Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 10 Mai 2013 / 00:00 331 accesări

SUA

Violenţe extreme

O americană de 32 de ani a fost găsită vinovată de crimă, miercuri, în Arizona, pentru uciderea prietenului său cu lovituri de cuţit, în urma unui proces de senzaţie, foarte urmărit timp de mai multe luni în America, implicând sex, minciuni şi violenţă. Jodi Arias era acuzată de asasinarea în 2008 a prietenului său Travis Alexander, la vârsta de 30 de ani, într-un atac deosebit de violent, în care victima a fost lovită cu cuţitul de 27 de ori, a fost împuşcată în cap şi i s-a tăiat gâtul. Aflată în boxa acuzaţilor din ianuarie, într-un tribunal din Phoenix, Jodi Arias a pledat că s-a aflat în legitimă apărare. Însă juriul nu a reţinut acest argument, considerând că este vorba despre un omor intenţionat. Tânăra, afectată de prezentarea verdictului, riscă pedeapsa cu moartea sau închisoarea pe viaţă, fără posibilitatea eliberării condiţionate timp de 25 de ani. O mulţime de oameni era prezentă în faţa tribunalului, iar procesul a fost transmis în direct de televiziuni americane. Juriul a ascultat, în timpul audierilor, numeroase detalii despre viaţa sexuală a cuplului format de Jodi şi Travis. Ea a spus că s-a dus la domiciliul prietenului său pe 4 iunie 2008, pentru a face sex, dar că vizita s-a transformat într-o dispută ce a condus la tragedie.

Un bărbat înarmat, suspectat că şi-a ucis soţia şi cele două fiice, după care a fugit, a fost dat în urmărire, miercuri, în California. Shane Franklin Miller, în vârstă de 45 de ani, este suspectat că a ucis-o prin împuşcare pe soţia sa, Sandy, în vârstă de 34 de ani şi pe cele două fiice, în vârstă de 8 şi, respectiv, 4 ani, marţi, în localitatea Shingletown din nordul statului. Miller este considerat înarmat şi periculos, a declarat poliţia din comitatul Shasta. O urmărire la nivel naţional a fost declanşată, însă cercetările se concentrează pentru moment în această regiune, la aproximativ 370 de kilometri nord de San Francisco. Mai multe şcoli au fost închise, potrivit unei publicaţii locale, care scrie că suspectul şi-a retras fiicele de la o şcoală publică în urmă cu trei-patru săptămâni.

RUSIA

Defilare

Rusia a comemorat, ieri, victoria în 1945 asupra regimului nazist, cu o defilare la care au participat peste 11.000 de militari în Piaţa Roşie din Moscova şi bombardiere, sub privirile preşedintelui Vladimir Putin. Camioane militare cu lansatoare de rachetă strategice şi alte arme au defilat în centrul capitalei ruseşti, pentru a marca sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, celebrat la 9 mai în fosta URSS, actul de capitulare fiind semnat seara târziu, la 8 mai, la Berlin, respectiv 9 mai, după ora Moscovei. La ora 10.00, după orologiul Kremlinului, o linişte mormântală s-a lăsat peste Piaţa Roşie, plină de militari şi peste tribuna oficială, unde se aflau Vladimir Putin şi numeroşi veterani şi invitaţi. Parada militară a început cu trecerea în revistă a trupelor de către ministrul Apărării, Serghei Şoigu, în picioare, într-o limuzină neagră decapotabilă, salutând miile de soldaţi şi ofiţeri. ”Ne vom aminti întotdeauna că Rusia, Uniunea Sovietică, a fost cea care a determinat eşecul proiectelor odioase, sângeroase ale naziştilor, şi i-au împiedicat să controleze lumea. Soldaţii noştri au salvat libertatea şi independenţa apărând cu abnegaţie patria, eliberând Europa şi obţinând o victorie a cărei grandoare va rămâne în memorie timp de secole. Facem totul pentru ca nimeni să nu poată declanşa un război undeva. Facem totul pentru a spori securitatea pe planetă”, a declarat Putin. Numeroase regimente ale armatei ruse au defilat apoi pe muzică şi în pas cadenţat în Piaţa Roşie, urmate de blindate şi de artilerie grea, într-o demonstraţie de forţă demnă de Uniunea Sovietică. Pe cer, 68 de elicoptere şi avioane printre care bombardiere strategice - un număr record pentru comemorarea a 68 de ani de la sfârşitul războiului - au survolat Piaţa Roşie. Peste 25 de milioane de cetăţeni sovietici au murit în cel de-al Doilea Război Mondial.

BANGLADESH

Incendiu

Cel puţin opt persoane au murit ieri în incendiul unei fabrici de textile în capitala Bangladeshului, Dhaka, după două săptămâni de la prăbuşirea unui imobil în care se aflau ateliere de confecţii textile, un accident soldat cu peste 800 de morţi, a anunţat poliţia. Incendiul a izbucnit în noaptea de miercuri spre joi, la etajul trei al unui imobil de 11 etaje, în care se află ateliere de confecţii textile, în cartierul Darussalam din Dhaka. Victimele au murit asfixiate, blocate în casa scării, din cauza unui fum toxic degajat de la haine din acril. Potrivit şefului poliţiei locale, incendiul s-a soldat cu opt victime, inclusiv proprietarul, patru angajaţi, un ofiţer de poliţie şi un agent de poliţie. A opta victimă nu era identificată încă. Incendiile sunt frecvente în cele 4.500 de ateliere de confecţii textile din Bangladesh, situate de obicei în imobile vechi sau în construcţii defectuoase şi dotate cu o reţea electrică puţin sau deloc întreţinută. În noiembrie 2012, un incendiu într-o fabrică de textile s-a soldat cu 111 morţi. Clean Clothes Campaign, o asociaţie pentru apărarea muncitorilor din sectorul textil, cu sediul la Amsterdam, afirmă că peste 700 de salariaţi în domeniul confecţiilor au murit în incendii, în Bangladesh, începând din 2006. Bangladeshul a anunţat, miercuri, închiderea a 18 întreprinderi în domeniul textil, la Dhaka şi Chittagong, al doilea cel mai important oraş din ţară, după ce s-a angajat la Organizaţia Internaţonală a Muncii (OIM) să adopte măsuri imediate pentru consolidarea securităţii în ateliere. Rana Plaza, un imobil de nouă etaje, s-a prăbuşit în apropiere de Dhaka, după ce munctorii au semnalat cu o zi înainte crăpături în clădire.

GERMANIA

Limită de viteză

Problema vitezei nelimitate pe autostrăzi a reapărut, miercuri, în Germania, ţară unde automobilul este rege, o dată cu propunerea liderului social-democraţilor, Sigmar Gabriel, de a o limita la 120 kilometri pe oră, criticată imediat de toate părţile. ”Cred că este rezonabilă o limitare la 120 de kilometri pe oră pe autostrăzi, deoarece toate statisticile arată că aceasta ar diminua numărul de morţi şi de accidente grave”, a asigurat preşedintele partidului social-democrat (SPD) într-un interviu pentru cotidianul regional ”Rheinische Post”. Această luare de poziţie a fost imediat respinsă chiar în cadrul partidului său, mai ales de candidatul SPD la postul de cancelar pentru alegerile legislative din septembrie, Peer Steinbruck. ”Pe o mare parte a reţelei rutiere germane avem deja o limitare de viteză”, a argumentat Steinbruck. Acesta a adăugat că nu vrea să se amestece din nou în dezbatere. Purtătorul de cuvânt al cancelariei, Steffen Seibert, a subliniat de asemenea că Angela Merkel nu intenţionează să introducă o limită de viteză pe autostrăzile germane, unde nu este neobişnuit să vezi maşini cu peste 200 de kilometri la oră. Ministrul Transporturilor, Peter Ramsauer, a declarat la rândul său că este împotriva limitării, argumentând faptul că accidentele cele mai grave nu se produc pe autostrăzi, ci pe drumurile naţionale sau regionale. Verzii, care vor ca alături de SPD să bată coaliţia liberal-conservatoare a Angelei Merkel la legislative, au înscris în programul lor electoral instaurarea unei limite de viteză de 120 de kilometri pe oră pe autostrăzi, pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră. Însă este singura mişcare politică care militează în acest sens. Absenţa limitei de viteză pe o parte a reţelei rutiere, fapt unic printre ţările industrializate însă foarte popular în opinia germanilor, pare să rămână de neatins în ţara mărcilor Audi, BMW, Mercedes şi Porsche.

PAKISTAN

Răpire

Bărbaţi înarmaţi l-au răpit ieri pe unul dintre fiii fostului premier pakistanez Yousaf Raza Gillani, în ultima zi oficială de campanie pentru alegerile legislative de sâmbătă. Bărbaţi care circulau pe o motocicletă, urmaţi de o maşină, au deschis focul şi l-au răpit pe fiul lui Yousaf Raza Gillani, Ali Haider, în apropiere de Multan, oraş conservator situat în centrul provinciei Punjab, cea mai populată din Pakistan. Potrivit autorităţilor locale, secretarul lui Ali Haider Gillani a fost ucis în acest atac survenit la periferia oraşului, iar alte cinci persoane, între care una dintre gărzile sale de corp, au fost rănite. Yousaf Raza Gillani a fost premier al Pakistanului din 2008 până la destituirea sa de către justiţie, în iunie 2012, la două luni după ce a fost condamnat pentru refuzul de a redeschide cercetările de corupţie împotriva preşedintelui Asif Ali Zardari. Comisia Electorală a invalidat candidatura lui Gillani pentru alegerile legislative de sâmbătă. Fiul său, Ali Haider, este totuşi candidat la alegerile provinciale, sub egida Partidului Poporului din Pakistan (PPP), formaţiune care conduce coaliţia guvernamentală de la Islamabad.

SUA

Concedieri... nucleare

Forţele aeriene americane au retras certificările a 17 ofiţeri însărcinaţi cu controlul rachetelor nucleare intercontinentale (ICBM), în urma unei evaluări a capacităţilor acestora de a efectua operaţiuni de lansare. Deşi nu este un lucru neobişnuit ca un ofiţer însărcinat cu controlul operaţional al lansării ICMB să îşi piardă abilitarea şi să fie pensionat, existenţa a 17 cazuri simultane este fără precedent, a declarat locotenent-colonelul John Dorrian. În urma unei inspecţii, aceşti ofiţeri au obţinut menţiunea ”satisfăcător”, ceea înseamnă că sunt deplin operaţionali în 21 dintre cele 22 de puncte de inspecţie, dar au obţinut o notă minimă pentru ultimul punct, neprecizat, ceea ce a condus la retragerea certificării lor. ”În domeniul nuclear, comandamentul reclamă perfecţiunea”, a argumentat locotenent-colonelul Dorrian. Aceşti ofiţeri, însărcinaţi cu controlul operaţional al puternicelor rachete de tip Minuteman III la baza Minot din North Dakota, vor putea să fie certificaţi din nou, după 60 de zile de antrenament, a adăugat el. În 2008, în urma mai multor gafe, un raport întocmit de Pentagon a denunţat un ”declin inacceptabil, dramatic şi fără apel al determinării forţelor aeriene de îndeplinire a misiunii nucleare”. Secretarul Apărării din perioada respectivă, Robert Gates, i-a destiuit pe numărul unu civil şi militar în ierarhia US Air Force, în urma unui zbor al unui bombardier de tip B-52 încărcat printr-o eroare cu şase rachete nucleare de croazieră în spaţiul aerian al SUA. La baza Minot sunt staţionate aproximativ 150 de rachete de tip Minuteman III, reprezentând o treime din numărul de rachete intercontinentale americane mobilizate pe uscat. Potrivit site-ului specializat globalsecurity.org, hangarele sunt dispersate pe o suprafaţă echivalentă celei a statului Massachusetts sau regiunii Bretagne.

CROAŢIA

Corupţi arestaţi

Poliţia croată a arestat 17 persoane, între care zece vameşi, suspectaţi că făceau parte dintr-o reţea de corupţie ce a provocat un prejudiciu în valoare de cel puţin un milion de euro bugetului de stat, au anunţat miercuri surse oficiale de la Zagreb. Cele 17 persoane, care au fost arestate toate în oraşul portuar Rijeka, sunt acuzate de abuz de putere, dare şi luare de mită şi falsificare de documente oficiale în cadrul unei grupări criminale organizate, potrivit unui comunicat al biroului naţional pentru lupta împotriva corupţiei (USKOK). Suspecţii, printre care se află şi un cetăţean chinez, au diminuat ilegal taxe de vamă pentru mărfuri importate din China şi Italia şi au falsificat documente privind cantităţi şi preţuri ale acestor mărfuri. Oficiali din cadrul unor companii de transport şi unor firmel locale de import figurează, de asemenea, printre persoanele arestate. USKOK nu a furnizat detalii despre mărfurile în cauză, însă televiziunea de stat croată a anunţat că era vorba mai ales de haine, încălţăminte şi echipamente electrocasnice. Faptele au fost comise în perioada august 2012 - februarie 2013 la Zagreb, Rijeka şi Skrljevo, o localitate în apropiere de oraşul portuar.



12