Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 21 Mai 2013 / 00:00 398 accesări

SUA

Agenţi FBI morţi într-un antrenament

Doi agenţi FBI au murit vineri, în cursul unui exerciţiu de antrenament în largul coastei Virginia Beach din statul Virginia, a anunţat, duminică, poliţia federală americană. Agentul special Christopher Lorek şi agentul special Stephen Shaw făceau parte din grupul FBI de răspuns la incidente critice. Cauza incidentului este în curs de examinare, se arată în comunicatul remis presei. Un oficial care a cerut protecţia anonimatului a declarat pentru CNN că agenţii au murit în cursul unui execiţiu de antrenament pentru salvarea de ostatici. Oficialul nu a oferit detalii suplimentare. Tot ieri, serviciile speciale ruse au anunţat că au dejucat un atentat pregătit la Moscova de trei rebeli, dintre care doi au fost ucişi.

ISRAEL

Tragedie la bancă

Patru persoane au fost ucise şi alte trei rănite în timpul unei luări de ostatici într-o bancă din Beersheva, în sudul Israelului, care s-a încheiat în momentul în care agresorul s-a sinucis, a anunţat poliţia. Bărbatul, ale cărui motivaţii nu sunt cunoscute, s-a sinucis după ce o unitate specială a poliţiei a intrat în bancă. Potrivit postului de radio public, autorul luării de ostatici ar fi avut probleme psihice. Acesta este cel mai sângeros incident de acest timp din istoria Israelului, potrivit poliţiei. Premierul Benjamin Netanyahu a calificat această luare de ostatici drept o ”mare tragedie”.

RUSIA

Atentat sângeros

Opt persoane au fost ucise în Daghestan, republică instabilă din Caucazul rusesc, în explozia a două maşini-capcană în apropierea sediului serviciului de executori judecătoreşti din capitala regională Mahacikala. Potrivit unei surse din cadrul forţelor de ordine din Daghestan, aproximativ 15 persoane au fost rănite. Dispozitivele explozive au fost activate de la distanţă. Daghestanul este periodic ţinta unor atacuri revendicate de rebeliunea islamistă care s-a extins din Cecenia în tot Caucazul de Nord. Aceasta este regiunea cel mai grav afectată de violenţe, care au loc aproape zilnic.

OLANDA

Copii morţi

Doi fraţi au fost găsiţi morţi, duminică, în Olanda, după aproape două săptămâni de căutări intense la care au participat sute de voluntari. Ruben, de 9 ani şi Julian, de 7 ani, au fost daţi dispăruţi pe 6 mai. Ei se aflau împreună cu tatăl lor, Jeroen Denis, de 38 de ani, al cărui corp a fost găsit în dimineaţa de 7 mai. Acesta s-a sinucis în cursul nopţii şi a fost găsit în maşina sa, într-un mic parc naţional din centrul ţării. Duminică, la ora locală 14.30, corpurile celor doi copii au fost văzute într-un tunel care leagă două fose cu apă, la zece kilometri de locul unde s-a sinucis tatăl lor. Circumstanţele exacte şi motivele morţii acestora nu au fost stabilite încă. Ruben şi Julian locuiau la Zeist, cu mama lor, divorţată de tatăl lor din 2008. Tatăl a fost audiat în trecut de poliţie, care îl suspecta de violenţe împotriva copiilor săi. Justiţia a limitat recent dreptul tatălui de a vedea copiii. El le-a spus unor prieteni că îşi va lua fiii într-o vacanţă scurtă în Luxemburg. Ei au fost văzuţi în seara de 6 mai, în sud-estul Olandei, la peste 100 de kilometri de locul unde au fost găsiţi copiii. Jeroen Denis a lăsat o scrisoare de adio în care fiii săi nu sunt menţionaţi.

TURCIA

Balon cu aer cald prăbuşit

Doi turişti, un brazilian şi un spaniol, au murit şi alte 23 de persoane au fost rănite ieri, în Cappadocia, în centrul Turciei, din cauza prăbuşirii balonului cu aer cald care îi transporta. Cappadocia este o regiune recunoscută pentru peisajele impresionante sculptate în tuf, iar turiştii fac excursii în baloane cu aer cald pentru a le admira. Conform unor martori, accidentul a fost cauzat de un şoc între balonul cu aer cald care se ridica şi nacela unei alte aeronave. Anvelopa balonului cu aer cald aflat dedesubt s-a rupt şi a căzut rapid. Majoritatea răniţilor au suferit fracturi. Domeniul turistic cu baloane de aer cald s-a dezvoltat sensibil în ultimii ani, în Turcia, în special în Cappadocia. La sfârşitul lui 2012, acest domeniu înregistra 20 de societăţi echipate cu 140 de baloane cu aer cald şi 1.400 de angajaţi. Cu zece ani înainte, numărul companiilor era de şase şi cel al baloanelor cu aer cald, 31. Autorităţile din cadrul aviaţiei civile au lansat o anchetă pentru a lămuri cauzele exacte ale producerii dramei. Compania proprietară a balonului implicat în accident a afirmat că pilotul său a luat toate măsurile de securitate necesare. Accidentul din Cappadocia are loc la două luni după producerea unui incident similar, la Luxor, în Egipt, care s-a soldat cu 19 morţi, la 26 februarie. Atunci, balonul cu aer cald a explodat.

MAREA BRITANIE

Explozie mortală

Corpul unui bărbat a fost găsit de salvatori, în noaptea de duminică spre luni, în ruinele unei case din Nottinghamshire, East Midlands, Anglia, distrusă de o explozie, iar alte patru persoane, un bărbat, o femeie şi doi copii, au fost duse la spital. Potrivit BBC, explozia a transformat această casă de pe Wright Street, în Newark, într-un morman de moloz. Gazele par să fi fost cauza acestei explozii ce s-a produs duminică, la ora locală 17.10. Identităţile victimei şi răniţilor nu au fost comunicate, iar aproximativ 100 de persoane ce locuiesc în vecinătate au fost evacuate, în urma exploziei. O casă a fost complet distrusă, iar o casă de lângă ea a fost pe jumătate aruncată în aer.

SUA

Tornade ucigaşe

Cel puţin o persoană a murit duminică, după ce o serie de tornade a afectat patru state, smulgând acoperişurile unor case, avariind linii de alimentare cu electricitate şi trântind copaci la pământ. Victima a fost înregistrată în ţinutul Pottawatomie din statul Oklahoma. Alte două persoane au fost date dispărute la un parc de rulote. Echipe de salvare efectuau căutări, duminică seară, printre fiare contorsionate. Până la 26 de tornade au fost raportate în Oklahoma, Kansas, Illinois şi Iowa, statele Oklahoma şi Kansas fiind cele mai afectate. Grindină de mărimea unei mingi de baseball, rafale de vânt şi tornade ameninţau, ieri, zone de câmpie din centru şi Midwest. La Atlanta au fost raportate inundaţii grave, în urma unei furtuni însoţite de ploi puternice.

CHINA

Explozie la o fabrică

Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 20 sunt date dispărute într-o explozie de proporţii, produsă ieri dimineaţă, la o fabrică de explozibili din provincia Shandong din estul Chinei. Potrivit site-ului companiei, fabrica Baoli produce anual 30.000 de tone de explozibil industrial. Un total de 34 de persoane se aflau în fabrică în momentul deflagraţiei şi numai 14 dintre ele au fost găsite până acum, din care nouă în viaţă. Cauza exploziei nu este cunoscută încă. China a încercat să înăsprească accesul la explozibili folosiţi în exploatările miniere, după o serie de atacuri comise cu bombe artizanale. Totuşi, normele de siguranţă sunt deseori ignorate şi accidentele cu aceste materiale sunt destul de frecvente în ţara asiatică.

IRAK

Atentate sângeroase

Cel puţin persoane au murit ieri dimineaţă într-o serie de atentate comise la Badgad şi Basra, în sudul Irakului. Şapte persoane au murit într-un dublu atentat la Basra, marele port din sudul ţării situat la 450 de kilometri de capitala irakiană. La Bagdad, opt atacuri, majoritatea comise cu maşini-capcană, s-au soldat cu şase morţi în cartiere majoritar şiite. Peste 90 de persoane au fost rănite în aceste atentate care nu au fost revendicate. În ultimele săptămâni, atentatele s-a multiplicat pe întreg teritoriul Irakului. De la începutul anului 2013, violenţele s-au soldat lunar cu peste 200 de morţi, cu un vârf de peste 460 în aprilie, provocând temeri privind o revenire la situaţia din perioada 2006-2007, când erau ucise peste o mie de persoane lunar.

AFGANISTAN

Atentat sinucigaş

Cel puţin 11 afgani au murit ieri într-un atentat sinucigaş care l-a vizat şi l-a ucis pe şeful Consiliului Provincial din Baghlan. Atacul, care nu a fost revendicat încă, a avut loc în faţa sediului Consiliului Provincial, la Puli Khumri, capitala Baghlanului, o provincie instabilă din Afganistan. Un kamikaze pe jos şi îmbrăcat în uniformă de poliţie a declanşat o bombă, în momentul în care şeful Consiliului Provincial şi gărzile sale de corp intrau în clădire. Şeful Consiliului Provincial, Mohammed Rassoul Mohseni, a fost ucis, precum şi trei dintre gărzile sale de corp şi civili care au venit să-şi discute problemele cu el. În plus, cel puţin cinci persoane au fost rănite. În iulie 2011, Ahmed Wali Karzai, un frate vitreg foarte controversat al preşedintelui Hamid Karzai şi şef al Consiliului Provincial din Kandahar, a fost ucis într-un atentat revendicat de talibani, foarte puternici în această regiune.

IRAN

Spioni spânzuraţi

Doi iranieni condamnaţi la moarte pentru spionaj în favoarea Israelului şi SUA au fost spânzuraţi duminică dimineaţă, la Teheran, a anunţat Parchetul General. Serviciile de informaţii iraniene anunţă în mod regulat arestarea unor persoane acuzate de spionaj în favoarea SUA, Marii Britanii şi Israelului. În ianuarie, televiziunea de stat a difuzat declaraţii ale unui cetăţean slovac, un presupus spion CIA, care ar fi încercat să obţină informaţii despre... progresele ştiinţifice ale ţării. Acesta a negat orice activitate de spionaj la revenirea în ţară, în urma unui acord între Bratislava şi Teheran. Iranul a acuzat serviciile de informaţii israeliene şi americane că se află în spatele unor atentate ce s-au soldat cu moartea mai multor cercetători iranieni în domeniul nuclear, în ultimii ani. În mai 2012, Majid Jamali Fashi a fost spânzurat după ce a fost condamnat pentru spionaj în favoarea servciului israelian de informaţii externe Mossad şi pentru că a jucat un rol central în asasinarea unor cercetători iranieni în domeniul nuclear, în schimbul sumei de 120.000 de dolari. Un fost puşcaş marin iraniano-american, Amir Mirzaï Hekmati, se află la închisoare în Iran din august 2012, pentru acuzaţii de spionaj, considerate total false de către SUA.

SUEDIA

Tulburări la Stockholm

Bande de tineri, furioşi după ce poliţia a împuşcat mortal un bărbat în vârstă, au aruncat cu pietre în forţele de ordine şi au dat foc unor maşini şi clădiri într-o suburbie a capitalei Suediei, Stockholm. Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Lars Bystrom, a spus că circa 50 de tineri au fost implicaţi în revolte în zorii zilei de ieri, în suburbia Husby din vestul Stockholmului. El a precizat că trei poliţişti au fost răniţi de pietre, iar mai multe maşini şi clădiri au fost avariate. Nicio persoană nu a fost arestată. Reprezentantul poliţiei a mai declarat că tinerii au dat foc unui garaj, determinând forţele de ordine să-i evacueze pe locuitorii unui bloc de apartamente alăturat.

UCRAINA

Jurnalişti bătuţi

Cel puţin 100 de jurnalişti au pichetat, ieri, sediul Ministerului de Interne din Kiev, după ce poliţia a refuzat să ancheteze cazul a doi ziarişti care au fost bătuţi sâmbătă şi care îşi exercitau meseria, în timpul unei manifestaţii a partidelor de opoziţie. Olga Sniţarciuk, jurnalistă la Kanal-5, un post de televiziune independent şi soţul ei, Vladislav Sodel, fotoreporter al ediţiei ucrainene a ziarului ”Kommersant”, au fost bătuţi sâmbătă, cu pumnii şi picioarele, de un grup de agresori musculoşi, în timp ce încercau să înregistreze o altercaţie a acestora cu activişti din opoziţie. Reprezentanţii media ucrainene au denunţat lipsa de reacţie a poliţiei ca pe o crimă împotriva libertăţii de exprimare în Ucraina. După venirea preşedintelui Viktor Ianukovici, în februarie 2010, la putere în Ucraina, situaţia presei s-a deteriorat grav. În 2012, Ucraina se situa pe locul 116 din 179 de ţări, urmată de Cambogia, în indexul anual pentru libertatea presei realizat de organizaţia Reporteri fără Frontiere.

CHILE

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 a avut loc ieri, în largul statului Chile, a anunţat institutul american de geofizică USGS, precizând că nu a fost emisă o alertă de tsunami. Cutremurul s-a produs la ora 09.49 GMT, la aproximativ 10 kilometri adâncime. Epicentrul a fost localizat la 1.540 de kilometri sud-sud-vest de Santiago. Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific, situat în Hawaii, a precizat că datele istorice arată că nu exista niciun pericol de producere a unui tsunami important în această regiune, dar nu excludea formarea unor valuri seismice mici, locale. În fabruarie 2010, un cutremur cu magnitudinea de 8,8 s-a produs în centrul Chile, fiind urmat de un tsunami care a provocat moartea a 500 de persoane şi pagube de 30 de miliarde de dolari. Chile este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, unde activitatea seismică este deosebit de intensă. În mai 2012, aproximativ 500.000 de persoane au participat în regiunea de coastă Valparaiso la exerciţii de reacţie la cutremure şi tsunami.

BULGARIA

Voturi cumpărate

Două persoane au fost condamnate pentru cumpărare de voturi în alegerile generale de la 12 mai, de către un tribunal regional din Burgas. Cele două persoane au organizat un sistem de cumpărare de voturi în satul Kameno, lângă Burgas, oferind între 15 leva (8,6 euro) şi 70 de leva (35,7 euro) pentru un vot. Ei au comis această acţiune în favoarea unui partid al cărui nume nu a fost dat publicităţii, care nu a depăşit pragul de 4% pentru a intra în Parlament. Principalul organizator a fost amendat cu 9.000 de leva (aproape 4.600 de euro) şi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, iar complicele său, la şase luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere.

BANGLADESH

Violenţe

Poliţia din Bangladesh a tras cu gloanţe de cauciuc, ieri, pentru a dispersa mii de muncitori din industria textilă care cereau furioşi creşteri salariale, în contextul dezbaterii privind condiţiile lor de muncă, după moartea a 1.127 de angajaţi în prăbuşirea unui imobil, lângă Dhaka. Poliţia a intervenit după ce muncitorii au blocat accesul pe un drum în zona industrială Ashulia, la periferia capitalei, unde se află sute de fabrici de confecţii care lucrează pentru grupuri occidentale, precum cel american Walmart sau francez Carrefour. Săptămâna trecută, aceste fabrici au fost închise câteva zile, din cauza violenţei muncitorilor. Ele s-au redeschis vineri, Asociaţia Fabricanţilor şi Exportatorilor de Textile din Bangladesh (BGMEA) anunţând că a obţinut garanţii din partea Guvernului că fabricile vor beneficia de o securitate sporită. După prăbuşirea unui imobil, pe 24 aprilie, care s-a soldat cu 1.127 de morţi, muncitorii din industria textilă, plătiţi cu 38 de dolari americani (30 de euro) lunar, au întrerupt lucrul aproape zilnic, pentru a cere creşteri salariale şi executarea proprietarului imobilului. Bangladeshul este cel de-al doilea exportator mondial de îmbrăcăminte, un sector favorizat de salariile mici şi o forţă de muncă abundentă. Anul trecut, acest sector-cheie al economiei reprezenta 80% din exporturile ţării.



12