Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 14 Martie 2013 / 00:00 348 accesări

SUA

Atacuri armate

Patru persoane au fost împuşcate mortal, ieri, iar alte două au fost rănite în două incidente care au avut loc la nord de oraşul New York, poliţia căutând un suspect în vârstă de aproximativ 50 de ani. Suspectul se numeşte Kurt Meyers şi este înarmat. Bărbatul a deschis focul spre patru persoane într-un salon de coafură din Mohawk, la aproximativ 360 de kilometri de New York, provocând moartea a două persoane şi rănirea altor două. Ulterior, suspectul a ucis două persoane în localitatea vecină Herkimer.

ITALIA

Copil în moarte cerebrală

Unul dintre cei trei copii români internaţi săptămâna trecută, în Sicilia, cu simptome de otrăvire, a intrat în moarte cerebrală. Medicii Spitalului din Mesina au anunţat că unul dintre copii, cel în vârstă de 5 ani, este în moarte cerebrală. Fraţii lui, de 7 şi 10 ani, sunt în afara oricărui pericol. Autorităţile italiene continuă investigaţia pentru a stabili cauzele otrăvirii. Copiii au fost internaţi vineri în Spitalul Barone Lombardo din oraşul sicilian Canicattì. Ei provin dintr-o familie de români care locuieşte în orăşelul sicilian Naro. Părinţii au declarat că cei trei copii au mâncat ciocolată, iar anchetatorii cred că este vorba de ciocolate cu lichior care ar fi putut avea probleme.

BULGARIA

Protest incendiar

Un bărbat în vârstă de 50 de ani şi-a dat foc, ieri, în faţa sediului Preşedinţiei Bulgariei din centrul Sofiei, anunţă presa bulgară. Incidentul a avut loc la ora 13.35, iar Ministerul bulgar de Interne urmează să ofere detalii suplimentare. Trei bărbaţi au murit după ce s-au incendiat în ultima lună, în Bulgaria, în contextul protestelor masive care au condus la căderea Guvernului.

ITALIA

Alertă cu bombă

Traficul feroviar între Italia şi Elveţia a fost suspendat ieri, din cauza unei alerte cu bombă într-un tunel care face legătura între cele două ţări, informează ”Corriere della Sera”. Alerta cu bombă vizează tunelul feroviar Sempione, săpat sub Alpi, în zona Val d\'Ossola - Rodano, la frontiera dintre Italia şi Elveţia. Alerta a fost declanşată după primirea unui apel telefonic la Jandarmeria elveţiană. Persoana care a dat telefon a avertizat că există o bombă la bordul unui tren care circulă între gările Briga şi Domodossola. Traficul feroviar a fost oprit imediat, fiind blocate mai multe trenuri internaţionale. Agenţii serviciilor pirotehnice din cele două state au verificat tunelul care are lungimea de 20 de kilometri şi nu au descoperit nimic suspect.

FRANŢA

Eurodeputat leşinat

Un eurodeputat grec, Georgios Papastamkos, a leşinat ieri în sala de plen a Parlamentului European de la Strasbourg. În jurul orei 14.30, eurodeputatul conservator, în vârstă de 58 de ani, a anunţat la telefon că trebuie să întrerupă şedinţa din motive personale. Apoi s-a ridicat, a făcut câţiva paşi, după care a căzut. Angajaţii PE s-au grăbit să îi ofere ajutor, iar eurodeputatul şi-a revenit după aproape 20 de minute. ”Nu vă pot oferi un diagnostic definitiv, dar starea sa este gravă”, a declarat preşedintele PE, Martin Schulz, la reluarea şedinţei. Eurodeputatul grec a fost spitalizat.

GRECIA

Birouri distruse

Trei explozii provocate de butelii cu gaz s-au produs marţi la Salonic, unde au vizat birourile ministrului adjunct al Mediului şi ale altor doi deputaţi ai coaliţiei guvernamentale. Poliţia a precizat că exploziile s-au produs cu puţin după ora 20.00 şi au provocat numai pagube materiale, fără să se înregistreze victime la birourile ministrului adjunct al Mediului, Stavros Kalafatis şi ale deputaţilor formaţiunii conservatoare Noua Democraţie, Kostas Gioulekas şi Yorgos Orfanos, fost ministru al Sportului. Pompierii au evacuat şase persoane, din cauza fumului degajat în imobilele respective. ”Guvernul nu se va lăsa descurajat de actele de terorism”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului. El s-a referit la creşterea numărului atacurilor comise recent, în timp ce Grecia se confruntă cu al şaselea an de recesiune. În luna ianuarie, persoane înarmate au deschis focul, la Atena, asupra birourilor premierului conservator Antonis Samaras. Acţiunea nu a fost revendicată până în prezent.

RUSIA

General inconştient

Un general rus riscă până la 10 ani de închisoare pentru că a provocat prăbuşirea unui avion de vânătoare în regiunea Karelia, după ce a efectuat acrobaţii neautorizate cu acest aparat, a declarat, marţi, comitetul local de anchetă militară. Generalul Hamanat Botaşev este acuzat de încălcarea regulilor de pilotaj şi de abuz de putere, pentru acest incident care s-a produs la 28 iunie 2012, la bordul unui avion de vânătoare Su-27, a precizat serviciul de presă al regiunii. În cursul zborului, Botaşev a preluat controlul avionului şi a început să efectueze exerciţii de acrobaţii aeriene neprevăzute. Apoi, acesta a pierdut controlul avionului şi echipajul a fost nevoit să se catapulteze din aparatul care era în cădere liberă. Această prăbuşire a provocat pierderi de aproximativ 100 de milioane de ruble (2,5 milioane de euro), a concluzionat comitetul.

FRANŢA

Fost primar condamnat

Fostul primar al Parisului, Jean Tiberi, apropiat al fostului preşedinte francez Jacques Chirac, a fost condamnat marţi, de curtea de apel din Paris, la zece luni de închisoare cu suspendare şi la trei ani de ineligibilitate, într-un caz al alegătorilor falşi din anii ’90. Jean Tiberi, în vârstă de 78 de ani, care este încă primarul districtului 5 al Parisului, nu va putea să se prezinte la alegerile municipale din 2014, dacă nu va face recurs. Soţia sa, Xaviere, a fost condamnată la nouă luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de 5.000 de euro. În cursul procesului de apel din noiembrie 2012, soţii Tiberi au continuat să nege că au realizat înregistrarea frauduloasă pe listele electorale a apropiaţilor, simpatizanţi ai partidului de dreapta RPR şi a altor persoane care nu locuiau în district, la alegerile municipale din 1995 şi la legislativele din 1997. Unele persoane au beneficiat în schimb de un loc la creşă, un loc de muncă sau o locuinţă. Avocatul general l-s descris pe Tiberi ca fiind ”proiectantul unei operaţiuni masive de înregistrare frauduloasă”. Acesta a apreciat că cele aproximativ 6.000 de înregistrări efectuate pe listele electorale după descoperirea fraudei, în 1997, reflectă amploarea operaţiunii. Tiberi a căutat să minimalizeze interesul pe care l-ar fi avut să fraudeze, arătând că a fost totuşi reales confortabil şi subliniind că justiţia nu a sancţionat decât 198 de alegători falşi.

GERMANIA

Zboruri anulate de viscol

Mii de pasageri au petrecut noaptea de marţi spre miercuri în aeroportul din Frankfurt, mulţi dintre ei pe paturi de campanie, din cauza anulării a sute de zboruri, în urma viscolului care a îngreunat traficul aerian pe cel mai mare aeroport din Europa. Un purtător de cuvânt al Fraport, companie care administrează aeroportul, a anunţat ieri că au fost anulate deja 82 de zboruri, la prima oră a dimineţii şi că ar putea fi anulate şi altele în cursul zilei, deşi situaţia tindea să se normalizeze. Ninsorile puternice de marţi, care au obligat la oprirea completă a traficului aerian, timp de mai multe ore, au condus la suspendarea a circa 800 dintre cele 1.200 de zboruri programate la Frankfurt, unde maşinile de deszăpezire nu reuşeau să înlăture stratul de zăpadă de pe piste. Aceste anulări au făcut ca până la 3.000 de persoane să se vadă obligate să rămână peste noapte în aeroport, unde personalul a aşezat 1.500 de paturi de campanie. Pe de altă parte, poliţia germană a anunţat ieri că s-a redeschis traficul rutier pe autostrada A-45, în dreptul localităţii Münzenberg din landul Hessa, unde marţi s-au ciocnit peste o sută de maşini, din cauza viscolului. Coliziunea multiplă, cu zeci de camioane şi automobile implicate, s-a soldat cu circa 30 de răniţi, dintre care şase în stare gravă. Marele număr de vehicule implicate în accident şi dificilele condiţii meteorologice au făcut necesare aproape 24 de ore pentru eliberarea autostrăzii. Puternicele ninsori care au început acum trei zile în nordul Germaniei afectează întreaga ţară şi îngreunează nu numai transportul aerian şi rutier, ci şi pe cel feroviar, care acumulează întârzieri pe mai multe rute.

FRANŢA

Circulaţie reluată

Trenurile de mare viteză (TGV) Thalys cu plecarea din Paris şi destinaţiile Belgia, Olanda şi Germania, precum şi Eurostar cu destinaţia Marea Britanie şi-au reluat circulaţia, ieri, a anunţat Societatea Naţională a Căilor Ferate Franceze (SNCF), care a suspendat circulaţia pe aceste linii, din cauza căderilor abundente de zăpadă. Ninsorile abundente, mai puţin obişnuite pentru acest sezon, au perturbat, marţi, traficul în nord-vestul Europei, provocând suspendarea circulaţiei trenurilor Eurostar şi Thalys şi blocând mii de şoferi. Franţa, Marea Britanie, Belgia, Olanda şi Germania sunt cele mai afectate de aceste intemperii neobişnuite la început de primăvară. De 24 de ore, 10.000 de angajaţi ai căilor ferate participau la deszăpezirea drumurilor şi restabilirea traficului, precizează SNCF. În regiunea pariziană, metroul şi tramvaiele circulă normal. În schimb, autobuzele nu circulau ieri dimineaţă, din cauza gheţii.

SUA

Victorie pentru gay

Membrii Camerei Reprezentanţilor statului Colorado au adoptat, marţi, legalizarea uniunilor civile între persoane de acelaşi sex, decizie luată deja într-o serie de state americane. Legea, care a fost deja aprobată de Senatul acestui stat, a fost adoptată marţi cu 39 de voturi la 26 şi va fi promulgată la 1 mai, de guvernatorul John Hickenlooper, un democrat. Nouă state plus capitala federală americană recunosc căsătoria între persoane de acelaşi sex. Însă există, de asemenea, alte nouă state, inclusiv Colorado, care, deoarece nu recunosc căsătoria între persoane de acelaşi sex, autorizează uniuni civile sau parteneriate între persoane de acelaşi sex. În aceste state, cuplurile homosexuale pot pretinde drepturi asemănătoare celor acordate cuplurilor căsătorite, dar fără să aibă dreptul să se căsătorească. Curtea Supremă va aborda acest subiect pe 26 martie, prin examinarea interdicţiei căsătoriei în California.

CHINA

Porci morţi

Numărul cadavrelor de porci recuperate din fluviul Huangpu, ce trece prin Shanghai, s-a dublat în două zile, ajungând în prezent la aproape 6.000 de animale, pe fondul unei polemici legate de originea lor. În total, 5.916 de porci adulţi şi purcei, de până la câteva sute de kilograme, au fost colectaţi în timp ce pluteau pe apă, a anunţat, marţi seară, primăria din Shanghai. Anterior, aceeaşi sursă anunţase recuperarea a 2.813 de porcine, de joi până duminică seară. Huangpu, fluviu emblematic din Shanghai, asigură 20% din consumul de apă al metropolei cu 23 de milioane de locuitori. După ce au analizat mai multe eşantioane de apă, autorităţile din Shanghai au afirmat în ultimele zile că rezultatele obţinute sunt normale. Municipalitatea din Shanghai, potrivit presei locale, ia în calcul ipoteza potrivit căreia porcii ar fi fost aruncaţi în râu de crescători din prefectura Jiaxing, vecină cu Shanghai, după ce animalele muriseră de o boală necunoscută. Dar, pentru moment, responsabilii din Jiaxing au refuzat să îşi asume această responsabilitate.

EGIPT

Film interzis

Serviciile de securitate egiptene au interzis un documentar intitulat ”Evrei din Egipt”, cu o zi înainte de lansarea programată a acestuia, a anunţat, marţi, Amr Ramses, regizorul documemtarului. Filmul prezintă viaţa membrilor comunităţii evreieşti egiptene în prima parte a secolului XX şi explorează teme de identitate şi toleranţă. El urma să fie proiectat în trei cinematografe, ieri. Anunţarea filmului a creat o reacţie în Egipt, unde sunt create puţine opere pe această temă. Cea mai mare parte a comunităţii evreieşti a părăsit ţara după criza Canalului Suez, în 1956, când preşedintele Gamal Abdel Nasser a expulzat evrei consideraţi neloiali faţă de ţară. Comunitatea evreiască mai numără doar câteva zeci de persoane şi nu se manifestă public, de teamă să nu fie persecutată.



12