Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 12 Martie 2013 / 00:00 495 accesări

AFGANISTAN

Militari afgani şi NATO ucişi

Mai mulţi membri ai forţelor afgane de securitate şi coaliţiei NATO în Afganistan au fost ucişi ieri, în estul ţării, după ce un bărbat îmbrăcat în uniforma forţelor afgane a deschis focul asupra lor, a anunţat NATO. Un purtător de cuvânt al misiunii NATO în Afganistan (ISAF) nu a putut să confirme numărul exact al atacatorilor sau numărul morţilor şi răniţilor în cadrul acestui nou atac din interior survenit la o bază militară.

R.D. CONGO

Elicopter prăbuşit

Un elicopter al Misiunii ONU în Republica Democrată Congo s-a prăbuşit pe o colină, lângă Bukavu, capitala regiunii Sud Kivu. Membrii echipajului elicopterului au murit în accident, a declarat, ieri, colonelul Prosper Basse, care nu a putut preciza numărul lor. Epava aparatului a fost reperată de un alt elicopter, a explicat el. Cercetări au fost începute de sâmbătă seară. Oprite timp de câteva ore, din cauza vremii nefavorabile, ele au fost reluate duminică dimineaţă, a adăugat el. Potrivit Radio Okapi, sponsorizat de ONU, aparatul se întorcea la Bukavu după o misiune la Shabunda, în vestul capitalei regionale. Potrivit unor surse militare occidentale, el s-ar fi izbit de o colină la circa 35 km de oraş.

GRECIA

Atentat cu bombă

Un atentat cu bombă a provocat pagube materiale, duminică seară, la Atena, la o agenţie de curierat folosită în urmă cu doi ani de extremiştii anarhişti pentru a trimite colete-capcană, a anunţat, ieri, o sursă din cadrul poliţiei. Dispozitivul exploziv a fost amplasat pe trotuarul din faţa agenţiei, în cartierul Pangrati, în apropiere de centru. Explozia nu a fost precedată de niciun apel telefonic de avertizare, contrar modului de operare obişnuit în astfel de cazuri în Grecia. Poliţia privilegiază pista mişcării anarhiste radicale, aceeaşi agenţie fiind utilizată în noiembrie 2010 de doi dintre activiştii săi care au fost arestaţi în apropiere, pentru a trimite colete-capcană cu mici cantităţi de explozibil unor lider străini şi ambasadelor din Grecia. Acţiunea a fost revendicată de gruparea extremistă Conspiraţia Celulelor de Foc. Peste zece presupuşi membri ai acesteia au fost arestaţi de poliţie, iar şapte au fost deja condamnaţi la pedepse cu închisoare, în iulie 2011, pentru participare la un grup terorist. Cunoscută în special pentru cazul coletelor-capcană, care a alertat Europa, Conspiraţia Celulelor de Foc, care figurează pe lista americană a organizaţiilor teroriste internaţionale, a apărut la Atena, în 2008, cu atacuri împotriva unor personalităţi sau instituţii, care nu au provocat însă victime. Poliţia apreciază că această siglă reuneşte mai multe aripi radicale ale tineretului grec, pe fondul reactivării mişcării extremiste de contestare a crizei sociale şi economice grave cu care se confruntă ţara.

NIGERIA

Dovadă macabră

O înregistrare video postată online prezintă cadavrele ostaticilor străini executaţi în Nigeria de gruparea islamistă Ansar al-Muslimin (Ansaru). Înregistrarea video a fost postată pe YouTube şi arată cel puţin patru dintre victimele răpite luna trecută. Autorităţile din Marea Britanie, Italia şi Grecia consideră că este foarte probabil ca ostaticii să fi fost executaţi. Gruparea islamistă nigeriană Ansaru, afiliată organizaţiei islamiste Boko Haram, a anunţat, duminică, moartea a şapte angajaţi ai unei companii de construcţii care fuseseră luaţi ostatici luna trecută. Gruparea susţine că ostaticii au fost executaţi din cauza unei operaţiuni militare nigeriano-britanică. Muncitorii răpiţi erau doi libanezi, doi sirieni, un grec, un italian şi un britanic care lucrau pentru compania libaneză de construcţii Setraco. Ei fuseseră răpiţi pe 16 februarie. ”Este vorba de un act terorist”, a anunţat Guvernul italian, preşedintele Giorgio Napolitano denunţând un ”asasinat barbar”. Guvernul italian a precizat că nu există informaţii despre vreo operaţiune militară pentru eliberarea ostaticilor.

INDIA

Aterizare de urgenţă

Un avion aparţinând Air France cu destinaţia Paris-Charles-de-Gaulle a efectuat, ieri, o aterizare de urgenţă la Bombay, la scurt timp după ce a decolat, din cauza unei probleme la unul dintre motoare, a precizat compania. Aeronava Airbus A330, având la bord 200 de pasageri, a trebuit să se întoarcă din drum la 30 de minute de la decolare, ieri, la ora locală 03.13, pe aeroportul internaţional din Bombay. Purtătorul de cuvânt al Air France a precizat că ”este vorba despre un incident nu foarte rar”. Pasagerii zborului AF 217 au fost cazaţi într-un hotel din Bombay, aşteptând să fie transferaţi la bordul unui alt avion cu destinaţia Paris.

GERMANIA

Măsuri rapide

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich (CSU), s-a pronunţat ieri, la Munchen, pentru măsuri rapide împotriva românilor şi bulgarilor care abuzează de sistemul social din Germania. Potrivit ministrului, ”trebuie împiedicată venirea oamenilor numai pentru a primi ajutoare sociale, iar o soluţie ar fi necesară înainte ca fenomenul să devină unul de masă, care să ne creeze mari greutăţi. Nu cred că cetăţenii noştri, care trebuie să plătească aceste prestaţii sociale, ar accepta dacă ar veni la noi oameni din toată Europa, numai pentru a primi ajutoare sociale”. Potrivit oficialului german, se vor purta discuţii la nivel european în ce priveşte acţiuni ulterioare. Hans-Peter Friedrich a mai spus că se află în discuţii şi cu guvernele român şi bulgar. Săptămâna trecută, Friedrich a propus ca persoanele care vin în Germania doar pentru a beneficia de ajutoare sociale să fie expulzate în ţările de origine şi să le fie interzis să revină în Germania, timp de un an sau doi.

FRANŢA

Romi evacuaţi

Aproximativ 30 de romi din mahalaua Vigneux-sur-Seine (Essonne) au fost evacuaţi ieri dimineaţă de către autorităţi, informează publicaţia ”Le Parisien”. Aproximativ 30 de persoane, printre care şi copii, au fost evacuate şi locuiesc în prezent în Casa de Solidaritate (MDS) din Draveil, a precizat Asociaţia de Solidaritate cu Familiile Române şi Rome (ASEFRR). Cu 400 de locuitori, tabăra de la Vigneux era una dintre cele mai mari din departamentul Essonne. La sfârşitul săptămânii, celelalte familii au părăsit una câte una tabăra, înainte de sosirea forţelor de ordine.

RUSIA

Proces amânat

Justiţia rusă a amânat din nou, ieri, procesul post mortem pentru fraudă fiscală al juristului Serghei Magniţki, a cărui moarte în închisoare, în 2009, în timp ce apăra interesele unui fond occidental de investiţii, a provocat tensiuni între Moscova şi Washington. Tribunalul Tverskoi din Moscova a pronunţat, ieri, amânarea audierii pentru data de 22 martie. Tribunalul a acceptat o cerere din partea avocaţilor apărării, care au solicitat o amânare pentru a studia dosarul care conţine 60 de volume. Avocaţii apărării au fost numiţi din oficiu, din cauza boicotării procesului de către familia juristului şi de către directorul fondului Hermitage Capital, britanicul William Browder, la rândul său inculpat şi judecat în lipsă, pentru că nu s-a mai întors în Rusia de la începerea cazului. Deoarece unul dintre acuzaţi este mort din 2009, iar celălalt absent, cuşca în care stau de obicei persoanele judecate era goală la deschiderea audierii de ieri. Procesul a fost amânat în numeroase rânduri în trecut, din cauza refuzului familiei Magniţki şi fondului Hermitage Capital de a participa la un ”proces defăimător”. Serghei Magniţki a murit la vârsta de 37 de ani, într-o închisoare de la Moscova, în noiembrie 2009, după 11 luni de detenţie provizorie. Juristul a fost arestat în 2008, după ce a denunţat o ecrocherie financiară în valoare de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro) pusă la cale de oficiali din cadrul poliţiei şi fiscului, în detrimentul statului rus şi fondului Hermitage Capital. Atunci, Magniţki a fost inculpat pentru fraudă fiscală chiar de către oficialii pe care el i-a denunţat, conform Hermitage. Cazul a provocat un conflict diplomatic între Moscova şi Washington. Congresul american a adoptat la sfârşiul lui 2012 o lege care interzice sejurul în SUA pentru oficiali ruşi implicaţi în decesul juristului şi prevede confiscarea averilor lor. Rusia a ripostat prin intermediul unei legi care îi sancţionează pe americanii responsabili de atingerea drepturilor cetăţenilor ruşi, apoi a adăugat, în decembrie, un text privind interzicerea adoptării copiilor ruşi de către americani. Consiliul pentru Drepturile Omului de la Kremlin, o structură consultativă, a recunoscut, într-o expertiză fără efect juridic, că Serghei Magniţki a fost victima unor violenţe în închisoare şi a fost lipsit de îngrijiri medicale în mod intenţionat. Dar ancheta oficială nu a reţinut aceste aspecte. Singurul inculpat în acest caz, Dmitri Kratov, fostul director adjunct al închisorii Butîrka din capitala rusă, a fost eliberat în decembrie.

BULGARIA

Rolex contra curent electric

Principala biserică bulgară din Plovdiv nu va putea să îşi plătească factura la energie electrică, după ce o încercare de vânzare prin licitaţie, duminică, a unui ceas de lux marca Rolex, donat de mitropolitul acesteia, s-a încheiat cu un eşec, potrivit agenţiei BTA. Mitropolitul din Plovdiv, Nikolai, criticat de presă pentru un stil de viaţă de lux, a anunţat în februarie că oferă ceasul său Rolex Bisericii Sfânta Maria, pentru ca aceasta să poată plăti factura la curent electric. Mitropolitul Nikolai, unul dintre clericii cu cel mai înalt rang în cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a calificat de curând acest ceas drept o ”ispită”. ”Este mai bine să ajungi în Rai fără ceas, decât să ajungi în Iad cu ceas”, a spus el. Vânzarea la licitaţie, duminică, la Plovdiv, s-a încheiat cu un eşec din cauza lipsei participanţilor. Biserica urmează să examineze dacă va scoate ceasul la licitaţie din nou. Ceasul, din aur şi cu safir, fabricat în 2005, este evaluat la preţul de 11.600 de leva (5.930 de euro). Dacă va reuşi să îl vândă, biserica intenţionează să plătească factura la curent electric, în valoare de aproximativ 3.000 de leva (1.500 de euro) şi să utilizeze restul sumei pentru acţiuni de caritate. Valoarea facturilor pentru energie electrică s-a dublat în Bulgaria, în ianuarie, în comparaţie cu valoarea din decembrie, ceea ce a provocat manifestaţii zilnice la nivelul întregii ţări, conducând la demisia Guvernului de centru-dreapta condus de conservatorul Boiko Borisov. Încălzirea pe bază de energie electrică este foarte răspândită în Bulgaria, din cauză că reţeaua de distribuţie a gazelor este puţin dezvoltată în această ţară.

R. MOLDOVA

Consultări

Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, va iniţia, săptămâna aceasta, consultări cu grupurile parlamentare, pentru a desemna candidatul la funcţia de prim-ministru, după ce Guvernul condus de Vlad Filat a fost demis de Parlament. Liderii grupurilor parlamentare au fost contactaţi şi toţi au fost de acord să poarte consultări, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale moldovene, Vlad Ţurcanu. Preşedinţia de la Chişinău speră ca în această săptămână să se desfăşoare consultările cu toate fracţiunile, astfel ca săptămâna viitoare să se poată contura o candidatură pentru funcţia de prim-ministru, a declarat Ţurcanu. Premierul R. Moldova, Vlad Filat, i-a prezentat, vineri, preşedintelui Nicolae Timofti, demisia Guvernului, în urma moţiunii de cenzură votate marţi de Parlamentul ţării. Dacă Parlamentul nu va vota noul guvern în termen de 45 de zile de la prima propunere, acesta poate fi dizolvat şi anunţate alegeri parlamentare anticipate, cu condiţia să existe cel puţin două solicitări din partea şefului statului pentru învestirea guvernului. Până acum, toate cele trei partide care au format Alianţa pentru Integrare Europeană s-au declarat dispuse la negocieri, dar acestea nu au început încă. Partidul Democrat şi Partidul Liberal au declarat, totuşi, că nu vor accepta un nou guvern condus de Filat, în timp ce formaţiunea acestuia a anunţat că singurul nume luat în calcul pentru postul de premier este Vlad Filat. Opoziţia comunistă susţine că nu va participa la formarea unui nou guvern şi că scopul ei este organizarea de alegeri anticipate.

GRECIA

Economie contractată

Economia Greciei s-a contractat în trimestrul patru din 2012 cu 5,7% comparativ cu perioada similară din 2011, în termeni reali înregistrându-se un declin de 20% faţă de anul 2008, conform datelor revizuite anunţate ieri de Oficiul Central de Statistică din Grecia (ELSTAT). În 14 februarie, ELSTAT raportase o scădere a Produsului Intern Brut de 6% în ultimele trei luni din 2012. Deşi datele privind evoluţia economiei elene au fost uşor revizuite, Grecia ar urma să înregistreze în 2013 al şaselea an consecutiv de recesiune, după un recul de 6,7% în trimestrul trei, de 6,4% în trimestrul doi şi de 6,7% în primele trei luni din 2012. Consumul, principalul motor de creştere al economiei, s-a contractat cu 9% în trimestrul patru din 2012, comparativ cu perioada similară din 2011, afectând producţia. Investiţiile brute de capital au scăzut cu 10,3% în ultimele trei luni din 2012, dar rata declinului a încetinit comparativ cu precedentele trimestre. Ultimele date ELSTAT indică un declin al Produsului Intern Brut de 6,4% în 2012, în linie cu proiecţiile Guvernului elen. Pentru acest an, Guvernul de la Atena şi Banca Centrală a Greciei se aşteaptă la o scădere a economiei elene de 4,5%.

GERMANIA

Dezminţire

E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, a negat că intenţionează să scindeze divizia sa de energie regenerabilă, ca parte a programului de vânzare a activelor pentru scăderea datoriei. Revista germană ”Der Spiegel” a anunţat, fără a cita sursa informaţiei, că E.ON intenţionează să creeze o entitate separată pentru divizia sa de energie regenerabilă, care include parcuri eoliene, fabrici de biogaz şi ferme solare, pentru o listare ulterioară la bursă. E.ON a vândut active în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria de 36 de miliarde de euro. În ianuarie, compania a anunţat că va extinde programul de vânzare a activelor cu aproximativ 3 miliarde de euro, la un total de 20 miliarde de euro. E.ON vrea să-şi vândă participaţia deţinută la compania de îmbogăţire a uraniului Urenco şi participaţii deţinute în companii locale de utilităţi. Pentru reducerea costurilor E.ON, prezentă şi în România, va renunţa la 11.000 din angajaţi şi va vinde active, analiştii estimând că valoarea acestora ar putea depăşi ţinta de 20 de miliarde de euro.

AZERBAIDJAN

Proteste

Un echipaj de poliţie specială a tras gloanţe de cauciuc şi a folosit tunuri de apă contra a sute de protestatari care demonstrau duminică în capitala Azerbaidjanului, Baku, împotriva violenţei şi deceselor necombatante din armata azeră, potrivit presei locale. Aproximativ 20.000 de persoane au semnat online pentru a lua parte la protest, dar mulţimea reală a fost mult mai mică. Peste 50 de persoane au arestate la miting, organizat prin intermediul Facebook. Demonstraţia nu a fost sancţionată de autorităţi. Protestul face parte dintr-o serie declanşată de moartea bruscă a unui soldat, Jeyhun Gubadov, pe 7 ianuarie, într-o cazarmă militară. Ministerul Apărării a declarat iniţial că soldatul a murit de atac de cord, dar familia lui crede că a fost ucis şi patru soldaţi au fost arestaţi după deschiderea unei anchete. Violenţa în armată este considerată a fi la originea a zeci de decese necombatante în armata Azerbaidjanului. Aproape în fiecare caz, responsabilii, cel puţin iniţial, au dat vina pe boli, în timp ce activiştii pentru drepturile omului, pe practicile brutale.

PAPUA NOUA GUINEE

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea 6,7 a avut loc, ieri, în Papua-Noua Guinee, a anunţat Centrul american de Geofizică USGS, fără să declanşeze o alertă de tsunami, iar seismologii apreciază că pagubele ar fi limitate. Seismul s-a produs la aproximativ 44 de kilometri de Finschhafen şi la aproximativ 320 de kilometri de capitala Port Moresby, la o adâncime de 84 de kilometri. ”Nu există o ameninţare de tsunami devastator”, a anunţat Centrul pentru alertă de tsumani în Pacific. Cutremure de o asemena magnitudine sunt frecvente în Papua-Noua Guinee, o ţară săracă situată pe Centura de Foc a Pacificului, unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice, provocând o intensă activitate seismică şi vulcanică. În 1998, un tsunami uriaş s-a soldat cu peste 2.000 de morţi lângă Aitape, pe coasta de nord-vest a ţării.



12