GRECIA
Tragedie maritimă
Doi marinari sirieni au fost găsiţi morţi, iar alţi opt sunt căutaţi, după coliziunea navei lor, Piri Reis, ce se deplasa sub pavilionul insulelor Cook, cu o alta, în largul coastelor de sud-vest ale Peninsulei Peloponez, a anunţat, ieri, Ministerul grec al Marinei Comerciale. Cinci vapoare care se aflau în zonă, două nave de patrulă, un avion şi un elicopter al pazei de coastă continuau, ieri dimineaţă, căutările în zonă, a precizat ministerul. Cu un echipaj format din 17 marinari, toţi sirieni, Piri Reis, care transporta cereale către Ucraina, cu plecare din Algeria, s-a scufundat rapid, cu puţin timp înainte de ora 06.00, după ce a intrat în coliziune cu un alt cargo, Consouth, în circumstanţe nedeterminate. Şapte membri ai echipajului, care au reuşit să se îndepărteze rapid de epavă, au fost recuperaţi nevătămaţi de către Consouth, care naviga sub pavilionul Antigua-Barbuda. Nava se deplasa fără încărcătură spre Malta, cu un echipaj format din 16 marinari.
SUA
Arşi de vii
Cinci membri ai unei familii, între care patru copii până în 5 ani, au decedat într-un incendiu care a avut loc în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, în statul american Georgia. Casa era cuprinsă de flăcări în momentul în care pompierii au sosit la faţa locului, a declarat şeful poliţiei. Autorităţile încearcă să afle ce a stat la originea incendiului. O fată în vârstă de 10 ani a reuşit să scape cu viaţă, mulţumită unui trecător. Ea se află sub îngrijiri medicale şi este în afara oricărui pericol. Victimele au fost identificate ca Alonna McCrary, în vârstă de 28 de ani, Eriel McCrary, de 5 ani, Messiaay McCrary, de 3 ani, Nikiay McCrary, de 2 ani şi McKenzie Flourence, de 1 an şi, deşi făceau parte din aceeaşi familie, Alonna McCrarz era mama a doar doi dintre copii.
CEHIA
Explozie la Praga
O explozie de origine aparent accidentală într-un imobil din centrul istoric al Pragăi s-a soldat, ieri dimineaţă, cu aproximativ 40 de răniţi şi, probabil, trei sau patru morţi, au anunţat salvatorii din capitala cehă. Câini special antrenaţi au marcat un loc în care s-ar putea afla trei sau patru persoane moarte, a declarat unul dintre salvatori. Postul public de televiziune CT 24 a anunţat 55 de răniţi. Şase străini se află între persoanele rănite, potrivit serviciilor de salvare, care nu au precizat naţionalităţile acestora. Deflagraţia a fost cel mai probabil provocată de gaze, a anunţat Ludek Hulan, un purtător de cuvânt al poliţiei. Deflagraţia a spart ferestrele unor imobile, pe mai multe străzi adiacente. Explozia pare că s-a produs la parterul acestui imobil datând din secolul al XIX-lea, în care se află birouri ale mai multor firme. Aproximativ 220 de persoane care se aflau în mai multe clădiri au fost evacuate. Alimentarea cu gaze a fost întreruptă în 20 de imobile din cartier. Potrivit unor martori citaţi de presa cehă, pe strada pe care s-a produs explozia se putea simţi miros de gaze.
FRANŢA
Alertă cu bombă
Piaţa Etoile, situată în jurul Arcului de Triumf din Paris, a fost evacuată ieri, timp de două ore, din cauza unei alerte cu bombă, relatează ziarul ”Le Parisien”, în ediţia online. Alerta a impus inclusiv evacuarea Arcului de Triumf. Echipele pirotehnice nu au depistat niciun dispozitiv suspect.
BULGARIA
Serie de seisme
Trei cutremure cu magnitudinea cuprinsă între 2,3 şi 3,2 grade pe Scara Richter au fost înregistrate în noaptea de duminică spre luni, în zona oraşului Topolovgrad din sud-estul Bulgariei. Acestea ridică la 17 numărul cutremurelor de mică intensitate care s-au produs în regiune începând cu 9 aprilie, potrivit Academiei Bulgare de Ştiinţe. Două dintre seisme au avut loc la scurt timp după ora 01.00 iar al treilea la ora 03.08. Primul a avut magnitudinea de 2,3, următorul de 3,1, iar al treilea de 3,2 grade, a anunţat Institutul Naţional de Seismologie din Bulgaria. Potrivit centrului de seismologie euro-mediteranean, alte două cutremure, cu magnitudinea mai mică de 2, s-au produs ulterior în zona Topolovgrad.
NEPAL
Incident pe Everest
Oficiali nepalezi s-au angajat ieri să asigure siguranţa alpiniştilor care vor să escaladeze Muntele Everest, după ce trei europeni au fost implicaţi într-o dispută cu ghizi şerpaşi, în timp ce încercau să atingă vârful celui mai înalt munte din lume. Trei alpinişti experimentaţi din Marea Britanie, Italia şi Elveţia se îndreptau spre pragul de 7.000 de metri în aventura lor spre vârful de 8.850 de metri al Muntelui Everest, când o confruntare fizică a izbucnit între aceştia şi şerpaşi. Martori au afirmat că şerpaşii au aruncat cu pietre în corturile europenilor şi că au avut loc agresiuni fizice. Căţărătorul elveţian Ueli Steck a coborât la tabăra ce servea pe post de cartier general şi a spus că va renunţa la drumeţie şi se va întoarce la Kathmandu, în lipsa unui mediu de siguranţă adecvat. Autorităţile nepaleze au răspuns rapid acestui incident neobişnuit petrecut pe celebrul munte, care reprezintă o sursă-cheie de venit pentru acest stat sărac, în contextul în care numeroşi alpinişti profesionişti sau amatori străini plătesc bani buni pentru a escalada cel mai înalt vârf al lumii. Un oficial din cadrul Ministerului Turismului a explicat că Guvernul va asigura siguranţa şi securitatea alpiniştilor.
GRECIA
Apel la grevă generală
Cele două mari sindicate din Grecia au făcut, ieri, apel la participarea în masă la o grevă generală de 24 de ore, pentru data de 1 mai, de Ziua Muncii. Sindicatele GSEE şi ADEDY au emis un comunicat comun în care precizează că protestul va viza renunţarea la politica de austeritate. Confruntată cu o gravă criză financiară, Grecia depinde de planuri de salvare internaţionale pentru a evita falimentul. Greva ar urma să afecteze toate serviciile publice, inclusiv transportul public, care va fi supus unui program restricţionat. Feriboturile care fac legătura cu insulele greceşti vor rămâne în porturi 24 de ore, din această noapte.
MAREA BRITANIE
Recomandări pentru pensionari
Un ministru conservator britanic le-a sugerat, duminică, pensionarilor mai înstăriţi să înapoieze statului banii pentru alocaţii care le-au fost acordaţi atunci când nu aveau nevoie. În Marea Britanie, persoanele în vârstă beneficiază de ajutoare sociale pentru a-şi plăti factura la caldură, de gratuitate în transporturile publice şi sunt scutiţi de la taxa pentru televiziune, indiferent de venituri. Ministrul Muncii şi Pensionarilor, Ian Duncan Smith, a dat asigurări că Guvernul britanic nu intenţionează să schimbe sistemul actual, în conformitate cu promisiunea făcută de premierul conservator David Cameron, în pofida politicii de austeritate aplicată ţării. Dar le-a propus pensionarilor să renunţe la aceste ajutoare. Propunerea nu a fost pe placul vicepremierului, liberal-democratul Nick Clegg, care, la rândul său, este în favoarea anulării ajutoarelor acordate pensionarilor mai avuţi. Ministrul Muncii s-a remarcat deja, declarând ultima dată unui jurnalist, cu scopul de a apăra diminuarea unor prestaţii sociale de care beneficiază persoanele active, că ar fi capabil să trăiască săptămânal cu 53 de lire sterline (62 de euro), în cazul în care ar fi obligat.