SUA
Militar condamnat
Un militar american a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru că a încercat să vândă secrete militare unui agent FBI care pretindea că era spion rus. William Millay, care a recunoscut acuzaţiile, a fost degradat pentru lipsa onoarei. În vârstă de 24 de ani, militarul a fost arestat în octombrie 2011, după ce i-a propus unei femei despre care credea că era spion rus să îi vândă informaţii militare clasificate. Însă femeia era agent FBI. Militarul, deţinut în baza Elmendorf-Richardson din Anchorage (Alaska), a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru tentativă de spionaj, nerespectarea regulilor militare şi divulgare de informaţii secrete despre securitatea naţională.
FRANŢA
Proxeneţi reţinuţi
22 de cetăţeni români judecaţi în Franţa pentru proxenetism au fost condamnaţi ieri la pedepse între unu şi zece ani de închisoare, unele sentinţe fiind cu suspendare, relatează ziarul ”Le Figaro”. În afară de condamnările la detenţie, cei 22 de români nu vor mai avea dreptul să pătrundă pe teritoriul francez. Românii au fost găsiţi vinovaţi de proxenetism în formă agravată, trafic de persoane şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Românii organizaseră o reţea care exploata aproximativ 50 de tinere, inclusiv minore. Printre persoanele condamnate se numără şi femei.
RUSIA
Securitate sporită
Măsurile de securitate vor fi întărite la Soci, oraş din sudul Rusiei, care va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă JO-2014, a anunţat marţi Ministerul rus de Interne, după atentatele din Boston, însă a subliniat că acestea erau oricum prevăzute. Cu toate acestea, ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko a declarat că exploziile survenite în timpul maratonului de la Boston reprezintă un avertisment serios pentru Rusia, care organizează mai multe manifestări sportive internaţionale în următorii doi ani. Rusia mai organizează în iulie, la Kazan, Universiadele, iar în august, la Moscova, Campionatul Mondial de Atletism, înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014 şi Grand Prix-ul de Formula 1 din noiembrie 2014.
GERMANIA
Grevă la poştă
Aproximativ 3.400 de salariaţi ai poştei germane, Deutsche Post, au intrat în grevă de avertisment, ieri, pe fondul negocierilor salariale, blocând livrarea a peste două milioane de scrisori şi colete, anunţă sindicatul Verdi. Aproximativ 2,3 milioane de scrisori şi peste 100.000 de pachete nu au fost livrate, a precizat Verdi, subliniind că cele mai afectate oraşe sunt Berlin, Hamburg, Dusseldorf şi Mayence. Sindicatul, care cere creşterea cu 6% a salariilor de la Deutsche Post şi minimum 140 de euro pe lună, a anunţat că intenţionează să continue greva în următoarele zile, dacă situaţia nu se va rezolva.
SUA
Avioane blocate la sol
O problemă informatică la sistemul prin care se fac rezervări aparţinând companiei aeriene American Airlines a blocat temporar la sol toate cursele companiei în SUA, marţi, au anunţat purtători de cuvânt ai firmei şi Autorităţii Federale a Aviaţiei (FAA). American Airlines, a cărei companie-mamă, AMR, urmează să depună un bilanţ începând din noiembrie 2011 şi care tocmai a depus un plan de ieşire din faliment, prevede să fuzioneze cu US Airways, cu scopul de a forma cea mai mare companie aeriană americană. Autorităţile în domeniul concurenţei urmează să exprime o poziţie cu privire la această fuziune, a cărei finalizare este prevăzută pentru trimestrul al treilea.
SPANIA
Limitarea dreptului la avort
Guvernul spaniol de dreapta, presat de ultraconservatori şi Biserică, intenţionează să îşi anunţe rapid reforma privind limitarea dreptului la avort, prevăzută în legea votată în 2010, de precedenta echipă socialistă. Reforma privind limitarea dreptului la avort, promisă în campania din 2011 de şeful Guvernului, Mariano Rajoy, va fi prezentată rapid, a dat asigurări ministrul spaniol al Justiţiei, Alberto Ruiz Gallardon, după ce a fost anunţată şi amânată de mai multe ori. Apreciind că viaţa este un drept inalienabil, ministrul a declanşat o nouă polemică, când a afirmat că riscul pentru sănătatea fizică şi psihică nu poate fi considerat ca pretext pentru a nu proteja viaţa fetusului. Secretarul general al tinerilor socialişti spanioli, Nino Torre, a criticat reforma care, în opinia sa, îi mulţumeşte doar pe ultraconservatori, fără să rezolve problema reală a concepţiei nedorite. El a criticat, de asemenea, vizita efectuată luni de Mariano Rajoy la Papa Francisc, care, potrivit lui, ”sprijină pretenţiile de îndoctrinare şi influenţarea spaniolilor de către Sfântul Scaun”. În 2012, Gallardon a declanşat deja furia persoanelor care susţin avortul, anunţând că viitoarea lege va interzice întreruperea voluntară a sarcinii chiar şi în caz că fetusul prezintă malformaţii. Guvernul a anunţat în mod explicit că intenţiona să revadă în totalitate legea şi să pregătească un text care va interzice întreruperea voluntară a sarcinii, cu excepţia anumitor cazuri. Legea privind avortul, adoptată în iulie 2010, autorizează orice femeie să avorteze în primele 14 săptămâni de sarcină. În plus, în caz de risc pentru viaţa şi sănătatea mamei sau de malformaţie gravă a fetusului, sarcina poate fi întreruptă până la a 22-a săptămână.
RUSIA
Proces amânat
Judecătorul tribunalului din Kirov, situat la 900 de kilometri de Moscova, a amânat pentru 24 aprilie procesul principalului oponent al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, pentru a lăsa timp apărării să studieze dosarul. Judecătorul Serghei Blinov a răspuns astfel parţial cererii apărării, care solicita o amânare de o lună şi a anunţat amânarea procesului la 40 de minute după începutul audierii. Navalnîi a reiterat că el consideră că dosarul este fabricat.
JAPONIA
Seisme
Un puternic seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs ieri pe insula Miyakejima, la 175 km sud de capitala japoneză Tokyo, după o serie de seisme cu magnitudine mai redusă în acelaşi loc, în orele precedente. Nu a fost emisă nicio avertizare de tsunami în urma seismului, iar pe insula vulcanică au fost raportate alunecări de teren. Cel mai puternic cutremur s-a produs la ora locală 17.57 şi a fost resimţit pe o zonă întinsă, inclusiv Tokyo. Hipocentrul său s-a aflat la o adâncime de 20 km, a semnalat agenţia niponă menţionată, care adaugă că nu a fost înregistrat niciun rănit până la acest moment. Sâmbătă dimineaţă, un seism cu magnitudinea 6,3 a zguduit vestul ţării, în apropiere de oraşul portuar Kobe, în acelaşi loc în care s-a produs, în 1995, un cutremur care a ucis peste 6.400 de persoane. Duminică, un seism cu magnitudinea 5,2 a avut loc pe coasta prefecturii Fukushima, deja afectată de un cutremur cu magnitudinea 9 urmat de un tsunami, la 11 martie 2011.
PAPUA NOUA GUINEE
Seism puternic
Un cutremur de magnitudinea 6,8 grade s-a produs ieri în Papua Noua Guinee, a anunţat centrul american de geofizică USGS, fără a declanşa alertă de tsunami. Cutremurul a avut loc la o adâncime de şapte kilometri şi la 19 kilometri est de oraşul Aitape, de pe coasta nordică a ţării, în jurul orei locale 8.55. Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific nu a lansat niciun avertisment de tsunami, însă a avertizat asupra faptului că acest tip de cutremur poate provoca uneori valuri seismice locale, pe o rază de 100 de kilometri în jurul epicentrului. Cutremurele de asemenea magnitudine sunt obişnuite în Papua Noua Guinee, ţară situată pe Cercul de Foc al Pacificului, punct fierbinte al activităţii seismice determinate de ciocnirea plăcilor tectonice.
IRAN
Replică seismică
Un cutremur de 5,6 grade s-a produs ieri în oraşul Saravan, în aceeaşi zonă din sud-estul Iranului unde cu o zi în urmă s-a produs un cutremur de 8 grade, resimţit şi în ţările vecine şi soldat cu zeci de răniţi în Iran şi cu 40 de morţi în Pakistan. Seismul s-a produs la ora locală 07.45 şi, la fel ca precedentul, a afectat provincia Sistan Baluchistan din apropierea frontierei cu Pakistanul. Deocamdată nu există informaţii despre posibile victime.