Puternica mişcare şiită Hezbollah este implicată masiv în luptele din Siria, alături de regim. Luni, mai multe rachete au căzut pentru prima dată peste periferia sudică a Beirutlui, fieful mişcării şiite.

BULGARIA

Pană la Kozlodui

Turbogeneratorul reactorului 6 de la centrala nucleară bulgară Kozlodui a fost deconectat de la alimentarea cu energie electrică, ieri dimineaţă, pentru rezolvarea unei probleme tehnice minore. Procedura a avut loc ieri, la ora 01.50, potrivit informaţiilor comunicate de biroul de presă al centralei. După efectuarea reparaţiilor, turbogeneratorul a fost repornit la ora 08.58. Agenţia bulgară pentru reglementare nucleară a fost anunţată în legătură cu această întrerupere, care nu a determinat însă creşterea nivelului de radiaţii în zona Kozlodui şi nu a ridicat probleme pentru public, potrivit comunicatului.

FRANŢA

Scrisori de ameninţare

Grupul suedez Ikea a primit mai multe scrisori de ameninţare în Franţa, în care i s-au cerut donaţii importante în cadrul unor acţiuni de binefacere, altfel riscând represalii începând de ieri, au anunţat surse concordante, confirmând o informaţie publicată de ziarul ”Le Parisien”. Fundaţia Ikea a oferit 82 de milioane de euro pentru diferite proiecte organizate la nivel mondial în 2012. Atât grupul suedez, cât şi anchetatorii au luat în serios ultimatumul care anunţa represalii începând de ieri. Scrisorile de aminţare sunt semnate de Franck Steel şi Robin Wood de pe o adresă pariziană inexistentă. În 2011, magazine Ikea au fost deja ţinta unor ameninţări cu mici dispozitive explozive, ca de exemplu, ceasuri-capcană, în Belgia, Franţa, Olanda, Cehia şi Germania. Cei care au comis aceste fapte atunci cereau şase milioane de euro. Doi polonezi au fost arestaţi în octombrie acelaşi an, în nord-vestul Poloniei. Ei au recunoscut faptele. Filiala franceză a grupului Ikea se află deja în centrul unui scandal de supraveghere ilegală a salariaţilor şi clienţilor, care s-a declanşat în februarie 2012, în urma unor dezvăluiri ale publicaţiei ”Le Canard Enchaîné”. Percheziţii şi audieri ale poliţiei au fost efectuate în mai multe magazine din regiunea Parisului, la Brest şi în Avignon. Patru persoane sunt cercetate pentru infracţiuni de încălcare a legislaţiei în domeniul informatic şi a libertăţii de către judecători de instrucţie însărcinaţi de dosar.

RUSIA

Membră a trupei Pussy Riot, la spital

Maria Alehina, o membră a grupului contestatar Pussy Riot aflată în închisoare, a fost transferată la spitalul penitenciarului, la aproape o săptămână după ce a intrat în greva foamei. Cântăreaţa rusă şi una dintre colegele ei din trupa Pussy Riot se află în închisoare pentru că au interpretat un cântec protestatar într-o catedrală din Moscova, anul trecut. Maria Alehina a anunţat săptămâna trecută că a intrat în greva foamei, pentru că autorităţile au hotărât să nu îi permită să asiste la audierea în care era analizată cererea ei de eliberare anticipată. Informaţia despre spitalizarea Mariei Alehina a fost dezvăluită prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter de Piotr Verzilov, soţul Nadejdei Tolokonnikova, cea de-a doua membră a trupei Pussy Riot aflată la închisoare, după vizita pe care acesta a făcut-o în penitenciar. Până la ora publicării acestor informaţii nu sunt cunoscute alte detalii despre starea de sănătate a Mariei Alehina. În februarie 2012, trei tinere femei din grupul Pussy Riot - Nadejda Tolokonnikova, Ekaterina Samuţevici şi Maria Alehina - au urcat pe masa din altarul catedralei ortodoxe Hristos Mântuitorul din Moscova, pentru o rugăciune punk în care au invocat-o pe Fecioara Maria, cerându-i să îl alunge de la putere pe Vladimir Putin. Cele trei au fost condamnate pe 17 august 2012 la doi ani de închisoare fiecare, pentru huliganism şi incitare la ură religioasă. Condamnarea pentru Tolokonnikova şi Alehina a fost confirmată în apel pe 10 octombrie 2012, în timp ce Samuţevici a fost eliberată în urma acestui proces. Nadejda Tolokonnikova şi Maria Alehina ispăşesc în prezent o pedeapsă de doi ani de închisoare în Ural şi în regiunea Mordovia. Condamnarea celor trei membre ale grupului Pussy Riot i-a atras Guvernului rus numeroase critici din străinătate, dar şi din Rusia, numeroase personalităţi considerând că pedeapsa este disproporţionată în raport cu gravitatea faptelor comise. Tinerele au avut susţinerea unor cântăreţe celebre, precum Madonna şi Yoko Ono, iar un documentar despre procesul lor a câştigat premiul special al juriului la Festivalul de Film Sundance.

SUEDIA

Calm la Stockholm

Câteva maşini au fost incendiate ieri dimineaţă, după o săptămână de tensiuni în suburbiile sărace ale Stockholmului, capitala Suediei, a anunţat poliţia. ”Acum, situaţia revine la normal. Nu mai există revolte şi doar câteva maşini au ars, mai puţin de zece”, a declarat un purtător de cuvânt din cadrul poliţiei. Nu au avut loc incidente în alte oraşe ale Suediei. Revoltele au început la 19 mai, după ce la Husby, un cartier defavorizat de la periferia capitalei, în care 80% din populaţie este de origine străină, un locuitor în vârstă de 69 de ani a murit împuşcat de poliţie. Potrivit unor asociaţii locale, acest incident ar fi provocat furia unor tineri care afirmă că sunt victime ale rasismului şi brutalităţilor poliţiştilor. Aproximativ 150 de vehicule şi 12 clădiri au fost incendiate în acest cartier şi în alte suburbii defavorizate ale capitalei, dar şi în alte oraşe de mărime medie. Începând din 24 mai, incidentele nocturne au pierdut din intensitate, odată cu consolidarea prezenţei forţelor de ordine şi patrulelor cetăţenilor, care încearcă să-i descurajeze pe iniţiatorii revoltelor. Aceste violenţe au provocat o dezbatere în Suedia asupra integrării imigranţilor, care reprezintă 15% din populaţie, se concentrează în cartierele sărace ale marilor oraşe şi se confruntată cu o rată a şomajului mai importantă ca restul populaţiei. În străinătate, ele au ştirbit imaginea paşnică şi egalitară a societăţii suedeze. Având o politică mai liberală în domeniul imigraţiei, Suedia a devenit, în ultimele decenii, una dintre primele destinaţii europene ale imigranţilor provenind din Irak, Afganistan, Somalia, ţări balcanice şi Siria. Incidente grave au avut loc deja în 2010 la Rinkeby şi în 2008 la Malmö, în sud, după închiderea unui centru cultural islamic.

MAREA BRITANIE

Proteste

Scotland Yardul a efectuat, luni, la a zecea arestare în ancheta asupra asasinării militarului britanic la Londra, iar aproximativ 1.000 de simpatizanţi ai extremei drepte au manifestat în faţa numărului 10 de pe Downing Street, denunţând crima revendicată de către un islamist. Un bărbat de 50 de ani a fost arestat pentru complicitate la crimă, a anunţat poliţia. Aceasta este a zecea arestare în ancheta cu privire la militarul ucis cu cuţitul şi satârul pe stradă. Şase persoane au fost eliberate, două sunt reţinute preventiv pentru complicitate la crimă, iar cei doi suspecţi principali, Michael Adebolajo şi Michael Adebowale, care au fost răniţi la locul crimei de către poliţie, sunt spitalizaţi în continuare, potrivit Scotland Yard. Această dramă a provocat temeri cu privire la o intensificare a tensiunilor comunitare în Marea Britanie. Michael Adebolajo a revendicat crima, afirmând într-o înregistrare video că a acţionat ca represalii la faptul că musulmani sunt ucişi zilnic de militari britanici. Într-o reacţie faţă de această crimă, aproximativ 1.000 de simpatizanţi de extremă dreapta ai Ligii Apărării Engleze (EDL) au manifestat luni în faţa biroului premierului.

CROAŢIA

Fost ministru corupt

Un fost ministru croat al Apărării a pledat nevinovat, luni, pentru deturnare de fonduri, în procesul de cumpărare a unor camioane militare din 2004, în contextul deschiderii unui nou proces împotriva sa, după anularea de către Curtea Supremă a unui prim verdict în acest dosar. Berislav Roncevic a fost condamnat în 2010 la patru ani de închisoare, de către un tribunal din Zagreb, iar adjunctul său, Ivo Bacic, la doi ani de închisoare. Aceştia au fost declaraţi vinovaţi pentru abuz de putere în acest scandal care a costat bugetul statului croat aproximativ 1,4 milioane de euro. Cu toate acestea, în aprilie, Curtea Supremă a anulat verdictul, invocând erori de procedură şi a cerut deschiderea unui nou proces. Lui Roncevic nu i-a fost anulată pedeapsa. Bacic a pledat şi el nevinovat, luni, în deschiderea unui nou proces. Cei doi oficiali au cumpărat 39 de camioane militare cu 4,7 milioane de euro de la compania italiană Iveco, prin intermediul unei companii concesionare croate, fără să lanseze o licitaţie. Preţul camioanelor este cu 1,4 milioane de dolari mai mare decât cele mai scumpe vehicule dintr-o licitaţie precedentă care a fost anulată. Berislav Roncevic, potrivit căruia procurorii sunt controlaţi politic, a fost ministru al Apărării în perioada 2003-2008. Bruxelles-ul supraveghează îndeaproape lupta împotriva corupţiei în Croaţia, chemată să adere la UE la 1 iulie 2013. Fostul premier croat, Ivo Sanader, condamnat deja, în noiembrie, la zece ani de închisoare pentru luare de mită, a fost inculpat recent într-un alt dosar de corupţie.

CHILE

Alertă de erupţie

Autorităţile chiliene au decretat, luni, alertă roşie şi evacuarea preventivă a peste 2.000 de persoane ameninţate de o erupţie a vulcanului Copahue, situat în sudul Anzilor, la frontiera cu Argentina, unde 800 de persoane se pregăteau, de asemenea, să îşi părăsească locuinţele. Această evacuare se referă la 2.240 de persoane care locuiesc în proximitatea acestui vulcan cu altitudinea de 2.965 de metri în regiunea Biobio, la 500 de kilometri de Santiago de Chile. În ultimele 48 de ore, activitatea seismică în zona vulcanului a crescut semnificativ, potrivit ultimului raport al serviciului naţional de geologie şi mine din Chile. În decembrie, autorităţile chiliene şi argentiniene au lansat alerta după o intensificare a activităţii seismice care până la urmă s-a dovedit fără consecinţe.

VENEZUELA

Mai puţin petrol

Venezuela ar fi dispusă să îşi reducă producţia de petrol, dacă Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) decide acest lucru, pentru a evita ca preţul ţiţeiului să se stabilizeze sub pragul de 100 de dolari barilul, a afirmat, luni, ministrul venezuelean de resort, Rafael Ramirez. El s-a deplasat ieri în capitala Austriei, unde se va întâlni începând de mâine cu omologii săi din cadrul acestui cartel care asigură 35% din producţia mondială. Reuniunea are ca obiectiv să apere preţul petrolului, a adăugat Ramirez, pentru care preţul adecvat este de cel puţin 100 de dolari barilul. Venezuela, cel mai mare producător de ţiţei de pe continentul sud-american şi deţinător al celor mai importante rezerve la nivel mondial, afirmă că produce 3 milioane de barili pe zi, însă OPEC estimează producţia locală la 2,3 milioane de barili pe zi.



12