RUSIA
Explozie la Moscova
Cel puţin doi oameni au fost răniţi, ieri, în explozia unui container care conţinea clor, pe un şantier din centrul Moscovei, anunţă Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Explozia a avut loc într-un container metalic, pe Strada Novi Arbat din centrul Moscovei, o zonă frecventată de turişti. Potrivit ministerului, deflagraţia a avut loc pe un şantier de construcţii, iar cei doi răniţi sunt muncitori care manevrau un container în care era clor lichid. Cei doi muncitori au suferit arsuri şi au fost transportaţi la spital.
IRAK
Zi sângeroasă
40 de persoane au fost ucise ieri, în nordul Irakului, într-un atac al forţelor de ordine împotriva unor manifestanţi ostili premierului Nuri al-Maliki şi în atacuri comise ca represalii împotriva militarilor. Forţele antirevoltă au luat cu asalt, dimineaţă, o piaţă din localitatea Houweijah din provincia Kirkuk, după expirarea unui ultimatum adresat manifestanţilor. Doi militari şi 25 de manifestanţi au fost ucişi în atac, iar alte 70 de persoane au fost rănite. Operaţiunea viza gruparea rebelă islamistă Naqchbandis, care se opune Guvernului irakian şi este foarte activă în Kirkuk. În urma atacului, forţele armate au impus o stare de asediu în regiune, iar piaţa a fost evacuată. Ulterior, forţele armate au ucis 13 bărbaţi care au încercat să atace poziţii din provincia Kirkuk, ca represalii faţă de incidentul de la Houweijah. Manifestaţii antiguvernamentale au loc, de la sfârşitul lunii decembrie, în provincii majoritar sunnite din nordul ţării. Protestatarii cer demisia lui Nuri al-Maliki şi încetarea marginalizării căreia consideră că îi sunt victime din cauza apartenenţei religioase. Minoritatea sunnită reprezintă 24% din populaţia Irakului.
SUA
Mesaj fals privind explozii la Casa Albă
Hackeri au pătruns în mod ilegal pe contul de Twitter al agenţiei Associated Press, postând un mesaj fals privind producerea a două explozii la Casa Albă şi anunţând, în mod fals, că preşedintele Barack Obama ar fi rănit, anunţă instituţia media. Incidentul a avut loc ieri după-amiază. Mesajul a fost distribuit la aproximativ două milioane de utilizatori Twitter afiliaţi contului AP. Contul de Twitter @AP a fost suspendat în urma incidentului. ”Este vorba de un mesaj fals. Este tot ce ştiu până acum”, a explicat un purtător de cuvânt al agenţiei de ştiri Associated Press.
OLANDA
Diplomat condamnat
Un tribunal din Olanda a condamnat un diplomat la 12 ani de închisoare, pentru că a livrat documente confidenţiale ale NATO şi UE către agenţi ruşi. În sentinţa pronunţată ieri, judecătorii Curţii Districtuale din Haga au spus că Raymond Poeteray a pus în pericol interesele statului olandez şi ale aliaţilor săi, livrând documente militare şi politice, timp de mai mulţi ani. El ar fi primit cel puţin 72.000 de euro, între ianuarie 2009 şi august 2011, a precizat instanţa. Poeteray, care a lucrat la Ministerul olandez de Externe, a fost arestat în martie 2012, în legătură cu un caz în desfăşurare în Germania. În Germania, cuplul Andreas şi Heidrun Anschlag, ale căror identităţi reale nu sunt cunoscute, este judecat pentru că ar fi adunat informaţiile oferite de Poeteray şi le-ar fi trimis agenţiei de informaţii secrete a Rusiei.
BULGARIA
Ostatică eliberată
Fiica de 10 ani a lui Evelin Banev, presupusul lider al unei reţele de trafic de cocaină din America Latină către Europa, care a fost răpită la 5 martie, a fost eliberată duminică seară, a anunţat, ieri, Ministerul bulgar de Interne. Lara Baneva a fost eliberată într-o parcare din Sofia, în jurul orei 22:00, în apropiere de un comisariat de poliţie unde aceasta s-a dus pe jos. Ea este în stare fizică bună şi a fost dată în grija psihologilor, a precizat ministerul. Radioul public BNR a raportat plata unei despăgubiri de 500.000 de euro, informaţie neconfirmată oficial. Conform televiziunii private BTV, răpitorii ceruseră două milioane de leva (un milion de euro). Fetiţa a fost răpită în urmă cu 47 de zile, din faţa domiciliului său din Boiana, o suburbie din Sofia, în maşina care trebuia să o ducă la şcoală. Răpirea fetiţei lui Evelin Banev, supranumit ”regele cocainei”, este prima declarată în Bulgaria pentru un copil atât de mic. În vârstă de 47 de ani, Evelin Banev a fost condamnat în lipsă, la 15 februarie, la şapte ani şi jumătate de închisoare, pentru spălare de bani. Acesta este în prezent în Italia, unde este acuzat într-un proces pentru import de cocaină din America Latină în contul mafiei calabreze, N\'drangheta. El este acuzat de trafic de droguri şi în România.
FRANŢA
Liber la căsătoriile gay
Adunarea Naţională din Franţa a adoptat, ieri, proiectul de lege Taubira, care deschide calea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi adopţiilor de către cupluri homosexuale. Adunarea Naţională a stabilit prin vot că textul este conform cu versiunea adoptată de Senat, săptămâna trecută. Franţa devine a 14-a ţară din lume care permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex. După 136 de ore şi 46 de minute de dezbateri, Parlamentul a adoptat proiectul care permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex, a anunţat preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone. Proiectul a fost aprobat cu 331 de voturi pentru şi 225 împotrivă. Opoziţia de dreapta din Franţa va contesta la Consiliul Constituţional proiectul de lege care permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Magistraţii Consiliului Constituţional vor avea la dispoziţie o lună pentru a analiza proiectul de lege. În acest timp, preşedintele Francois Hollande nu va putea promulga proiectul.
SPANIA
Suspecţi al-Qaida arestaţi
Poliţia spaniolă a arestat doi presupuşi membri ai reţelei teroriste al-Qaida, unul de origine algeriană, iar celălalt de origine marocană, a anunţat, ieri, Ministerul de Interne, precizând că amândoi fac parte dintr-o celulă radicală apropiată al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI). Cei doi suspecţi au fost arestaţi la Saragoza, în nordul Spaniei şi la Murcia, în sud-estul ţării, în urma unei anchete comune cu poliţiile franceză şi marocană. Ultima operaţiune de acest tip împotriva al-Qaida a avut loc în Spania pe 2 august 2012, când poliţia a anunţat arestarea a trei presupuşi membri ai unei reţele teroriste în regiunea Cadiz din sudul ţării. Pe 11 martie 2004, atentate islamiste au fost comise împotriva unor trenuri, la perifria Madridului, soldate cu 191 de morţi.
JAPONIA
Incident cu China
Guvernul japonez l-a convocat ieri pe ambasadorul chinez, protestând faţă de pătrunderea a opt nave guvernamentale chineze în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku, a anunţat Ministerul japonez de Externe. Beijingul trimite în mod regulat nave în jurul acestui grup de insule situat în Marea Chinei de Est, administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu. Flotila observată ieri de Paza de Coastă japoneză este cea mai importantă din septembrie 2012 încoace, când Japonia a naţionalizat o parte a arhipelagului Senkaku, achiziţionând trei insuliţe de la proprietarul lor japonez.
GERMANIA
Taxă pe... sejurul turiştilro
Administraţia oraşului Berlin a decis să impună o taxă de 5% asupra sejururilor la hotel ale turiştilor, începând din vară, un demers care vizează consolidarea finanţelor capitalei germane. Aşa-numita ”taxă de oraş” va fi impusă în cazul înnoptărilor în hoteluri sau alte spaţii de cazare, precum pensiuni pentru tineri sau campinguri, începând cu 1 iulie. Sejururile de afaceri vor fi scutite de această taxă. Capitala germană a devenit o destinaţie turistică populară în ultimii ani. Importanţa sa a crescut şi datorită mutării Guvernului german de la Bonn la Berlin, în 1999. Administraţia Berlinului a indicat că speră să strângă 25 de milioane de euro pe an din această taxă, ca parte a eforturilor de a-şi consolida finanţele.
OLANDA
Suspect eliberat
Poliţia olandeză a repus în libertate, ieri, un fost elev al unei şcoli britanice din Olanda, bănuit că ar fi publicat pe internet o ameninţare cu atac armat într-o şcoală din Leiden. Nu există nicio dovadă privind implicarea suspectului în această ameninţare. Autorităţile, în colaborare cu directorii şcolilor din Leiden, au decis să închidă luni toate cele 20 de şcoli secundare din oraş, în urma unei ameninţări publicate pe internet. Poliţişti armaţi au fost desfăşuraţi în faţa instituţiilor şcolare. Suspectul eliberat din arestul poliţiei este un fost elev al unei şcoli secundare britanice din Voorschoten, un mic oraş situat între Haga şi Leiden. Acesta fusese exmatriculat în octombrie 2011, în urma unor incidente referitoare la comportamentul său.
SUA
Amânare sine die
Autorităţile americane au anunţat, luni, amânarea sine die a unei politici controversate în domeniul securităţii, prin care li s-ar fi permis pasagerilor avioanelor să deţină cuţite, interzise la bord în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001. Agenţia federală pentru Securitatea Transporturilor (TSA), care nu anunţă o nouă dată, afirmă că vrea să utilizeze acest termen suplimentar atât pentru a ţine cont de eventuale observaţii formulate de reprezentanţi ai sectorului aerian, pasagerilor, securităţii şi altor părţi vizate, cât şi pentru a continua formarea personalului. TSA a provocat o polemică publicând, la începutul lui martie, o nouă listă cu articole care urmau să fie autorizate la bordul avioanelor, începând din 25 aprilie. Pentru prima dată după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, pasagerii ar fi putut să deţină la bord cuţite cu o lamă de cel mult şase centimetri lungime şi un centimetru lăţime, tacuri de biliard, bastoane de schi, un anumit tip de bâte de baseball, crose de hochei şi maximum două crose de golf. TSA a argumentat că agenţi în domeniul securităţii ar fi putut astfel să se concentreze mai bine asupra unor articole reprezentând o ameninţare mai mare, ca substanţe explozive şi că această relaxare ar fi permis să nu se mai prelungească în mod inutil timpul de aşteptare la porţile de securitate de pe aeroporturi, în contextul în care efectivele din acest domeniu se reduc din cauza tăierilor bugetare. Asociaţia reprezentând personalul de bord, care afirmă că numără peste 90.000 de membri, a amintit luni că s-a opus încă de la început hotărârii de a autoriza din nou cuţite în avion.
AFGANISTAN
Ostatici în stare bună
Cei zece străini răpiţi de talibani după ce elicopterul în care călătoreau a efectuat o aterizare de urgenţă în estul Afganistanului sunt bine şi au fost transferaţi într-o ascunzătoare a insurgenţilor, au anunţat aceştia, ieri. Conducerea talibanilor trebuie să decidă în continuare soarta ostaticilor - opt turci, un rus, un kârgâz şi un afgan - capturaţi duminică seara, în estul ţării, a adăugat un oficial din cadrul rebeliunii care doreşte să se întoarcă la putere, la Kabul, după retragerea majorităţii forţelor NATO, până la sfârşitul anului 2014. Un elicopter civil de tip MI-8 provenind de la Khost, un oraş afgan situat în apropiere de frontiera cu Pakistanul, a efectuat o aterizare de urgenţă, duminică seara, din cauza vremii nefavorabile, în provincia Logar, un bastion al talibanilor situat în estul ţării, la sud de capitala Kabul. Un purtător de cuvânt al Forţei NATO în Afganistan (ISAF) a confirmat, la rândul său, că elicopterul civil nu făcea parte din flota aeriană a coaliţiei occidentale. Turcia, ţară NATO cu o populaţie majoritar musulmană, mobilizează aproximativ 1.850 de militari în Afganistan, în special la Kabul. Militarii turci nu participă la lupte, ci se limitează la misiuni de patrulare. Autorităţile turceşti au anunţat că se află în discuţii cu oficiali afgani, în speranţa eliberării ostaticilor.
UNGARIA
Seism
Un cutremur considerat minor, cu magnitudinea de 4,8 - 4,9 pe Scara Richter, a avut loc în apropiere de oraşul Heves, în nord-estul ţării, în noaptea de luni spre marţi, a anunţat un oficial din cadrul observatorului seimologic al Academiei de Ştiinţe. Seismul a avut loc la ora locală 0.28, la aproximativ 120 de kilometri est de Budapesta şi a fost resimţit de locuitorii din zonă, dar nu s-au raportat persoane rănite. Unii locuitori au raportat pagube minore în afara locuinţei, la aproximativ 50 de case, la Tenk, o localitate vecină.