FRANŢA
Victime române
Un cuplu de români şi fiica lor au murit, sâmbătă seara, după ce au fost loviţi de un tren la ieşirea dintr-o gară din Marsilia, în sudul Franţei, în timp ce mergeau pe linia de cale ferată. Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, este vorba despre o familie de români, respectiv un bărbat născut în 1982, o femeie născută în 1985 şi fiica lor născută în 2007, care locuiau în zonă. Accidentul s-a produs în timp ce un tren părăsea Saint-Joseph, din arondismentul 15, îndreptându-se spre Aix-en-Provence. O anchetă a fost demarată.
GRECIA
Sistem fiscal înăsprit
Parlamentul elen a aprobat un proiect de lege ce vizează înăsprirea regimului de impozitare a angajaţilor cu profesii liberale, condiţie prealabilă pentru ca Grecia să continuă să primească împrumuturi de la UE. Criticat de opoziţie, care denunţă o lovitură dură dată clasei de mijloc, în plină recesiune, textul a fost aprobat de 162 de deputaţi din coaliţia guvernamentală tripartită, din totalul de 300 de parlamentari. Legea vizează atragerea de bani la stat de circa 2,5 miliarde de euro în 2013 şi prevede creşterea impozitelor pentru lucrătorii cu profesii liberale, campioni la evaziune fiscală.
PAKISTAN
Atentat
Cel puţin 14 soldaţi pakistanezi au fost ucişi şi alţi 25 au fost răniţi în explozia unei bombe, ieri, într-o zonă tribală din apropierea frontierei afgane. Dispozitivul exploziv a lovit un convoi militar în satul Dosali din regiunea instabilă Waziristanul de Nord, o zonă tribală considerată un bastion al miliţiilor Taliban.
LIBIA
Atac la consulul italian
Consulul Italiei la Benghazi, oraş din estul Libiei, a scăpat sâmbătă dintr-un atentat după ce focuri de armă au fost trase asupra maşinii sale blindate. Consulul Guido De Sanctis, în vârstă de 51 de ani, circula cu maşina sa în Benghazi când au fost trase focuri de armă, însă nimeni nu a fost rănit. Acesta se află la sfârşit de mandat în Libia pentru a se alătura noii sale misiuni diplomatice din Qatar, săptămâna viitoare. Atentatul survine la patru luni după atacul islamiştilor asupra consulatului american de la Benghazi, în cursul căruia ambasadorul SUA în Libia, Chris Stevens, şi alţi trei americani au fost ucişi. Italia, fostă putere colonială, avea o relaţie strânsă cu fostul lider Muammar Kadhafi înaintea revoltei şi intervenţiei militare occidentale care au provocat înlăturarea şi moartea acestuia. Italia este şi principalul investitor străin în industria energetică libiană şi a încercat în ultimele luni să stabilească relaţii bune cu noile autorităţi.
UNGARIA
Manifestaţie împotriva rasismului
Câteva sute de ungari au manifestat, ieri, în faţa sediului partidului conservator aflat la putere, Fidesz, pentru a protesta faţă de declaraţiile rasiste referitoare la romi ale unuia dintre fondatorii formaţiunii. Manifestaţia, care a atras câteva sute de persoane a fost organizată de partidul Coaliţia Democratică, fondat de fostul premier Ferenc Gyurcsany. Alături de drapelele ungare şi ale Uniunii Europene, mai mulţi manifestanţi purtau afişe care proclamau „Şi eu sunt rom”. Mai mulţi oratori i-au cerut lui Viktor Orban să se pronunţe în acest caz, şi au cerut excluderea lui Zsolt Bayer din Fidesz. Pe 5 ianuarie, Zsolt Bayer, un fondator al Fidesz şi apropiat al premierului Viktor Orban, a cerut într-un articol publicat în cotidianul „Magyar Hirlap”, apropiat partidului aflat la putere”, „eliminarea animalelor ţigani”.
FRANŢA
Protest anti-gay
Organizatorii unei vase manifestaţii de ieri, la Paris, împotriva proiectului de legalizare a căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, o promisiune a preşedintelui socialist François Hollande, ales în mai 2012, susţin că au reunit 800.000 de persoane. Cifra de 800.000 de manifestanţi a fost afişată pe ecrane gigantice instalate la baza Turnului Eiffel, punctul de întâlnire al manifestanţilor. Nicio evaluare a numărului protestatarilor din partea poliţiei nu era încă disponibilă pentru moment. Organizatorii, susţinuţi de Biserica Romano-Catolică şi de opoziţia de dreapta, vor să menţină presiunea în timp ce Parlamentul va examina, începând cu 29 ianuarie, proiectul de lege privind deschiderea căsătoriilor şi adopţiilor pentru cuplurile homosexuale. Majoritatea francezilor, respectiv 56%, sunt favorabili căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. Susţinerea francezilor faţă de deschiderea adopţiilor pentru homosexuali este mai mică, de doar 50%, potrivit ultimului sondaj.
RUSIA
Legea adopţiilor nemulţumeşte
Aproximativ 20.000 de ruşi au manifestat, ieri, la Moscova, pentru a protesta împotriva recentei legi ce interzice adopţia de copii ruşi de către cetăţeni americani, acţiunea având loc la apelul opoziţiei care speră astfel să reanime mişcarea de contestare împotriva regimului condus de preşedintele Putin. Poliţia a estimat numărul manifestanţilor la circa 7.000, în timp ce unul din şefii opoziţiei, Serghei Udalţov, a vorbit de 30.000 - 50.000 de persoane care s-au adunat în capitala rusă în pofida gerului de minus 13 grade Celsius. Manifestanţii, purtând pancarte pe care se puteau vedea fotografii ale deputaţilor care au aprobat legea în Parlament alături de care era scris cuvântul „Ruşine”, precum şi bannere cu cererea „Anularea legii laşilor”, au protestat de-a lungul arterelor între Piaţa Puşkin şi bulevardul Saharov, strigând „Rusia fără Putin” sau „Putin hoţul!”. Considerată drept una dintre măsurile cele mai ostile adoptate de către Rusia în relaţia cu SUA după încheierea Războiului Rece, legea a fost votată de Parlamentul rus ca măsură de retorsiune la Legea Magniţski, adoptată de Congresul SUA şi promulgată de preşedintele Obama.
VATICAN
Protest Femen
Patru militante ale mişcării Femen, în favoarea drepturilor femeilor şi homosexualilor, s-au dezbrăcat în piaţa San Pietro din Roma, ieri, în timp ce Papa rostea rugăciunea Angelus, înainte de a fi reţinute. Cele patru femei s-au plasat în apropierea Pomului de Crăciun în piaţa din faţa bazilicii San Pietro. Imediat ce Papa a apărut la fereastră, tinerele s-au dezbrăcat în câteva secunde. Militantele aveau scrise pe corp cuvintele “In gay we trust”, în traducere Credem în gay, o aluzie la “In god we trust”, deviza oficială a SUA, care se traduce prin Credem în Dumnezeu.
GEORGIA
Eliberarea deţinuţilor
Parlamentul georgian a aprobat eliberarea a aproximativ 3.000 de deţinuţi şi reducerea pedepselor pentru alte câteva sute de persoane, afirmând că mulţi au fost închişi pe nedrept de fosta administraţie susţinută de preşedintele Mihail Saakaşvili. Primii deţinuţi au fost eliberaţi ieri. Decizia Parlamentului are loc după ce fostul guvern Georgian a demisionat anul trecut în urma unui scandal privind abuzurile comise asupra deţnuţilor. Noul premier Georgian Bidzina Ivanşvili a declarat că mulţi dintre cei închişi erau deţinuţi politici. Preşedintele Mihail Saakaşvili, al cărui partid a pierdut puterea în urma alegerilor din lunaoctombrie anul trecut, a avertizat însă că eliberarea în masă a infractorilor ar putea avea consecinţe grave. Mulţi georgieni se tem după această decizie de o creştere a criminalităţii, cu care fosta republică sovietică s-a confruntat şi în anii ’90.
INDIA
Un nou caz de viol colectiv
Şase bărbaţi au fost arestaţi într-un nou caz de viol colectiv ce a avut loc în nordul Indiei, a indicat ieri poliţia locală, la mai puţin de o lună după ce un caz similar a provocat reacţii de revoltă în ţară. Cei şase bărbaţi au fost arestaţi, fiind suspectaţi de a fi violat o femeie de 29 de ani după ce au dus-o cu forţa într-un loc necunoscut în noaptea de 11 ianuarie, a precizat poliţia, adăugând că este căutat un al şaptelea suspect. Victima urcase în autobuz pentru a merge la familia soţului ei, în statul Punjab. A fost însă coborâtă cu forţa din autobuz şi dusă într-o casă de lângă oraşul Amritsar, unde a fost violată de către şoferul autovehiculului şi de alţi cinci bărbaţi, după care a fost lăsată în stradă, lângă localitatea unde trebuia să ajungă.
AUSTRALIA
Incendiile fac ravagii
Marele observator spaţial australian, unde se află mai multe telescoape internaţionale, este ameninţat de incendiile provocate de temperaturile caniculare şi rafalele violente de vânt, au anunţat serviciile de combatere a incendiilor. Serviciile rurale de combatere a incendiilor din New South Wales au emis un avertisment din cauza unui incendiu care se îndrepta spre Observatorul Siding Spring, situat pe vârful unui lanţ muntos izolat, Warrumbungle, la 500 de kilometri la nord-vest de Sydney. Siding Spring regrupează zece telescoape gigantice, exploatate de echipe de oameni de ştiinţă australieni, polonezi, britanici, coreeni şi americani. Gestionat de departamentul de astronomie şi astrofizică al universităţii naţionale din Australia, acesta este unul dintre cele mai mari şi mai sofisticate observatoare din lume şi numărul unu în Australia.
SLOVENIA
Retragere la conducere
Primarul oraşului Ljubljana, Zoran Jankovici, a anunţat sâmbătă că se retrage de la conducerea principalului partide de opoziţie de centru-stânga Slovenia Pozitivă până când vor fi clarificate acuzaţiile de corupţie formulate împotriva lui. Comisia slovenă de combatere a corupţiei a dezvăluit că a constatat nereguli în activele şi conturile bancare ale primarului capitalei şi ale premierului conservator Janez Jansa. Câteva mii de persoane au manifestat vineri pe străzile capitalei pentru a cere demisia şefului Guvernului.
IRLANDA DE NORD
Soluţie politică
Premierul nord-irlandez Peter Robinson a afirmat că procesul politic este singura cale posibilă pentru Ulster, unde sunt organizate de şase săptămâni manifestaţii adeseori violente pentru a cere revenirea drapelului britanic pe clădirea Primăriei din Belfast. Pe 3 decembrie, Consiliul Municipal din Belfast a decis să nu mai arboreze decât 18 zile pe an drapelul britanic pe clădirea primăriri din capitala Irlandei de Nord. Acest vot a fost scânteia care a declanşat violenţe. Loialiştii, protestanţi favorabili menţinerii uniunii Irlandei de Nord cu Marea Britanie, văd în această măsură un atac împotriva identităţii lor şi o concesie inacceptabilă făcută republicanilor catolici, susţinători ai unei unificări cu Republica Irlanda vecină. De la începutul lunii decembrie, peste 100 de poliţişti au fost răniţi în manifestaţii. Subiectul urmează să fie dezbătut în această săptămână în cadrul unei reuniuni între Peter Robinson, protestant, adjunctul său Martin McGuinness, catolic, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord Theresa Villiers şi vicepremierul irlandez Eamon Gilmore.
MALI
Ajutor din străinătate
Preşedintele Francois Hollande a anunţat că a dispus consolidarea rapidă a măsurilor antiteroriste în Franţa, în contextul intervenţiei armatei franceze împotriva grupărilor islamiste din Mali. Misiunea în Mali vizează pregătirea desfăşurării unei forţe africane de intervenţie, pentru a permite acestei ţări să-şi recâştige integritatea teritorială, în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU. Franţa a intervenit în Mali la cererea autorităţilor din Bamako, în urma unei ofensive islamiste în sud, de săptămâna trecută. Potrivit unei surse militare din Mali, armata acestei ţări, sprijinită de cea franceză, a preluat sâmbătă controlul asupra localităţii Konna din centru ţării, după lupte violente soldate cu circa o sută de morţi în rândul combatanţilor islamişti. Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian a declarat în acceaşi zi că raidurile aviaţiei franceze au oprit înaintarea islamiştilor în centru statului Mali. Şi Marea Britanie va oferi asistenţă militară logistică Franţei, care a lansat o intervenţie în Mali, fără a lua însă parte la operaţiunile în curs de desfăşurare în teren, a anunţat biroul premierului britanic David Cameron.