R. MOLDOVA
Localităţi izolate
Mai multe localităţi din nordul R. Moldova au fost blocate de marţi, din cauza ninsorilor şi viscolului, în timp ce Serviciul Situaţiilor de Urgenţă şi Ministerul Transporturilor susţin, contrar spuselor călătorilor, că se efectuează lucrări de deszăpezire. Potrivit unor imagini postate pe Internet, numeroase maşini erau blocate în zăpadă. Un şofer s-a filmat în timp ce stătea într-un ambuteiaj de peste o sută de maşini pe traseul Bălţi-Glodeni. Într-o situaţie similară s-au pomenit şi şoferii mai multor camioane, care au rămas blocaţi pe traseul Ungheni-Făleşti. Potrivit Serviciului Situaţiilor de Urgenţă, lucrările de deszăpezire sunt dificile deoarece viscolul aduce din nou zăpada pe carosabil.
RUSIA
Frig extrem
Începutul iernii aspre din Rusia a provocat 170 de morţi, potrivit unui ultim bilanţ. În total, 1.594 de persoane au fost spitalizate, dintre care 69 sunt copii. În ultimele 24 de ore, nouă persoane au fost internate în spital. Un val de frig a lovit Rusia din luna decembrie, făcând ca temperaturile să scadă până la minus 30 de grade Celsius în regiunea Moscovei şi minus 59 de grade Celsius în Iacuţia. Aceste temperaturi sunt cu cel puţin zece grade sub norma sezonieră, geruri mari fiind, de obicei, în ianuarie-februarie. Şi în China e ger de crapă pietrele. Temperatura aerului a coborât până la minus 47,9 grade Celsius într-o provincie din nord-estul ţării.
SUA
Accident de feribot
Cel puţin 57 de oameni au fost răniţi într-un accident de feribot, la New York, care a avut loc la o oră de vârf, când zeci de mii de oameni se îndreptau spre centrul financiar al metropolei americane. Ambarcaţiunea s-a izbit violent de debarcader, în momentul în care încerca să acosteze în Manhattan. Potrivit unor martori, în timpul manevrelor de acostare, feribotul ar fi lovit o barjă şi apoi ar fi fost proiectat în dig. Niciunul dintre pasagerii răniţi nu este însă în stare gravă. La bordul feribotului se aflau 326 de oameni. Feribotul este un mijloc de transport folosit în special de cei care fac naveta între Manhattan şi cartierele periferice ale New-York-ului.
IRAN
Putere maximă
Centrala nucleară de la Bushehr a fost repornită şi alimentează, în prezent, la capacitate maximă, reţeaua naţională de electicitate, a anunţat ieri şeful programului nuclear iranian Fereydoon Abbasi-Davani. Singura centrală nucleară iraniană, care s-a confruntat cu numeroase probleme şi opriri tehnice după ce a fost inaugurată, în august 2010, nu a mai funcţionat niciodată, anterior, la capacitatea maximă în reţeaua naţională de electricitate. Centrala de la Bushehr ar fi trebuit să alimenteze la capacitatea maximă reţeaua naţională de electricitate încă din decembrie 2010, potrivit unor previziuni oficiale anunţate la inaugurare.
GRECIA
Protestatari reţinuţi
Poliţia elenă a folosit forţe speciale pentru a pune capăt unui conflict izbucnit la o clădire ocupată ilegal din centrul Atenei, în timp ce protestatarii au reacţionat ocupând pentru scurt timp sediul formaţiunii politice Syriza sau Stânga Democratică, din coaliţia de guvernare. Poliţia a anunţat că 80 de persoane au fost reţinute pentru a fi interogate în legătură cu două incidente care s-au încheiat paşnic la clădirea dărăpănată şi la birourile Partidului Stânga Democratică. Incidentul a avut loc la câteva săptămâni după ce autorităţile au evacuat cu forţa persoanele din clădirea care a fost ocupată ilegal timp de 20 de ani, într-un caz care a provocat o dispută politică între Guvern şi opoziţia de stânga. Poliţia elenă afirmă că această clădire, cunoscută sub numele de Vila Amalia, a fost folosită de grupuri implicate în proteste de stradă violente. Syriza, a declarat că poliţia a acţionat făcând exces de forţă în operaţiunea lor iniţială şi a acuzat Guvernul că încearcă să profite de tentativa de reocupare a clădirii, folosindu-se de acest subiect pentru a distrage atenţia publică de la problemele financiare ale Greciei.
ISRAEL
Precipitaţii sporite
Orientul Mijlociu se confruntă cu precipitaţii şi rafale de vânt neobişnuite, care au început duminică şi s-au soldat până în prezent cu şase morţi şi 11 dispăruţi, provocând numeroase perturbări. Serviciile de meteorologie din regiune nu se aşteaptă la o ameliorare până joi şi prevăd chiar o nouă scădere a temperaturilor, cu risc de ninsoare la altitudine joasă în Liban, Israel şi teritoriile palestiniene. La Ierusalim, serviciile de meteorologie se aşteaptau la ninsori şi la intensificări ale acestora în cursul serii. Toate şcolile libaneze au fost închise, ieri, iar în Cisiordania vacanţa de sfârşit de an a fost prelungită până sâmbătă. La Damasc, unele artere rutiere sunt impracticabile din cauza ninsorilor. Într-o ţară aflată în plin război civil, frigul este şi mai greu de suportat deoarece numeroase regiuni se confruntă cu o penurie de carburant pentru încălzire şi cu pene de electricitate.
UCRAINA
Nesupunere civică
Iulia Timoşenko, aflată în detenţie dar la spital, a iniţiat o acţiune de nesupunere civică, refuzând să se întoarcă în cameră în semn de protest faţă de regimul condus de preşedintele Viktor Ianukovici. „Doamna Timoşenko, care a ameninţat că nu va mai intra în celulă, a mers la duşuri şi a stat acolo toată noaptea”, a declarat Andri Lapinski, directorul adjunct al Autorităţii penitenciare din Harkiv, oraşul din estul Ucraina unde este încarcerat fostul premier ucrainean. Iulia Timoşenko, transferată în luna mai într-o clinică, din cauza herniei de disc, a refuzat şi îngrijirile medicale, marţi după-amiază. Fostul premier, în vârstă de 52 de ani, a anunţat că nu va mai colabora nici cu procurorii şi va refuza să meargă la proces.
SUA
Turneu diplomatic de adio
Secretarul american al Apărării Leon Panetta va merge săptămâna viitoare în Portugalia, Spania, Italia şi Marea Britanie, în ultimul său turneu în calitate de şef al Pentagonului. Întrebat dacă această vizită de o săptămână nu este un semnal nefavorabil în plină criză bugetară americană, purtătorul de cuvânt a afirmat că turneul urmăreşte să le mulţumească aliaţilor SUA pentru angajamentul lor în Afganistan. Preşedintele Obama a anunţat l-a nominalizat pe fostul senator republican Chuck Hagel în funcţia de secretar al Apărării, o nominalizare care urmează să fie confirmată de Senat.
FRANŢA
Vizită cu iz comercial
Preşedintele Hollande va efectua marţea viitoare o vizită în Emiratele Arabe Unite (EAU), unde avionul de luptă francez Rafale, încă nevândut la export, este în competiţie cu rivalul său Eurofighter pentru a echipa armata din EAU. La sfârşitul anului 2011, Emiratele Arabe Unite, care negociază de ani de zile achiziţionarea de avioane de luptă Rafale, produs de grupul francez Dassault, au cerut consorţiului european Eurofighter să-i facă o contrapropunere pentru aparatul Typhoon. În timpul mandatului fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, presiunea era mare pentru a vinde 60 de avioane Rafale în Emirate, deja echipate cu Mirage 2000-9, dar negocierile s-au împotmolit şi autorităţile de la Abu Dhabi au criticat public oferta grupului francez Dassault.
IRLANDA DE NORD
Tensiuni şi violenţe
Incidentele se multiplică la Belfast, noapte de noapte, în pofida unor încercări din partea unor lideri politici şi religioşi de a dezamorsa criza care vizează utilizarea steagului britanic la primărie, demostrând fragilitatea păcii din Irlanda de Nord. „Protestatarii ţin ostatică provincia britanică Irlanda de Nord”, a declarat ministrul Ulsterului, Theresa Villiers, după o nouă noapte de violenţe. Una dintre cauzele acestor violenţe este decizia simbolică a Consiliului Municipal din Belfast, la 3 decembrie, de a nu mai arbora steagul britanic deasupra Primăriei. Politicienii sunt şi ei vizaţi de protestatari. Indiferent de tabără, au primit ameninţări cu moartea, sub forma unor gloanţe trimise prin poştă.
ALBANIA
Referendum
Alianţa Roşu-Negru a depus o cerere la Autoritatea Electorală din Tirana în vederea organizării unui referendum pentru unirea Albaniei cu Kosovo. „Aceasta este o şansă istorică de a uni cele două state care aparţin unui singur popor. Nu există obstacole interne sau externe pentru un astfel de pas”, a declarat liderul Alianţei, Kresnik Spahiu. Formaţiunea sa consideră că Albania şi Kosovo ar trebui să formeze Federaţia Albaneză, care să încerce apoi să devină membră a UE. În martie 2012, Alianţa Roşu-Negru s-a transformat dintr-o mişcare a naţionaliştilor extremişti în partid politic, condus de Kresnik Spahiu, un cunoscut avocat în Albania. Este considerat un „Vojislav Seselj albanez”, după exemplul liderului ultranaţionalist sârb. Este un critic vocal al premierului Sali Berisha, pe care-l acuză că este „o marionetă a sârbilor”.
SLOVENIA
Scandal de corupţie
Preşedintele Parlamentului sloven, Gregor Virant, i-a cerut demisia premierului Janez Jansa, după ce Comisia pentru lupta împotriva corupţiei a publicat marţi un raport în care şeful Guvernului este acuzat că nu poate justifica 210.000 de euro din conturile sale bancare. Gregor Virant, lider al formaţiunii liberale Lista Civică, consideră că şi primarul capitalei Ljubljana, Zoran Jankovici, preşedinte al partidului de opoziţie Slovenia Pozitivă, de centru-stânga, ar trebui să demisioneze, întrucât nu a anunţat că averea sa a crescut cu 2,4 milioane de euro. Janez Jansa a devenit premier anul trecut, după ce a reuşit să formeze o coaliţie, deşi formaţiunea lui Zoran Jankovici obţinuse cele mai multe procente la alegeri. Premierul a contestat concluziile raportului, dar a evocat posibilitatea demisiei şi din fruntea Guvernului şi de la conducerea Partidului Democrat Sloven, dacă argumentele pe care le va prezenta în apărarea sa nu vor fi convingătoare.
AUSTRALIA
Diminuarea temperaturii
Australia înregistra ieri o acalmie pe frontul incendiilor de vegetaţie, în urma unei diminuări a temperaturilor, deşi câteva zeci de incendii ameninţau în continuare cel mai populat stat din nordul ţării, Noua Galie de Sud. Aproximativ 2.000 de pompieri luptă de marţi împotriva a peste 140 de focare, dintre care circa 30 nu erau controlate, în continuare, devastând zone locuite şi de şeptel. Nicio victimă nu a fost raportată până în prezent. Autorităţile şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia a aproximativ 100 de persoane, de la care nu mai au informaţii, pe Insula Tasmania, însă se pare că acestea şi-au abandonat locuinţele.
VENEZUELA
Amânare legală
Curtea Supremă de Justiţie din Venezuela a decis că Hugo Chavez poate depune şi după 10 ianuarie jurământul de învestitură la începerea noului mandat. Instanţa supremă consideră că amânarea depunerii jurământului este legală, dată fiind starea de sănătate a lui Hugo Chavez. „Noul mandat nu începe neapărat în momentul depunerii jurământului”, a stabilit instanţa supremă. Noul mandat al lui Hugo Chavez începe pe 10 ianuarie, dar preşedintele se află în Cuba pentru tratamentul de cancer, rămânând în spital din cauza unei infecţii pulmonare.
TAIWAN
Tentativă de demitere
Parlamentarii pro-democraţie din Hong Kong au încercat să îl destituie pe şeful Executivului local, sprijinit de Beijing, pentru prima oară de la revenirea sub autoritatea Chinei a acestei foste colonii britanice. Un număr de 27 de parlamentari din Consiliul Legislativ, denumit Legco, Parlamentul din Hong Kong, au semnat actul de destituire, acuzându-l pe Leung Chun-ying de fals, neglijenţă în conduita exercitării funcţiei sale şi de încălcarea legii într-un caz de lucrări de extindere a locuinţei sale, un subiect foarte sensibil în Hong Kong. Această solicitare de destituire are puţine şanse de concretizare, însă urmează unei noi manifestaţii la care au participat zeci de mii de locuitori, la 1 ianuarie, ce au solicitat demisia numărului 1 din teritoriul autonom şi o consolidare a democraţiei.
UNGARIA
Plângere respinsă
Procuratura ungară a decis să nu dea curs unei plângeri depuse de către o organizaţie evreiască în legătură cu cererea unui deputat din cadrul formaţiunii de extremă-dreapta Jobbik de întocmire a unei liste cu evrei. Rabinul Congregaţiei Unificate a Evreilor Ungari, Slomo Koves, a depus o plângere la procuratură, pe 27 noiembrie, împotriva deputatului Jobbik Marton Gyongyosi, în care îl acuză de incitare la ură împotriva unei comunităţi. Şeful Biroului pentru Investigaţii din cadrul procuraturii Imre Keresztes a declarat că interpretări aplicate de Curtea Constituţională şi alte instanţe au arătat că o incitare la ură împotriva unei comunităţi are loc dacă cineva acţionează astfel încât se ajunge la o ameninţare directă cu violenţa cauzată de incitarea unor emoţii. Biroul procurorului a formulat acuzaţii în cazuri similare, însă instanţele i-au achitat pe cei puşi sub acuzare în baza acestor interpretări.