SUA
Atac cu explozibili dejucat
Câini special antrenaţi vor participa la căutări într-un liceu din Oregon, în SUA, deoarece unul dintre elevi încerca să îşi atace colegii cu dispozitive explozive. Poliţia a găsit şase tipuri de explozibil în posesia adolescentului de 17 ani, Grant Acord, după ce l-au arestat, joi noapte, în casa mamei sale din Albany, Oregon. Au găsit napalm şi cocteiluri Molotov, într-un compartiment secret creat în podeaua dormitorului adolescentului. Poliţia din Albany a devenit suspicioasă după ce a primit informaţii care îl asociau pe Grant Acord cu fabricarea unui dispozitiv distructiv cu intenţia de a-l detona la şcoală. Directorul liceului West Albany, Susie Orsborn, le-a trimis o scrisoare părinţilor elevilor în care le cerea să le solicite copiilor lor să vină să discute cu poliţia dacă ştiu ceva în legătură cu planul. Grant Acord, care este minor, va fi acuzat ca adult de tentativă de crimă în formă agravată. Va fi acuzat şi de fabricare de bombe şi posesie ilegală a unei arme mortale cu intenţia de a o folosi împotriva unei alte persoane. Adolescentul va compărea, marţi, în faţa tribunalului.
PAKISTAN
Incendiu în autobuz şcolar
Cel puţin 17 persoane, 16 elevi şi profesorul lor, au murit sâmbătă dimineaţa în timp ce autobuzul şcolar în care se aflau a luat foc, pe un drum din centrul Pakistanului. Autobuzul, care avea la bord 24 de copii şi se îndrepta spre o şcoală privată din Gujrat, un oraş mic din provincia Pendjab, la 110 kilometri la nord de capitala provincială Lahore, a luat foc instantaneu. Cei 16 elevi aveau vârste între 5 şi 15 ani. Alţi cinci copii au fost răniţi grav şi transportaţi de urgenţă la spital. Incendiul ar fi fost cauzat de o scânteie produsă în momentul în care şoferul vehiculului schimba sursa de carburant, trecând de la gaz natural la benzină. Premierul interimar, Mir Hazar Khan Khoso, s-a declarat cutremurat de acest accident tragic. Pakistanul are unul dintre cele mai tragice bilanţuri ale accidentelor rutiere din lume din cauza stării infrastructurilor sale, a lipsei de întreţinere a vehiculelor şi a imprudenţei unor şoferi.
UZBECHISTAN
Seism
Un seism cu magnitudinea de cel puţin 6 grade s-a produs ieri în sud-estul Uzbekistanului, a anunţat Serviciul de geologie al SUA. Seismul, înregistrat la ora 06.08 GMT, a avut loc la o adâncime de aproape 27 de kilometri. Nu există informaţii privind victime sau pagube.
IRAK
Violenţe în serie
Şapte persoane, între care patru poliţişti, au fost ucise într-o nouă serie de atentate, înregistrate ieri, în Irak. Trei dintre poliţiştii ucişi şi alte 15 persoane au fost rănite într-un atentat comis la Mosul. În acelaşi oraş, un alt poliţist a fost omorât într-un schimb de focuri. La Bagdad, un grup de bărbaţi au deschis focul asupra unui grup de persoane, provocând trei victime.
SUA
Coliziune feroviară
Şapte oameni au fost răniţi, sâmbătă, după ce două trenuri de marfă s-au ciocnit frontal în Missouri, SUA. În urma coliziunii, mai multe vagoane au deraiat şi au lovit un stâlp de susţinere al unei şosea provocând prăbuşirea acesteia. Şoseaua suspendată s-a prăbuşit parţial. În momentul impactului, doar două maşini se aflau pe şoseaua suspendată. Echipele de intervenţie au scos dintre dărâmături şapte oameni, pe care i-au transportat la spitalele din apropiere. Un incendiu a izbucnit din cauza unei scurgeri de combustibil, dar pompierii au reuşit să-l stingă la timp. Cele două trenuri mărfare transportau maşini, piese auto şi fier vechi. În urma incidentului, traficul atât pe şosea cât şi pe calea ferată a fost oprit timp de mai multe ore. S-a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele care au dus la ciocnirea celor două trenuri.
SUEDIA
Noi proteste violente
În noaptea de sâmbătă spre duminică au fost incendiate, din nou, maşini şi poliţiştii au fost bombardaţi cu pietre în cartierele sărace din Stockholm, în care locuiesc în majoritate imigranţi. Sâmbătă au existat tulburări şi în alte oraşe, însă ieri dimineaţă nu s-au semnalat incidente în afara capitalei. Tulburările nocturne, care au debutat acum o săptămână, au scăzut totuşi în intensitate. Vineri noapte şi alte oraşe suedeze au fost scena unor incidente. La Uppsala, Oerebro şi Linkoeping au fost incendiate maşini şi clădiri. Întăririle care au sosit la Stockholm din Goteborg şi Malmo, oraşe în care s-au înregistrat tulburări în deceniul trecut, precum şi patrulele civile au contribuit la scăderea intensităţii incidentelor. Poliţia a arestat o persoană pentru tentativă de agresiune şi a reţinut pentru scurt timp alte 20 pentru tulburarea ordinii publice.
MAREA BRITANIE
Inculpări
Doi bărbaţi au fost judecaţi, ieri, în Marea Britanie pentru că au pus în pericol un avion, la două zile după un incident la bordul unei aeronave de linie pakistaneze, care a obligat pilotul să devieze avionul. Un şofer de taxi, Tayyab Subhani, de 30 de ani, şi un angajat în industria restaurantelor, Mohammed Safdar, de 41 de ani, ambii locuitori din Nelson, în nord-vestul Angliei, vor compărea astăzi în faţa tribunalului din Chelmsford, în estul Londrei. Cei doi bărbaţi rămân în arest preventiv până ce vor compărea în justiţie. Un avion de linie al companiei Pakistan International Airlines (PIA), care se deplasa pe ruta Lahore, în nord-estul Pakistanului către Manchester, în nord-vest Angliei, a fost deviat, vineri, cu puţin timp înainte de aterizare, pe aeroportul Londra-Stansted după declanşarea unui semnal de urgenţă de către căpitan. Avionul, care transporta aproximativ 300 de pasageri, a fost condus la Londra-Stansted sub escorta unui avion militar britanic.
BRAZILIA
Datorii anulate
Preşedinţia braziliană a anunţat, la Addis Abeba, anularea a 900 de milioane de dolari din datoria a 12 ţări africane, cu ocazia marcării a 50 de ani de la fondarea Organizaţiei Unităţii Africane, devenită în 2002 Uniunea Africană. „A avea relaţii cu Africa este o strategie pentru politica externă a Braziliei”, a explicat la o conferinţă de presă, Thomas Traumann, purtătorul de cuvânt al preşedintei braziliene, Dilma Rousseff, prezentă la festivităţile din capitala etiopiană Addis Abeba. Principalele două beneficiare a acestei măsuri vor fi Republica Congo (Brazzaville), cu 352 de milioane de dolari ca datorie anulată şi Tanzania (237 de milioane de dolari). Printre celelalte ţări beneficiare se numără Coasta de Fildeş, Gabon, Guineea, Guineea-Bissau, Republica Democrată Congo şi Sao Tome şi Principe. Măsura este menită să dinamizeze relaţiile economice între Brazilia şi Africa, continent care experimentează în prezent cea mai puternică creştere economică din lume.
PORTUGALIA
Protest împotriv Guvernului
Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, la Lisabona, aproape de palatul prezidenţial, pentru a cere demisia Guvernului a cărui politică de austeritate, reclamată de creditorii ţării, a agravat considerabil recesiunea şi şomajul. „Schimbaţi politica”, „Afară cu guvernul”, „Împotriva exploatării şi a sărăciei!” sunt câteva din sloganurile scandate de protestatarii convocaţi de CGTP, principalul sindicat portughez care a închiriat zeci de autocare pentru a-i aduce pe manifestanţi în capitală. Manifestaţia este susţinută de mişcarea apolitică „Que se lixe a troika”, în traducere Troica să-şi ia valea, care în luna martie a reunit împotriva actualei politici de austeritate sute de mii de persoane din întreaga ţară.
JAPONIA
Expuşi la radiaţii
Patru cercetători japonezi au fost expuşi radiaţiilor în timp ce efectuau un experiment într-un laborator de fizică nucleară situat la 100 de kilometri de Tokyo, a anunţat Agenţia niponă pentru energie atomică (JAEA). Accidentul s-a produs vineri într-un laborator de cercetare din Tokaimura, la 120 de kilometri nord-est de Tokyo, în cursul unui experiment care urmărea generarea de particule proiectând o rază protonică asupra aurului, a precizat agenţia. Expuşi la o scurgere majoră de radiaţii de 1,6 milisievert, respectiv o doză mai mare decât limita de expunere acceptabilă pentru om de 1 milisievert pe an stabilită de Comisia internaţională de protecţie radiologică, cei patru cercetători nu au avut însă nevoie de îngrijiri medicale speciale, a adăugat sursa citată. Comisia internaţională estimează totuşi că o expunere mai mică de 100 de milisievert pe an nu reprezintă, statistic, o creştere a riscului de apariţie a cancerului. Un simplu examen radiologic eliberează zece milisievert. JAEA a anunţat anterior că 51 de alţi cercetători şi angajaţi care lucrau la acest experiment în laborator ar fi putut fi expuşi la radiaţii, care s-au răspândit în atmosferă în exteriorul laboratorului, după ce angajaţii au pus în funcţiune ventilatoarele pentru a scădea nivelul în laborator. Nu a fost o scurgere semnificativă în exteriorul laboratorului, dar ar fi trebuit evitată punerea în funcţiune a ventilatoarelor, au apreciat sâmbătă oficiali ai agenţiei, care nu au semnalat accidentul autorităţilor decât vineri seara.
BOSNIA-HERŢEGOVINA
Preşedinte eliberat
Preşedintele entităţii croato-musulmane din Bosnia, Zivko Budimir, suspectat că a primit mită pentru a graţia mai mulţi deţinuţi, a fost pus în libertate, după o lună de arest preventiv, la decizia Curţii Constituţionale. Sesizată de avocaţii lui Zivko Budimir, Curtea Constituţională a ordonat vineri acestui tribunal să îşi reconsidere decizia de punere în arest a omului politic, evocând încălcarea standardelor în dosarul prezentat de Parchet. Zivko Budimir, în vârstă de 50 de ani, om politic croat din Bosnia-Herţegovina, este în conflict deschis cu noua majoritate parlamentară din cadrul Legislativului entităţii, care a îndepărtat formaţiunea sa de la putere în iunie 2012 şi îi cere demisia. De atunci, folosindu-se de prerogativele pe care le are, a blocat o remaniere a Guvernului. A părăsit vineri seara închisoarea din Mostar, unde a fost deţinut de la arestarea sa, la 26 aprilie, în cadrul unei operaţiuni împotriva corupţiei şi crimei organizate.