Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 20 Aprilie 2013 / 00:00 364 accesări

GERMANIA

Scrisoare-capcană la preşedinţie

Poliţia germană a detonat o scrisoare suspectă care fusese trimisă la biroul preşedintelui Joachim Gauck, a anunţat, vineri, un purtător de cuvânt al preşedinţiei de la Berlin. ”A fost realizată o detonare controlată în parcul din vecinătatea palatului prezidenţial Bellevue. O evaluare preliminară a indicat că scrisoarea respectivă reprezenta un pericol concret”, a declarat purtătorul de cuvânt. Scrisoarea a fost găsită vineri către prânz, iar purtătorul de cuvânt a precizat că preşedintele Gauck nu a fost pus în pericol, neaflându-se în acele momente la palat. Incidentul survine la o zi după ce autorităţile din SUA au inculpat un bărbat care le-a trimis preşedintelui american, Barack Obama şi unui senator american, scrisori ce conţineau o substanţă despre care testele preliminare au stabilit că este ricină, o toxină cu înalt potenţial letal.

GRECIA

Sinucideri din... criză

Măsurile drastice de austeritate impuse Greciei în vederea consolidării finanţelor publice au fost însoţite de o explozie de sinucideri, crime şi deteriorarea sănătăţii publice, potrivit unui studiu americano-grec publicat joi. Rata mortalităţii cauzată de sinucideri şi omucideri a crescut de la 22,7% la 27,6%, din 2007 până în 2009, mai ales în rândul bărbaţilor, precizează autorii acestui raport publicat în ”American Journal of Public Health” şi care se bazează pe statistici guvernamentale. Ei au constatat, de asemenea, o înmulţire a cazurilor de tulburări mentale, abuz de droguri şi chiar de boli infecţioase provocate de virusul West Nile sau SIDA. Aceste fenomene au coincis cu o creştere puternică a şomajului din cauza crizei economice declanşate în 2007, care a ajuns de la 7,2% în 2008 la 22,6% la începutul anului 2012. În acelaşi timp, cheltuielile de stat destinate serviciilor publice au fost drastic reduse. De exemplu, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost micşorat cu 23,7% din 2009 până în 2011. Micşorarea bugetului destinat serviciilor de sănătate publică s-a produs în momentul în care un mare număr de greci aflaţi în şomaj au fost obligaţi să renunţe la îngrijirile medicale private, pentru a se trata în organisme publice ale căror resurse erau foarte reduse. Când s-au redus programele de schimb de seringi pentru dependenţii de droguri şi distribuire de prezervative, riscul de contractare a virusului HIV a crescut. Noile cazuri de infecţie cu HIV au crescut cu 57% din 2010 până în 2011 (de la 607 la 954). Invocând situaţia Greciei, cercetătorii avertizează împotriva efectelor nefaste similare asupra sănătăţii publice în alte ţări europene care se confruntă cu o situaţie economică dificilă şi chiar în SUA, unde sunt menţionate reduceri în programele de îngrijire medicală pentru pensionari şi de sănătate publică.

GERMANIA

Grevă la Lufthansa

Puternicul sindicat Verdi a îndemnat personalul celei mai mari companii aeriene germane, Lufthansa, să facă grevă luni, din cauza eşecului unor negocieri salariale pentru un total de 33.000 de angajaţi la sol şi la bordul avioanelor. Greva va cuprinde aeroporturile din Frankfurt, primul din Germania şi al treilea din Europa, Hamburg, Munchen şi Dusseldorf. Lufthansa nu a putut să menţioneze pentru moment ce consecinţe ar avea greva pentru zborurile prevăzute luni. Verdi cere o creştere salarială de 5,2% pe o perioadă de 12 luni pentru aproximativ 33.000 de salariaţi Lufthansa în Germania şi solicită garantarea locului de muncă. Ori, potrivit sindicatului, după trei runde de negocieri, Lufthansa nu a propus decât o creştere situată între 0,4% şi 0,6% pe o perioadă de 12 luni. La sfârşitul lunii martie, o primă grevă de avertisment a determinat anularea a 700 de zboruri din 1.800 prevăzute.

ARGENTINA

Proteste uriaşe

Zeci de mii de opozanţi faţă de Guvernul preşedintei argentiniene Cristina Kirchner s-au adunat joi seara la Buenos Aires, pentru a manifesta împotriva unei reforme judiciare. Manifestanţii s-au strâns în faţa sediului Guvernului, la apelul partidelor din opoziţie. Kirchner încearcă să aducă în faţa Congresului o reformă a sistemului judiciar care prevede, printre altele, un vot popular prin care 7 din cei 19 membri ai Consiliului Magistraturii să fie aleşi direct de cetăţeni. Acest consiliu este însărcinat, printre altele, cu numirea şi transferarea judecătorilor. Opoziţia susţine că reforma propusă vizează, de fapt, controlarea puterii judiciare, prin împiedicarea prezenţei în consiliu a unor magistraţi independenţi de puterea executivă. Mai multe cazuri de corupţie sunt anchetate în prezent de justiţia argentiniană, în special cel al accidentului feroviar din 2012, în care au murit 51 de persoane şi în care sunt implicaţi funcţionari ai administraţiei căilor ferate.

IRAK

Atentate sângeroase

Opt persoane au fost ucise şi 27 au fost rănite, vineri, în două atentate comise împotriva unor moschei, în Irak, violenţele multiplicându-se cu o zi înainte de desfăşurarea unor alegeri provinciale. În săptămânile premergătoare scrutinului, primul după plecarea trupelor americane din Irak, la sfârşitul lui 2011, s-a constatat o intensificare a violenţelor în ţară. 14 candidaţi au fost asasinaţi de la începutul anului. Joi seara, un atentat comis într-un local din vestul Bagdadului s-a soldat cu moartea a 27 de persoane. Atacurile de vineri s-au produs la sfârşitul rugăciunii, în momentul în care creştinii ieşeau din moschei. La Khales, în provincia Diyala, la nord de Bagdad, patru tiruri de mortier care au vizat o moschee sunnită au ucis şapte persoane şi au rănit altele 12. Mai la nord, la Kirkuk, un oraş disputat de Guvernul irakian şi Regiunea Autonomă Kurdistan, un atac cu dispozitiv exploziv s-a soldat cu un mort şi 15 răniţi. Bomba viza o moschee şiită. Clădirea găzduieşte, de asemenea, birourile aripii de tineret a mişcării conduse de liderul radical şiit Moqtada al-Sadr. Sâmbătă, 13,8 milioane de alegători irakieni sunt invitaţi să reînnoiască Adunările Provinciale în 12 din cele 18 provincii ale ţării. Scrutinul trebuie să măsoare atât popularitatea premierului şiit Nouri al-Maliki, foarte criticat în cadrul Guvernului de coaliţie şi de către sunniţii din ţară, cât şi capacitatea forţelor de securitate de a asigura buna desfăşurare a acestuia. Irakul, deşi mult mai puţin violent decât în timpul conflictului religios din perioada 2006-2007, continuă în fiecare zi să fie îndoliat de atentate comise în mare parte de insurgenţi sunniţi, inclusiv de al-Qaida.



12