Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 14 Mai 2013 / 00:00 354 accesări

SPANIA

Mai puţini români

Populaţia română din Spania era estimată, la 1 ianuarie, la 868.635, fiind în continuare cea mai numeroasă a străinilor din această ţară, în ciuda scăderii de 3,2% faţă de ianuarie 2012, arată datele provizorii ale unui recensământ, publicate de Institutul Naţional de Statistică iberic. După români, cei mai numeroşi străini din Spania erau, la 1 ianuarie 2013, marocanii - 787.013, urmaţi de britanici - 383.09. Numărul bulgarilor din Spania era estimat la 168.631, mai mic cu 4,4% faţă de cel din ianuarie 2012. De altfel, toate comunităţile străine din această ţară şi-au mişcorat numărul în ultimele 12 luni, cele mai semnificative scăderi procentuale înregistrându-se în rândul celor veniţi din America de Sud.

Media de vârstă a românilor din Spania este estimată la 31,5 ani, ceea ce confirmă faptul că majoritatea acestora se află acolo la muncă. Prin comparaţie, media de vârstă a celor veniţi în Spania din alte ţări ale Europei de Vest este mult mai mare: Marea Britanie - 52 de ani, Germania - 50,5, Franţa - 41,7. Datele provizorii ale recensământului mai arată că în Spania se aflau, la 1 ianuarie 2013, circa 5,52 milioane de străini, faţă de 5,73 în ianuarie 2012. Populaţia totală a Spaniei este estimată în prezent la 47 de milioane de oameni.

SUA

Împuşcături la New Orleans

19 persoane, dintre care doi copii de 10 ani, au fost rănite în timpul unui schimb de focuri care a avut loc duminică, în timpul unei defilări de Ziua Mamelor în New Orleans, Louisiana. Numeroase persoane au fost rănite de gloanţele care au ricoşat, potrivit comunicatului. Cei doi copii au răni uşoare. Un bărbat şi o femeie au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale, duminică seară. Potrivit anchetatorilor FBI, acest schimb de focuri nu este un act de terorism, ci, pur şi simplu, o violenţă urbană. Acest schimb de focuri a avut loc la mai puţin de o lună de la atentatul produs la maratonul din Boston, unde o dublă explozie a provocat moartea a trei persoane şi rănirea altor 264, la 15 aprilie. În decembrie, un bărbat înarmat a deschis focul într-o şcoală primară din Newtown, Connecticut, provocând moartea a 20 de copii şi şase adulţi. Comisarul Ronal Serpas, de la poliţia din New Orleans, a declarat presei că s-au auzit focurile de armă, provenind probabil de la două tipuri de armă diferite, după care ofiţerii de poliţie au văzut trei persoane care fugeau. Poliţia a lansat un apel la martori oculari şi a promis o recompensă de 2.500 de dolari pentru orice informaţie care ar duce la arestări în urma incidentului. Primarul oraşului, Mitch Landrieu, a mers să viziteze răniţii la spital. Potrivit cotidianului ”Times-Picayune”, la defilare asistau între 300 şi 400 de persoane. Unul dintre resporterii cotidianului a auzit şase sau şapte focuri de armă.

FRANŢA

Arşi de vii

Două femei şi un copil, potrivit unui bilanţ provizoriu, au murit în urma unui incendiu izbucnit într-o uzină dezafectată care servea ca adăpost ilegal pentru aproximativ 200 de romi, la Lyon, au anunţat, ieri, surse din cadrul serviciului de pompieri şi Prefecturii. Incendiul violent, care a izbucnit în cursul nopţii de duminică spre luni, a cuprins în totalitate clădirea. Echipe de câini ajutau ieri la căutări în ruinele construcţiei care stă să se prăbuşească, cu scopul de a găsi alte victime. Potrivit lui Gilberte Renard, o activistă a Ligii pentru Drepturile Omului, aproape 300 de romi, între care copii mici şi femei însărcinate, ocupau clădirea unde în trecut erau fabricate motoare electrice de mici dimensiuni. Supravieţuitorii, în număr de aproximativ 150, au fost evacuaţi cu un microbuz şi transferaţi într-o şcoală, au precizat pompierii.

AFGANISTAN

Civili ucişi

Zece civili afgani, între care trei copii, au fost ucişi ieri, în explozia unei bombe pe un drum. O furgonetă a lovit, la prânz, o mină artizanală în districtul Arghistan. Zece persoane au fost ucise, între care patru femei şi trei copii, iar alte 12 au fost rănite, a declarat generalul Abdul Raziq, şeful poliţiei din provincia Kandahar. În urmă cu trei zile, o rudă a lor a fost ucisă, iar ei se duceau la funeraliile sale, a adăugat el. Ruda a murit în circumstanţe similare, motocicleta sa lovindu-se de un dispozitiv-capcană plasat pe drum. Este explozia cea mai sângeroasă în rândul civililor, începând din decembrie. Atunci, zece fete au fost ucise de o mină antipersonal în provincia Nangarhar. Provincia Kandahar este unul dintre bastioanele insurecţiei armate a talibanilor împotriva puterii afgane sprijinite de forţele internaţionale. Bombele artizanale sunt, împreună cu atentatele sinucigaşe, arma de predilecţie a talibanilor afgani.

LIBIA

Atentat sângeros

Cel puţin 15 persoane au fost ucise, iar alte 30 au fost rănite într-o explozie violentă, produsă ieri în faţa spitalului Al-Jala din Benghazi. O maşină-capcană a explodat în parcarea spitalului Al-Jala din oraşul libian Benghazi. Atentatul nu a fost revendicat.

YEMEN

Avion militar prăbuşit

Un avion de tip Suhoi aparţinând armatei yemenite s-a prăbuşit ieri într-un cartier rezidenţial din sudul capitalei ţării, Sanaa, iar pilotul a murit, a declarat o sursă militară. Avionul de tip Suhoi s-a prăbuşit în cartierul rezidenţial Al-Asbahi, în partea de sud a oraşului Sanaa. Nicio altă precizare nu a putut fi obţinută cu privire la circumstanţele prăbuşirii. Este vorba despre al doilea incident de acest tip în mai puţin de trei luni. La 19 februarie, 12 persoane, dintre care 11 erau civili, au murit în prăbuşirea unui avion SU-22, la Sanaa. În noiembrie, un avion Antonov M26 aparţinând forţelor aeriene, aflat într-o misiune de antrenament, s-a prăbuşit într-un cartier din nordul capitalei yemenite, cele şase persoane de la bord murind, inclusiv pilotul. Armata yemenită dispune de o bază aeriană în mediata apropiere a aeroportului din Sanaa, la aproximativ 15 kilometri nord de capitală. Avioanele sale militare, majoritatea de fabricaţie sovietică, sunt învechite.

TURCIA

Avion prăbuşit

Un avion de vânătoare de tip F-16, aparţinând forţelor aeriene turce, s-a prăbuşit ieri într-o localitate din sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, iar pilotul acestuia a reuşit, probabil, să se catapulteze, a anunţat o sursă militară. Comunicarea radio a fost întreruptă către ora 14.15 cu avuionul F-16 aflat în misiune în Munţii Amanos, se arată într-un comunicat emis de Statul Major. Chiar înainte de această întrerupere, pilotul avionului a anunţat că este pe punctul de a se catapulta, se precizează în comunicat. Guvernatorul provinciei Osmaniye a subliniat că avionul s-a prăbuşit în localitatea Yarpuz, la 40 de kilometri de frontiera siriană. Cauzele prăbuşirii nu au fost precizate imediat. Accidentul are loc la două zile de la un dublu atentat comis în oraşul Reyhanli, la frontiera cu Siria, în care au fost ucise 48 de persoane. Autorităţile turce au acuzat regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad.

BELGIA

Grevă la aeroport

O grevă a angajaţilor departamentului pentru transportul bagajelor de la aeroportul din Bruxelles a provocat, ieri, perturbări semnificative, numeroase zboruri fiind anulate sau având întârzieri. Salariaţii Swissport Handling, una dintre companiile care gestionează bagajele, au întrerupt lucrul de duminică. ”Impactul acestei greve va fi important pentru jumătate dintre pasageri”, a explicat purtătorul de cuvânt al companiei care administrează aeroportul, Jan Van der Cruysse. Ieri la prânz, 7% din zboruri erau anulate iar numeroase altele aveau întârzieri. Numeroase curse cu destinaţia Elveţia, Germania şi Marea Britanie au fost anulate.

GRECIA

Proteste violente

Nouă persoane au fost rănite duminică, în timpul unei manifestaţii împotriva unui proiect controversat al unei mine de aur în Halkidiki, în nord-estul Greciei, a anunţat agenţia greacă ANA. Proiectul lansat în 2011 de Hellenic Gold, filiala greacă a grupului canadian Eldorado Gold, generează proteste din partea asociaţiilor care avertizează asupra consecinţelor pe care le-ar avea mina asupra mediului în Halkidiki, o regiune împădurită şi turistică. Opt scutieri şi o militantă au fost răniţi în cadrul manifestaţiei de duminică. Patru poliţişti au fost răniţi de focuri de armă. Trei persoane au fost arestate în urma violenţelor. Manifestaţiile care cer oprirea proiectului au început după ce Guvernul grec a acordat Hellenic Gold, în 2011, autorizaţia de a începe excavările în Halkidiki. Opozanţii consideră că intrarea în activitate a minei ar provoca pagube iremediabile mediului, epuizând şi contaminând pânza freatică şi poluând regiunea cu substanţe chimice nocive precum plumb, cadmiu, arsenic şi mercur. Mai multe reuniuni ale opozanţilor au avut loc în ultimele luni. În februarie, militanţii au aruncat cu cocteiluri Molotov la locul exploatării, rănind un paznic şi avariind echipamentele. În aprilie, locuitorii din regiune au devastat un comisariat, acuzând poliţia că a folosit excesiv forţa în timpul arestării a două persoane suspectate că au participat la atacul din februarie. Guvernul grec susţine proiectul, menit să creeze sute de locuri de muncă, în timp ce Grecia este în recesiune şi are o rată a şomajului de 27%. Halkidiki este o peninsulă pitorească şi apreciată de turişti care vin în special din Rusia şi ţările balcanice vecine cu Grecia.

SUA

Copil arestat pentru crimă

Poliţia americană a arestat sâmbătă, în California, un băiat de 12 ani, suspectat de uciderea surorii mai mici, în vârstă de 8 ani, găsită înjunghiată în urmă cu 15 zile, în casa familiei. Uciderea fetiţei a mobilizat intens poliţia şi a trezit emoţii puternice în satul Valley Springs, la poalele munţilor Sierra Nevada. Anchetatorii din biroul şerifului comitatului Calaveras l-au arestat pe fratele micuţei Leila Fowler, de 12 ani, pentru crimă, a anunţat biroul şerifului din Calaveras, la sud-est de San Francisco. Leila a murit pe 27 aprilie, când ea şi fratele său, al cărui nume nu a fost dezvăluit, se aflau singuri în casa familiei, în Valley Springs. Fratele fetiţei a povestit la poliţie că a văzut un intrus pătrunzând în casă, iar la puţin timp după, a descoperit-o pe sora sa înjunghiată. Băiatul i-a sunat atunci pe părinţii săi, care au solicitat serviciile de urgenţă, dar Leila a decedat în scurt timp la spital. Poliţia a căutat presupusul intrus inclusiv la şcoala primară unde învăţa Leila şi pe drumurile circulate de autobuzele şcolare. Şeriful nu a oferit detalii despre arestarea băiatului, anunţând că ancheta este în curs.

BULGARIA

Critici

Observatorii internaţionali au criticat atmosfera în care s-a desfăşurat campania electorală în Bulgaria, denunţând cazuri de fraudă în scrutinul legislativ anticipat de duminică. Apreciind totuşi că rezultatele scrutinului sunt legitime, observatorii au semnalat încălcări grave ale legilor electorale, conform şefului Misiunii OSCE/ODIHR, Miklos Haraszti. ”Practica de cumpărare a voturilor nu a încetat”, a explicat el. Sâmbătă, poliţia a confiscat 350.000 de buletine de vot care probabil urmau să fie utilizate pentru fraude electorale. OSCE a trimis peste 200 de observatori pentru alegerile din Bulgaria.

BANGLADESH

Alertă de ciclon

Autorităţile din Bangladesh au avertizat, ieri, milioane de persoane care locuiesc în zona de coastă, cu privire la sosirea unui ciclon ce ar putea să lovească în zilele următoare, ameninţând, de asemenea, persoane strămutate din Myanmarul vecin. Departamentul meteorologic a ridicat nivelul de alertă, odată cu apropierea furtunii ciclonice Mahasen, care prezintă un risc sporit, deoarece ciclonul loveşte zona de coastă. Ieri, ciclonul se afla în Golful Bengal, la 1.355 de kilometri sud-vest de Chittagong, al doilea cel mai important oraş din Bangladesh şi ar putea să atingă zona de coastă joi. Mahasen este în continuare o furtună ciclonică. Ea nu este încă suficient de puternică pentru a se transforma într-un ciclon puternic, dar urmează să se intensifice. Guvernul este nevoit să aştepte să afle cu siguranţă care este direcţia acesteia, înainte să difuzeze un ordin de evacuare către locuitori. Aproximativ 30 de milioane de locuitori dintr-o populaţie totală de 153 de milioane trăiesc în zona de coastă a Bangladeshului. Această ţară, care are ieşire la Golful Bengal şi al cărei teritoriu se situează chiar la nivelul mării, este afectată deseori de cicloni care provoacă victime. În mai 2009, Aila a lovit sudul ţării, omorând aproximativ 300 de persoane şi lăsând alte câteva sute de persoane fără adăpost. În Myanmar, de cealaltă parte a frontierei, autorităţile au început să se pregătească. Aproximativ 140.000 de persoane trăiesc în tabere improvizate în statul Rakhine, în urma unor confruntări, anul trecut, între budişti de etnie rakhin şi musulmani din cadrul minorităţii apartide rohingya, soldate cu 200 de morţi. În Myanmar, spectrul ciclonlui aminteşte despre Nargis, care a devastat, în 2008, Delta Irrawaddy, mai la sud şi s-a soldat cu 138.000 de morţi şi dispăruţi.



12